ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία

Απαράδεκτες πρακτικές από την εργοδοσία. Κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Αλλαγή βάρδιας στη ΛΑΡΚΟ (φωτ. αρχείου)
Αλλαγή βάρδιας στη ΛΑΡΚΟ (φωτ. αρχείου)
«Με καθολική συμμετοχή των μελών μας στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιείται από σήμερα (σ.σ. χτες) στις 6 το πρωί η 48ωρη απεργία με αίτημα "κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου"», αναφέρει σε ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας για τη 48ωρη απεργία των εργολαβικών εργατών στη ΛΑΡΚΟ, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβρη.

Η απεργία ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά λόγω της κακοκαιρίας δεν θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί, με τη συμμετοχή άλλων συνδικάτων στην πύλη του εργοστασίου.

Το Συνδικάτο χαιρετίζει στην ανακοίνωσή του τα συνδικάτα και τους φορείς που πανελλαδικά δηλώνουν «στήριξη στον δίκαιο αγώνα μας», ενώ καταγγέλλει τις προσπάθειες της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να χτυπήσει την απεργία, δίνοντας εντολή «να ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα τρίτα ρεπό των μόνιμων εργαζομένων, κρατά με τέτοιες θερμοκρασίες υπερωρίες μόνιμους εργαζόμενους και στέλνει σε εργασία μόνιμους εργαζόμενους μόνους τους, σε επικίνδυνα σημεία, στα οποία πολλαπλασιάζεται η επικινδυνότητά τους λόγω του παγωμένου χιονιού. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να μη ζητήσει από το Συνδικάτο μας γραπτώς εργαζόμενους για ασφάλεια.

Αν νομίζει η διοίκηση πως με τέτοιες τακτικές θα μας σπάσει το ηθικό γελάστηκε. Μπορεί σήμερα να πατά στο γεγονός πως το επιχειρησιακό Σωματείο δεν συμμετέχει στην απεργία, δεν είναι μακριά όμως η ώρα που οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και εργολαβικοί, θα συντονίσουμε τον αγώνα μας. Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και έρχεται η ώρα που θα απαντήσουμε ενιαία.

Ο αγώνας για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου δεν είναι ξεκομμένος από την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που απαιτούν οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Αλλωστε, στο καθεστώς των εργολαβιών πάτησαν οι διοικήσεις και έχουν κατακρεουργήσει κεκτημένα των μόνιμων εργαζομένων, όπως είναι τριετίες και βασικοί μισθοί».

Το Συνδικάτο αναφέρεται στη ματαίωση της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης και προσθέτει: «Ο αγώνας συνεχίζεται και θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταμώσουμε. Επόμενος σταθμός στον αγώνα μας είναι στις 27 Γενάρη, η συμπλήρωση των 40 ετών από την έναρξη της 110 ημερών νικηφόρας απεργίας των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977».

«Χρέος μας να αξιοποιήσουμε την πείρα του αγώνα»

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων, σημειώνοντας πως «είναι χρέος μας όχι απλά να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα αλλά να αξιοποιήσουμε την πείρα του και τον δρόμο τον οποίο έχει ανοίξει, για να οργανώσουμε παρόμοιες προσπάθειες σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς για κατάργηση κάθε μορφής σκλαβοπάζαρου, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους (...) Από αυτόν τον αγώνα, όπως και από κάθε αγώνα που αμφισβητεί ευθέως τα συμφέροντα της εργοδοσίας στον κλάδο μας, λάμπει διά της απουσίας της η ΠΟΕΜ, πιστή στο ρόλο που της έχει δώσει η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ως θεματοφύλακα της κερδοφορίας των βιομηχάνων».

Τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει ακόμα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Δικάζεται συνδικαλιστής επειδή υπερασπίστηκε απολυμένη

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια καλεί η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης σήμερα στις 9 το πρωί, διοργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη εργαζόμενου, ταμία του Σωματείου Εργατών και Υπαλλήλων ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ. Σήμερα συζητείται η αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία εναντίον του συνδικαλιστή, για το αδίκημα της ψευδορκίας και της συκοφαντικής δυσφήμισης, ύστερα από κατάθεσή του σε δίκη όπου υπερασπίστηκε απολυμένη εργάτρια.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η συνδικαλιστική δίωξη «γίνεται για να χτυπήσει η μεγαλοεργοδοσία ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων του συγκεκριμένου εργοστασίου, μιας και τα προηγούμενα χρόνια έχει προχωρήσει σε περικοπή του οικογενειακού επιδόματος και περαιτέρω περικοπή του μισού επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε μειώσεις μισθών, ενώ αξιώνει από το συνάδελφο αποζημίωση 100.000 ευρώ.

Με απόφαση του ΔΣ, η εργοδότρια εταιρεία θα ζητήσει την παραπομπή του συναδέλφου - συνδικαλιστή στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/82, δηλαδή την απόλυσή του (...) Ουσιαστικά η συγκεκριμένη δίωξη μάς γυρίζει σε μαύρες εποχές, όταν συνδικαλισμός σήμαινε αυτόματα διώξεις, απολύσεις και ανεργία, καθώς επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση.

Αποκαλυπτική είναι και η στάση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στη συνάντηση που έγινε με την εργοδοσία της ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ, πριν από δυο μήνες περίπου, αλλά και στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΞ την περασμένη Πέμπτη. Εκεί υπερασπίστηκε την πρόταση της εταιρείας για την ανάκληση αυτών που κατέθεσε ο συνάδελφος, να ζητήσει συγγνώμη από τους εργοδότες και η εταιρεία θα σκεφτεί εάν θα αποσύρει τη μήνυση. Δηλαδή ο συνάδελφος να σκύψει το κεφάλι, να γίνει έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας, μήπως και τύχει του ελέους των διωκτών του.

Η ενέργεια αυτή είναι ιδιαίτερα προκλητική, καθώς αμφισβητεί βασικές ελευθερίες και κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρόκειται για ποινικοποίηση στην ουσία της συλλογικής δράσης των εργαζομένων και πρέπει να ενημερωθεί όλος ο εργαζόμενος λαός της Ξάνθης. Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τα αστικά κόμματα υποστήριξης του "ευρωπαϊκού κεκτημένου" κατεδάφισαν το Ασφαλιστικό, σφάγιασαν εργασιακά δικαιώματα, ενώ επίκειται το χτύπημα στον συνδικαλιστικό νόμο και το δικαίωμα στην απεργία κι άλλες ελευθερίες».

ΦΑΡΜΑΚΟ
Στις 17 Γενάρη η συνάντηση για την ΣΣΕ

Με ευθύνη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) για το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ. Νέα ημερομηνία συνάντησης ορίστηκε η Τρίτη 17 Γενάρη, στις 4 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3 - Χαλάνδρι), όπου η Ομοσπονδία καλεί σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου σε κινητοποίηση.

ΝΑΟΥΣΑ
Αντιδρούν στο κλείσιμο διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ

Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Νάουσας οργανώνουν σήμερα Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, στις 11 π.μ., έξω από το ΙΚΑ. Καλούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό «παρών».

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Στο πλαίσιο των περικοπών - μείωση δαπανών των κοινωνικών παροχών, επιδιώκεται η συγχώνευση των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Νάουσας με αυτές της Βέροιας, και έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένο σχέδιο συγχώνευσης εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερωθεί κανένας. Οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, όπως και αν τις "βαφτίζουν" οι εκάστοτε κυβερνήσεις, εξυπηρετούν στο δήμο της Νάουσας 34.500 κατοίκους - εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους».

Οπως καταγγέλλουν, το κλείσιμο των υπηρεσιών του ΙΚΑ θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, «δυσκολεύοντας ακόμα και τη φυσική πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα θα ταλαιπωρούνται ΑμεΑ, υπερήλικες κ.λπ.». «Δεν θα το επιτρέψουμε! Οπως και στο παρελθόν αποτρέψαμε το οριστικό κλείσιμο του ΙΚΑ, έτσι και τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαμαρτυρία των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΚ

Στην είσοδο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι το βράδυ της Δευτέρας, μετά από κάλεσμα του σωματείου τους, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια εκχώρησης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ σε εργολάβους, μέσα από τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Η κινητοποίηση των εργαζομένων έγινε την ώρα της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία τελικά ματαιώθηκε.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο είχε στόχο την παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολαβική εργασία: «Προτείνουν κατάργηση θέσεων εργασίας, απαξιώνουν το προσωπικό, με απώτερο σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση και την ολοκληρωτική παραχώρηση της ΔΕΥΑΚ στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάνουν τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ και δικό τους αγώνα: «Απέναντί μας έχουμε σήμερα τους εργολάβους, αύριο τους ιδιώτες και το μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι έχουμε εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που υποτίθεται ότι θα μας έφερνε φτηνό ρεύμα. Κανένας ιδιώτης δεν θα επενδύσει τα χρήματά του για την κάλυψη των αναγκών μας. Η εμπειρία από την παγκόσμια ιδιωτική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων είναι αρνητική. Χιλιάδες πολίτες έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο καθαρό νερό, λόγω οικονομικής αδυναμίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ