ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέρμα τα «δίφραγκα» από το Μάρτη του 2002

Δημοσιοποιήθηκε χτες το σχέδιο νόμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αντικατάσταση της δραχμής από το Ευρώ την 1-1-2001 (η δραχμή σαν εθνικό νόμισμα θα κυκλοφορεί μέχρι τις 28-2-2002) στα πλαίσια των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών

Η γνωστή ρήση «τέρμα τα δίφραγκα» θα γίνει πράξη - εκτός απροόπτου - την 1η Μάρτη 2002! Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στα πλαίσια μιας σειράς δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σημίτη απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που υπερψήφισαν το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Μια από τις δεσμεύσεις αυτές, που έρχεται να υλοποιήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι και η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της δραχμής και την αντικατάστασή της από το Ευρώ. Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση αναγραφής των τιμών από την 1-1-2001 σε δραχμές και Ευρώ, η μετατροπή του δημόσιου χρέους σε Ευρώ κλπ.

Η οριστική κατάργηση της δραχμής - καθώς και των εθνικών νομισμάτων των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ που έχουν ενταχθεί στη ζώνη του Ευρώ - θα γίνει την 1 Μάρτη 2002, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει να κυκλοφορεί το Ευρώ στη φυσική του μορφή. Στο διάστημα από την 1η Γενάρη 2001 μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2002 το Ευρώ θα κάνει την εμφάνισή του σε λογιστική μορφή και θα κυκλοφορούν κανονικά δραχμές (σε τραπεζογραμμάτια και κέρματα), όπως και τα εθνικά νομίσματα των άλλων χωρών - μελών της ζώνης του Ευρώ. Για την εξοικείωση της ελληνικής κοινής γνώμης με το Ευρώ και τα... καλά που συνεπάγεται η καθιέρωσή του, θα αρχίσει στους επόμενους μήνες διαφημιστική καμπάνια, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κοινοτικά ταμεία.

Στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με τίτλο «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των κανονισμών 1103/97, 974/98 και 2866/98 του Συμβουλίου, όπως ισχύουν σχετικά με την εισαγωγή του Ευρώ» αναφέρεται ρητά ότι: «Από την 1η Ιανουαρίου 2001 το Ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή ως νόμισμα της χώρας (...). Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα σε δραχμής διατηρούν την ιδιότητα του νόμιμου χρήματος στην ημεδαπή έως την 28η Φεβρουαρίου 2002»!

Η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο ερχόμενο δίμηνο, ώστε να «λύσει» όλες τις νομικές εμπλοκές και προβλήματα που δημιουργούνται από τη μετατροπή της δραχμής σε Ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου γίνεται λεπτομερής αναφορά για τον τρόπο αυτόματης μετατροπής (διαδικασία υπολογισμού) των δραχμών σε Ευρώ για χρήματα και καταθέσεις, χωρίς να καταβάλλεται καμία τραπεζική προμήθεια. Επίσης με το ίδιο σχέδιο νόμου:

  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική αναγραφή των τιμών όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε δραχμές και Ευρώ, κατά τη μεταβατική περίοδο (από 1-1-2001 έως 28-2-2002). Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα (σχεδόν 90% των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τα πρατήρια βενζίνης, τα ταξί για τα ταξίμετρά τους κ.ά.) η υποχρέωση αναγραφής των τιμών σε δραχμές και Ευρώ θα αρχίσει δύο μήνες αργότερα (από την 1η Μάρτη 2001).
  • Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη «στρογγυλοποίηση» από τη μετατροπή των δραχμών σε Ευρώ (προσφέρεται για κερδοσκοπία και ανέξοδη αύξηση των κερδών με το φούσκωμα των τιμών) καθώς και θέματα κάλυψης του κόστους των επιχειρήσεων που προκαλείται από την προσαρμογή στο Ευρώ και μετατροπής των μετοχικών κεφαλαίων των επιχειρήσεων σε Ευρώ.
  • Ορίζεται η διαδικασία μετατροπής του δημόσιου χρέους σε Ευρώ, των τιμών των μετοχών, των συντάξεων του Δημοσίου κ.λπ.
  • Προβλέπεται η κατάργηση των επιτοκίων παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς θα ισχύουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ρύθμιση χρεών σε πλημμυροπαθείς της Δ. Αττικής

Οι πληγέντες από τις πλημμύρες της 9-11-1999 σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ελευσίνα, Ν. Πέραμο και  Ελευσίνα Αττικής, μπορούν να ξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε 24 δόσεις, αρκεί να καταθέσουν αίτηση μέχρι 31-7-2000

Τη δυνατότητα να ξοφλήσουν σε 24 μηνιάτικες δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στο δημόσιο αλλά και σε τρίτους, απαλλαγμένα από προσαυξήσεις, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους πλημμυροπαθείς των περιοχών των Δήμων Μεγάρων, Μάνδρας, Νέας Περάμου και Ελευσίνας Αττικής, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες της 9ης Νοεμβρίου 1999, με την προϋπόθεση ότι οι πληγέντες θα καταθέσουν σχετική αίτηση μέχρι και τις 31 Ιούλη 2000.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με απόφαση του υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση που εκδόθηκε στα πλαίσια προηγούμενων κυβερνητικών υποσχέσεων και αποφάσεων, ορίζει μεταξύ άλλων:

  • Χρέη προς το δημόσιο βεβαιωμένα στις ΔΟΥ (Εφορίες) και Τελωνεία καθώς και χρέη υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 1999 και οφείλονται από φυσικά (ιδιώτες) ή νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) που έχουν την κατοικία τους ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση σε περιοχές των Δήμων Μεγάρων, Νέας Περάμου, Μάνδρας και Ελευσίνας Αττικής, που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 9ης Νοεμβρίου 1999 ρυθμίζονται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη.
  • Τα ποσά των ανεξόφλητων (ληξιπρόθεσμων αυτών) χρεών, απαλλάσσονται από τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, θα πρέπει να γίνει σε 24, κατ' ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη των 30.000 δραχμών.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή - που δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 24 δόσεις και χωρίς προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής - είναι οι ενδιαφερόμενοι πλημμυροπαθείς (ιδιώτες και επιχειρήσεις):

  • Να υποβάλλουν αίτηση, το αργότερο μέχρι 31-7-2000 στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Να συνυποβάλουν με την αίτηση σχετικό έγγραφο που εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του δήμου ή άλλη αρχή, από το οποίο να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες αυτές.
  • Να καταβάλλει την πρώτη δόση της ρύθμισης μέχρι 31-7-2000.
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Θα φτάσουν στην κατανάλωση οι μειώσεις τιμών;

Επίσημα από σήμερα τα μεσάνυχτα μειώνονται μέχρι και 6 δραχμές το λίτρο οι τιμές στις βενζίνες και περίπου 4 δραχμές το λίτρο στα πετρέλαια

Φθηνότερες κατά 5 - 6 δραχμές το λίτρο θα πρέπει να πωλούνται - σύμφωνα με πληροφορίες - από απόψε τα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης, ενώ κατά 4 δραχμές φθηνότερο αναμένεται να πωλείται το πετρέλαιο κίνησης. Η δεύτερη συνεχόμενη μείωση της τιμής των καυσίμων, μετά από το μπαράζ των ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα, οφείλεται στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων συμπεριλαμβανομένης και της δραχμής. Ωστόσο, όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το μέγεθος της μείωσης που θα ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω των ενδεικτικών τιμών, θα περάσει και στην κατανάλωση, αφού σε παρόμοιες περιπτώσεις μειώσεων, η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια είτε μένει αμετάβλητη, είτε η μείωση δεν «περνάει» στο σύνολό της.

Ειδικότερα, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου με βάση τις ενδεικτικές τιμές του υπουργείο Ανάπτυξης η αμόλυβδη βενζίνη πρέπει να πωλείται μέχρι τα μεσάνυχτα στις 263 δραχμές το λίτρο, τα «φθηνότερα» πρατήρια πουλάνε την αμόλυβδη γύρω στις 272 δραχμές, δηλαδή περίπου ένα δεκάρικο ακριβότερα από την ενδεικτική τιμή. Στη σημερινή ανάλογη ανακοίνωση της μείωσης των τιμών, που λογικά το λίτρο της αμόλυβδης θα πρέπει να πωλείται στις 257 δραχμές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο, να βρεθεί πρατήριο που να πουλάει την αμόλυβδη κάτω από τις 270 δραχμές.

Μπορεί βέβαια και είναι λογικό ο καταναλωτής να επιρρίπτει τις ευθύνες αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες πρατηρίων που κατά τα φαινόμενα δε συμμορφώνονται με τις μειώσεις των τιμών, όμως οι πρατηριούχοι με τη σειρά τους κατηγορούν τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών ότι αυτές είναι που δεν πωλούν με τις μειωμένες τιμές, επιδιώκοντας να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, καταγγέλλοντας τες ότι μόνο όταν υπάρχουν αυξήσεις συμμορφώνονται με τις ενδεικτικές τιμές. Στην αντίθετη περίπτωση, (μειώσεις) διατηρούν τις τιμές αμετάβλητες, όχι μόνο χωρίς καμία συνέπεια, αφού ο καταναλωτής ρίχνει τις ευθύνες στον πρατηριούχο, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνουν να πολλαπλασιάζουν τα υπερκέρδη τους.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ
Προσαρμόζονται στο Ιντερνετ

Αλλαγές στο έντυπο φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων - το γνωστό «Ε1» - σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να γίνουν συμβατά στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Η πληροφορία αυτή διοχετεύτηκε χτες, μετά από σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Στην ίδια σύσκεψη έγινε συζήτηση και για τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ, όπως η έκπτωση των εξόδων που θα έχει ο φορολογούμενος για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης μέσω υπολογιστή, η αύξηση του ποσού μείωσης φόρου κλπ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στην κατάργηση της υποβολής των αποδείξεων και άλλων δικαιολογητικών μείωσης του εισοδήματος, καθώς και στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης των φορολογουμένων με εισόδημα που δεν ξεπερνά το ύψος του εκάστοτε επίσημου αφορολόγητου ορίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ