ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για «να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα», για τη δουλειά και τη ζωή των εκατοντάδων εργαζομένων

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία την Τετάρτη 17 Απρίλη στη Λάρυμνα, με τον Γίωργο Νταλάρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου

Μια γροθιά, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, οι συνάδελφοί τους, σωματεία και φορείς από τη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα καλούν σε ξεσηκωμό καθώς και στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και στη συναυλία αγώνα και αλληλεγγύης με τον Γιώργο Νταλάρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου, την Τετάρτη 17 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ., στη Λάρυμνα, για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ.

Ολες αυτές τις μέρες το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και τα χωριά της περιοχής ζουν μεγάλες αγωνιστικές στιγμές. Οι εργαζόμενοι, έχοντας ως όπλο τον αγώνα τους και την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, αποδεικνύουν ότι μετά από 4 χρόνια σκληρής μάχης παραμένουν ενωμένοι, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους και αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παλεύουν για την εργασία τους, για τη ζωή και το μέλλον των οικογενειών τους.

Παρά τις βρώμικες επιθέσεις, τις συκοφαντίες, τους εκβιασμούς, τις παγίδες και το κλίμα μοιρολατρίας που καλλιεργούν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, οι εργαζόμενοι τόσο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όσο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της επιχείρησης παραμένουν όρθιοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ολους αυτούς που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και θέλουν να τη μετατρέψουν σε παλιοσίδερα για σκραπ, που πετούν εξειδικευμένους μεταλλεργάτες και τεχνίτες στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα φτώχειας, που ξεσπιτώνουν οικογένειες, οδηγούν στον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές.

Μπλόκαραν τους εργολάβους, τσαλάκωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης

Δυναμικά και αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους τσαλάκωσαν για μία ακόμη φορά τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να τους πετάξει έξω από τη ΛΑΡΚΟ, στέλνοντας εργολάβους για να αναλάβουν εργασίες που μέχρι τώρα εκτελούν οι ίδιοι, όπως η φύλαξη των εγκαταστάσεων, αλλά και να στείλει ξανά για έγκριση στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) τα ντροπιαστικά προγράμματα φτώχειας και ανεργίας. Εκπρόσωποι εργολαβικών εταιρειών που θέλησαν να προσεγγίσουν το εργοστάσιο και τα μεταλλεία αποχώρησαν άπραγοι κάτω από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων.

Με κατάληψη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, αλλά και στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, το πρωί της Παρασκευής, καθώς και αποφασιστικά μπλόκα στις πύλες των μεταλλείων στον Αϊ - Γιάννη Βοιωτίας και την Ιεροπηγή Καστοριάς έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στα επιχειρηματικά συμφέροντα ότι «από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Μαχητικά όλες αυτές τις μέρες και με αγωνιστική ετοιμότητα σε κάθε κάλεσμα του Σωματείου, οι εργάτες παραμένουν στις πύλες του εργοστασίου περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις τους.

Από τα γραφεία του Σωματείου τα μεγάφωνα την περισσότερη διάρκεια της μέρας παίζουν στη διαπασών τραγούδια που συντρόφεψαν και συνεχίζουν να συντροφεύουν τον αγώνα τους και τους αγώνες ολόκληρης της εργατικής τάξης, δίνοντας τον τόνο του ξεσηκωμού και προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης της Τετάρτης 17 Απρίλη.

«Go back! Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή»

Τη μαχητική και αποφασιστική στάση των εργαζομένων, που απέτρεψαν την είσοδο εργολάβων και τσαλάκωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης να προετοιμάσει την εκκένωση της ΛΑΡΚΟ στις 12 Μάη οπότε λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων, χαιρετίζει το Σωματείο της Λάρυμνας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του:

Λάρυμνα: Οι εργαζόμενοι περιφρουρούν το εργοστάσιο και οι εκπρόσωποι των εργολάβων φεύγουν άπραγοι
Λάρυμνα: Οι εργαζόμενοι περιφρουρούν το εργοστάσιο και οι εκπρόσωποι των εργολάβων φεύγουν άπραγοι
«Η ΤΕΡΝΑ έδωσε εντολή "να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να μπορέσει να την κάνει σκραπ".

Οι υπηρέτες της στην κυβέρνηση στέλνουν ημέτερους εργολάβους φύλαξης για αναγνωριστική, έτσι ώστε να αναλάβουν τη φύλαξη των εγκαταστάσεων μετά την απόλυση των εργαζομένων.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι είμαστε "στα όπλα" και το ηθικό μας ακμαιότατο. Κλείσαμε όλες τις πύλες του εργοστασίου και με μια φωνή τούς λέμε:

Go back! Εμείς έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή. Θα φέρουμε τα πάνω κάτω, θα κερδίσουμε».

Γιγαντοπανό στην έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα κρέμασαν οι εργαζόμενοι το πρωί της Παρασκευής
Γιγαντοπανό στην έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα κρέμασαν οι εργαζόμενοι το πρωί της Παρασκευής
Αποκαλυπτικό το εξώδικο των Σωματείων, πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Με συγκεκριμένα στοιχεία για τη μεθόδευση απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και τις δυνατότητες ανάπτυξής της απαντούν στην κυβερνητική προπαγάνδα

Με κοινή εξώδικη δήλωσή τους, την οποία κοινοποιούν στον πρωθυπουργό, τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ αποτυπώνουν με στοιχεία την αποτυχία των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και αναδεικνύουν τις δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξής της. Απαιτούν την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία τους μέχρι να έρθει ο νέος ιδιοκτήτης, όπως προβλέπει ο νόμος με τον οποίο τέθηκε σε ειδική διαχείριση.

«Οπως άριστα γνωρίζετε, η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και η ανάπτυξή της είναι συνδεδεμένα με τη συνέχιση της εργασίας μας, και ως εκ τούτου την κάλυψη των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών μας, αφού δεν διαθέτουμε κανέναν άλλον πόρο εισοδήματος πλην της εργασίας μας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για "εκκαθάριση εν λειτουργία και ιδιωτικοποίηση, για να έρθει η ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ" στοίχισε 500 εκατομμύρια ευρώ. Το χρηματικό ποσό αυτό θα ήταν αρκετό για την παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ. Αντ' αυτού όμως, απαξιώθηκε, με αποτέλεσμα το αντίτιμο που θα καταβάλει ο "προτιμητέος επενδυτής" να είναι 6 ευρώ το στρέμμα, 6 εκατομμύρια συνολικά δηλαδή», αναφέρουν τα Σωματεία στην εξώδικη δήλωσή τους προς κάθε αρμόδια δικαστική αρχή, στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Οικονομικών, καθώς και προς τη ΔΥΠΑ.

Απάντηση στην προπαγάνδα ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν έχει μέλλον»

Τα σωματεία αναπτύσσουν τις προτάσεις και θέσεις τους για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με επίκεντρο την πυρομεταλλουργία, την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και την παράλληλη ανάπτυξη της παραγωγής καθαρού νικελίου και κοβαλτίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παράγει σιδηρονικέλιο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «κρίσιμη ορυκτή πρώτη ύλη» (ΚΟΠΥ) και αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα μας. Παραθέτουν τις χρήσεις και την αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα σε μια σειρά τομείς της βιομηχανίας και τονίζουν:

«Η ΛΑΡΚΟ, σε συνεργασία με το εγχώριο χρώμιο που αναπτύσσεται αυτήν τη χρονική περίοδο στη βόρεια Ελλάδα, μπορεί να παράξει ανοξείδωτο χάλυβα, όπως έχει πράξει στο παρελθόν και μάλιστα με σχετική μελέτη σκοπιμότητας. Μια τέτοια κατεύθυνση ανάπτυξης της βιομηχανίας μπορεί να δημιουργήσει και να αυξήσει σταθερές και εξειδικευμένες χιλιάδες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (...)

Για να αναπτυχθεί μια τέτοια βιομηχανία στη χώρα μας χρειάζεται η ενιαία επαναλειτουργία του πυρομεταλλουργικού εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, που προφανώς έχουν ανάγκη από ουσιαστική συντήρηση, σχέδιο εκσυγχρονισμού "πράσινης παραγωγής" και προετοιμασίας επαναλειτουργίας, αλλά όχι καταστροφής και μετάλλαξης.

Είναι πασιφανές ότι διαφέρει ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη στην κατεύθυνση παραγωγής "πράσινου" ανοξείδωτου χάλυβα και των προϊόντων που αναφέραμε, από την ισοπέδωση και τη μετάλλαξή της για την παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου για συσσωρευτές Ενέργειας "εάν και εφόσον αποφασίσει ο νέος ιδιοκτήτης".

Επίσης, πασιφανές είναι ότι με τις ανωτέρω ενέργειες, παράλληλα μπορεί να αναπτυχθεί και η παραγωγή καθαρού νικελίου και κοβαλτίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας στην κατεύθυνση παραγωγής συσσωρευτών Ενέργειας, ακόμη και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επαναφορτιζόμενων εργαλείων.

Οι δήθεν καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί και τεχνοκράτες με ευκολία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "η ΛΑΡΚΟ δεν έχει μέλλον", αλλά επίσης εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι δεν γνωρίζουν ούτε το προϊόν που παράγει η ΛΑΡΚΟ, σε ποιες αγορές απευθύνεται, πού αξιοποιείται και πώς το προϊόν της είναι πυλώνας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Ακόμη και με στενά οικονομικά κριτήρια να μελετήσει κανείς τη ΛΑΡΚΟ με τη δραστηριότητα που έχει μέχρι σήμερα, παρά την απαξίωση, την 18ετία 2000 - 2018 πρόσφερε στο ΑΕΠ σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια συνάλλαγμα.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν η στάση αυτή υποκρύπτει άγνοια ή στοχευμένη και συστηματική προσπάθεια επίτευξης συμφερόντων απαξίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας».

Απάντηση στις συκοφαντίες και στα ψέματα της κυβέρνησης

Παράλληλα, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ ξεσκεπάζουν τις συκοφαντίες και τα ψέματα της κυβέρνησης και των μηχανισμών της για δήθεν «εργαζόμενους που κάθονται και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό», παραθέτοντας μία σειρά οικονομικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020, που μπήκε ειδικός διαχειριστής, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που σταμάτησε η κυβέρνηση την παραγωγή, η ΛΑΡΚΟ είχε εισπράξει μόνο από την πώληση της παραγωγής 350 εκατομμύρια, ενώ η μισθοδοσία των εργαζομένων για αυτό το διάστημα ήταν 50 εκατ. ευρώ. Επίσης ότι από το σταμάτημα της παραγωγής μέχρι τώρα, η ΛΑΡΚΟ έχει εισπράξει από πώληση προϊόντων και ρύπων 40 εκατ. ευρώ, ενώ η μισθοδοσία των εργαζομένων ήταν 20 εκατ.

Σημειώνουν ότι από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από την εργασία τους και τονίζουν ότι αυτό που θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό είναι τα προγράμματα ανεργίας και φτώχειας όπου τους στέλνει η κυβέρνηση, ενώ «η "οικονομική αιμορραγία στον κρατικό προϋπολογισμό" που αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως "επιχείρημα", δεν είναι οι εργαζόμενοι, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης».

Προσθέτουν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει στα ταμεία της 18 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ρύπων και τα οποία μπορούν να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να καλύψουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων και να χρηματοδοτήσουν εργασίες συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας. Υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης απέτυχε και ξοδεύτηκαν 110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απαξίωση, το κλείσιμο και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, ενώ σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων, τα χρήματα αυτά, σε συνδυασμό με τις εισπράξεις από την άνοδο ρεκόρ της τιμής του νικελίου την περίοδο 2021-23, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κριτήριο το όφελος της οικονομίας της χώρας μας, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, το όφελος των τοπικών κοινωνιών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Συντονισμένος και κοινός αγώνας για να μη μαραζώσει ο τόπος τους

Αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκονται και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα σωματεία και φορείς από τη Λοκρίδα και ολόκληρη τη Φθιώτιδα, δίνοντας νέα ώθηση στον συντονισμένο και κοινό αγώνα ενάντια στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Σε κοινό κάλεσμά τους το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, το Σωματείο Χειριστών ΛΑΡΚΟ, ο Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης, τα Σωματεία Εργαζομένων ΕΖΑ Αταλάντης, τα Συνδικάτα Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Μετάλλου Φθιώτιδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, το Σωματείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης, τα Σωματεία Συνταξιούχων Μαρτίνου και Λάρυμνας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας τονίζουν:

«Την Τετάρτη 17 Απρίλη 2024 συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία και στη συναυλία αλληλεγγύης με τους Γιώργο Νταλάρα και Φωτεινή Βελεσιώτου, ενάντια στην ακρίβεια και τη συρρίκνωση του εισοδήματος, για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ανακούφισης. Ενισχύουμε το μέτωπο για "να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ". Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας». Και προσθέτουν:

«Σε αυτόν τον σταθμό οι κάτοικοι της Λοκρίδας έχουμε τη δική μας θέση, δίπλα και μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα.

Απεργούμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος λόγω της ακαρπίας ελιάς, αποζημιώσεις και μέτρα στο πρόβλημα της ασθένειας της ευλογιάς, να παρθούν μέτρα ανακούφισης για τους βιοπαλαιστές βιοτέχνες, μαγαζάτορες, ελεύθερους επαγγελματίες (...)

Παράλληλα με τα δίκαια αιτήματα του κάθε κλάδου, ο λαός της Λοκρίδας, της Στερεάς και μεγάλα τμήματα εργαζομένων στη χώρα μας έχουν στραμμένα τα μάτια τους στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη ΛΑΡΚΟ. Ο αγώνας για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή είναι υπόθεση όλων μας.

Το έγκλημα αυτό δεν θα περάσει. Την Τετάρτη 17/4/24 απεργούμε από τις δουλειές μας, φεύγουμε από το χωράφι, κλείνουμε τα μαγαζιά μας, τα σχολεία και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα. Για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ».

Δίπλα στους εργαζόμενους και στον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς συνεχίζουν να στέκονται τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λιβαδειάς, Λαμίας, Θήβας και Φωκίδας, πλήθος συνδικάτων και συλλόγων από κάθε γωνιά της Στερεάς και Εύβοιας.

Δίνουν μάλιστα τη δική τους μάχη για την οργάνωση και επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης στην παραλία της Λάρυμνας, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και οργανώνοντας μετακίνηση εργαζομένων που θέλουν να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους.

Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την απεργιακή του συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ναυλώνοντας λεωφορεία για τη μεταφορά στη Λάρυμνα, τα οποία θα αναχωρήσουν από τη Λαμία, στις 10.30 π.μ. την Τετάρτη 17 Απρίλη, από την οδό Στουρνάρα (στο πάρκινγκ πάνω από το πάρκο Τσαλτάκη).

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς κάνει γνωστό ότι η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία θα καταλήξει με πορεία στον σταθμό του ΚΤΕΛ, απ' όπου θα αναχωρήσουν λεωφορεία για τη συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα.

Συνέντευξη Τύπου και αγωνιστική υποδοχή στη Λαμία

Συνεχίζοντας το πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης και ενημέρωσης, αντιπροσωπεία εργαζομένων και μελών της διοίκησης του Σωματείου της Λάρυμνας θα βρεθούν το Σάββατο 13/4 στη Λαμία, όπου θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση στο κέντρο της πόλης και θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να υποδεχτούν αγωνιστικά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας:

«Μπροστά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας καλούμε το Σάββατο 13 Απρίλη όλους τους εργαζόμενους της πόλης να υποδεχθούμε αγωνιστικά στη Λαμία τους συναδέλφους μας από τη ΛΑΡΚΟ που δίνουν έναν ηρωικό 4χρονο αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια! Η θέση μας είναι δίπλα τους!

Ολοι και όλες στον αγώνα υπεράσπισης της ζωής μας απέναντι στα κέρδη τους!».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 9 π.μ., το Σάββατο 13/4 θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπορεία με αφετηρία την Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας και κατάληξη στο κέντρο της πόλης, όπου στις 10 π.μ. θα γίνει δράση ενημέρωσης, ενώ στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Θερμή η υποδοχή τους στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο

Καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο της Λάρυμνας πραγματοποίησαν πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης του λαού της περιοχής για τις ολέθριες συνέπειες των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, απευθύνοντας παράλληλα πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης την Τετάρτη 17 Απρίλη.

Κλιμάκια εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν εξορμήσεις και λαϊκές συγκεντρώσεις σε Μαλεσίνα, Μαρτίνο, Λάρυμνα, Ακραίφνιο και Αταλάντη, όπου οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν με θέρμη και λόγια στήριξης. Στα χωριά αυτά ζει μεγάλος αριθμός εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και αρκετοί συνταξιούχοι μεταλλεργάτες και τεχνίτες που πέρασαν τη μισή τους ζωή στα καμίνια και στα υπόλοιπα πόστα του εργοστασίου, ενώ η κοινωνική και οικονομική ζωή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία της επιχείρησης.

«Καλή δύναμη, κουράγιο, είμαστε μαζί σας», απαντούσαν οι κάτοικοι των χωριών στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για αγωνιστικό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και για συνέχιση της σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και ερημώνουν ολόκληρη την περιοχή.

Τη θερμή ανταπόκριση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής χαιρετίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τονίζοντας ότι «η ανταπόκριση των εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις, και άλλων κοινωνικών στρωμάτων της περιοχής μας, μας εξοπλίζει με δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μη μαραζώσει ο τόπος μας».

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ