ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ
Να κερδηθούν νέες δυνάμεις με τη γραμμή του ΠΑΜΕ

Πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς και συσκέψεις από τις ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα

Με πλατύ, αποφασιστικό άνοιγμα στους κλάδους και τόπους δουλειάς, αλλά και πολύμορφη ανάδειξη όσων ευθύνονται για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το ξήλωμα των ΒΑΕ και συνολικά για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, οι ταξικές δυνάμεις δουλεύουν καθημερινά για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 21 Οκτώβρη. Με στόχο να απεμπλακούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι από τα αδιέξοδα στα οποία προσπαθούν να τους εγκλωβίσουν το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και να δυναμώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στη Λάρισα, όπου χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την οργάνωση της δουλειάς, οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη Σάμο, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΕΚ, στη Μυτιλήνη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία. Την ένταση της δράσης αποφάσισε σε προχτεσινή Γενική Συνέλευση και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος προχωράει σε νέα ΓΣ μέσα στο Νοέμβρη.

Μπροστά στην απεργία είναι καθημερινές οι περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις που γίνονται. Στην Αθήνα, περιοδείες θα γίνουν σήμερα Παρασκευή, 10/10, στο υπουργείο Ανάπτυξης, στα «Praktiker» Αιγάλεω, Ελληνικού και Ταύρου και σε «Ερμής Security».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Γέννημα μιας ώριμης ανάγκης

Νέες αυξημένες δυνατότητες και απαιτήσεις για τις ταξικές δυνάμεις δημιουργεί η συγκρότηση της Επιτροπής σε χτεσινή πλατιά σύσκεψη

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Ισχυρή αγωνιστική πνοή στη μάχη για τη συσπείρωση και την προώθηση της ταξικής ενότητας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς δίνει η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, Συνδικάτων και εργαζομένων από τις πρώην ΔΕΚΟ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής και το Σωματείων Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από όλους τους προαναφερόμενους κλάδους.

Η εισήγηση και οι τοποθετήσεις έδειξαν καθαρά ότι η συγκρότηση της Συντονιστικής είναι γέννημα της ανάγκης να γίνει διακριτός ο ταξικός πόλος, η γραμμή της ταξικής σύγκρουσης στο χώρο αυτό, τη στιγμή που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δίνουν «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Για να ξεπεραστούν οι συντεχνιακές και αποσπασματικές, αποπροσανατολιστικές αντιλήψεις, να οργανωθεί παραπέρα και να συντονιστεί η δράση των εργαζομένων ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι όλα όσα τους ανήκουν, ως οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου.

Σε αυτούς τους δύσκολους στόχους η Συντονιστική δεν ξεκινά από το μηδέν. Εχει σαν βάση την πολύτιμη μέχρι σήμερα δράση των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς, στους εργαζόμενους που ήδη έχουν συσπειρωθεί με αυτές.

Το πλαίσιο πάλης

Ο ταξικός προσανατολισμός της Συντονιστικής γίνεται καθαρός από το πρώτο της κιόλας βήμα. Το πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης - που διαμόρφωσε και θα μοιραστεί χέρι με χέρι από τις επόμενες κιόλας μέρες - καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.

Στο πλαίσιο επισημαίνεται ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ - στην οποία συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - έχει ανοίξει «τους ασκούς του Αιόλου». Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προώθησαν την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποιήσεων. Και ότι η πορεία αυτή συνδυάστηκε με την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτές τις εξελίξεις έχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) - που στηρίζουν την πολιτική αυτή.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους «να συναντηθούμε στους νέους αγώνες» και τις λαϊκές δυνάμεις να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, με προοπτική την ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού μας και όχι τα κέρδη των λίγων.

  • Μέτωπο κατά της ΕΕ, της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς στους στρατηγικούς τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, της διαχείρισης και διανομής του Νερού, του Χρηματοπιστωτικού, στα Λιμάνια και σε όλους τους άλλους τομείς στρατηγικής σημασίας. Να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων. Και όχι του κεφαλαίου. Κατοχύρωση της επικοινωνίας, της μεταφοράς, της ενέργειας, του νερού ως κοινωνικών αγαθών και όχι ως εμπορευμάτων.
  • Φθηνές, σύγχρονες υπηρεσίες για το λαό - Προστασία του Περιβάλλοντος.
  • Πλήρη σταθερή εργασία, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Μισθοί και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Αποκλειστικά δημόσια -δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΟΛΠ ΑΕ
Στα νύχια των πολυεθνικών υποδομές και εργαζόμενοι

Σήμερα συζητιέται στο ΔΣ του Οργανισμού η κατάπτυστη σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην «Cosco»

Η τοποθέτηση των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας στο «πιάτο» των πολυεθνικών περνάει στην τελική της φάση με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Σήμερα το μεσημέρι, τα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού στην κινεζική πολυεθνική «Cosco». Οι διοικήσεις των σωματείων του χώρου και η ΟΜΥΛΕ σε έκτακτη συνεδρίασή τους αποφάσισαν στάση εργασίας από τη 1 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα, συγκέντρωση στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ και πορεία προς το κτίριο του Οργανισμού.

Το σχέδιο σύμβασης είναι ένα κείμενο χειρότερο και από αυτό της διακήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ και αναγάγει την πολυεθνική σε «κράτος εν κράτει». Της δίνει τη δυνατότητα η ίδια να παραχωρεί χώρους του ΣΕΜΠΟ σε τρίτους, της αναθέτει εξ ολοκλήρου «το σύνολο των λιμενικών υπηρεσιών» δηλαδή ακόμα και την πλοήγηση και «να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για θέματα προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης»!

Σε ό,τι αφορά τους σημερινούς εργαζόμενους του Οργανισμού, είναι όλα στον αέρα αφού δεν αναφέρεται κουβέντα περί διαφύλαξης των κατακτήσεών τους, ενώ σε ό,τι αφορά αυτούς που θα προσλάβει η πολυεθνική - η οποία θα συστήσει Ανώνυμη Εταιρεία, την ΑΕΑΣ - οι εργασιακές τους σχέσεις θα υπόκεινται στους νόμους «της ελεύθερης αγοράς»! Οσο για τα έσοδα που θα εξοικονομήσει ο ΟΛΠ, αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύμβαση για το 2010 αναφέρεται ως «εγγυημένο αντάλλαγμα» 17.677,920 ευρώ, όταν ο ΟΛΠ το 2007 είχε έσοδα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον ο ΟΛΠ θα κληθεί να πληρώσει και από πάνω αφού για το κόστος έργων στο ΣΕΜΠΟ όπως αυτά της εκβάθυνσης, θα το καταβάλει αυτός! Ο ΟΛΠ θα πληρώσει επίσης και τη «μετατόπιση» των εγκαταστάσεων και των δικτύων των εταιρειών πετρελαιοειδών από τον χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα προκειμένου να κατασκευάσει εκεί η πολυεθνική την τρίτη προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων. Να σημειωθεί ότι ο λαός του Περάματος επί χρόνια αγωνίζεται για να γίνει ο χώρος που καταλαμβάνουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, τόπος πράσινου, πολιτισμού και αθλητικών εγκαταστάσεων.

«ΕΒΓΑ»
Κλίμα τρομοκρατίας

Να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να εμποδίσει την επαφή του ταξικού συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με τους εργαζόμενους της επιχείρησης, επιδιώκει και η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΕΒΓΑ», που πριν από δέκα μέρες προχώρησε σε γραπτή επίπληξη του Μανόλη Καραντούσα, μέλους της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας και αναπληρωτή γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, επειδή κάποια στιγμή βρισκόταν στην πύλη και όχι στη γραμμή παραγωγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ