ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΕ
Αυξήσεις 100% μέσα σε ενάμιση χρόνο!
  • Νέες αυξήσεις, που θα ισχύσουν από τον Αύγουστο,  αποφάσισε χτες το ΔΣ του Οργανισμού
  • Η «ελεύθερη αγορά» δείχνει τα δόντια της. Το αστικό τηλεφώνημα, από 13 δραχμές το τρίλεπτο πέρσι το Μάρτη, έφτασε πλέον στις 27 δραχμές!

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ προωθεί η κυβέρνηση. Ετσι, μέσα από συνεχείς «αναπροσαρμογές», μέσα σε ενάμιση χρόνο, η τιμή της αστικής μονάδας συνδιαλέξεων υπερδιπλασιάστηκε. Και αυτό σε αντίθεση με τα «κεντροαριστερά» και «κεντροδεξιά» νεοφιλελεύθερα φληναφήματα περί δήθεν μείωσης των τιμών, που θα φέρει η προετοιμαζόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, ο ανταγωνισμός και η «ελεύθερη αγορά».

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΟΤΕ συνεδρίασε χτες και αποφάσισε να ορίσει νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την πρόταση που θα υποβάλουν οι διοικούντες τον ΟΤΕ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - για τυπική ουσιαστικά έγκριση - οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Το μηνιαίο πάγιο τέλος από 2.300 δραχμές, που είναι σήμερα, θα ανέλθει στις 2.400 δραχμές. Η αστική μονάδα από 7 σε 9 δραχμές το λεπτό στις ώρες αιχμής και 9 δραχμές το δίλεπτο για τις ώρες μειωμένου τιμολογίου (22.00 - 08.00).

Οι παραπάνω αυξήσεις επιβαρύνουν κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον την αστική τηλεφωνία. Αντίθετα, για τις υπεραστικές και τις διεθνείς συνδιαλέξεις, που αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και εταιρίες, υπάρχει και νέα μείωση. Στις υπεραστικές κλήσεις, οι παλιότερες δυο ζώνες χρέωσης ενοποιούνται. Η κλήση θα κοστίζει 40 δραχμές το λεπτό. Για τις διεθνείς κλήσεις: Για τις γειτονικές χώρες η κλήση ανά λεπτό μειώνεται από τις 120 στις 94 δραχμές. Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, η μονάδα θα μειωθεί από 98 σε 94 δραχμές.

Και στο πλαίσιο της πάγιας κυβερνητικής αλχημιστικής προσθαφαίρεσης, η διοίκηση του ΟΤΕ κομπάζει, σε ανακοίνωσή της, ότι οι «τιμολογιακές μεταβολές» οδηγούν σε «μεσοσταθμική ελάφρυνση του καταναλωτή κατά 1,1%.»

Ομως, οι μειώσεις στις υπεραστικές και στις διεθνείς κλήσεις λίγη αξία έχουν, καθώς αφορούν είτε τη μειοψηφία των καταναλωτών (κυρίως επιχειρήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον ταξικό προσανατολισμό των αλλαγών στα τιμολόγια), είτε μικρό αριθμό κλήσεων.

Ο κύριος όγκος των τηλεφωνημάτων είναι αστικές κλήσεις και ακριβώς σε αυτές τις κλήσεις επιβάλλονται αυξήσεις. Επομένως, πέρα από τις όποιες ανούσιες και για το θεαθήναι μειώσεις, το σύνολο των καταναλωτών θα νιώσει ακόμα ελαφρύτερη την τσέπη του.

Συνεχείς αυξήσεις

Φυσικά, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ μόνο νέο φρούτο δεν είναι. Θυμίζουμε: Οι ετήσιες αυξήσεις έχουν προβλεφτεί με νόμο του Μάνου, πριν τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Σκοπός ήταν να γίνει ο Οργανισμός ελκυστικός στους υποψήφιους αγοραστές, που αναζητούσε η κυβέρνηση τότε της ΝΔ.

  • Για το 1996, η αύξηση στις τιμές των αστικών κλήσεων ήταν 13,3% και στο πάγιο 13,8%.
  • Από 1η Γενάρη 1997 η αστική μονάδα αυξήθηκε από τις 10,2 δρχ. που ήταν σε 11,5 (αύξηση 12,75%). Το πάγιο αυξήθηκε από 1.650 δρχ. σε 1.850 (αύξηση 12,12%).
  • Το 1998, η αστική μονάδα αυξήθηκε στις 13 δρχ. (αύξηση 13,04% ) και το βασικό μηνιαίο τέλος σε 2.050 (αύξηση 10,81% ).
  • Από την 1η Μάρτη 1999 αυξήθηκε κατά 38,4% το κόστος της αστικής συνδιάλεξης και κατά 12,2% το μηνιαίο πάγιο. Τότε άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης της αστικής συνδιάλεξης. Κάθε μονάδα ξεκίνησε να χρεώνεται ανά λεπτό και όχι ανά τρίλεπτο, όπως ίσχυε. Ετσι το κόστος μιας τρίλεπτης συνομιλίας διαμορφώθηκε στις 18 δραχμές από 13 που ήταν, αφού το κόστος της μονάδας ανά λεπτό καθορίστηκε στις 6 δραχμές. Το δε μηνιαίο πάγιο ανέβηκε στις 2.300 δραχμές (αύξηση 12,2%).
  • Το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, η χρέωση της αστικής μονάδας αυξήθηκε κατά 16%. Εφτασε τις 7 δραχμές ανά λεπτό τις ώρες αιχμής, για να φτάσει σήμερα στις 9 δραχμές. Δηλαδή, από 13 δραχμές ανά τρίλεπτο που ήταν το κόστος των αστικών συνδιαλέξεων μέχρι και το Μάρτη του 1999, φτάνει πλέον στις 27 δραχμές ανά τρίλεπτο. Ητοι αύξηση άνω του 100%.
ΟΜΕ - ΟΤΕ
«Εθιμοτυπικές» αντιδράσεις θέλουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Σε παρελκυστική τακτική προσανατολίζεται η ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ) προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές για ξεπούλημα του Οργανισμού.

Χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και συζητήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Δηλαδή, η μετατροπή του ΟΤΕ σε Ανώνυμη Επιχείρηση, η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει και νέο πακέτο του ΟΤΕ σε ιδιώτες, έτσι που να έχουν πλέον την πλειοψηφία των μετοχών και η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις τηλεπικοινωνίες, που αφαιρεί από τον ΟΤΕ και την τελευταία αποκλειστικότητά του, τη σταθερή τηλεφωνία.

Ομως, η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία δεν έδειξε διάθεση να αναλάβει δράση ενάντια σε αυτές τις επιζήμιες για τα λαϊκά συμφέροντα επιλογές. Απλώς προσανατολίζεται στο να επισκεφτεί - περίπου εθιμοτυπικά - τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - και να του εκφράσει τις «αντιρρήσεις» της. Σχεδιάζει επισκέψεις και στα κόμματα, προκειμένου να εκφράσει και εκεί τις ίδιες «αντιρρήσεις». Πέραν αυτών, δε δείχνει διατεθειμένη για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα του Οργανισμού και συνολικά του τηλεπικοινωνιακού πεδίου στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμμαχο βρίσκει την παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία με ανακοίνωσή της πριν μερικές μέρες κατήγγειλε μεν τη νέα μετοχοποίηση του Οργανισμού, όχι όμως τη μετοχοποίηση αυτήν καθ' αυτήν - με την οποία συμφωνεί - αλλά τον τρόπο με τον οποίον προωθείται.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ, και αύριο Πέμπτη στο ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Να σημειωθεί ότι τη συζήτηση στο ΔΣ ζήτησε πρόσφατα, με επείγουσα επιστολή της, στο προεδρείο της Ομοσπονδίας, η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση». Η ΕΣΚ - ΟΤΕ ζητά να παρθούν αποφάσεις για «άμεση αγωνιστική δράση της ΟΜΕ - ΟΤΕ» κατά των κυβερνητικών επιλογών.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Συνεδρίασε η Ομάδα Διοίκησης Εργου

Με τρία θέματα ασχολήθηκε χτες η Ομάδα Διοίκησης Εργου για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη.

Τα προγράμματα τηλεπικοινωνιών, ολυμπιακής εκπαίδευσης για το διάστημα 2001 - 2004 και την προετοιμασία στα κατευθυντήρια σχέδια (Master Plan) για τις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο) που θα φιλοξενήσουν τους τέσσερις ομίλους του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ παρουσίασε σχέδιο τριών σημείων. Την ασφάλεια των χώρων, τη συνεργασία με φορέα πληροφορικής και την ανάγκη συντονισμού. Ζήτησε δε απ' όσους θα κάνουν έργα πλήρη και σωστή ενημέρωση για ό,τι χρειάζονται, ώστε ν' αποφευχθούν τα «ράβε - ξήλωνε».

Την Ολυμπιακή Εκπαίδευση έχει αναλάβει το ΥΠΕΘΟ και στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν σχετικά προσχέδια. Βασική φιλοσοφία η επιμόρφωση καθηγητών (κυρίως ΤΕΦΑΑ και φιλολόγων), ώστε μάλλον από τη νέα περίοδο να ενταχθεί στο ημερολόγιο πρόγραμμα της εκπαίδευσης (σ' όλες τις βαθμίδες) μάθημα. Οσο για το τρίτο θέμα, την ευθύνη σχεδιασμού έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΟΕΟΑ. Ετοιμάζει, λοιπόν, το πλάνο που θ' αφορά μετακίνηση, παραμονή, προπόνηση και διασκέδαση των ποδοσφαιρικών αποστολών.

«ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Καταστροφικές οι συνέπειες της Ολυμπιάδας

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πλήρως τους όρους που έχουν επιβάλει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και το μεγάλο κεφάλαιο, κυρίως το κατασκευαστικό, για την προετοιμασία και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Οροι που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και παράλληλα πλήττουν τον πληθυσμό της Αθήνας και της Ελλάδας οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά.

Τα παραπάνω τόνισαν στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου τα μέλη της επιτροπής «Πολίτες της Αττικής». Ακόμα επισήμαναν ότι κατά την πρόσφατη αναδιάρθρωση της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» ο πρωθυπουργός υπέκυψε στις πιέσεις Ελλήνων και ξένων παραγόντων για την επαναφορά της Γ. Αγγελοπούλου και των ανθρώπων της, γεγονός που υποδεικνύει ότι η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κάθε άλλο παρά καθαρή και διαφανής. Κατήγγειλαν το νέο νόμο που δημιουργεί μια νέα ποιότητα αυταρχισμού, αφού θέτει σε αμφισβήτηση ακόμα και το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Χ. Παπαμάργαρης, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), ο οποίος δήλωσε: «Η ΝΑΣ συμπλέει με όλες αυτές τις προσπάθειες, τις κινήσεις των πολιτών για τους στόχους που βάζουν. Δηλαδή, την αποτροπή περαιτέρω καταστροφικών επιπτώσεων στο περιβάλλον της Αττικής και της Ελλάδας. Είμαστε στο πλευρό σας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιους τρόπους μπορούμε».

Ο Λ. Αυδής, επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα, επισήμανε ότι «εκτός από τις καταστροφές που είναι προγραμματισμένες για τα ολυμπιακά έργα δράττονται της ευκαιρίας να καταστρέψουν και ό,τι δεν μπορούσαν, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, από την ιστορική μνήμη και να ολοκληρώσουν αυτό που εμείς έχουμε πει ταξική εκκαθάριση της πόλης».

Ενδιαφέρονται για ασύρματες τηλεπικοινωνίες

Δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τα ονόματα των εταιριών που ενδιαφέρονται να λάβουν Ειδική Αδεια Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης και να προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Συνολικά υποβλήθηκαν 22 κείμενα απαντήσεων από αντίστοιχες εταιρίες στο ερωτηματολόγιο που ετοίμασε το υπουργείο.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι: «Altec Communicationw Network, Ericsson, Europe-1 Greece, E-One, FirstMark CommunicatioS Eyrope, FormuS CommunicationS, HITECH Consultants, IDEAL TELECOM SA, INTRACOM, LANNET CommunicationS, Mediterranean TelecommunicationS, Metil Telecom consultans - Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας, Net One A.E., PANAFON, Priority Wireless BV, Sanyo Hellas Holding S.A., Southgate CommunicatioS, STARCOM Hellas S.A., Stark S.A., STET Hellas AEBE, TELEHOUSE.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα αξιολογήσει τις απαντήσεις των εταιριών μέχρι και τις 28 του Ιούλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχει προετοιμαστεί ο διαγωνισμός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ