ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ενισχύει την καταστολή σε βάρος των προσφύγων

Eurokinissi

«

Στις δράσεις για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση συμπεριλήφθηκε η ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και στην περιοχή του Αιγαίου»!

Αυτό, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, χτες, αποτέλεσε αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας και έγινε, βέβαια, δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνεχίζει και εντείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενισχύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, πολιτική που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει γεμίσει τη θάλασσα του Αιγαίου με πτώματα.

Ο Αλ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την προσπάθεια εξωραϊσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί «στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του διαφορετικού»! Παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της κατάστασης, ανέφερε ότι το πρώτο 6μηνο του 2015 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα «φτάνει συνολικά στους 96.550», σημειώνοντας αύξηση, κατά τον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, κατά περίπου 70% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός έκανε καθαρό ότι «λόγω χρηματοδοτικού κενού» δεν μπορεί να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να εξασφαλιστεί ανθρώπινη διαμονή στα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν στα νησιά, ακόμα και για τους 200 περίπου μετανάστες που βρίσκονται στο Πεδίον του Αρεως. Οπως σημείωσε, έχει μεν εγκριθεί έκτακτη χρηματοδοτική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης, ύψους 260 εκατ. ευρώ, που αφορά τα επόμενα 6 χρόνια. Από εκεί και πέρα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει «έκκληση και σε διεθνείς οργανισμούς για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή συνθήκη. Απευθυνθήκαμε σε διεθνείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και είχαμε ανταπόκριση». Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Αρεως η κυβέρνηση «βρίσκεται σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εθελοντών πολιτών και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό». Είπε ακόμα ότι αναζητείται χώρος σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής.

Για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Αρεως, προχτές, το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει τώρα λύση στο πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των μεταναστών - προσφύγων, σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, παλιά στρατόπεδα, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να αναχωρήσουν για τους τόπους προορισμού τους, διευκολύνοντάς τους με διερμηνείς, ιατρική παρακολούθηση, τροφή, νομική βοήθεια και ό,τι άλλο απαιτείται».


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την αντιπυρική προστασία

Icon

Παρέμβαση πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Κρήτης στη σύσκεψη κρατικών και τοπικών οργάνων αρμόδιων και συνεργαζόμενων για την Πολιτική Προστασία, με θέμα την αντιπυρική προστασία και την εκτέλεση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για τη νέα παραλιακή της περιοχής Ν. Αλικαρνασσού.

Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση όλων των ενταγμένων υπηρεσιών και μηχανισμών στην πολιτική προστασία με ειδική αναφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα με μείωση διαθέσιμων πόρων που αγγίζει το 60%, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα προσπάθειες του ΚΚΕ να αναδεικνύει τα επί πολλά χρόνια υπαρκτά σοβαρά προβλήματα της αντιπυρικής θωράκισης της χώρας, καθώς επίσης και τα προβλήματα σε επίπεδο του Δήμου Ηρακλείου. Το ΚΚΕ, διευκρίνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρες και απλές Ερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία ζήτησε την άμεση και απαιτούμενη χρηματοδότηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, την επίλυση της υποστελέχωσης του Σώματος με πρόσληψη αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των βαθμίδων, την εξασφάλιση τακτικής προμήθειας του ατομικού όπως και του μηχανοκίνητου και μηχανολογικού εξοπλισμού και την κατάργηση του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος των εποχιακών, των 5 μηνών ή των αόριστου χρόνου εργασιακών συμβάσεων, γεγονός που δε συμβάλει στην επιχειρησιακή ομογενοποίηση και αποτελεσματικότητα. Σημείωσε, ότι ο εθελοντισμός δεν μπορεί να λειτουργεί ως υποκατάστατο των κρατικών υποχρεώσεων και των υπηρεσιακών αδυναμιών της Πολιτικής Προστασίας.

Τελειώνοντας, ανέφερε την πάγια θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού και διαχείριση της αντιπυρικής προστασίας της Χώρας από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα και υπογράμμισε την ετοιμότητα του ΚΚΕ να συμμετάσχει με τις κομματικές του δυνάμεις στην υποστήριξη του πυροσβεστικού έργου, όταν αυτό κριθεί από τα αρμόδια όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος αναγκαίο, όπως και έγινε στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και την Πελοπόννησο.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τώρα πάνε να δώσουν και από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΥΑΛ

Μετά την απόφασή της να παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδας ένα μεγάλο τμήμα των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου, η δημοτική αρχή Λάρισας (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται, τώρα, να εποφθαλμιά και τα χρήματα της ΔΕΥΑΛ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ στις 08/07/15, στο πλαίσιο συζήτησης θέματος διαχείρισης των ταμειακών διαθέσιμων, δηλαδή των χρημάτων που έβγαλε η ΔΕΥΑΛ όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της πόλης, διά στόματος δημάρχου, Απ. Καλογιάννη, εκφράστηκε η σκέψη για τοποθέτηση τμήματος (έως 30% του συνόλου, ήτοι 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου) αυτών των χρημάτων στην ΤτΕ. Να σημειώσουμε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα για τη ΔΕΥΑΛ ανέρχονται σε 26.455.808 ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσό αφορά εγγυήσεις που έχουν καταβληθεί έναντι κατανάλωσης παροχών ύδρευσης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 09/07/15, ο δήμαρχος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις διατυπώσεις και αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι επιχείρησε με την τοποθέτησή του στο ΔΣ της ΔΕΥΑΛ να προλειάνει το έδαφος για την κατάθεση τμήματος των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λάρισας καλεί τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση αν προτίθεται με τα λεφτά των Λαρισαίων να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με συνέπεια να εισηγείται βαριά μνημόνια που θα πληρώσει ο λαός.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μαζί με τις ταξικές δυνάμεις διεκδικούν:

-- Καμία διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο, που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό. Να παγώσουν οι οφειλές στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ και τους διακανονισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά. Μείωση τουλάχιστον κατά 50% των τιμολογίων για τους απλήρωτους, τους ανέργους, τους περιστασιακά και μερικά απασχολούμενους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Αμεση κατάργηση του ειδικού τέλους 80%, που μαζί με το ΦΠΑ διπλασιάζει το τιμολόγιο του νερού. Κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης των 10 ευρώ σε όσους καταναλωτές έγινε διακοπή λογαριασμού.

-- Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ που επιβλήθηκε από τη ΔΕΥΑΛ σε κάθε σπίτι στις παλιές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης για την αποχέτευση.

-- Λήψη μέτρων άμεσης είσπραξης οφειλών μεγαλοοφειλετών (π.χ. επιχειρηματικοί όμιλοι, Ανώνυμες Εταιρείες, Δημόσιο). Ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης να χρηματοδοτούνται από το κράτος και η τιμή του πόσιμου νερού να είναι στο ύψος του κόστους για κάθε πόλη και τοπική κοινότητα.

-- Το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, η αξιοποίηση να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org