Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Γέννημα μιας ώριμης ανάγκης

Νέες αυξημένες δυνατότητες και απαιτήσεις για τις ταξικές δυνάμεις δημιουργεί η συγκρότηση της Επιτροπής σε χτεσινή πλατιά σύσκεψη

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Ισχυρή αγωνιστική πνοή στη μάχη για τη συσπείρωση και την προώθηση της ταξικής ενότητας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς δίνει η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, Συνδικάτων και εργαζομένων από τις πρώην ΔΕΚΟ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής και το Σωματείων Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από όλους τους προαναφερόμενους κλάδους.

Η εισήγηση και οι τοποθετήσεις έδειξαν καθαρά ότι η συγκρότηση της Συντονιστικής είναι γέννημα της ανάγκης να γίνει διακριτός ο ταξικός πόλος, η γραμμή της ταξικής σύγκρουσης στο χώρο αυτό, τη στιγμή που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δίνουν «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Για να ξεπεραστούν οι συντεχνιακές και αποσπασματικές, αποπροσανατολιστικές αντιλήψεις, να οργανωθεί παραπέρα και να συντονιστεί η δράση των εργαζομένων ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι όλα όσα τους ανήκουν, ως οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου.

Σε αυτούς τους δύσκολους στόχους η Συντονιστική δεν ξεκινά από το μηδέν. Εχει σαν βάση την πολύτιμη μέχρι σήμερα δράση των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς, στους εργαζόμενους που ήδη έχουν συσπειρωθεί με αυτές.

Το πλαίσιο πάλης

Ο ταξικός προσανατολισμός της Συντονιστικής γίνεται καθαρός από το πρώτο της κιόλας βήμα. Το πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης - που διαμόρφωσε και θα μοιραστεί χέρι με χέρι από τις επόμενες κιόλας μέρες - καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή.

Στο πλαίσιο επισημαίνεται ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ - στην οποία συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - έχει ανοίξει «τους ασκούς του Αιόλου». Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προώθησαν την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποιήσεων. Και ότι η πορεία αυτή συνδυάστηκε με την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτές τις εξελίξεις έχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) - που στηρίζουν την πολιτική αυτή.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους «να συναντηθούμε στους νέους αγώνες» και τις λαϊκές δυνάμεις να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, με προοπτική την ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού μας και όχι τα κέρδη των λίγων.

  • Μέτωπο κατά της ΕΕ, της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς στους στρατηγικούς τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, της διαχείρισης και διανομής του Νερού, του Χρηματοπιστωτικού, στα Λιμάνια και σε όλους τους άλλους τομείς στρατηγικής σημασίας. Να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων. Και όχι του κεφαλαίου. Κατοχύρωση της επικοινωνίας, της μεταφοράς, της ενέργειας, του νερού ως κοινωνικών αγαθών και όχι ως εμπορευμάτων.
  • Φθηνές, σύγχρονες υπηρεσίες για το λαό - Προστασία του Περιβάλλοντος.
  • Πλήρη σταθερή εργασία, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Μισθοί και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Αποκλειστικά δημόσια -δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ