Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αβεβαιότητα» και βεβαιότητες...

Από την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα που αντιπολιτεύονται, ως διάφορους αστούς δημοσιολογούντες και τη... Δέσποινα Μοιραράκη, μέρα - νύχτα η «καραμέλα» είναι μόνιμη: «Κλείστε την αξιολόγηση»! Και είτε έτσι είτε αλλιώς, όπου και να πέφτει το «μπαλάκι» για το ότι αυτή δεν κλείνει από όλες τις πλευρές, εκείνο που λένε και ξαναλένε είναι με μονοτονία πάνω - κάτω το εξής: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει το τέλος της αβεβαιότητας». Αλλά για ποιον αλήθεια; Για την «αγορά» βεβαίως, δηλαδή για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους καπιταλιστές. Για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, η «βεβαιότητα» είναι πλήρης, ότι και με το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και ό,τι άλλο έρχεται ως προϋπόθεση της «θετικής αξιολόγησης», τους περιμένουν τα ακόμα χειρότερα που προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα. Γι' αυτό και για τους εργαζόμενους δε χωράει καμιά αναμονή και επανάπαυση, πόσο μάλλον ταύτιση με την επιχειρηματολογία περί «αβεβαιότητας» που πρέπει τάχα να σταματήσει. Με το δικό τους αγώνα, προετοιμάζοντας την 48ωρη απεργία, όποτε κι αν έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση, πρέπει να κάνουν το κεφάλαιο, την ΕΕ, το πολιτικό τους προσωπικό, να νοιώσουν πραγματικά «αβέβαιοι»...

Εδωσε το στίγμα

«Πάρα πολύ καλό παιδί» ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, «σε ρόλο πρεσβευτή για την Ελλάδα» ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, «καλό παιδί με άριστες σπουδές» ο γιος του Νικόλαος, με τον οποίο η συνεργασία είναι «υψηλότατη πρόκληση». Μ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο Γ. Καρατζαφέρης τα παραπάνω πρόσωπα, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη ως επικεφαλής της Εθνικής Ενότητας, του νέου κόμματος που ίδρυσε μαζί με τον Π. Μπαλτάκο. Σύμφωνα με τον Γ. Καρατζαφέρη, το νέο κόμμα είναι «καθαρά δεξιό», ο ίδιος δηλώνει ευρωσκεπτικιστής και τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ, γιατί με αυτό «η οικονομία της Ελλάδας δεν θα έχει άνοδο», ενώ για τους πρόσφυγες είπε ότι η πρώτη τους ιδιότητα είναι «λαθρομετανάστες» και πως εκείνος θα τους γύριζε πίσω στη Συρία. Δεν απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «δεν έχει ταμπού»... Μέσα σε λίγη ώρα, ο Γ. Καρατζαφέρης έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, αντιδραστικού μέχρι το μεδούλι, που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, σηκώνοντας τη «σημαία» του ευρωσκεπτικισμού και του εθνικού νομίσματος, με τα οποία ταυτίζονται ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου και στην Ελλάδα. Ο λαός, βέβαια, δεν έχει τίποτα να περιμένει, πολύ περισσότερο που τους πρωταγωνιστές και αυτής της κίνησης, τους γνώρισε σε κυβερνητικές θέσεις, την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σουρωτήρι

Το είδαμε κι αυτό επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διέλευση Μεικτού Σχηματισμού Αεροσκαφών πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης» τιτλοφορείται ανακοίνωση του ΓΕΑ, όπου διαβάζουμε: «Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της άσκησης "Ηνίοχος 2016", διέλευση μεικτού σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advance της Πολεμικής Αεροπορίας και F-15E Strike Eagle των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης [United States Air Forces in Europe (USAFE)] πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης». Βρίσκει κάτι πράγματα να πανηγυρίσει η «πρώτη φορά Αριστερά», την ώρα που οι Τούρκοι, υπό τα όμματα και με τις ευλογίες των ΝΑΤΟικών έχουν κάνει σουρωτήρι το Αιγαίο...

Πενταροδεκάρες

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ύστερα από αίτημα κατάθεσης εγγράφων βουλευτών του ΚΚΕ, οι εισπράξεις από το φόρο πλοίων ανήλθαν σε 14.013.519,90 ευρώ το 2013, σε 13.154.712,39 ευρώ το 2014 και σε 17.617.781,18 ευρώ το 2015. Σημειώνουμε ότι τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε φόρους στους οποίους υπόκεινται οι εφοπλιστές, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις περίπου 60 φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις κάθε είδους ναυτιλιακές εταιρείες. Στη Βουλή προσκομίστηκαν στοιχεία και για τα ποσά που προσφέρουν «οικειοθελώς» οι εφοπλιστές, στη βάση του «συνυποσχετικού οικειοθελούς φορολόγησης». Σ' αυτό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανταποκρίνονται 524 εταιρείες, που φορολογούνται στην Ελλάδα και διαχειρίζονται το 90% της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων. Με μια απλή διαίρεση, από τα παραπάνω προκύπτει ότι καθεμιά από αυτές τις εταιρείες κατέβαλε κατά μέσο όρο το 2015 φόρο ύψους 33.621 ευρώ (!), δηλαδή πενταροδεκάρες μπροστά στη μεγάλη κερδοφορία τους. Αλλά ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε σαν βάση υπολογισμού το άθροισμα του φόρου και της «οικειοθελούς προσφοράς», το ποσό που προκύπτει κατά μέσο όρο για κάθε ναυτιλιακή είναι 86.700 ευρώ περίπου. Κι αυτό όταν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι Ελληνες εφοπλιστές κατέγραψαν κερδοφορία της τάξης των 150 εκατ. ευρώ!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1837 Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Οθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία «Οθώνειον Πανεπιστήμιον».

1917 Πεθαίνει ο γιατρός και φιλόλογος Λούντβικ Ζάμενχοφ, δημιουργός της γλώσσας «Εσπεράντο» (μιας τεχνητής γλώσσας που κατασκευάστηκε με στοιχεία από μια σειρά ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να είναι εύκολη στην εκμάθηση από τους Ευρωπαίους και να διευκολύνει την ενδο-ευρωπαϊκή επικοινωνία).

1941 Πραγματοποιείται στη Σκαρίνου το ιδρυτικό Συνέδριο του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ). Το ΑΚΕΛ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, «μαζί με προοδευτικά στοιχεία της αστικής τάξης», «προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νόμιμες δυνατότητες». Τα επόμενα 3 χρόνια «το ΚΚΚ στην παρανομία και το ΑΚΕΛ στη νομιμότητα δρουν παράλληλα. Το 1944 αποφασίζεται ότι δεν συντρέχει λόγος ύπαρξης δύο κομμάτων των εργαζομένων και το ΚΚΚ συγχωνεύεται στο ΑΚΕΛ» (από την ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ).

1948 Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση και τη δράση του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην οποία τονίζονται οι επιτυχίες του κατά του κυβερνητικού στρατού, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζε στο επισιτιστικό και γενικότερα στον ανεφοδιασμό.

1967 Διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 28/5, που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, αφού στις 21/4 εγκαθιδρύεται στρατιωτική δικτατορία.

1970 Συνέρχεται στην Ουγγαρία η 14η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (15 - 19/4/1970). Πριν από την Ολομέλεια, το ΠΓ είχε καλέσει τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ, που ακολουθούσαν την αναθεωρητική - διασπαστική ομάδα (βλ. 12η Πλατιά Ολομέλεια, 1968), να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στο Κόμμα και την Κεντρική του Επιτροπή στην οποία ανήκαν. Η απάντησή τους υπήρξε αρνητική. Κύριο θέμα της Ολομέλεια ήταν ο συντονισμός της αντιδικτατορικής πάλης.

1970 Ο Μακάριος παραχωρεί συνέντευξη αποκαλύπτοντας το σχέδιο πραξικοπήματος από την ελληνική χούντα και τους Ελληνοκύπριους συνεργάτες της. Την επομένη, απαγγέλλεται επισήμως κατηγορία σε βάρος έξι Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο αστυνομικοί. Είχε προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας του, 8 Μάρτη, που ήταν ενταγμένη στο σχέδιο των Αγγλοαμερικανών από τη δεκαετία του '60 για ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Η απόπειρα κατά του Μακάριου, όπως αποκαλύφθηκε οργανώθηκε από τον Π. Γεωρκάτζη (σκοτεινό πρόσωπο με διασυνδέσεις τόσο με τη χούντα, όσο και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες) και τον διοικητή των δυνάμεων καταδρομών στην Κύπρο, αντισυνταγματάρχη Δ. Παπαποστόλου. Τη μέρα της απόπειρας, το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» αποκάλυπτε σχέδιο της χούντας με την επωνυμία «Ερμής», το οποίο προέβλεπε: Πτώση του Μακάριου και διαχωρισμό ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού πληθυσμού.

1978 Συνέρχεται στο Πολυτεχνείο το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ