Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Θεωρεί τη συνεργασία με την Κίνα διεθνή «σταθεροποιητικό παράγοντα»

Επίσημη επίσκεψη σε Κίνα και Ιαπωνία θα κάνει τις επόμενες μέρες ο Ρώσος ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε χτες τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας ως «έναν από τους κύριους παράγοντες που επιτρέπει τη διατήρηση ισορροπιών και τη σταθεροποίηση των διεθνών συνθηκών», σε δηλώσεις που έκανε ενόψει επίσημων επισκέψεων που θα κάνει τις επόμενες μέρες σε Κίνα, Ιαπωνία και Μογγολία.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις «κοινές στάσεις (Ρωσίας - Κίνας) ως προς την υπεράσπιση του κρίσιμου ρόλου του ΟΗΕ στη διευθέτηση κάθε προβλήματος» (σ.σ. προφανώς έναντι παρεμβάσεων με την ταμπέλα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ ή άλλων νεοσύστατων «συνασπισμών»), ο Ρώσος διπλωμάτης περιέγραψε τη συνεργασία των δύο χωρών ως εξαιρετικά σημαντική, σε μια περίοδο που εξωτερικές «αναμείξεις σε εσωτερικά ζητήματα κυρίαρχων κρατών και προσπάθειες επιβολής τρόπων επίλυσης προβλημάτων υπονομεύουν τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος, μερικές φορές οδηγούν σε χάος», με αποτέλεσμα - συνέχισε - εξτρεμιστές και τρομοκράτες να επωφελούνται από αυτές τις συνθήκες, όπως μπορεί να παρατηρηθεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την αναταραχή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή», επανέλαβε ο Λαβρόφ, «η ρωσο-κινεζική εταιρική σχέση που προκρίνει το διεθνές δίκαιο και τα πρακτικά βήματα που κάνουμε για την εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας αποτελούν σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα».

Εμβάθυνση συνεργασίας και κοινές ανησυχίες

Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ παρουσίασε ως απόδειξη του ενδιαφέροντος για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας την προετοιμασία μιας συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (σ.σ. διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης στην οποία πρωτοστατεί η Ρωσία). Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ενωσης και της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη (στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα), στη διεύρυνση των οικονομικών δεσμών ειδικά μεταξύ της ρωσικής Απω Ανατολής και των βορειοανατολικών επαρχιών της Κίνας.

Ο Λαβρόφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κοινές ανησυχίες Ρωσίας και Κίνας για την πιθανή ανάπτυξη του αμερικανικού υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), εξηγώντας πως «μαζί με τους Κινέζους φίλους μας, συνειδητοποιούμε ότι ως συνέπεια θα προκληθεί αληθινή απειλή για την ασφάλεια των χωρών μας και θα αποσταθεροποιηθεί η στρατηγική σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ασία», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΛΔ Κορέας στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά και ζητώντας επανάληψη των εξαμερών διαβουλεύσεων.

Τέλος, τις κινεζικές ανησυχίες μοιράστηκε και για την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επιλέγοντας να σημειώσει πόσο «πεπεισμένος» είναι για το ότι «οι προσπάθειες να διεθνοποιηθεί το ζήτημα είναι παντελώς αντιπαραγωγικές». Μόνο «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας - Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, συγκεκριμένες, αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ