ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Η μαζική απεργία «γονάτισε» μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε σύσκεψη την Κυριακή 11 Φλεβάρη καλεί το ΣΕΤΗΠ για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από την «Teleperformance»
Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από την «Teleperformance»
Με ποσοστά απεργίας την περασμένη Πέμπτη, 8 Φλεβάρη, που σε ορισμένα τμήματα έφθασαν το 100% και τις γραμμές να κλείνουν, οι απεργοί εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα των 4 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα («Teleperformance», «Webhelp», TTEC και «Foundever») έδειξαν στην πράξη ότι ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας μπορεί να γονατίσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτούς, τους χιλιάδες απεργούς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά και άλλες πόλεις της Ελλάδας χαιρετίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 11 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 4 μ.μ., για να συζητήσουν ανοιχτά και δημοκρατικά και να προτείνουν τα επόμενα βήματά τους.

Το ΣΕΤΗΠ χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους που συναντήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της απεργίας, «που όλο αυτό το διάστημα ήταν απομονωμένοι και μόνοι στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους» λόγω τηλεργασίας. Ενώ, αναφερόμενο στην κεντρική διαδήλωση που έγινε μπροστά στη Βουλή, μετά τις πρωινές απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από τα κτίρια των εταιρειών, τονίζει ότι ήταν «πολύ ζωντανή, έκανε ευρέως γνωστά τα αιτήματά μας και έδειξε την αποφασιστικότητά μας.

Οι απεργοί συμμετείχαν και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Οι απεργοί συμμετείχαν και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Φτάνει πια! Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς και ικανοποίηση των βιοτικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων τώρα! Απαιτούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απαιτούμε την άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας "ειδικού σκοπού"».

Την επιτυχία της απεργίας δείχνει η μεγάλη συμμετοχή καθώς σε πολλά τμήματα, ειδικά της «Teleperformance» και της «Webhelp», οι απεργοί ήταν η πλειοψηφία! Σε ορισμένα τμήματα πάνω από το 80% συμμετείχε στην απεργία, ορισμένα γλωσσικά τμήματα σταμάτησαν να εργάζονται 100%, ειδικά τα γαλλικά, τα πολωνικά, τα πορτογαλικά. Στο κτίριο των Χανίων η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν 95%. Οι γραμμές έκλεισαν σε πολλά έργα, σε ορισμένα τμήματα οι τελευταίοι εναπομείναντες supervisors αναγκάστηκαν να αναλάβουν τις κλήσεις, τα διευθυντικά στελέχη καλούσαν εργαζόμενους που ήταν σε αναρρωτική άδεια για να συνδεθούν... Μάλιστα, τη μέρα της απεργίας δεκάδες εργαζόμενοι του κλάδου έκαναν αίτηση εγγραφής στο ΣΕΤΗΠ, ενισχύοντας τη συσπείρωση στο συνδικάτο τους.

Για την επιτυχία αυτή τονίζει πως πρόκειται για «ιστορική μέρα για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα», που δείχνει ένα πράγμα: «Οι πολυεθνικοί κολοσσοί, που μας αντιμετωπίζουν ως αριθμούς και αντικαταστάσιμα "έξοδα", μπορούν να γονατίσουν όταν αντιμετωπίσουν το ενωτικό και ταξικό μέτωπο των αποφασισμένων εργαζομένων». Σε άλλο σημείο προσθέτει πως η ενωτική ατμόσφαιρα στην απεργία «δείχνει ότι αυτή η μέρα ήταν ο πρώτος γύρος του αγώνα μας και ότι μόλις τώρα ξεκινάμε το κίνημά μας.Δεν θα κάνουμε πίσω!».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Ετοιμάζονται για τον νέο γύρο σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση

Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 14 Φλεβάρη στον οικισμό της Λάρυμνας

Για έναν ακόμη γύρο σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, την εργασία και τα δικαιώματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σε Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, την Τετάρτη 14 Φλεβάρη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον», προκειμένου να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που κάτω από την πίεση του αγώνα ανανεώθηκαν για τρεις μήνες ακόμα στο τέλος του προηγούμενου έτους, να λήγουν στις 31 Μάρτη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους ετοιμάζονται να κλιμακώσουν την πίεση προς την κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων, όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τονίστηκε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καλέσει άμεσα τα Σωματεία σε συνάντηση θα υπάρξει δυναμική απάντηση με κινητοποιήσεις.

Στο κάλεσμά του για τη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης, το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας θυμίζει ότι στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση έθεσε τη ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, κι αυτό παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για ολοκλήρωση εντός 12 μηνών.

«Μέσα σε αυτήν την τετραετία το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί σε βαθμό που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην οξυμένη γενική ακρίβεια και στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις. Το γενικό σταμάτημα της παραγωγής, σε συνδυασμό με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την έλλειψη σχεδίου ουσιαστικής συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή της και μέγιστη αύξηση της ανασφάλειας. Κλείνουμε 18 μήνες απολυμένοι, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι που καθημερινά ζητάμε εργασία και δεν μας δίνουν», τονίζει το Σωματείο και προσθέτει:

«Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η χώρα μας έχει σχεδόν το σύνολο των νικελιούχων κοιτασμάτων σε αυτή. Ολο αυτό το διάστημα που η ΛΑΡΚΟ απαξιώνεται συνειδητά με κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου ανταγωνίζονται και πραγματοποιούν αγοραπωλησίες. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν, νομοθετούν, δίνουν "ζεστό" χρήμα, επιδοτούμενα κεφάλαια για "επενδύσεις" στην κατεύθυνση παραγωγής "πράσινου χάλυβα". Με λίγα λόγια, προετοιμάζουν τη νέα φάση κερδοφορίας των ομίλων στον κλάδο και ο πλούτος της ΛΑΡΚΟ έχει το δικό του αποτύπωμα σε αυτό το "κάδρο"».

Παράλληλα, επισημαίνοντας τους ανταγωνισμούς και τις δικαστικές διαμάχες των επιχειρηματικών ομίλων στους διαγωνισμούς εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, το Σωματείο τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καλέσει σε συνάντηση τα Σωματεία, όπως και είχε δεσμευτεί, καθώς επίσης δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να επιλύσει ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση κονδυλίων «για την παραμονή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και στις βάρδιες που καλύπτουν τις ανάγκες συντήρησης - λειτουργικής κατάστασης».

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την έκφραση κοινού αγώνα με τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής που πλήττονται από την ίδια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Τις προηγούμενες μέρες αντιπροσωπείες του Σωματείου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Πολίτη, βρέθηκαν στα μπλόκα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας, ενώ συμμετείχαν και στην κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης και στο συνεχιζόμενο κλείσιμο υπηρεσιών στην περιοχή, συντονίζοντας τη δράση του με άλλα σωματεία και συλλόγους.


Απεργούν την Πέμπτη οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 15 Φλεβάρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, ενώ η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας έχει ήδη αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Με ώθηση από την επιτυχημένη μάχη που δόθηκε σε δύο μεγάλα εργοστάσια του κλάδου (ΕΜΕΚ και «Δημητρίου Κατασκευαστική»), όπου η εργοδοσία υπέγραψε επιχειρησιακές ΣΣΕ με αυξήσεις και άλλα μέτρα, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν την απεργία. «Είναι μεγάλη η συμβολή των συναδέλφων στα δύο αυτά εργοστάσια στη γενικότερη προσπάθεια που κάνει το Συνδικάτο μας να ανοίξει το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, ως τη μόνη απάντηση στην ακρίβεια και στην αδιαλλαξία του ΣΕΒ να μην υπογράφει κλαδική ΣΣΕ. Μια αδιαλλαξία που στηρίζεται βέβαια στην πλάτη που τους βάζουν οι συνδικαλιστές του προεδρείου της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που αρνούνται να οργανώσουν κάθε είδους κινητοποίηση σε κατεύθυνση διεκδίκησης», υπογραμμίζει.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του αγώνα, το Συνδικάτο καλεί το σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως πού δουλεύουν, «να συνταχθούν στο πλευρό μας, ισχυροποιώντας τη συνολική προσπάθεια και δίνοντας δύναμη στη δύναμή τους!».

Το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων είναι το εξής: Αύξηση 12% στα μεικτά ημερομίσθια σε όλες τις ειδικότητες. Διπλασιασμός των ημερών αποζημίωσης από την επιχείρηση για την άδεια λόγω εργατικού «ατυχήματος», από 25 σε 50 μέρες. Υποχρεωτικός εφοδιασμός ανά επιχείρηση ενός αυτόματου απινιδωτή, και υποχρεωτική ύπαρξή του στο πλοίο και γενικότερα στον χώρο όπου εκτελούνται εργασίες. Καθιέρωση ρητά της πόστας ανά ειδικότητα, με έναν τεχνίτη και τον βοηθό του. Υποχρεωτικό διάλειμμα 15 λεπτών ανά ώρα σε αμμοβολή, ικριώματα και στον καθαρισμό μοτέρ, ηλεκτρομηχανών με electroclean. Ενταξη των ειδικοτήτων υπαλλήλων γραφείου και λοιπού προσωπικού, των επιχειρήσεων του κλάδου στη ΣΣΕ, στην κατηγορία του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Αποζημίωση 100% επί των αποδοχών για εκτός έδρας εργασίες (από 25%). Χορήγηση ΜΑΠ ειδικά για τις εργασίες κοπής, διαμόρφωσης, μονταρίσματος σε αλουμίνιο, καθώς και αντίστοιχη εγκατάσταση εξαερισμού του χώρου και περισυλλογής των ρινισμάτων με βάση τα σύγχρονα μέσα προστασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ