ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αντίσταση στις αντεργατικές πολιτικές

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας περιόδευσε στο εργοτάξιο της διεύθυνσης οδοποιίας και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα, που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με τη ΝΔ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δήμου Αθήνας, να σταθούν απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που οδηγούν στην καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, όχι μόνο στις επερχόμενες εκλογές, αλλά καθημερινά, με πρώτο σταθμό την απεργία της 15ης Μάρτη, ενισχύοντας το ΠΑΜΕ, απηύθυνε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Χαλβατζής με το ψηφοδέλτιο της Συμπαράταξης για την Αθήνα και της Δημοτικής Κοινωνικής Κίνησης στους εργαζομένους στο εργοτάξιο της Διεύθυνσης Οδοποιίας του δήμου, στο Βοτανικό, όπου και περιόδευσε.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση «ανοίγει» το Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, την καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και την ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν όλους τους εργαζόμενους.

Ειδικά αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισήμανε ότι το 24% των εργαζομένων σε αυτήν, είναι με διαφόρων ειδών συμβάσεις. Και τόνισε: «Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες, δεν πρέπει να κρίνονται μόνο από το αν έφτιαξαν ένα δρόμο, αλλά από το τι στάση κρατάνε στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα». Εκεί, δηλαδή, που εκφράζεται η σύμπλευση της Αυτοδιοίκησης με το μεγάλο κεφάλαιο με πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σαν τέτοια ανέφερε τα θέματα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κριτήριο πρέπει να είναι και η στάση που κρατούν δήμαρχοι και νομάρχες απέναντι και στα μεγάλα ζητήματα του πολέμου, της ειρήνης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Αλλωστε, δήμαρχοι και νομάρχες, δεν είναι άσχετοι από τις πολιτικές που εφαρμόζουν τα κόμματα που τους στηρίζουν κι αυτό πρέπει να είναι κριτήριο για την ψήφο.

Οι εργαζόμενοι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θέλησαν να μάθουν τις θέσεις των ψηφοδελτίων συνεργασίας, όπου συμμετέχουν ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση και Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, για ζητήματα όπως τον αποκαλούμενο «διάλογο για το Ασφαλιστικό» ή για το τι συμβαίνει με τα «βαρέα και ανθυγιεινά». Αλλωστε και οι εργαζόμενοι στην οδοποιία, ζητούν εδώ και χρόνια την ένταξή τους στα βαρέα. Απέναντί τους, όμως, βρίσκουν μια κυβέρνηση που επιχειρεί να τα καταργήσει ακόμη και από όσους τα έχουν ήδη κατακτήσει. Ιδιαίτερο πρόβλημα αναδείχτηκε και με το συνταξιοδοτικό. Πολλοί είναι οι εργάτες στο χώρο - όπως είπαν - που προσλήφθηκαν μετά την 1/1/1984 και, με βάση τους αντιασφαλιστικούς νόμους, θα βγαίνουν στη σύνταξη όταν ...δε θα μπορούν να σύρουν τα πόδια τους!

Συγκεντρώσεις για τις δημοτικές εκλογές
  • Σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Σούρπης καλεί σε συγκέντρωση στο δημαρχείο για τις τοπικές εκλογές με ομιλητή τον Γιώργο Λούμα, Γραμματέα της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Επίσης, αύριο, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ζαγοράς διοργανώνει συγκέντρωση στην Περαχώρα με ομιλητή τον Κ. Νίκου, μέλος της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Σάββατο 11 Μάρτη
  • Το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές παρουσιάζει η ΝΕ Εβρου του Κόμματος σε συγκέντρωση - συζήτηση που θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Κυριακή 12 Μάρτη
  • Η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου» καλεί σε συγκέντρωση με θέμα τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ, Κολοκοτρώνη 6). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης Περιστερίου» καλεί σε συγκέντρωση με θέμα τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, στις 11 π.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθν. Μακαρίου 1). Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
  • Η «Προοπτική Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας» καλεί σε συγκέντρωση με θέμα τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, στις 11 π.μ., στο κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Γεννηματά & Ρωμυλίας 123) στη Γλυφάδα. Θα μιλήσει ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Αργυρούπολης» καλεί σε συγκέντρωση με θέμα τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, στις 7 μ.μ., στο 5ο Δημοτικό Σχολείο (Ολυμπίας 6) στην Αργυρούπολη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μαρκέτης.
  • Η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Βριλησσίων» καλεί σε συγκέντρωση με θέμα τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, στις 11 π.μ., στο Στέκι Νεολαίας (Ολύμπου & Φλωρίνης) στα Βριλήσσια. Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Θεοδωράτος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.
  • Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά καλεί στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση για τις τοπικές εκλογές που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Πλατεία Σκρα).
Ο νέος Κώδικας και ο ΣΥΝ

Από τη δημοσιοποίηση των κεντρικών σχεδιασμών - είτε προέρχονταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε τώρα από αυτήν της ΝΔ - για τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, δηλαδή για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, το ΚΚΕ έλαβε συγκεκριμένη καταγγελτική πολιτική θέση, που υπογραμμίζει τη μετατροπή του θεσμού σε όργανο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων.

Η θέση αυτή εκφράστηκε με επιχειρήματα και στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ) από τους εκπροσώπους του Κόμματος, στα οποία όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε αυτά μετέχουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Οι μεν εκπρόσωποι του δικομματισμού στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, ανάλογα με το χρώμα της κυβέρνησης που κάθε φορά δημοσιοποιούσε τα σχέδια για τον νέο Κώδικα, συναινούσαν - και εξακολουθούν - με κεντρική κατεύθυνση να ...ισχυροποιηθούν οι δήμοι μέσα από τη λειτουργία τους ως επιχειρήσεων.

Ο δε ΣΥΝ, στο πλαίσιο της διαλλακτικής τακτικής του, αναγνώριζε πάντα θετικά σημεία και επέμενε να διαμαρτύρεται για τη μη προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων. Αρκεί να σημειώσουμε κάποια από αυτά, όπως προβάλλονται και σε σχετικό άρθρο που υπέγραψε χτες στην «Αυγή» ο Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό, θεωρείται ότι ο νέος Κώδικας «δεν ανταποκρίνεται, παρά τις βελτιώσεις που επιφέρει, στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης», γιατί, ανάμεσα σε άλλα, «δε θεσμοθετεί την αιρετή περιφέρεια και τη φορολογική αποκέντρωση». Αν υποθέσουμε ότι ο στόχος είναι «η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση», όπως εντέχνως, αόριστα και θολά προβάλλεται, ίσως τα δύο αυτά μέτρα να είναι χρήσιμα...

Ομως, σε τι εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων; Θα ωφεληθούν από την ανάληψη από τους δήμους φορολογικής εξουσίας ή θα επιβαρυνθούν, με δεδομένο ότι: Η κρατική επιχορήγηση παραμένει μειωμένη. Κρατικές αρμοδιότητες που έχουν δοθεί και νέες που αναμένονται, δε συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρήματα. Θα ωφεληθούν από την αιρετή περιφερειακή διοίκηση, όταν ο ρόλος της, αυτός του εγγυητή της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής από τους δήμους, δεν αλλάζει; Αν απαντήσουμε σε αυτά, νομίζουμε ότι «οι βελτιώσεις που επιφέρει» ο νέος Κώδικας, κατά τον ΣΥΝ, μάλλον στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος αφορούν και όχι στο επίπεδο ζωής των δημοτών.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Ανακύκλωση της ανεργίας

Σαφή και έμπρακτα δείγματα υποστήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενταγμένης στο ευρύτερο πλέγμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που περνούν και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε, προχτές, ο νομάρχης Ιωαννίνων ο οποίος στηρίζεται από τη ΝΔ, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε τα προγράμματα τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης για 176 ανέργους σε συνεργασία με 9 δήμους. Πρόκειται για προγράμματα, τα οποία, στην ουσία, πριμοδοτούν τους επιχειρηματίες για να προσλάβουν ανέργους για μικρό χρονικό διάστημα και σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστους.

Σε μια περιοχή, όπου η ανεργία «τρέχει» με 25%, με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα ποσοστά νέων, πτυχιούχων, γυναικών και μακροχρόνια ανέργων, ο νομάρχης δήλωσε «παρών» στην ανακύκλωση της ανεργίας και στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθώντας τη μερική απασχόληση και καταστρατηγώντας τη μόνιμη και σταθερή εργασία και συμβάλλοντας στην πολιτική ομηρία των εργαζομένων, καθώς η απασχόληση από τέτοιου είδους προγράμματα έχει ημερομηνία λήξης.

Τι καλύτερη απόδειξη και από το συγκεκριμένο παράδειγμα για την άμεση εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής; Οσο κι αν λένε κάποιοι τα γνωστά περί «τοπικών κοινωνιών», οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση είναι - και επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν από τους εργαζόμενους - σαν μια πολιτική μάχη.

Περιοδείες

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες των δυνάμεων που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, τα οποία στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η «Κομμουνιστική Ανανέωση» και η «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών». Συγκεκριμένα, οι περιοδείες που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

Αθήνα
  • Σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 π.μ., ο υποψήφιος δήμαρχος θα επισκεφτεί τους εργάτες του Δήμου Αθήνας στα Φυτώρια στο Γουδί.
Πειραιάς
  • Την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 10 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Νίκος Μπεάζογλου, υποψήφιος δήμαρχος Δραπετσώνας, θα περιοδεύσουν στη Δραπετσώνα.
  • Τη Δευτέρα 13 Μάρτη, στις 9 π.μ., η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο Μεταξά.
Θεσσαλονίκη
  • Τη Δευτέρα 13 Μάρτη, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο.
  • Την Τρίτη 14 Μάρτη, στις 9 το πρωί, κλιμάκιο της ΝΑΣ θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ