ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σταθεροί στα δίκαια αιτήματά τους

Με πορεία υποδέχτηκαν χτες οι απολυμένοι τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης και την κουστωδία του

Μέρα αγώνα ήταν και η χτεσινή για τους απολυμένους της Νάουσας (φώτο από παλιότερη κινητοποίηση)

Motion Team

Μέρα αγώνα ήταν και η χτεσινή για τους απολυμένους της Νάουσας (φώτο από παλιότερη κινητοποίηση)
«Η Νάουσα δεν είναι πασαρέλα». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας με αφορμή την παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Καλαντζή και κυβερνητικών βουλευτών, που επισκέφθηκαν την πόλη για να ανακοινώσουν για πολλοστή φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακυκλώσει τα προβλήματα των ανέργων.

Οι απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», των «Κλωστηρίων Νάουσας», του «Παπαφιλίππου» μήνες τώρα αγωνίζονται διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Πολλές φορές άκουσαν δεσμεύσεις για μέτρα στήριξής τους και πολλές φορές διαπίστωσαν πως πρόκειται για νέα μέτρα ενίσχυσης της εργοδοσίας. Απέναντι στις νέες υποσχέσεις στέκονται αποφασισμένοι να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Χτες, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο όπου είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του ΥΜΑΘ και συνάντηση με τους φορείς της πόλης. Με τα πανό υψωμένα και φωνάζοντας συνθήματα, οι απολυμένοι απαίτησαν: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των απολυμένων εργατών ξεκαθάρισαν πως θα παραμένουν στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους. Και ανήγγειλαν κλιμάκωση της πάλης με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 15 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στις 10 το πρωί στην Πλατεία Καρατάσου. Αλλά και στις 25 Μάρτη οπότε σχεδιάζουν νέο πανεργατικό ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας που καταδυναστεύει της ζωή τους.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή τα «ψίχουλα» για το 2006

«Ευνοημένο μόνο το κεφάλαιο» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, την ώρα που οι εργαζόμενοι παίρνουν «αυξήσεις» που δεν καλύπτουν καν τον επίσημο πληθωρισμό, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνεται, σε μορφή τροπολογίας, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική, ο Αγγ. Τζέκης τόνισε πως «δεν καλύπτει όχι μόνο τον επίσημο πληθωρισμό, αλλά πολύ περισσότερο την πραγματική ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά». Αναφερόμενος στο ποσοστό «αύξησης» του 3% στους μισθούς του Δημοσίου, είπε ότι «είναι πολύ μικρότερη η αύξηση, γιατί έχουμε και αλλαγή στη φορολογική κλίμακα» πράγμα που «σημαίνει ότι ο συνολικός παρακρατηθείς φόρος θα αυξηθεί, όπως και η μηνιάτικη παρακράτηση, που σημαίνει ότι δεν είναι ούτε το 3%, αλλά είναι σχεδόν το 2%».

Οσον αφορά το συζητούμενο νομοσχέδιο, που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «τις φοροδιευκολύνσεις, φοροαπαλλαγές, φοροασυλίες τις διευρύνει και σε άλλες μορφές εταιριών. Η οδηγία είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων» εκτιμώντας πως «πρέπει να περιμένουμε το επόμενο βήμα της κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές».

Αναφορικά με την προκαταβολή φόρου των εταιριών, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο σακί τις μεγάλες ανώνυμες εταιρίες και τις μικρομεσαίες», ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή του τρόπου πρόσληψης για τους συμβούλους ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας «αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του χρηματοοικονομικού συμβούλου», άρα δεν υφίσταται καν έλεγχος.

Στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνιος Μπέζας, ισχυριζόμενος ότι «με την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από 2 εκατοστιαίες μονάδες». Οσον αφορά τις φορολογικές ρυθμίσεις, υποστήριξε ότι πρόκειται για... νομοθετικές προσαρμογές τεχνικού χαρακτήρα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Με λιγότερο από το μισό προσωπικό

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Με λιγότερο απ' το μισό προσωπικό που προβλέπει ο οργανισμός του λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όταν τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός στην περιοχή φτάνει τις 60.000 λόγω του τουρισμού.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα διαπίστωσε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ που, με επικεφαλής τον Τάσο Χρονά, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος, επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας. Ενώ ο οργανισμός προβλέπει 21 γιατρούς, στο ΚΥ υπηρετούν μόλις οκτώ (ο ένας με απόσπαση από το νοσοκομείο Χαλκίδας). Μάλιστα, υπηρετεί μόνο ένας γιατρός γενικής ιατρικής, όταν ο οργανισμός προβλέπει 11. Οι υπόλοιποι είναι «επί θητεία». Από τους 17 αγροτικούς γιατρούς υπάρχουν μόνο οκτώ, ενώ στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που απαιτούνται 22 υπηρετούν 16. Επίσης, αν και προβλέπονται απ' τον οργανισμό του ΚΥ, δεν υπάρχουν μαίες, κοινωνικοί λειτουργοί και φυσιοθεραπευτές.

Το ΚΥ Ιστιαίας καλύπτει τέσσερις δήμους με 40 χωριά. Στο ΚΥ το 2004 εξετάστηκαν 34.411 ασθενείς και 42.820 το 2005. Τα έκτακτα περιστατικά ήταν 7.300 το 2004 και 9.690 το 2005.

Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι πολλοί ασθενείς να χρειάζεται να διακομιστούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Χαλκίδας που βρίσκεται σε απόσταση 135 χιλιομέτρων. Μάλιστα, ο μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου εργάζεται εθελοντικά και εκτός ωραρίου κάθε φορά που χρειάζεται επείγουσα διακομιδή.

«Η κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥ της Ιστιαίας αντανακλά τη γενικότερη άσχημη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας στην οποία το έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων», υπογράμμισε ο Τ. Χρονάς προς τους εργαζόμενους, για να καταλήξει: «Χρειάζεται άμεσα η αναβάθμιση του ΚΥ, η πρόσληψη προσωπικού και εξασφάλιση εξοπλισμού για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού. Σας καλούμε μαζί με τους κατοίκους της περιοχής να συντονίσουμε τη δράση μας και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να στείλουμε το μήνυμα σ' αυτούς που μας θέλουν συνέχεια ασθενείς χωρίς γιατρειά».

Τι από τα δυο συμβαίνει;

«Τώρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα μπει και η τροπολογία για σας», είπε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η τροπολογία αφορά ρύθμιση για να μη μεταφερθούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα Πρόνοιας στο ΙΚΑ - μια εκκρεμότητα που προέκυψε μετά το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατ' εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Από τη δήλωση του υφυπουργού, προκύπτουν δυο εκδοχές: `Η ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο μέχρι κεραίας το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και ετοιμάζεται να το ξεφουρνίσει άμεσα, παρά τα περί «μακράς πνοής διαλόγου» και νομοθετήσεως την άλλη τετραετία, ή ότι η ρύθμιση της εκκρεμότητας για το Ασφαλιστικό των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την πρόνοια παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Πολύμορφες εκδηλώσεις ενάντια στην τοξικοεξάρτηση, αλλά και κάθε μορφή εξάρτησης, οργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, καλώντας τους νέους εργαζόμενους να υιοθετήσουν την αγωνιστική στάση ζωής, να εμπιστευτούν τη δύναμη της συλλογικής πάλης.

Συγκεκριμένα:

  • Τη Δευτέρα 27 Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εργατική και άνεργη νεολαία: Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για τα δικαιώματά μας». Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο).
  • Την Κυριακή 2 Απρίλη, οργανώνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με τίτλο «Αθλητική Κυριακή ενάντια στα ναρκωτικά». Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ., στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου (λεωφόρος Χασιάς 130 - εξυπηρετούν τα λεωφορεία Α12, Β12 με αφετηρία στην οδό Μάρνη). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή, στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ: 210.33.01.847 και 210.33.05.219.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ