ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
«Τουφεκιές» εκτόνωσης κατ' εντολή των εφοπλιστών

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα οι ναυτεργάτες να ανατρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς στα συνδικαλιστικά τους όργανα

Οι ναυτεργάτες έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συστρατευτούν ακόμα πιο αποφασιστικά με τις δυνάμεις που στάθηκαν και παραμένουν στην πρωτοπορία των αγώνων τους
Οι ναυτεργάτες έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συστρατευτούν ακόμα πιο αποφασιστικά με τις δυνάμεις που στάθηκαν και παραμένουν στην πρωτοπορία των αγώνων τους
Υπόλογοι απέναντι σε ολόκληρο τον κλάδο των ναυτεργατών είναι εννιά ναυτεργατικά σωματεία, από τα 14 που συγκροτούν την Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Με την ψήφο των αντιπροσώπων τους χτες το μεσημέρι στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕ, καταδίκασαν την ΠΝΟ να βρεθεί για μια ακόμα φορά απέναντι από τους ναυτεργάτες, και μάλιστα αυτή την περίοδο που η σφοδρή επίθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης σε βάρος κάθε ναυτεργατικής κατάκτησης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με την ψήφο των εννιά αντιπροσώπων, που αποτελούν καθαρά τη φωνή των εφοπλιστών μέσα στην ΠΝΟ, η ΕΕ αποφάσισε τη μέρα της πανεργατικής απεργίας της 15ης του Μάρτη η Ομοσπονδία να κηρύξει ...4ωρη στάση εργασίας!

Η πλειοψηφία αυτή, όπως φάνηκε, έχει αναλάβει διατεταγμένη αποστολή, ξεπληρώνοντας προφανώς γραμμάτια. Επιδιώκοντας να ανακόψει την αγωνιστική θέληση των ναυτεργατών, όπως αυτή εκφράστηκε με τον τελευταίο πολυήμερο μεγαλειώδη απεργιακό τους αγώνα, και να τους δέσει χειροπόδαρα, απέρριψε την πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών ενώσεων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», να αποτελέσει η πανεργατική απεργία τη νέα αφετηρία για τους ναυτεργατικούς αγώνες. Ετσι, στη μυστική ψηφοφορία που έγινε στην ΕΕ, βρέθηκαν 5 ψήφοι υπέρ της απεργίας, 9 κατά και 1 λευκό.

Οι ταξικές ενώσεις των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων αμέσως μετά το αποτέλεσμα στην ΠΝΟ ανέλαβαν δράση. Χτες το απόγευμα έγινε η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεχθείσας διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, όπου κι αποφασίστηκε να οργωθούν καράβια, στέκια ανέργων και λιμάνια για την ενημέρωση των ναυτεργατών, για την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να απευθυνθεί το αγωνιστικό κάλεσμα στους ναυτεργάτες, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα και έξω από τα καράβια για την κατάργηση του καθεστώτος της πολιτικής επιστράτευσης, για να σπάσουν το όργιο τρομοκρατίας στο οποίο έχουν επιδοθεί οι εφοπλιστές, για την ακύρωση του νομοσχεδίου του ΥΕΝ που απαξιώνει τη ναυτική εκπαίδευση, υποβαθμίζει παραπέρα τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και θέτει υπό διωγμό τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα ακτοπλοϊκά πλοία.

Εγκληματική απουσία γιατρών Εργασίας

Ουσιαστικά απροστάτευτοι απέναντι στους χιλιάδες κινδύνους που απειλούν την υγεία και την ίδια τους τη ζωή βρίσκονται οι εργαζόμενοι της χώρας, αφού οι εργοδότες, με την ανοχή των κυβερνήσεων, συστηματικά παραβιάζουν ακόμα και τους όποιους ανεπαρκείς νόμους, ενώ υπάρχει δραματική απουσία μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας και ειδικευμένων γιατρών Εργασίας στους χώρους δουλιάς.

Πανελλαδικά υπάρχουν μόλις 50 ειδικευμένοι γιατροί Εργασίας, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαιτούνται τουλάχιστον 1.500. «Στην Ελλάδα όταν δε θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα δεν το καταγράφουμε...», υπογράμμισαν οι ειδικοί επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που θα γίνει στις 13 - 15 Μάρτη στην Αθήνα.

Η ισχύουσα νομοθεσία - που βρίσκεται πολύ πίσω απ' τις πραγματικές ανάγκες - προβλέπει την ύπαρξη γιατρού Εργασίας και τεχνικού Ασφαλείας σε κάθε επιχείρηση, στην οποία απασχολούνται πάνω από 50 εργαζόμενοι. Ο νόμος, όμως, ή παραβιάζεται ή καταστρατηγείται στην ουσία, αφού στις επιχειρήσεις υπάρχει τυπικά μόνο κάποιος γιατρός άλλης ειδικότητας. Μάλιστα, το κράτος είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια, αφού δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφάλειας στις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε καν στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες βαριάς βιομηχανίας!

Για τις επαγγελματικές ασθένειες δεν υπάρχει ασφαλιστική νομοθεσία για το σύνολο των περίπου 300 ασφαλιστικών φορέων της χώρας, με μοναδική εξαίρεση το ΙΚΑ! Και εκεί, όμως, καταγράφονται μόλις 39 από τις 3.500 καταγεγραμμένες επαγγελματικές ασθένειες.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ»: Σε νέες τετράωρες στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, διεκδικώντας την ανάκληση των πρόσφατων απολύσεων που υπαγόρευσε η «ανταγωνιστικότητα» της εταιρίας, αλλά και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

«ΙΡΝΤΑ»: Στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία στην επιχείρηση υαλουργίας ΙΡΝΤΑ, που εδρεύει στο Βόλο, με το επιχείρημα ότι «δεν πάνε καλά οι δουλιές». Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, αφού πρώτα είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για μία εβδομάδα, ενώ και οι άλλοι 23 συνάδελφοί τους στο εργοστάσιο ανησυχούν έντονα ότι θα πεταχτούν κι αυτοί στο δρόμο της ανεργίας.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ: Συνεχίζονται σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 17 Μάρτη οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στην Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του σωματείου, στον 5ο όροφο του ΕΚΘ. Κάλπες θα στηθούν ακόμα: Την Κυριακή 12 και τη Δευτέρα 13 Μάρτη στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου (28ης Οκτωβρίου 38 και Μ. Αλεξάνδρου). Την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Μάρτη στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Καλαμαριά. Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 14 Μάρτη συνεχίζονται οι εκλογές και στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού της Αθήνας, στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος, στοά «Φέξη»), καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

«ΓΙΟΥΛΑ»: Συνεχίζουν για τρίτη μέρα σήμερα την κατάληψη της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ στην Ελευσίνα οι 180 εργαζόμενοι, απαντώντας στην πρόκληση της εργοδοσίας να τους απαγορεύσει την είσοδο στο εργοστάσιο μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, ώστε να προχωρήσει ανενόχλητη στις ομαδικές απολύσεις. Η εργοδοσία του Ομίλου, μετά την επιδότησή της με 2 δισ. δραχμές το 2002 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωράει στο κλείσιμο του εργοστασίου στην Ελευσίνα για να βελτιώσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη οι 21 εργάτες που απασχολούνται στις αρχαιολογικές ανασκαφές της ΕΡΓΟΣΕ στο Μενίδι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του περασμένου Φλεβάρη. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οι συγκεκριμένοι οικοδόμοι αμείβονται με μεροκάματα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κι αυτό ενώ στο ρόλο του εργοδότη βρίσκεται η ίδια η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα αυξημένα καθήκοντα

Την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις και την «Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου - Καλλυντικού» ανανέωσαν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, δυναμώνοντας ταυτόχρονα το συνδικάτο με την αυξημένη (σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2004) συμμετοχή τους στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ψήφισαν 1.158 εργαζόμενοι (από 777 που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2004). Εκλέχτηκαν 14 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έναντι 9, το 2004. Επίσης, για την κλαδική Ομοσπονδία (ΟΕΦΣΕΕ) εκλέχτηκαν 25 αντιπρόσωποι, έναντι 17.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εργαζομένων του κλάδου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η νέα διοίκηση του συνδικάτου.

Το νέο προεδρείο της ΠΕΜΕΝ

Με πρόεδρο τον Σάββα Τσιμπόγλου, για δεύτερη τριετία, η ιστορική Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού βάζει μπρος ολοταχώς για νέους ταξικούς αγώνες. Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα έγινε η πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης της ΠΕΜΕΝ με θέμα - ανάμεσα στα άλλα - την εκλογή προεδρείου. Το νέο προεδρείο έχει ως εξής: Πρόεδρος: Σάββας Τσιμπόγλου, γενικός γραμματέας Α': Παναγιώτης Τσουτσούλης, γενικός γραμματέας Β': Θανάσης Ευαγγελάκης και ταμίας: Παναγιώτης Ράπτης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ