ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητά εκ νέου την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Copyright 2018 The Associated

Με 370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση για την Τουρκία, που ανάμεσα σε άλλα εισηγείται την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το ψήφισμα, που βέβαια δεν είναι δεσμευτικό, ενώ παρεμφερές ψήφισμα πέρυσι δεν υιοθετήθηκε απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πέρα από τις γνωστές υποκριτικές διακηρύξεις της ΕΕ για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, σημειώνει την ανάγκη για τον «εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης του 1995 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε να συμπεριληφθούν οι σχετικοί τομείς όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες και οι δημόσιες συμβάσεις», αποκαλύπτοντας από μια ακόμα σκοπιά το ρόλο «στρατηγικού εταίρου» που αναγνωρίζει η ΕΕ στην Τουρκία.

Επίσης, σχετικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, το ψήφισμα «καλεί την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας», ενώ σχετικά με το Κυπριακό μιλάει για «δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία», ζητώντας μάλιστα από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, πάνω στα γνωστά απαράδεκτα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι. Το ψήφισμα σημειώνει παράλληλα το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλεί η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν λευκό, ενώ κατά τη συζήτηση του θέματος ο Κώστας Παπαδάκης ανέδειξε πως παρά τις όποιες υποκριτικές διατυπώσεις που περιλαμβάνουν οι εκθέσεις της, η ΕΕ αποδίδει στην Τουρκία το ρόλο «στρατηγικού εταίρου», προωθώντας την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, φωτογραφίζοντας την ευρωΝΑΤΟική διευθέτηση στο Αιγαίο για συνεκμετάλλευση, καθώς και το διχοτομικό σχέδιο στην Κύπρο, προκειμένου να μοιραστεί η «πίτα» της Ενέργειας.

Υπογράμμισε, άλλωστε, τα μεγάλα ερωτήματα που προκαλούν θολές αναφορές στην έκθεση για «επίλυση διμερών διαφορών που εκκρεμούν» και για «μη διευθετημένες νομικές υποχρεώσεις και ανεπίλυτες διαμάχες με τους άμεσους γείτονες όσον αφορά χερσαία - θαλάσσια σύνορα και εναέριο χώρο».

Ανέδειξε την ένταση της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας που γκριζάρει χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο, με διαρκείς παραβιάσεις, παράνομες NAVTEX, στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκεται στους ανταγωνισμούς ως σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, προσπαθεί να ξεπλύνει τον επικίνδυνο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και καλλιεργεί τον εφησυχασμό.

Για «βεβιασμένη απόφαση» μιλά η Αγκυρα

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η νέα γνωμοδοτική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή της πορεία, η οποία συνδέεται ακόμα μια φορά με διμερείς αντιθέσεις αλλά και το σκληρό παζάρι που ξεδιπλώνεται σε πολλά μέτωπα. Αλλωστε, εδώ και χρόνια τέτοιες συστάσεις συνυπάρχουν με ολόπλευρες επισημάνσεις για τη σημασία διατήρησης και ανάπτυξης των διμερών δεσμών και συνεργασιών, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια και η Αμυνα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» το σχετικό κείμενο. Ο Ακσόι συμπλήρωσε πάντως ότι ενόψει της προσεχούς ολομέλειας του ΕΚ η Αγκυρα περιμένει «να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για μια πιο ρεαλιστική, όχι βεβιασμένη και ενθαρρυντική τελική έκθεση».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, μίλησε για «ανυπόληπτη απόφαση» και υποστήριξε ότι αυτή δείχνει πως το ΕΚ «επηρεάζεται από την ακροδεξιά ιδεολογία».

ΥΠΕΞ
Διάβημα για τις δηλώσεις Μποσνιακόφσκι για τη γλώσσα

Σε διάβημα προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, ζητώντας εξηγήσεις για δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας, Μίλε Μποσνιακόφσκι, σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, σε ερώτηση που του έθεσε δημοσιογράφος της γείτονος για το ποια γλώσσα μιλάνε «οι Μακεδόνες του Αιγαίου», είπε: «Υπάρχει μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα, που μιλά διαφορετική γλώσσα από την ελληνική, αλλά δεν είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε ποια γλώσσα είναι αυτή, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι επεμβαίνουμε στα εσωτερικά ζητήματα (της Ελλάδας)» .

Παράλληλα, ο Μ. Μποσνιακόφσκι τόνισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες και μιλούν Ελληνικά», προσθέτοντας ότι «εμείς σεβόμαστε πλήρως το άρθρο 7 (της συμφωνίας των Πρεσπών)», το οποίο θυμίζουμε ότι αναφέρεται σε «μακεδονική» γλώσσα.

Στο μεταξύ, επιστολή με την οποία ζητάει την εισαγωγή των «Μακεδονικών» στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών απέστειλε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οργάνωση «Ουράνιο Τόξο». Στην επιστολή σημειώνεται, μάλιστα, ότι «με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα, που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας».

Από πλευράς ΥΠΕΞ, αρμόδιοι παράγοντες διέρρεαν χτες ότι από τη συμφωνία των Πρεσπών δεν προκύπτουν «εθνικοί κίνδυνοι» και ότι αντίθετα το κείμενο κατοχυρώνει τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα, χωρίς πάντως να αποκλείουν ανάλογες άλλες «πρωτοβουλίες» σαν αυτή του «Ουράνιου Τόξου» στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά την τύχη του αιτήματος προς το ΠΑΜΑΚ, παρέπεμπαν στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ απάντησε με ανακοίνωσή της ότι «τα Τμήματα του ΠΑΜΑΚ διαμορφώνουν τα Προγράμματα Σπουδών τους ανεξάρτητα και αποκλειστικά και μόνο με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και προτεραιότητες που υπαγορεύονται από τη στρατηγική του Ιδρύματος. Το ΠΑΜΑΚ δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης».

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας

Με το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας, και ειδικότερα το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ενόψει διαβουλεύσεων προς ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, είχαν δείπνο εργασίας χτες βράδυ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της 3ης Διάσκεψης για τη Συρία.

Καθώς η συνάντηση έγινε και στον απόηχο της δημοσιοποίησης της Εκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία (βλέπε και διπλανό θέμα) και ενόψει της συνεδρίασης αύριο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, ο Γ. Κατρούγκαλος, κατά πληροφορίες, αναμενόταν να παράσχει διαβεβαιώσεις στον Τούρκο ομόλογό του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της «ευρωενωσιακής προοπτικής» της γείτονος.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο ΥΠΕΞ, προετοιμάζοντας τη συνάντησή τους, στις 21 του μήνα, στην Αττάλεια, πέρα από το Κυπριακό (η τουρκική κυβέρνηση λέει επ' αυτού ότι «όλες οι προτάσεις για μόνιμη λύση του Κυπριακού είναι στο τραπέζι», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει), συζήτησαν επίσης την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα, όπως και τα Ενεργειακά σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ζήτημα που συνδέεται απευθείας με θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως ο καθορισμός χωρικών υδάτων και ΑΟΖ.

Αλλωστε, η συνάντηση στην Αττάλεια προγραμματίζεται να γίνει μια μέρα μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, με κεντρικό θέμα ακριβώς τα Ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, και την τουρκική αστική τάξη να διεκδικεί εκεί μερίδιο από την καπιταλιστική λεία.

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Λέσβο

Στη Λέσβο περιόδευσε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Επισκεπτόμενος το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια, και στη συζήτηση με τους εργαζόμενους εκεί, έγινε λόγος για απάνθρωπες και ντροπιαστικές συνθήκες όπου διαβιούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, αλά και για μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης και χορήγησης ασύλου, χωρίς βεβαίως να ειπωθεί τίποτα για την πολιτική της ΕΕ που εγκλωβίζει στις απαράδεκτες αυτές συνθήκες τους κυνηγημένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση με ποτοπαραγωγούς, ψαράδες, ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους του νησιού, στους οποίους επανέλαβε το αφήγημα της ΝΔ περί μείωσης φόρων. Αργότερα, το βράδυ, μίλησε σε κομματική εκδήλωση και κάλεσε τους ψηφοφόρους του σε «εγρήγορση» ενόψει των εκλογών.

ΚΙΝΑΛ
Κόπτεται για το «μέλλον» του κεφαλαίου

Με προτάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων εμφανίστηκε η Φ. Γεννηματά σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ «για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα». Επιβεβαιώνοντας την πλήρη στρατηγική σύμπλευση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, κατέθεσε όμοιες με αυτούς προτάσεις, όπως «ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις συνενώσεις επιχειρήσεων», «αξιοποίηση του ΕΣΠΑ» και «προβλέψεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και αλυσίδων αξίας», «συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Επιμορφωτικά Ιδρύματα για την ενσωμάτωση των τεχνολογικών και οικονομικών εξελίξεων», «κίνητρα για επανακατάρτιση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα», μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 20% μέσα σε τρία χρόνια κ.λπ.

Μεταγραφών συνέχεια

Συνεχίζονται οι μεταγραφές στελεχών ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα. Οπως έγινε χτες γνωστό, ο πρ. εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δ. Τσιόδρας, θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. «Υποστηρίζω εδώ και καιρό την ανάγκη ενός μεγάλου μετώπου των φιλοευρωπαϊκών, φιλελεύθερων, πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων, που, με επικεφαλής τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή. H προοπτική αυτή χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική στήριξη από δυνάμεις και ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας», ανέφερε ο ίδιος.

  • Στο μεταξύ, την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ο πρ. υπουργός της ΝΔ Γ. Βουλγαράκης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ