ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Επιστράτευση» θρησκευτικών ηγετών στο όνομα της «συμφιλίωσης»

Οι θρησκευτικοί ηγέτες με τον Μ. Κουσνέρ και τον Κ. Ράινχαρντ

Associated Press

Οι θρησκευτικοί ηγέτες με τον Μ. Κουσνέρ και τον Κ. Ράινχαρντ
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μία λέξη που σφραγίζει τις κατά καιρούς ομιλίες και δηλώσεις των αξιωματούχων της πολυεθνικής ΚΦΟΡ και της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο είναι η «συμφιλίωση». Από χτες αυτή η λέξη έβγαινε επίμονα και από τα χείλη «θρησκευτικών ηγετών» από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Οπως μας πληροφορούν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι «θρησκευτικοί ηγέτες» ισλαμιστών, ορθόδοξων και καθολικών χριστιανών, της εβραϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι του λεγόμενου «Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Κοσσυφοπεδίου» ξεκίνησαν από το περασμένο 24ωρο μία τριήμερη περιοδεία στο Κοσσυφοπέδιο για να κηρύξουν μηνύματα «ειρήνης και εθνικής συμφιλίωσης». Μόνο που απευθύνοντας τα μηνύματα αυτά έβρισκαν αφορμές για να εκστομίζουν ταυτόχρονα διάφορα «ξόρκια» κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς. Οπως φαίνεται, στα χέρια τους αντί για τα σύμβολα εκάστης θρησκευτικής πίστης, κρατούσαν σφιχτά κάθε λογής «μαχαίρια»...

«Δεσμευόμαστε για την προώθηση μίας πιο ενεργού συνεργασίας ανάμεσα στους θρησκευτικούς ηγέτες και μεταξύ των κοινωνιών μας», έλεγε κάπως στενά η ανακοίνωση του «Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Κοσσυφοπεδίου». Η ίδια ανακοίνωση κατέληγε: «Μαζί υποστηρίζουμε την οικοδόμηση ισχυρών τοπικών, δημοκρατικών οργανισμών».

Ομως, όπως ακόμη και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» παρατηρεί σε σχετικό του τηλεγράφημα, οι διάφοροι θρησκευτικοί ηγέτες (που δεν κατονομάζονται λεπτομερώς) δε διευκρίνισαν ούτε με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα πετύχουν οποιεσδήποτε από τις «φιλοσοφικές υποσχέσεις τους», ούτε πώς το «Διαθρησκευτικό Συμβούλιο» θα δράσει επί της ουσίας για την «προώθηση της αρμονίας μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων». Ωστόσο, οι διάφοροι θρησκευτικοί ηγέτες έδωσαν ορισμένες αιχμές γύρω από τους αληθινούς σκοπούς αυτής της τριήμερης περιοδείας τους στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι που φάνηκε από τα όσα είπαν στις μεταξύ τους συναντήσεις.

Για παράδειγμα, ο Ρεξχέπ Μπόζα, ηγέτης της ισλαμικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε πως οι Σέρβοι θρησκευτικοί ηγέτες θα έπρεπε να προωθήσουν το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης «κινούμενοι προς την κατεύθυνση της σταθερής καταδίκης των πράξεων της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς»..! Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρεξχέπ Μπόζα, «η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ποτέ δεν καταδίκασε ό,τι συνέβη μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια στο λαό των Αλβανών».

Οι Σέρβοι ορθόδοξοι ηγέτες από την πλευρά τους έδειξαν τρόπον τινά να προσαρμόζονται στις «υποδείξεις» των ισλαμιστών. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο δηλώσεις Σέρβων ορθοδόξων ηγετών, έγραψε πως «άρχισαν δημοσίως να συζητούν τις ωμότητες κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών στη διάρκεια της καταστολής του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, μόνο που οι μουσουλμάνοι ηγέτες τούς πίεζαν να προβούν σε περισσότερα»...

Εννοείται, πάντως, πως οι διάφοροι θρησκευτικοί ηγέτες που συμμετέχουν σ' αυτή την περίεργη «σταυροφορία» διαθέτουν την αμέριστη υποστήριξη του διοικητή της ΚΦΟΡ, στρατηγού Κλάους Ράινχαρντ, του διαδόχου του στην ηγεσία της πολυεθνικής δύναμης, Ισπανού στρατηγού Χουάν Ορτούνο, του ύπατου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ. Οπως ανακοινώθηκε, μέλη του λεγόμενου «Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Κοσσυφοπεδίου» είχαν χτες θερμές συναντήσεις με όλους τους παραπάνω...

Οι Αυστραλοί άρχισαν τις απελάσεις

Οι αρχές της Αυστραλίας επιχειρούν επίμονα να πείσουν περίπου 45 Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους, ενώ αναζητούν απεγνωσμένα τα ίχνη περίπου 30 άλλων που έχουν διαφύγει προς άγνωστη κατεύθυνση...

Μετά από μια βδομάδα έντονων επαφών και ενώ είχε εκπνεύσει η διορία του τελευταίου 24ώρου νόμιμης παραμονής στην Αυστραλία, αξιωματούχοι του υπουργείου Μετανάστευσης κατάφεραν να πείσουν περισσότερους από 100 Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες πως είναι καλύτερα να επαναπατριστούν... Αναμένεται να αναχωρήσουν για την Ευρώπη μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

«Κατορθώματα» Αμερικανών στρατιωτών της ΚΦΟΡ στην ΠΓΔΜ...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Γνώριμες σκηνές που εκτυλίσσονται κατά περιόδους σε κάθε χώρα που «φιλοξενεί» αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις έζησαν προχτές οι πολίτες της ΠΓΔΜ... Τριάντα μεθυσμένοι Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούν στη δύναμη της ΚΦΟΡ προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε γειτονιά των Σκοπίων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός που παρενέβη για να σταματήσει τους στρατιώτες που διαπληκτίζονταν με περαστικούς... Εως χτες, οι αρχές της ΠΓΔΜ είχαν θέσει υπό κράτηση τους οκτώ από τους 30 συλληφθέντες Αμερικανούς ταραξίες.

Σε ανακοίνωση τού υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται πως οι τριάντα Αμερικανοί στρατιώτες της ΚΦΟΡ συνελήφθησαν «από την αστυνομία της χώρας σε συνεργασία με τη στρατιωτική αστυνομία της ΚΦΟΡ».

«Τριάντα στρατιώτες της KFOR στην ΠΓΔΜ συνελήφθησαν από την αστυνομία σήμερα το πρωί εξαιτίας της απρεπούς συμπεριφοράς τους και επειδή κακομεταχειρίστηκαν τους πολίτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα δε με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόβσκι, οι αρχές της ΠΓΔΜ θα πιέσουν προκειμένου να απαγγελθούν εγκληματικές κατηγορίες κατά ορισμένων από τους Αμερικανούς στρατιώτες που συνελήφθησαν. Οπως όμως σημείωσε ο Πενταρόβσκι, «οι αρχές της ΠΓΔΜ είναι ενήμερες πως δεν έχουν δικαιοδοσία πάνω στους Αμερικανούς στρατιώτες, γι' αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας θα υποβάλει πλήρη αναφορά στις ΗΠΑ σε σχέση με τις ακριβείς συνθήκες εκδήλωσης των επεισοδίων».

Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν χτες το απόγευμα πως πλέον μόνον οκτώ από τους τριάντα συλληφθέντες Αμερικανούς κρατούνται προσωρινά από τις αρχές της ΠΓΔΜ, ενώ αργότερα θα παραδοθούν και αυτοί στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές. Οι ίδιοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως όλοι οι συλληφθέντες ήταν Αμερικανοί που υπηρετούσαν στη δύναμη της ΚΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο και πως έφευγαν από τα Σκόπια με κατεύθυνση την Πρίστινα.

Γενικές εκλογές στη Νότια Κορέα

Από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων

Associated Press

Από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων
ΣΕΟΥΛ.-

Ριψοκίνδυνες οι προγνώσεις για τον νικητή των χτεσινών γενικών εκλογών στη Νότια Κορέα. Η παράταξη του σημερινού Προέδρου της χώρας Κιμ Ντάε-γιουνγκ, «Δημοκρατικό Κόμμα Χιλιετίας», φαινόταν έως νωρίς χτες βράδυ να προηγείται κερδίζοντας κατά τα φαινόμενα μία οριακή πλειοψηφία στο 273 εδρών νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς της Σεούλ, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, «Μεγάλο Εθνικό Κόμμα», φαινόταν τις πρώτες ώρες καταμέτρησης των αποτελεσμάτων επίσης ισχυρό.

Στα υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας της παράταξης του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε-γιουνγκ, εκτιμάται η προ ημερών σημαντική ανακοίνωση της Σεούλ πως οι ηγέτες Νότιας Κορέας και ΛΔ Κορέας θα έχουν τον ερχόμενο Ιούνη συνάντηση κορυφής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στις κάλπες προσήλθε το 60% των περίπου 33.500.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές ερμηνεύεται ως ενέργεια διαμαρτυρίας για την πληθώρα οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων. Χαρακτηριστική ανταπόκριση του BBC από τη Σεούλ έγραφε πως μεταξύ των εκατοντάδων υποψηφίων βουλευτών, «το 15% δε διέθετε καθαρά ποινικά μητρώα, το 12% (μεταξύ αυτών 10 εκατομμυριούχοι) δεν έχουν πληρώσει φόρους, ενώ κάπου 220 άλλοι δεν πήγαν ποτέ στρατό...».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Προσωρινό διέξοδο στην κρίση

ΛΙΜΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, θα πρέπει να περιμένει μερικές μέρες για μια ακόμη ευκαιρία για να κερδίσει τον αντίπαλό του και να παραμείνει στο ύπατο αξίωμα της χώρας, καθώς -έστω και για πολύ λίγους ψήφους- απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του Περού από τον πρώτο γύρο και επομένως θα ακολουθήσει επαναληπτικός.

Οπως ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, με καταμετρημένο το 97,68% των ψήφων από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Φουτζιμόρι λαμβάνει ποσοστό 49,84% έναντι 40,31% του αντιπάλου του, οικονομολόγου Αλεχάντρο Τολέδο, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής καταμέτρησης, Χοσέ Πορτίγιο, δήλωσε ότι το οριστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει, παρά μόνο κατά 0,05% υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι το τελικό και οριστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50% που χρειάζεται για την επανεκλογή του, από τον πρώτο γύρο. Πάντως, ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών αναμένεται όχι σύντομα, αλλά πιθανά θα διεξαχθεί στα τέλη Μάη ή στις αρχές Ιούνη.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η επίσημη ανακοίνωση του Πορτίγιο ήρθε ελάχιστες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι το Περού θα καταστεί αναξιόπιστο απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, στην περίπτωση που δε διεξαχθεί, τελικά, δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, όπως κρίνεται αναγκαίο από τους διεθνείς παρατηρητές του πρώτου γύρου των εκλογών. «Αν η επίσημη καταμέτρηση ψήφων δε συμφωνήσει με αυτήν των αξιόπιστων παρατηρητών, θα πρόκειται για μία απόδειξη νοθείας και η κυβέρνηση του Περού θα έχει πολύ δύσκολη προσπάθεια προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της απέναντι στις ΗΠΑ και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στη δήλωση που υπογράφεται από τον κ. Τζέιμς Ρούμπιν.

ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Οξυμένα τα πνεύματα στη μεθόριο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην ιρανο-ιρακινή μεθόριο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε ιρανικές πόλεις και οι αρχές αποδίδουν σε οργανώσεις της αντιπολίτευσης που έχουν βρει καταφύγιο στο ιρακινό έδαφος. Σε ηλεκτρισμένο, όμως, κλίμα ολοκληρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε, και η παράδοση, από τον Ιράν, εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου στο Ιράκ μετά από περισσότερο από δέκα χρόνια κράτησής τους.

Την επιτυχή απόκρουση ομάδας ανδρών της αντιπολιτευτικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν Κχαλ ή Μουτζαχεντίν του Λαού» ανακοίνωσε, χτες, το επίσημο ιρανικό ραδιόφωνο. Σύμφωνα με την είδηση που μεταδόθηκε, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό, ο ιρανικός στρατός κατάφερε να απωθήσει μετά από αρκετές ώρες μάχης την αντιπολιτευτική ομάδα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους «αρκετοί από τους επιτιθέμενους, ενώ αρκετές είναι και οι συλλήψεις» μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο, αποφεύγοντας, όμως, να προσδιορίσει το σημείο της ιρανικής μεθορίου που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Η είδηση αυτή έρχεται, μόλις λίγες ώρες, μετά την έκρηξη δύο βομβών σε κεντρικό δρόμο της πόλης Μασάντ, στη βορειοδυτική ιρανική επαρχία Χορασάν. Οπως έγινε γνωστό, από την έκρηξη τραυματίστηκαν 4 πολίτες και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα. Αν και οι ιρανικές αρχές δεν προχώρησαν σε επίσημη δήλωση, πηγές που πρόσκεινται στην ιρανική αστυνομία άφηναν να εννοηθεί ότι πίσω από την πολλοστή βομβιστική επίθεση, των τελευταίων μηνών, κρύβεται, για άλλη μια φορά, η οργάνωση «Μουτζαχεντίν Κχαλ». Η ιρανική ηγεσία έχει, επανειλημμένως, εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την παροχή ασύλου, εκ μέρους της Βαγδάτης, στην οργάνωση, η οποία διατηρεί πολύ καλά εξοπλισμένα στρατόπεδα και εκπαιδεύει χιλιάδες άνδρες.

Εξίσου βαρύ ήταν το κλίμα και κατά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης Ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου από το Ιράν, διαδικασία που ολοκληρώθηκε αργά την Τρίτη το βράδυ, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αφέθηκαν ελεύθεροι 1.999 Ιρακινοί αιχμάλωτοι, από τον ιρανο-ιρακινό 8ετή πόλεμο που έληξε το 1988, ενώ άλλοι 4.600 Ιρακινοί αιχμάλωτοι εξέφρασαν την επιθυμία να μην επιστρέψουν στη χώρα τους. Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Βαγδάτη επιμένει ότι κρατούνται, από την Τεχεράνη, παρανόμως άλλοι 9.000 αιχμάλωτοι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διευρύνθηκε το χάσμα φτωχών - πλουσίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι Βρετανοί εξακολουθούν να διανύουν τη «χρυσή εποχή» της πολιτικής διακυβέρνησης των «νέων Εργατικών», εμπνεύσεως και εκτελέσεως Τόνι Μπλερ και απολαμβάνουν τα προνόμια, όπως το να βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, το υγειονομικό σύστημα να διαλύεται, και άλλα ωραία που μάλλον έπονται.

Το τελευταίο που επιβεβαιώνεται επισήμως, είναι ότι αυξήθηκαν οι εισοδηματικές ανισότητες στη Βρετανία μετά από τα δύο πρώτα χρόνια παραμονής στην εξουσία των Εργατικών από την 1η Μάη του 1997, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στο διάστημα 1995-96 και 1998-99, κατεγράφη μια μικρή άνοδος των ανισοτήτων στα εισοδήματα, που υπολογίζεται από τη διαφορά του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού από το φτωχότερο 20%. Η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία πάντως, δε δίνει ούτε συγκεκριμένα στοιχεία αλλά ούτε και εξηγήσεις για την αποτυχία των Εργατικών να μειώσουν την εισοδηματική ανισότητα, τονίζοντας κάπως αόριστα... ότι «γενικά, η ανισότητα τείνει να αυξάνει σε διαστήματα όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των πραγματικών μισθών»!

Εντούτοις, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ», τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο έργο του περιορισμού της ανισότητας των μισθών απ' ό,τι ο Τόνι Μπλερ στα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ