Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρήσιμα συμπεράσματα

«Δεν είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών. Αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση της χώρας και η αποτροπή επικράτησης επικίνδυνων και επιζήμιων για το λαό συνθηκών.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του χρήζουν στήριξης τούτη την ώρα.

Τα κόμματα και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να ξεπεράσουν διαφορές και πάθη και να προσφέρουν χείρα βοηθείας.

Και θα το πράξουν. Γιατί απλούστατα αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Τα υπόλοιπα έπονται...».

Το παραπάνω είναι η κατακλείδα στο κεντρικό άρθρο του ηλεκτρονικού «ΒΗΜΑΤΟΣ» την περασμένη Πέμπτη.

Και μόνο από αυτές τις 69 λέξεις τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν είναι πολλά και χρήσιμα. Για το ποιος στηρίζει τον πρωθυπουργό και τη συγκυβέρνηση που φέρνουν το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο για το λαό. Το για ποιον δουλεύει και διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση. Το ποιος ωφελείται από τις τελευταίες εξελίξεις. Το ποιοι μπορούν να είναι περήφανοι για τις πολιτικές επιλογές της συγκυβέρνησης...

Κουβέντα για την «ταμπακιέρα»

Κουβέντα για την «ταμπακιέρα», τη συνέχιση δηλαδή της οικονομικής ασφυξίας των δήμων, δεν λέει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων για το 2016. Η ΚΕΔΕ προσπερνά τις οδηγίες - εντολές του υπουργείου προς τους δήμους για δραστικό περιορισμό των δαπανών τους, για μείωση προσωπικού και για αύξηση ανταποδοτικών τελών, που θα έχουν παραπέρα συνέπειες στα ήδη δοκιμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά. Προσπερνά επίσης τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης και την προτροπή σε δανεισμό για όσους δήμους δεν μπορούν να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αλλωστε η ηγεσία της δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην άσκηση της πολιτικής των τελευταίων χρόνων, ίσα - ίσα που επιχαίρει με κάθε ευκαιρία για τη συνεισφορά της τοπικής διοίκησης στο πλεόνασμα κυβέρνησης - τρόικας.

Τα ... άπλυτα

«Θα πρέπει να προσεχθεί το κόστος των δραστηριοτήτων. Μπορεί να είναι κόστος δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα μέσα στη Βουλή, αλλά δεν παύει να είναι κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό». Τάδε έφη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας προχτές στη Βουλή, φωτογραφίζοντας το κόστος των Επιτροπών για το χρέος κ.λπ. της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης μιλώντας για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη είπε, επίσης, πολλά και διάφορα, φτάνοντας μέχρι και σε ...Ειδικά Δικαστήρια.

Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά συντροφικά αλληλοκαρφώματα και απ' ό,τι φαίνεται θα βγουν πολλά άπλυτα στη φόρα από όλες τις πλευρές. Μάλλον τα «μαχαίρια» που έχουν βγει είναι μεγάλα και όσα κρύβονται πίσω από αυτά εντός και εκτός της χώρας έχουν αποφασίσει να το τραβήξουν...

Προειδοποιήσεις ή πρόληψη;

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς από σήμερα και τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόσφατες είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Υμηττό, Νεάπολη Λακωνίας και αλλού. Καλές είναι οι προειδοποιήσεις, αλλά το θέμα είναι τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών. Και δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα όλες οι κυβερνήσεις, και βέβαια και η σημερινή, έχουν τεράστιες ευθύνες για την ανυπαρξία μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε πριν από μερικές μέρες η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε παράσταση διαμαρτυρίας. Πιο συγκεκριμένα και πέρα από το θάνατο δύο πολιτών λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν, αρκετοί πυροσβέστες κινδύνευσαν και τραυματίστηκαν και ένα πυροσβεστικό όχημα κάηκε στην πυρκαγιά της Λακωνίας. Ακόμα, έθεσαν θέμα συνθηκών δουλειάς, επικινδυνότητας κατά τη διάρκεια του έργου, εξοπλισμού κ.λπ. Δυστυχώς, όμως, ενώ έχουν τεθεί επανειλημμένα τα προηγούμενα χρόνια δεν ιδρώνει το αυτί κανενός...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

1831 Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.

1914 Αρχίζει ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου - Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή, στις 28 Ιούνη 1914. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή έως τότε, με 16 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες.

1919 Υστερα από 133 μέρες σκληρών μαχών κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της ντόπιας αντεπανάστασης η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας καταλύεται.

1920 Η Λευκορωσία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Οργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

1927 Οι κομμουνιστές της Κίνας πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη μάχη και πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη νίκη στον εμφύλιο πόλεμο κατά των αστών εθνικιστών («Κουομιντάνγκ»). Η 1η Αυγούστου θεωρείται έκτοτε και ως η επέτειος ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

1936 Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, Λ. Μπλουμ, ανακοινώνει πως η χώρα του θα παρέμενε ουδέτερη απέναντι στον Ισπανικό Εμφύλιο. Απόφαση - πλήγμα για την «αδερφή» κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Δημοκρατική Ισπανία.

1943 Αρχίζει τη λειτουργία της στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν συνολικά έως την απελευθέρωση 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

1951 Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο και αποχώρησε από την ΕΔΑ το Δεκέμβρη του 1951), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η Ενωσις Δημοκρατικών Αριστερών και η Δημοκρατική Ενωσις. Δίχως να φαίνεται επίσημα, το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραφε και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, που από το 1947 είχε κηρυχτεί παράνομο, όπως και το ΚΚΕ. Σχετικά με την ίδρυση της ΕΔΑ, ο Β΄ Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων εκτιμά: «Η επιλογή του ΚΚΕ για τη δημιουργία της ΕΔΑ ήταν λαθεμένη, γιατί αποτελούσε σχήμα συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων και όχι κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης».

1973 Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωής του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου, έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Ομως, με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ' το Κόμμα (...) Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου (...) Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω».

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Ιούλη του 2011, εκτιμώντας συνολικά και σε βάθος την πορεία και την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη (στο πλαίσιο της συγγραφής του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ), ακύρωσε όλες τις προηγούμενες Αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967, ενώ αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

1973 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

1981 Πεθαίνει ο μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε και το ομώνυμο θεώρημα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org