ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Επικίνδυνη πολιτική με υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο» στα σχολεία

Σοβαρές καταγγελίες από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Μαζί με τις 5 σχολικές μονάδες και άλλα 6 τμήματα που δεν λειτουργούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αυξάνονται και οι περιπτώσεις που τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο».

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που κάνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Μαγνησίας.

Συγκεριμένα τονίζει:

«ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1ο: Σε σχολείο περιφερειακού δήμου της Μαγνησίας, εκπαιδευτικός δημοτικού σχολείου ειδοποιεί τη διεύθυνση του σχολείου ότι το παιδί του/της ανιχνεύθηκε θετικό στον κορονοϊό! ...και ότι ο/η ίδιος/-ια με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ βρίσκεται σε καραντίνα! Βάσει των ίδιων οδηγιών ο ΕΟΔΥ δεν κάνει τεστ Covid στον εκπαιδεύτικό, γιατί δεν έχει συμπτώματα! Ο διευθυντής του σχολείου καλεί τους εκπαιδευτικούς να καλύψουν το κενό στο σχολείο, όταν δεν έχουν μάθημα στην τάξη τους ή όταν έχουν κενό, χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν ο/η εκπαιδευτικός είναι θετικός/-ή στον ιό, με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού σε όλη τη σχολική και ευρύτερη κοινότητα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2ο: Σε σχολείο του Βόλου τέσσερις (4) γονείς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό! Τέσσερις μαθητές του σχολείου, εκ των οποίων τρεις (3) φοιτούν στο ολοήμερο, ερχόμενοι σε επαφή με μαθητές απ' όλες τις τάξεις του σχολείου, μπαίνουν σε καραντίνα, με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ότι δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ, γιατί δεν έχουν συμπτώματα και επειδή υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα στους μικρούς μαθητές! Κανείς έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για την έγκαιρη προστασία της δημόσιας υγείας!

Δεκάδες τέτοια περιστατικά είναι καθημερινά σε σχολεία όλης της Μαγνησίας, προκαλώντας την έντονη ανησυχία εκπαιδευτικών και γονιών. Αντί η κυβέρνηση με τον ΕΟΔΥ να οργανώσουν ένα σύστημα άμεσης ιχνηλάτησης όπου εκδηλώνονται κρούσματα, είτε σε εκπαιδευτικούς είτε σε μαθητές είτε σε γονείς, αφήνουν να χάνεται πολύτιμος χρόνος πριν από τη γενικευμένη εξάπλωση του ιού, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις οικογένειες και κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που έρχονται σε επαφή.

Ζητάμε τώρα και άμεσα: Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ενίσχυση των κρατικών δομών για την άμεση και ταχεία ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Αραίωση των μαθητών μέσα στις τάξεις. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τους μέσα στις τάξεις. 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών. Επιπλέον δρομολόγια για όλους τους μαθητές που μεταφέρονται με ΜΜΜ. Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Αδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η Υπουργική Απόφαση. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία. Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών και των οικογενειών τους σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία)».

ΕΟΔΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εστειλαν μαθητές και δασκάλους στο σχολείο πριν από τα αποτελέσματα των τεστ!

Με μια απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση, ο ΕΟΔΥ και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, έδωσαν οδηγία στις οικογένειες των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας να πάνε κανονικά στο σχολείο τους το πρωί της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε δάσκαλο και πριν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ των υπόλοιπων δασκάλων!

Συγκεκριμένα, το επιβεβαιωμένο κρούσμα έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης και το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν τεστ σε συνολικά 28 δασκάλους και εργαζόμενους του σχολείου. Κι ενώ τα αποτελέσματα επρόκειτο να βγουν την Τετάρτη το απόγευμα, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε ότι δεν συντρέχει λόγος να κλείσουν τμήματα ή και όλο το σχολείο αλλά τα παιδιά και οι δάσκαλοι μπορούν να πάνε κανονικά για μάθημα από το πρωί της Τετάρτης, επειδή έτσι προβλέπεται από το πρωτόκολλο! Οι αντιδράσεις των γονιών ήταν έντονες, ωστόσο ο ΕΟΔΥ τους παρέπεμψε στην ουσία στην «ατομική ευθύνη» για το εάν θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες γονείς δεν γνώριζαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης τι να κάνουν και αγωνιούσαν για την εξέλιξη.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει με επικίνδυνο τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και στα σχολεία.

Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση του ΕΟΔΥ και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς να τούς στέλνουν για μάθημα στο σχολείο, όπως δεν είναι δυνατόν, να λένε στους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και να ζητούν από τους γονείς να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη... Θεωρούμε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι: Προληπτικά να μην λειτουργήσει το σχολείο μέχρι να υπάρχουν τα αποτελέσματα των τεστ. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να μεταβεί στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας και να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη τη σχολική μονάδα».

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, αναδεικνύεται η ανάγκη για επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές στις σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία. Επιπλέον, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να δοθούν βεβαιώσεις στους γονείς, προκειμένου να πάρουν άδειες από την εργασία τους για όσο διάστημα το σχολείο παραμείνει κλειστό.

Με προβλήματα συνεχίστηκε η τηλεκπαίδευση

INTIME NEWS

Με προβλήματα συνεχίστηκε σε διάφορες περιπτώσεις η τηλεκπαίδευση, χτες, τρίτη μέρα καθολικής εφαρμογής της για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Ζητήματα αντιμετώπισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Κατερίνη, οι Σέρρες, η Κρήτη, τα Ιωάννινα, η Φλώρινα. Οπως αναφέρθηκε, το δίκτυο έπεφτε και επανερχόταν, αργές συνδέσεις, κακός ήχος και εικόνα δυσκόλευαν τη διαδικασία. Το πρόβλημα εντοπιζόταν ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν το δίκτυο από τις σχολικές μονάδες.

Η μη αναβάθμιση των διαδικτυακών υποδομών που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας, σε συνδυασμό με τη μη κάλυψη των χρηστών (εκπαιδευτικών και μαθητών) με σύγχρονο εξοπλισμό, οδηγεί ακόμα και τώρα, που δεν εμφανίζονται έκτακτες καταστάσεις και απρόβλεπτα προβλήματα, η τηλεκπαίδευση να προχωράει «αγκομαχώντας» και να μην είναι για όλους ισότιμη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης έγινε με πλήρη κατάρρευση του συστήματος τη Δευτέρα και χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές εκτός Webex, κατάρρευση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και των υπαρχουσών «εναλλακτικών», που είναι οι πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (eclass και e-me). Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και την Τρίτη, με το υπουργείο Παιδείας που όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωσε καθ' όλα έτοιμο για την τηλεκπαίδευση να μην αναλαμβάνει ουσιαστικά καμία ευθύνη.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Η Περιφέρεια να στηρίξει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών

Τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας ζήτησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη επίταξης «εδώ και τώρα» του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς τον προαιρετικό χαρακτήρα και τα παχυλά κόμιστρα που έφταναν μέχρι και τα 1.600 ευρώ για την ενοικίαση μιας κλίνης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Στη συζήτηση για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Γ. Πρωτούλης τόνισε πως η Περιφέρεια δεν μπορεί να έχει την πλήρη ευθύνη για την πανδημία, αλλά αυτό είναι ευθύνη του κράτους και της κεντρικής διοίκησης. Ωστόσο, όπως είπε, η Περιφέρεια ως πολιτικό όργανο που παίρνει μέρος στις συζητήσεις των αρμοδίων φορέων για την πανδημία, ακόμα και στις συναντήσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πρέπει να στηρίξει «άμεσα» τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Για τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εστίασε στο γεγονός πως μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 14,5 εκατ. για την επικοινωνιακή πολιτική των Περιφερειών και μόλις 9 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΜΕΘ.

Αναφορά έκανε και στο «πάρτι», όπως είπε, που επικράτησε με τους διαγωνισμούς για αντισηπτικά και άλλα ατομικά μέσα προστασίας. Επισημαίνοντας: «Οι Περιφέρειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα τροχονόμος των εργολάβων και των επιχειρηματιών, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να βγάλουν κέρδος». Κάτι για το οποίο, όπως είπε, έχουν τεράστιες ευθύνες και όσοι πέρασαν από τις περιφερειακές και νομαρχιακές αρχές τα προηγούμενα χρόνια, που άφησαν τις δομές Υγείας να μαραζώσουν ή και να καταργηθούν, με τη λογική ότι οι Περιφέρειες πρέπει να είναι οι μάνατζερς για να μοιράζει χρήμα και να μην έχει συγκεκριμένες δημόσιες δομές Υγείας. Και έθεσε ερωτήματα για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα ειδικά οι δομές Υγείας της Περιφέρειας Αττικής. «Σήμερα που χρειαζόμαστε αυτές τις δομές της Περιφέρειας προκειμένου να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας, αυτές δεν υπάρχουν», τόνισε.

Παράλληλα, ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε πως υπάρχει ο τρόπος να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ζητήματα και η Περιφέρεια Αττικής να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ζητώντας να γίνουν μαζικά τεστ σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και να ελεγχθούν με ευθύνη της Περιφέρειας μεγάλα σούπερ μάρκετ, αποθήκες τροφίμων, να υπάρχουν έλεγχοι στα ΜΜΜ. Και ειδικά να υπάρξουν τεστ σε όλους τους χώρους που υπάρχει ευάλωτος πληθυσμός, όπως στους καταυλισμούς των Ρομά, στα κέντρα των μεταναστών αλλά και ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας και τα σχολεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ