ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τη λειψυδρία

Διοργανώνεται από την Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ την Τετάρτη, 19 Μάη, στις 7.00 το απόγευμα, στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο»

Εκδήλωση για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας οργανώνει, την Τετάρτη, 19 Μάη, στις 7 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» της Λάρισας, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γ. Νταφούλης, από την ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, καθώς και ο Π. Στεφανίδης καθηγητής Διαχείρισης Υδάτων των Ορεινών Ογκων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Δέσποινα Αρχοντή, διευθύντρια Υδάτων της Περιφέρειας Αττικής, ενώ θα κάνουν παρεμβάσεις εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η λειψυδρία απειλεί με δίψα εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους χωριών και πόλεων και με εκτεταμένες καταστροφές τις αγροτικές καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει δραματικά το οικοσύστημα και συνολικά το περιβάλλον και, ιδιαίτερα, τη Θεσσαλία την απειλεί με ερημοποίηση.

Οπως επισήμαναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα, εκπρόσωποι της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η λειψυδρία είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα κι όχι απλώς πρόβλημα αντίξοων καιρικών φαινομένων, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν όσοι ευθύνονται γι' αυτό. Και είναι πολιτικό πρόβλημα διότι - όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ - είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στα τελευταία 30 χρόνια. Μια πολιτική που αντί να σχεδιάσει την ορθολογική αξιοποίηση του νερού και να προστατέψει και ν' αναπτύξει τους υδάτινους πόρους, με την κατασκευή έργων υποδομής που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής και θ' αντιμετωπίζουν τις απώλειες στα υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα, αξιοποιεί τη λειψυδρία για να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες και να επιβάλει «χαράτσια» ύδρευσης και άρδευσης.

Παρά το γεγονός ότι επιστημονικοτεχνικά έχει τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα και η δυνατότητα κατασκευής των απαραίτητων έργων υποδομής, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούν στην υλοποίησή τους, κωλυσιεργώντας διαρκώς κι επιμένοντας στη δημαγωγία των ανέξοδων και ανεφάρμοστων υποσχέσεων. Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, που πρόσκεινται στα δυο κόμματα, αλλά και στον ΣΥΝ, επιχειρώντας τον αποπροσανατολισμό του λαού από την ουσία και την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας - θα τις παρουσιάσει και στην εκδήλωση της Τετάρτης - και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνδέοντάς τη με την προοπτική εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων του λαού. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ και τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα αναδείξει τη Λαϊκή Εξουσία.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΠΟΛΚ
Ποιοι δε θέλουν να βγει η αλήθεια;

Μήνες, τώρα, εκκρεμεί η απόφαση του Αρείου Πάγου στην αίτηση της χήρας Γρ. Στακτόπουλου για αναψηλάφηση της σχετικής δίκης

Στις 10 Οκτώβρη 2006 στο 5μελές Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε αίτηση της χήρας του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, της Θεοδώρας Ζησιμοπούλου, να αθωωθεί μετά θάνατον - και να ακυρωθεί η καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης (σε ισόβια δεσμά) - ο, ήδη, αποθανών σύζυγός της, δημοσιογράφος Γρ. Στακτόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γρ. Στακτόπουλος καταδικάστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης «ως συνεργός στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πόλκ. Ο Τζ. Πολκ, που δολοφονήθηκε πριν 59 χρόνια και το πτώμα του βρέθηκε στον Θερμαϊκό στις 8 Μάη 1948, είχε φθάσει στην Ελλάδα με σκοπό να ανέβει στο βουνό και να πάρει συνέντευξη από τον Αρχηγό του ΔΣΕ Μάρκο Βαφειάδη. Ωστόσο, ο λόγος της δολοφονίας του πάντα παραμένει ένα μυστήριο. Το σίγουρο είναι πως έντονο εκδηλώθηκε το "ενδιαφέρον" των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών τόσο με την άφιξη του Πολκ, όσο και, κυρίως, μετά την ανεύρεση του πτώματός του. Μάλιστα, ανώτατος αξιωματούχος (Ντόνοβαν) ήρθε επί τούτου και παρακολούθησε κάθε στιγμή της δίκης που έγινε τότε, στις γνωστές εμφυλιοπολεμικές συνθήκες, για τη δολοφονία του Πολκ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για το έγκλημα αυτό, εκτός του Γρ. Στακτόπουλου, είχαν καταδικαστεί ως αυτουργοί και οι: Αδάμ Μουζενίδης (που αποδείχτηκε ότι ήταν νεκρός ένα μήνα πριν γίνει το έγκλημα, ύστερα από αεροπορικό βομβαρδισμό στα Κρούσια) και ο Ευάγγελος Βασβανάς (ο οποίος από καιρό βρισκόταν στο εξωτερικό). Ετσι, η προσπάθεια να φορτωθεί στο ΚΚΕ η δολοφονία και να συκοφαντηθεί ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ, έπεσε στο κενό. Ξεκαθαρισμένο, επίσης, είναι σήμερα μετά από πολλές δεκαετίες ότι και ο Γρ. Στακτόπουλος, τον οποίο καταδίκασαν σαν συνυπεύθυνο αφού, μετά από αφόρητα βασανιστήρια και απειλές για την ίδια τη ζωή του τον εξανάγκασαν να "ομολογήσει", δεν είχε καμιά σχέση με το έγκλημα.

Ηδη, βρισκόμαστε στον 7ο μήνα, από τότε που συζητήθηκε η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση. Συγκεκριμένα, τώρα στην τελευταία αίτηση για αναψηλάφηση της δίκης, θα έπρεπε να κριθεί το εάν δύο έγγραφα (μια αναφορά - επιστολή ενός Μηχανικού από τη Θεσσαλονίκη και μια μαρτυρία ενός πρώην Καπετάνιου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) ήσαν ή όχι ουσιώδη νεότερα στοιχεία για τη δολοφονία του Πολκ.

Διερωτάται κανείς σε τι οφείλεται αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση για την έκδοση αποφάσεως επί της νέας πολλοστής αιτήσεως, ενώ η αθώωση του Στακτόπουλου υπήρξε πρόδηλη, όπως καταφανώς προέκυπτε ήδη από τη λεπτομερή εισήγηση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Καφίρη με συγκεκριμένα γεγονότα και επίσημα έγγραφα του τότε Αμερικανού προξένου Γκίμπσον και του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρσαλ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι, σε προηγούμενη αίτηση της χήρας Στακτόπουλου, αθωωτική ήταν η ετυμηγορία των γνωστών Αρεοπαγιτών Ευάγγελου Κρουσταλλάκη και Κ. Τσαμαδά, οι οποίοι μειοψήφησαν. Τώρα, η απόρριψη της εισήγησης του Αθανασίου Καφίρη από την πλειοψηφία του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το Δικαστικό Σώμα, επειδή, ύστερα από 59 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, φαίνεται να μην τολμά να αποδώσει την οφειλόμενη δικαιοσύνη. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος ή ποιοι δε θέλουν να βγει η αλήθεια και τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Πολκ;

«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ»
«Φέσωνε» ανενόχλητη από το 2002

Για «ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς» και ακόμη για «προσβολή της κοινής λογικής» κατηγορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους ιδιοκτήτες της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή».

Σε απάντηση προχτεσινής ανακοίνωσης, που εξέδωσε η χρηματιστηριακή εταιρεία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει τα παρακάτω:

  • Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι πραγματοποίησε 11 συναλλαγές με 5 μόνο ταμεία στη διάρκεια 2002-2005. Είναι φανερό δηλαδή πως οι συναλλαγές με τα ταμεία ήδη επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν περισσότερες και συνεχίστηκαν στο ίδιο μοτίβο και επί ΝΔ.
  • Προσβάλλει την κοινή λογική ο ισχυρισμός της «Ακρόπολις» ότι οι συναλλαγές ήταν «επωφελείς» για τα ταμεία, καθώς εντοπίστηκαν σημαντικές αποκλίσεις - μέχρι και 3% - από το εύρος τιμών που διαμορφώνονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά (ΗΔΑΤ). Είναι φανερό δηλαδή το μέγεθος των υπερτιμολογήσεων και το φέσωμα των ταμείων, που όψιμα «ανακάλυψαν» οι κρατικές αρχές.

Ερευνες για αντίστοιχες «λαθροχειρίες» τραπεζών συνεχίζουν οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, η ηγεσία της οποίας μέχρι πριν από μόλις λίγες βδομάδες ισχυριζόταν ότι δεν έχει υποπέσει κάτι σχετικό στην αντίληψή της. Σε κάθε περίπτωση, το θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποδείχνεται ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζιτών, των χρηματιστών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων που θησαυρίζουν σε βάρος και των ασφαλιστικών ταμείων.

Μηνυτήρια αναφορά κατά της «Artion Χρηματιστηριακή» και συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν σε ύποπτες συναλλαγές της κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας. Η εποπτική αρχή κάνει λόγο για συναλλαγές μεγάλης αξίας με ομόλογα του Δημοσίου από το Μάρτη του 2003 μέχρι το Γενάρη του 2005 με «αποτέλεσμα τα ταμεία να υποστούν σημαντικού ύψους ζημιά».

Αλλαγή φρουράς στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Στην «πρώτη γραμμή» του πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ κατά των λαών, στη Βαγδάτη, μετακινήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, μετά την «ευδόκιμη» θητεία που είχε στη χώρα μας για την προώθηση των συμφερόντων της κυβέρνησής του.

Ο Τσαρλς Ρις εγκαταλείπει εσπευσμένα με εντολή της Κ. Ράις το πόστο του στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής του προγράμματος «οικονομικής ανάπτυξης και ανοικοδόμησης» στο υπό κατοχή Ιράκ, πρόγραμμα στο οποίο η αμερικανική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τη θέση του Τ. Ρις θα αναλάβει προσωρινά ο μέχρι τώρα Νο 2 της πρεσβείας Τόμας Κάντριμαν, που έχει γίνει ήδη γνωστός για τις θέσεις που εξέφρασε για την ύπαρξη τουρκικής, αλβανικής και άλλων μειονοτήτων στην Ελλάδα. Ο Τσ. Ρις είχε αναλάβει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2005, συνεχίζοντας με συνέπεια τις συχνές επεμβάσεις των προκατόχων του στις εσωτερικές υποθέσεις.

ΚΥΠΡΟΣ
Νέος υπουργός Αμυνας

Τον Χριστόδουλο Πασιαρδή διόρισε νέο υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τον πρόσφατο θάνατο του Νίκου Συμεωνίδη. Στη μέχρι προχτές θέση του Πασιαρδή, ως υφυπουργός παρά τω προέδρω και κυβερνητικός εκπρόσωπος, διορίστηκε ο Βασίλης Πάλμας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ