Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεγκλωβισμός...

«Πρέπει να εκπονήσουμε σχέδιο απεγκλωβισμού απ' τα μνημόνια μετά τη συμφωνία». Αυτή ήταν η επωδός πολλών τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής τους Επιτροπής. Δηλαδή, προχωράμε στη συμφωνία - μνημόνιο, την ψηφίζουμε, ξεκινάμε την υλοποίησή της γιατί χωρίς αυτή χρηματοδότηση δεν υπάρχει και στη συνέχεια ψάχνουμε να βρούμε πώς θα απεγκλωβιστούμε. Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενισχύει τον εγκλωβισμό του λαού στα μνημόνια, εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για έναν και βασικό λόγο: Τη στήριιξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, την αναζωογόνηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τη συμμετοχή στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αυτό δεν αφορά μόνο την κομματική και κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και την κομματική μειοψηφία, όχι μόνο αυτούς που επαναλαμβάνουν τα στερεότυπα του ευρωμονόδρομου αλλά και τους οπαδούς της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα.

Αν προσέξει κανείς τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της «αριστερής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τα ριζοσπαστικά και ψευτο-αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα θα δει ότι η αντίθεσή τους στη νέα συμφωνία αφορά την αποτελεσματικότητά της στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας (βλέπε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση). Με το ίδιο κριτήριο προκρίνουν το ενδεχόμενο περάσματος σε νέο εθνικό νόμισμα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει μεσοπρόθεσμα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Ομως, ούτε αυτός ο δρόμος σημαίνει απεγκλωβισμό του λαού, των εργαζομένων από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, από την ένταση της εκμετάλλευσης, από τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι ζωτικά για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, είτε αυτή έχει ευρώ είτε κάποιο άλλο, εθνικό νόμισμα. Συνεπώς, για ποιον απεγκλωβισμό μιλάνε οι του ΣΥΡΙΖΑ;

Πέρα, λοιπόν, από τις πραγματικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αντανακλώντας ενδοαστικές αντιθέσεις για το τι συμφέρει περισσότερο το κεφάλαιο, υπάρχει και μια μεθοδευμένη προσπάθεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να υλοποιήσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα χωρίς όμως να τα χρεωθεί, χωρίς να πάθει αυτό που έπαθαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το αστικό πολιτικό σύστημα, την αστική εξουσία, αυτό θα είναι σημαντικό στοίχημα. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και ως παραμύθι το σύνθημα του «σχεδίου σταδιακού απεγκλωβισμού απ' τα μνημόνια», μια νέα ψεύτικη υπόσχεση, μια νέα ψευδαίσθηση.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μην εγκλωβιστούν σε αυτό το νέο ψέμα. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι μοναδικός δρόμος για τον πραγματικό απεγκλωβισμό του λαού από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τη μεγάλη ανεργία είναι ο δρόμος της ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ