Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέρμα τα «δίφραγκα» από το Μάρτη του 2002

Δημοσιοποιήθηκε χτες το σχέδιο νόμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αντικατάσταση της δραχμής από το Ευρώ την 1-1-2001 (η δραχμή σαν εθνικό νόμισμα θα κυκλοφορεί μέχρι τις 28-2-2002) στα πλαίσια των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών

Η γνωστή ρήση «τέρμα τα δίφραγκα» θα γίνει πράξη - εκτός απροόπτου - την 1η Μάρτη 2002! Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στα πλαίσια μιας σειράς δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σημίτη απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που υπερψήφισαν το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Μια από τις δεσμεύσεις αυτές, που έρχεται να υλοποιήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι και η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της δραχμής και την αντικατάστασή της από το Ευρώ. Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση αναγραφής των τιμών από την 1-1-2001 σε δραχμές και Ευρώ, η μετατροπή του δημόσιου χρέους σε Ευρώ κλπ.

Η οριστική κατάργηση της δραχμής - καθώς και των εθνικών νομισμάτων των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ που έχουν ενταχθεί στη ζώνη του Ευρώ - θα γίνει την 1 Μάρτη 2002, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει να κυκλοφορεί το Ευρώ στη φυσική του μορφή. Στο διάστημα από την 1η Γενάρη 2001 μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2002 το Ευρώ θα κάνει την εμφάνισή του σε λογιστική μορφή και θα κυκλοφορούν κανονικά δραχμές (σε τραπεζογραμμάτια και κέρματα), όπως και τα εθνικά νομίσματα των άλλων χωρών - μελών της ζώνης του Ευρώ. Για την εξοικείωση της ελληνικής κοινής γνώμης με το Ευρώ και τα... καλά που συνεπάγεται η καθιέρωσή του, θα αρχίσει στους επόμενους μήνες διαφημιστική καμπάνια, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κοινοτικά ταμεία.

Στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με τίτλο «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των κανονισμών 1103/97, 974/98 και 2866/98 του Συμβουλίου, όπως ισχύουν σχετικά με την εισαγωγή του Ευρώ» αναφέρεται ρητά ότι: «Από την 1η Ιανουαρίου 2001 το Ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή ως νόμισμα της χώρας (...). Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα σε δραχμής διατηρούν την ιδιότητα του νόμιμου χρήματος στην ημεδαπή έως την 28η Φεβρουαρίου 2002»!

Η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο ερχόμενο δίμηνο, ώστε να «λύσει» όλες τις νομικές εμπλοκές και προβλήματα που δημιουργούνται από τη μετατροπή της δραχμής σε Ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου γίνεται λεπτομερής αναφορά για τον τρόπο αυτόματης μετατροπής (διαδικασία υπολογισμού) των δραχμών σε Ευρώ για χρήματα και καταθέσεις, χωρίς να καταβάλλεται καμία τραπεζική προμήθεια. Επίσης με το ίδιο σχέδιο νόμου:

  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική αναγραφή των τιμών όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε δραχμές και Ευρώ, κατά τη μεταβατική περίοδο (από 1-1-2001 έως 28-2-2002). Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα (σχεδόν 90% των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τα πρατήρια βενζίνης, τα ταξί για τα ταξίμετρά τους κ.ά.) η υποχρέωση αναγραφής των τιμών σε δραχμές και Ευρώ θα αρχίσει δύο μήνες αργότερα (από την 1η Μάρτη 2001).
  • Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη «στρογγυλοποίηση» από τη μετατροπή των δραχμών σε Ευρώ (προσφέρεται για κερδοσκοπία και ανέξοδη αύξηση των κερδών με το φούσκωμα των τιμών) καθώς και θέματα κάλυψης του κόστους των επιχειρήσεων που προκαλείται από την προσαρμογή στο Ευρώ και μετατροπής των μετοχικών κεφαλαίων των επιχειρήσεων σε Ευρώ.
  • Ορίζεται η διαδικασία μετατροπής του δημόσιου χρέους σε Ευρώ, των τιμών των μετοχών, των συντάξεων του Δημοσίου κ.λπ.
  • Προβλέπεται η κατάργηση των επιτοκίων παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς θα ισχύουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύκνειο άσμα... στη δραχμή (2002-03-02 00:00:00.0)
Τα σημεία ασφαλείας (2001-12-23 00:00:00.0)
Ποσοτικό μέτρο σύγκρισης των εισοδημάτων στην ΟΝΕ (2001-10-14 00:00:00.0)
"Εκστρατεία" για το ΕΥΡΩ (1999-03-10 00:00:00.0)
Τι αλλάζει με το νέο νόμισμα (1998-12-24 00:00:00.0)
Αλλάζει το 5χίλιαρο από την 1η Ιούλη (1998-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ