Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12408

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Στη «γύρα» αναζητώντας στήριξη για το κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

ΚΚΕ: Τα επικοινωνιακά τρικ δεν κρύβουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης


ΣΕΛ.  3
Παλεύουμε - οργανώνουμε τη 48ωρη γενική απεργία

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα στους τόπους δουλειάς. Πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα


ΣΕΛ.  15

Νέο «πακέτο» 3,6 δισ. το χρόνο στις λαϊκές πλάτες

Απάτη τα περί ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων

Νέο αντιλαϊκό φορο-πακέτο ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα στους άμεσους (στο εισόδημα) και στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, έρχεται να προσθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Ενώ τα παζάρια συνεχίζονται από το ένα στο άλλο αντιλαϊκό ισοδύναμο, για την εξειδίκευση των μέτρων και την εξέταση του βαθμού απόδοσης του καθενός, την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση συνεχίζει το παραμύθι περί «δίκαιων μέτρων που ελαφρύνουν τους κοινωνικά αδύναμους».


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες εξελίξεις

Για τέταρτη μέρα στη σειρά συνεχίστηκαν, χτες, οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, υπό τα βλέμματα, μάλιστα, των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο αξιοποιώντας το ζήτημα διαχείρισης του Προσφυγικού, με κύρια όμως αποστολή τον έλεγχο του θαλάσσιου διαδρόμου απ' το νότιο Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, επιτηρώντας τις αντίστοιχες κινήσεις των ρωσικών πλοίων με κατεύθυνση τη Συρία. Πρόκειται, δηλαδή, για μια στρατιωτική παρουσία και δράση, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εντάσσεται στους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ολα αυτά, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από βαθύτερη εμπλοκή - με πρόσχημα την «τρομοκρατία» και το Προσφυγικό - στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Προσπάθειες που αποτυπώθηκαν και σε συνέδριο που έγινε μεσοβδόμαδα στην Αθήνα, με συνδιοργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, και θέμα τη θέση της χώρας «στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και προσφυγικών ροών».

Ξεκαθαρίστηκε εκεί ότι η εγχώρια αστική τάξη έχει γεωστρατηγικές προτεραιότητες σε 4 περιοχές: Ευρώπη, Βαλκάνια, Εύξεινο Πόντο και Ανατολική Μεσόγειο. 'Η, όπως είπε στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χώνεται ως τα μπούνια στους τέτοιους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, σε όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων: «Η Ελλάδα (...) θα συνεργαστεί (...) προκειμένου να ενισχυθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί αυτή τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» προς έλεγχο των προσφυγικών ροών και των τζιχαντιστών.

Βγάζοντας, εξάλλου, στο ιμπεριαλιστικό παζάρι ως «ατού» του κεφαλαίου τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, είπε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κομβικές θέσεις στο διεθνή γεωπολιτικό χώρο. Μεταξύ άλλων, δεσπόζει στο κρίσιμο γεωσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου που ενώνει το Δυτικό Κόσμο με το ενεργειακό κέντρο του κόσμου, τη Μέση Ανατολή». Εκεί ακριβώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί να έχει η Σούδα ρόλο «επίκεντρου» στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 'Η, όπως είπε ο υπουργός, «η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία ως την Ανατολική Μεσόγειο».

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι αντίστοιχα «ατού» προβάλλει και η τουρκική αστική τάξη: Τη γεωστρατηγική της θέση, τις βάσεις της, την πρεμούρα της να παίξει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και, βεβαίως, τη σημαντική στρατιωτική της δύναμη. Οπότε οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και παραπέρα, με κίνδυνο τις «λαϊκές συμφορές στον καιρό της "ειρηνικής" κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης», όπως έλεγε ο Λένιν, να ακολουθήσουν κι άλλοι κίνδυνοι, ως πιο ξεκάθαρα κτηνώδεις τρόποι επίλυσης των ενδοαστικών διαφορών.

Σε κάθε περίπτωση, με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, γίνονται σκόνη τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και συνολικά της εγχώριας αστικής τάξης ότι η παρουσία εδώ του ΝΑΤΟ βοηθά και εγγυάται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κάθε άλλο. Εμπλέκει το λαό ακόμα βαθύτερα σε μια επικίνδυνη δίνη, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Χρέος του λαού είναι να συνειδητοποιήσει ότι η αντιλαϊκή επίθεση και η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι όψεις του ίδιου νομίσματος εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων του κεφαλαίου. Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, με προοπτική ο ίδιος να πάρει την εξουσία και να αποδεσμεύσει τη χώρα και το λαό από ΕΕ και ΝΑΤΟ.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ»
Οργανώνονται μετά το «λουκέτο» και διεκδικούν

Κινητοποίηση χτες στα γραφεία της εταιρείας στο Περιστέρι, στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέντευξη της εργοδοσίας στο ΕΒΕΑ. Στο πλευρό τους, από την πρώτη στιγμή, το ΠΑΜΕ.

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση όχι μόνο "νίπτει τας χείρας της", παραπέμποντας τους εργαζόμενους στα διάφορα κακοπληρωμένα προγράμματα τύπου "voucher", αλλά και με το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει, περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε σχέση με αυτά των άλλων πιστωτών της εταιρείας».


ΣΕΛ.  17


ΚΚΕ
Περιοδεία στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά

ΣΕΛ.  13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πείρα από την παρέμβαση στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς της περιοχής

ΣΕΛ.  11
ΑΙΓΑΙΟ
Τουρκικές υπερπτήσεις για 4η συνεχή μέρα υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  7

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ