ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
Σελ. /24
Σφαγές και ελαφρύνσεις...

«Μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση για το 99% μισθωτών και συνταξιούχων», είναι ο τίτλος του σχετικού με το φορολογικό νομοσχέδιο ρεπορτάζ της «Αυγής» 14/4/2016. Είναι μανούλες, βέβαια, στο να κάνουν το μαύρο - άσπρο, για να εξαπατούν, προσδοκώντας λαϊκή συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Πάει, όμως, πολύ να μιλούν για μείωση φόρου, όταν οι ίδιοι έχουν ομολογήσει ότι «από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι κατά μέσο όρο (!) 80 ευρώ». Ασε που για μισθωτούς και συνταξιούχους η φοροληστεία χωρίς διακοπή συνεχίζεται τα τελευταία 6 χρόνια. Την ίδια ώρα, η «Αυγή» παραπλανά σε άλλο ρεπορτάζ σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ. Γράφουν για «Σκέψεις για αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% από 1η Ιουλίου», όταν στη συνέχεια ομολογούν ότι «η συγκεκριμένη αύξηση είναι ειλημμένη απόφαση, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η λύση για συλλογή εσόδων, τα οποία θα καλύψουν κάποιες αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, μόλις δέκα ευρώ τη μέρα για κάθε πλοίο τους είναι ο φόρος που πληρώνουν οι εφοπλιστές. Ενώ έχουν έτοιμο, όπως φάνηκε, το σχέδιο, ώστε «οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις, για λογαριασμό του "επενδυτή", να απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αστική ευθύνη» (βλ. χτεσινό πρωτοσέλιδο «Ριζοσπάστη»). Φοροσφαγή του λαού, φοροελάφρυνση του κεφαλαίου.

Οταν κρύβουν λόγια

«ΙΟΒΕ: Αξιολόγηση για επιστροφή στην ανάπτυξη το β' εξάμηνο», ήταν ο τίτλος της χτεσινής «Αυγής» στην παρουσίαση των στοιχείων της τριμηνιαίας έκθεσής του για την εξέλιξη της οικονομίας στο 2016. Ποιο είναι όμως το ζουμί των εκτιμήσεων της έκθεσης; Οτι η ύφεση προβλέπεται να είναι 1% του ΑΕΠ το 2016 από 0,2% το 2015, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 25,2% από 24,9% το 2015. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αντικομμουνισμός και αλληλεγγύη δεν συνδυάζονται

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί από τι σόι είναι οι διάφοροι «αγνώστου ταυτότητος» αλληλέγγυοι που βγάζουν σπυριά με την οργανωμένη παρέμβαση των κομμουνιστών στους πρόσφυγες. Σε συνέχεια προηγούμενων κρουσμάτων έκφρασης αντικομμουνισμού από τους ΣΥΡΙΖΑίους αλληλέγγυους στον Πειραιά, αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και στο λιμάνι του Σκαραμαγκά και μάλιστα κατά τη διάρκεια επίσημης περιοδείας του ΚΚΕ στον καταυλισμό με επικεφαλής βουλευτή του. Συγκεκριμένα, δύο ανώνυμες «αλληλέγγυες», που προέρχονται από τον Πειραιά (κατά δήλωσή τους), μην αντέχοντας τη διακίνηση των ανακοινώσεων του ΚΚΕ στη γλώσσα των προσφύγων, ξεκίνησαν τις κουτοπόνηρες συστάσεις: «Δεν είναι καλό αυτό, πέτα το», έλεγαν σε νεαρούς πρόσφυγες, και όταν ρωτήθηκαν από τα μέλη του ΚΚΕ για το ρόλο που παίζουν, απαντούσαν σαν ιεροεξεταστές ότι δεν είναι σωστό μικρά παιδιά να διαβάζουν ανακοινώσεις του ΚΚΕ! Τι δεν είναι σωστό να διαβάσουν τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστών; Οτι για τα βάσανά τους, για τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα ευθύνονται η συγκυβέρνηση και οι σύμμαχοί της και ότι οι κομμουνιστές παλεύουν μαζί με τους ξεριζωμένους ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού και της εξαθλίωσης. Οι ανώνυμοι και επώνυμοι «αλληλέγγυοι» ας το πάρουν απόφαση: Υπεράσπιση της κυβέρνησης και της ΕΕ, αντικομμουνισμός και ανιδιοτελής προσφορά αλληλεγγύης δεν συνδυάζονται. Ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο...

Κουβάρι

Σύμφωνα με αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, «η εταιρεία Petromanas Energy Inc, μια μικρή καναδική εταιρεία, πούλησε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αλβανία στο τοπικό υποκατάστημα της Shell για 45 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον της Shell τράβηξαν τα αποτελέσματα των εξορύξεων στο πεδίο Shpiragu στη νότιο Αλβανία. Αρχικά η Shell, το 2012, είχε προβεί σε αγορά του 50% των μετοχών και το 2013, αύξησε τη συμμετοχή της στο 75%. Μετά την ανακάλυψη ελαφρού πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Shpiragu, η Shell συμφώνησε στην αγορά και του υπόλοιπου ποσοστού της εταιρείας. Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Ενέργειας, κ. Gjiknuri, η Shell δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία περίοδο χαμηλών διεθνών τιμών, αναδεικνύοντας την προοπτική του αλβανικού τομέα υδρογονανθράκων». Αυτό, ενώ παραμένουν οι αντιθέσεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Αλβανίας, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Ιόνιο, με επίκεντρο την προκήρυξη, από μέρους της Ελλάδας «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο πέλαγος. Τα Τίρανα υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριστική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, καμία πράξη που αφορά έρευνα και εκμετάλλευση δεν πρέπει να αναλαμβάνεται χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών. Ενα κουβάρι ενδοαστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων όπου εμπλέκονται και πανίσχυρα διεθνικά μονοπώλια, κι απ' όπου τίποτε καλό δεν έχουν να περιμένουν οι λαοί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1452 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1896 Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη).

1912 Βυθίζεται ο «Τιτανικός». Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.

1920 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Σκηνοθετημένη κατηγορία για να πλήξουν το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στις 22/8/1927.

1920 Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

1931 Δραπετεύουν από τις Φυλακές Συγγρού τα στελέχη του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας (μέλος του ΠΓ), Βασίλης Ασίκης (μέλος της ΚΕ), Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου και Περικλής Καρασκόγιας (είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση με το «Ιδιώνυμο»), επίσης ο καταδικασμένος σε θάνατο κομμουνιστής φαντάρος του Καλπακίου Μάρκος Μαρκοβίτης. Την απόδραση βοήθησε ο αρχιφύλακας δεκανέας Ελ. Γρηγοριάδης.

1937 Μαζικές αντιδικτατορικές εκδηλώσεις (15 - 20 Απρίλη), από φοιτητές και νέους εργαζόμενους της Αθήνας, με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Παιδείας του Λαϊκού Μετώπου Ζαν Ζε για τα 100χρονα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1943 Συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής σκοτώνουν στο χωριό Ιμερα Κοζάνης τα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ Σίμο Κερασίδη (Χρυσαφόπουλος), Ζήση Ζησιάδη (Τερπόφσκι), Γιώργη Μέτζα (μέλος της Επιτροπής ΕΑΜ Μακεδονίας), Νίκο Νίτσου και τους αντάρτες Νίκο Κουτσαντώνη, Βασίλη Τερζόπουλο, Παναγιώτη Τριανταφύλλου και Μιχάλη Μπελούκα.

1943 Δημοσιεύονται οι «Γενικές οδηγίες για την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης» στην εφημερίδα των Γάλλων κομμουνιστών «Ουμανιτέ».

1944 Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου καταθέτει στους Βρετανούς σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος.

1947 Απόδραση 12 εξόριστων αξιωματικών του ΕΛΑΣ από τη Νάξο.

1951 Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Παρά την τρομοκρατία, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (εκλογικός συνασπισμός που στήριζε το ΚΚΕ, όπου μετείχαν πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων του ΕΑΜ) έλαβε στην Αθήνα 16,7% (Γ. Σπηλιόπουλος) και 23,4% στον Πειραιά (Δ. Μαριόλης). Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά.

1960 Η ΚΕ του ΚΚΕ θέτει το ζήτημα της νομιμοποίησης του Κόμματος με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κόμματα. Το υπόμνημα υπέγραφε ο Απόστολος Γκρόζος.

1961 Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β-26» βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας, ενώ στις 17 του Απρίλη αρχίζει η εισβολή που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων.

1968 Εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Αλληλεγγύης» στον ελληνικό λαό (15 - 21/4/1968), στη Σοβιετική Ενωση ενάντια στη χούντα.

1976 Υπογράφεται ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

1986 Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ