ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ
Εγκαινίασε τις ομάδες επέμβασης κατά προσφύγων και μεταναστών

MotionTeam

Τις νέες ομάδες επέμβασης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε βάρος των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εξαθλίωσης, εγκαινίασε χτες η ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εγκαινίασε επίσημα τις Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε θέματα Επιστροφών (European Return Intervention Teams) που αποτελούνται από 690 ειδικούς σε θέματα επιστροφής, συνοδών επιστροφής και παρατηρητών επιστροφής. Ο Οργανισμός θα είναι πλέον σε θέση να αναπτύξει τους εν λόγω εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των κρατών - μελών στο να οργανώνουν και να συντονίζουν επιχειρήσεις επιστροφής και στο να συνεργάζονται με τρίτες χώρες για την επιστροφή και την επανεισδοχή, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ισχυρίστηκε ότι: «Η εξασφάλιση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών που δεν πληρούν τους όρους εισόδου, παραμονής ή διαμονής στην ΕΕ, και η μείωση των κινήτρων για την παράνομη μετανάστευση, αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής για τη Μετανάστευση και σημαντικό στόχο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου μας για τη Μετανάστευση. Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα είναι πλέον σε θέση να παρέχει την τόσο αναγκαία τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη - μέλη για την αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας της ΕΕ και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ενώ τα κράτη - μέλη παραμένουν υπεύθυνα για τις δραστηριότητες επιστροφής μεταναστών, καθώς και τόσο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα ασύλου ή το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, όσο και για την έκδοση αποφάσεων επιστροφής, ο Οργανισμός θα έχει τώρα στη διάθεσή του πρόσθετα μέσα για να παράσχει στα κράτη - μέλη πρακτική υποστήριξη και βοήθεια επί τόπου. Σε επείγουσες καταστάσεις θα μπορούν να αναπτύσσονται Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε θέματα Επιστροφών, κατόπιν αιτήματος κράτους - μέλους ή ακόμα και με πρωτοβουλία του Οργανισμού.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα υποδοχής των προσφυγόπουλων στο σχολείο

Κάλεσμα στα σωματεία, στους εργαζόμενους γονείς, να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, σήμερα, Τετάρτη 11 Γενάρη, στις 2.30 μ.μ., απευθύνει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Καλεί τις λαϊκές οικογένειες της πόλης να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν. Να κάνουν δική τους υπόθεση τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων μαζί με τον αγώνα ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα.

Και επισημαίνει: «Εξάλλου, κοινή είναι η ρίζα, κοινός είναι ο αντίπαλος που γεννά τους πολέμους, την προσφυγιά, την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση και τη φτώχεια. Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, που οξύνονται στο έπακρο αυτές τις μέρες με το κύμα κακοκαιρίας. Πάνω στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, διάφορα φασιστοειδή, με ύπουλο και ταυτόχρονα οργανωμένο τρόπο, προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριό τους. Στο στόχο τους έχουν τους εργαζόμενους γονείς, με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Χρησιμοποιούν τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της, για να προπαγανδίζουν τις φασιστικές και ναζιστικές θεωρίες τους, να σπέρνουν το μίσος ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους. Η κυβέρνηση με τη στάση της δίνει χώρο και χρόνο στους φασίστες να παρεμβαίνουν».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που διαμένουν στο Μόζα Βόλου, ζητάει: «Αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο διάστημα φιλοξενούνται εκεί. Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα σε στέγαση, σίτιση, υγιεινή, ύδρευση, θέρμανση. Αμεσα μέτρα για τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ, πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου προσωπικού και με ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες, τα ΑμεΑ, τα μικρά παιδιά. Εξω οι ΜΚΟ από το Μόζα».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αίτημα προς την κυβέρνηση για έκτακτη επιχορήγηση

Αφορά ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό για την υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που, όπως ξεκαθαρίζει ο δήμος, είναι εξοικείωση με την εξαθλίωση

Αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό που απαιτούνται για την υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κατέθεσε ο Δήμος Πατρέων. Με σχετική ανακοίνωσή του, ο δήμος δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι, κάνει ωστόσο καθαρό ότι το εν λόγω πρόγραμμα που προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση σαν «εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», «δεν προσθέτει αλλά περικόπτει από τις ελάχιστες προνοιακές παροχές που υπάρχουν σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τις προορίζει για ένα μικρό μόνο μέρος της ακραίας φτώχειας».

Σημειώνουμε ότι το ΚΕΑ αφορά όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πρόκειται για παροχές σε χρήμα (επίδομα), σε είδος (π.χ. κάρτα σίτισης) και σε υπηρεσίες (π.χ. παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης). Ο δήμος υπογραμμίζει τις δυσκολίες στην υλοποίησή του, δεδομένου ότι οι δήμοι στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η πείρα από τους άλλους δήμους δείχνει ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα (15 λεπτά περίπου η κάθε αίτηση). Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι ωφελούμενοι είναι χιλιάδες, απαιτεί τη δημιουργία πολλών "κέντρων" καταγραφής. Ωστόσο, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θα προκαλέσουν τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίηση της καταγραφής. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε άμεσα την έκτακτη επιχορήγηση από το αντίστοιχο υπουργείο, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας με το απαραίτητο προσωπικό και τον ανάλογο εξοπλισμό, για να ανταποκριθούμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις ανάγκες των ωφελούμενων. Το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί από τον Πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρο Τουλγαρίδη, στον αρμόδιο υπουργό, για να αποφευχθούν οι ουρές της ντροπής και η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων και να προστατευτεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Σχετικά με το ΚΕΑ, ο δήμος υπογραμμίζει ότι «προϋποθέτει μείωση δαπανών για την Πρόνοια, σφαγή επιδομάτων και παροχών. Η αρχή έγινε με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα εισοδηματικά κριτήρια για το ΚΕΑ είναι τόσο χαμηλά (σ.σ. ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.400 ευρώ ή 4.800 ευρώ για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά), που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων λαμβάνουν τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Οσο για την ένταξη του 10% των δικαιούχων ΚΕΑ σε προγράμματα εργασίας και κατάρτισης, τι να πει κανείς; Είναι προγράμματα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, όπως η Κοινωφελής Εργασία με 490 ευρώ μισθό και υποτυπώδη δικαιώματα».

Ακολούθως ο Δήμος Πατρέων ξεκαθαρίζει τη θέση του ότι «οι λαϊκές οικογένειες έχουν ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά για την ικανοποίηση των αναγκών τους, και όχι ψίχουλα και ελεημοσύνη. Από ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, που συνεχώς διεκδικούμε ως Δημοτική Αρχή». Και στηλιτεύει την κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική που «κόβει δισεκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς, τσακίζει συντάξεις, μισθούς, παροχές για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και υπόσχεται λίγα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνει οτιδήποτε για να έχει η "κοινωνική πολιτική" της, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το κράτος! Διευκολύνοντας έτσι το κλείσιμο της "αξιολόγησης" με τους "θεσμούς" και τηρώντας την υπόσχεσή της για την πιστή τήρηση του τρίτου μνημονίου.

Επιδιώκει, με μειωμένες δαπάνες, να "καλύψει" ορισμένες κατεπείγουσες ανάγκες για μεγαλύτερο αριθμό απόλυτα φτωχών. Αυτό εξασφαλίζεται με την προς τα κάτω ενοποίηση των παροχών και με την εξατομίκευση, ώστε το συνολικό ατομικό εισόδημα από κάθε πηγή, μαζί με το ΚΕΑ, να μην υπερβαίνει ένα όριο, που είναι πολύ χαμηλό. Με την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, στην ουσία δίνοντας ψίχουλα στα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα, προσπαθούν από τη μία να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" του λαού, και από την άλλη να συνηθίσουν και να συναινέσουν αυτοί στην πολιτική που τους εξαθλιώνει».

Συνέλαβαν τον εκδότη και τον διευθυντή της εφημερίδας «Παραπολιτικά»

Συνελήφθη χτες το απόγευμα ο διευθυντής της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Παναγιώτης Τζένος, όπως και ο εκδότης της, Γιάννης Κουρτάκης, έπειτα από μήνυση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου. Οπως ανέφερε η ιστοσελίδα parapolitika.gr, αστυνομικοί με πολιτικά - συνοδευόμενοι από Εισαγγελέα - συνέλαβαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου τον διευθυντή του ομίλου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, μέσα και έξω από τα γραφεία των «Παραπολιτικών» βρίσκονταν περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί.

Η πλευρά της εφημερίδας αναφέρει ότι η μήνυση κατατέθηκε με αφορμή το ρεπορτάζ της εφημερίδας για το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Π. Καμμένος στις αυστριακές Αλπεις την περίοδο των εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η μήνυση Καμμένου αφορά κακουργηματική εκβίαση, με τον υπουργό να ισχυρίζεται πως εκβιαζόταν από την εφημερίδα προκειμένου να αποσύρει κατηγορίες που ανέφεραν πως η εφημερίδα είχε χρηματιστεί από κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Παναγιώτης Τζένος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ