ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΛΑΡΙΣΑ
Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί το λαό

Παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το οποίο αποτελείται από αγωνιστές του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, γυναίκες και νέους που προέρχονται από το ΚΚΕ, αλλά και αγωνιστές που παλιότερα είχαν άλλες πολιτικές πεποιθήσεις και τώρα συμπορεύονται με το ΚΚΕ, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/3 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η παρουσίαση έγινε από τον Τάσο Τσιαπλέ, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Αθανασιάδης, Γιάννης Αρζομανίδης, Μαριλένα Θωμόπουλου και Χαράλαμπος Μπακούλας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Τ. Τσιαπλές απηύθυνε πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα να κάνουν την πραγματική διαφορά ψηφίζοντας «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, τόνισε: «Η Ελλάδα και η Θεσσαλία έχουν μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, καλές εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής και τεχνογνωσία των αγροτών. Η χώρα μπορεί να καλύψει με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες του λαού με φθηνά και υγιεινά προϊόντα, να παράγει πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και έτσι να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και να κάνει εξαγωγές. Μια λύση υπάρχει. Να κοινωνικοποιηθούν όλες οι παραγωγικές μονάδες, να φύγουν από τη μέση τα καρτέλ στην παραγωγή τροφίμων και οι μεγαλέμποροι. Με στήριγμα το έμπειρο εργατικό δυναμικό και τους μικρούς γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, οργανωμένους σε σύγχρονους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα λειτουργούν δίπλα στα μεγάλα κρατικά αγροκτήματα, μπορεί να αναπτυχθεί μεγάλη αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή προς όφελος του λαού και των αγροτών. Με ανάλογο τρόπο θα οργανωθεί η παραγωγή σε όλους τους τομείς. Στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό, στο δέρμα. Οι ζωτικοί αυτοί κλάδοι για τις ανάγκες του λαού συρρικνώθηκαν γιατί συμφέρει τους καπιταλιστές να εισάγουν παρά να παράγουν. Η χώρα μας και η Θεσσαλία έχουν προϋποθέσεις για ανάπτυξη και της βαριάς βιομηχανίας. Της μεταλλουργίας, της ναυπηγικής, της χημικής βιομηχανίας. Με ανάλογο τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα του κατασκευαστικού τομέα, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες σε κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία, έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.λπ.».

Υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπιστούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας προοπτικής ριζικών αλλαγών υπέρ του λαού», παρουσίασε τους υποψηφίους, οι οποίοι είναι οι εξής:

Αθανασιάδης Αθανάσιος, γιατρός, παθολόγος - ογκολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Αρζομανίδης Ιωάννης, ασχολείται επαγγελματικά με τη διαφήμιση

Βαλώζος Γεώργιος, οικοδόμος

Δασκαλάκη Αγγέλα, υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ζαμπούκας Νικόλαος, αγρότης

Θωμοπούλου Ελένη - Μαρία (Μαριλένα), βοηθός φαρμακείου

Ιωάννου - Λαμπρούλη Μαρία, γιατρός παθολογοανατόμος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Καρυώτη Κυριακή, φιλόλογος

Καψάλης Ιωάννης, γεωπόνος

Κουμαντζέλης Αθανάσιος, συνταξιούχος οικοδόμος

Λιόλιος Πάρις, υπάλληλος στη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος»

Μουστάκας Νικόλαος, ελεύθερος επαγγελματίας

Μπακούλας Χαράλαμπος, συνταξιούχος γεωπόνος

Μπίκας Χρήστος, εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Νούσιας Παναγιώτης, οικοδόμος

Ούντρια Ευαγγελή (Λίτσα), συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γαλλικής Φιλολογίας

Πακάκη Στέλλα, τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός έργων υποδομής

Παπανικολάου Αστέριος, αγρότης

Παπαστεργίου Δήμητρα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σίμος Αχιλλέας, δάσκαλος μουσικής

Σίμου Μαρία, συνταξιούχος λογίστρια

Σταμουλάκη Μαριάνθη, αυτοαπασχολούμενη

Χατζητάκη - Γραμουστιανού Μαρία, ιατρός βιοπαθολόγος.

Περιοδεία της Αλεξάνδρας Μπαλού στη Ζάκυνθο

Με εργαζόμενους της διαχείρισης απορριμμάτων
Με εργαζόμενους της διαχείρισης απορριμμάτων
Σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο περιόδευσε την προηγούμενη βδομάδα η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μαζί με τον Φώτη Κόκλα, υποψήφιο δήμαρχο Ζακύνθου. Επισκέφτηκαν το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην περιοχή του αεροδρομίου, συναντήθηκαν με τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Βραχιόνα» για το πρόβλημα των απορριμμάτων και στη συνέχεια περιόδευσαν στον χώρο ενδιάμεσης λύσης για την επεξεργασία των απορριμμάτων στο Λίβα. Τέλος, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του ΦΟΔΣΑ και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην ιδιωτικοποιημένη ανακύκλωση οι συνθήκες εργασίας και υγιεινής είναι απαράδεκτες, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι εργάζονται χωρίς εμβόλια, χωρίς απαραίτητη ένδυση και υπόδηση εργασίας, και τα μηχανήματα να είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στην «ενδιάμεση λύση» διαχείρισης, στο Λίβα, μαζεύονται τόνοι με μπάλες - δέματα από σκουπίδια, χωρίς να έχει καν αδειοδοτηθεί το έργο για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων, με αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και υποσκάπτοντας τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήρια την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών.

Το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, του δήμου και της Περιφέρειας και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, που λειτουργεί με κριτήριο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως είπαν, «αυτό ο λαός πρέπει να το έχει ως κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες εκλογές και με θάρρος να κάνει το βήμα ενίσχυσης της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Κατά την περιοδεία της στη Ζάκυνθο, η Αλεξάνδρα Μπαλού επισκέφθηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, όπου κατά τη συνάντησή της με τους εργαζόμενους διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η απαράδεκτη κατάσταση με το νέο κτίριο, που ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δεν παραδίνεται εδώ και δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν σε ακατάλληλους χώρους και αδυνατούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, να παρέχουν ολοκληρωμένα το έργο τους. Παράλληλα, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού περιόδευσε στα καταστήματα της οδού Αλ. Ρώμα και Ταβουλάρη, συζητώντας με αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους για τα οξυμένα προβλήματα που έχουν από τη βαριά φορολογία και τον ανταγωνισμό από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που συνθλίβει τους μικρούς και ενισχύει τους μεγάλους. Η Αλ. Μπαλού περιόδευσε στην Περιφέρεια Ζακύνθου, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για τα προβλήματα υποστελέχωσης.

Επίσης, συναντήθηκε με την Ενωση Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου, διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά τα οξύτατα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα σε περίοδο μάλιστα έντονης σεισμικής δραστηριότητας, τη μεγάλη έλλειψη συντήρησης των κτιρίων από την υποχρηματοδότηση του δήμου από τους κεντρικούς κρατικούς πόρους, την ίδια στιγμή που ο δήμος Ζακύνθου δεν αποδίδει τα οφειλόμενα για την κτιριακή συντήρηση, ενώ ενημερώθηκε επίσης για την προετοιμασία μελέτης από την Ενωση Γονέων για τον στατικό έλεγχο και την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων μετά και τους τελευταίους σεισμούς.

Η επίσκεψη της Αλ. Μπαλού στη Ζάκυνθο ολοκληρώθηκε με συνάντηση που είχε, παρουσία και του υποψήφιου δημάρχου, με τον ζακυνθινό όμιλο μέριμνας ζώων, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την ανυπαρξία από τους αρμόδιους φορείς ολοκληρωμένης μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα, ελέγχου της αναπαραγωγής τους και περίθαλψής τους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
«Τα αντιλαϊκά μέτρα πάνε χέρι χέρι με την καταστολή»

Η περιφερειακή αρχή ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ επιστράτευσε την αστυνομία ενάντια στη λαϊκή διαμαρτυρία

Την Παρασκευή 8 Μάρτη οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας την παρουσία της αστυνομίας και την απαγόρευση εισόδου των κατοίκων της Λευκίμμης στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ο περιφερειάρχης κάλεσε την αστυνομία όταν έμαθε ότι οι κάτοικοι θα κινητοποιηθούν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αδειοδότηση του παράνομου ΧΥΤΑ - χωματερής στη Λευκίμμη, ενώ όταν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών και την ελεύθερη είσοδο των Λευκιμμιωτών στην αίθουσα συνεδριάσεων ο περιφερειάρχης αρνήθηκε, προφασιζόμενος το ενδεχόμενο να υπάρξουν βανδαλισμοί εκ μέρους τους!».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε την αυταρχική συμπεριφορά του περιφερειάρχη των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

«Η συγκεκριμένη αυταρχική και κατασταλτική στάση της περιφερειακής αρχής είναι ίδια με την αντίστοιχη στάση της δημοτικής αρχής Κέρκυρας, που σταθερά καλεί αστυνομικές δυνάμεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αποδεικνύει την αυταρχική και αντιδημοκρατική αντίληψη και πρακτική της κεντρικής και τοπικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που πρακτικά στηρίζεται και από τις δυνάμεις της ΛΑΕ αλλά και από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Φοβούνται τον "εχθρό λαό" που διαμαρτύρεται και διεκδικεί», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και καλεί το λαό να βγάλει τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να καταδικάσει την αντιδημοκρατική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, να παλέψει ώστε με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, να κλείσουν άμεσα η χωματερή που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκίμμη και η χωματερή Τεμπλονίου, να ερευνηθούν νέοι χώροι για το εργοστάσιο και τον ΧΥΤΑ, με κατεπείγουσες διαδικασίες και πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων, που θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!

Εκδηλώσεις νεολαίας πραγματοποιούν στα πανεπιστήμια της Αττικής οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!».

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στη 1 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, εκδήλωση στο Πορτοκαλί Αμφιθέατρο. Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.

-- Στις 2 μ.μ., στις Σχολές Υγείας, εκδήλωση με τίτλο «ΕΕ vs Υγείας. Οι θέσεις του ΚΚΕ», στο αμφιθέατρο ΠΑΘΑΝ στην Ιατρική. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου.

Αύριο Παρασκευή, στις 3 μ.μ., στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στο Αμφιθέατρο 21 (Μαθηματικό). Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση νεολαίας διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ και η ΤΟ ΤΕΙ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Μικρό Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα ακολουθήσει παράσταση stand-up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org