ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Βήμα κλιμάκωσης για τις συλλογικές Συμβάσεις

Μετά τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση στα πλαίσια της στάσης εργασίας, όλες οι δυνάμεις πέφτουν τώρα στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Μάρτη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα
Βήμα για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα, με επόμενο σταθμό την 24ωρη απεργία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 15 του Μάρτη, αποτέλεσε η χτεσινή μαχητική απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ έξω από το κεντρικό κατάστημα της Γιούρομπανκ στην Αθήνα, στα πλαίσια της 4ωρης στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και της 24ωρης απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στις τράπεζες βρέθηκαν από τα χαράματα έξω από το κατάστημα της Γιούρομπανκ. Οι δυνάμεις καταστολής, με εντολή της κυβέρνησης, είχαν μετατρέψει σε στρατοκρατούμενη ζώνη την περιοχή. Λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, είχαν στρατοπεδεύει έξω από κάθε κατάστημα της ίδιας τράπεζας κατά μήκος της λεωφόρου Καλλιρρόης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση, τα πανό του ΠΑΜΕ και τα συνθήματα που γράφτηκαν στον τοίχο της τράπεζας, έκαναν καθαρό το περιεχόμενο και αυτής της απεργιακής μάχης: «Διεκδικούμε Κλαδική Συλλογική Σύμβαση με βάση τις ανάγκες μας», «1.300 βασικό μισθό - Οχι στην αντιλαϊκή πολιτική», «Οχι στην κρατική βία και τον εργοδοτικό αυταρχισμό - Κλιμάκωση του αγώνα τώρα».

Οι απεργοί ανέδειξαν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που στοχεύει στην κατάργηση των συμβάσεων, κλείνει δεκάδες εργοστάσια, εντείνει την κρατική βία και τον εργοδοτικό αυταρχισμό.

«Ζωσμένες» με δυνάμεις καταστολής οι τράπεζες, αλλά και τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ
«Ζωσμένες» με δυνάμεις καταστολής οι τράπεζες, αλλά και τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ
Στη συγκέντρωση, η Αλ. Μπαλού, από το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα, αναφερόμενη στους εργοδότες, τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους: «Είναι λίγοι και έχουν άδικο. Είμαστε πολλοί και έχουμε δίκιο. Γι' αυτό εντείνουν την κρατική καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία. Εμείς τους λέμε: η τρομοκρατία δε θα περάσει. Χτες στους καταπέλτες, σήμερα εδώ, συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στο ξεθεμελίωμα των κατακτήσεών μας. Απαιτούμε την απόσυρση της επιστράτευσης των ναυτεργατών, την απόσυρση των δυνάμεων καταστολής. Τα δικά τους πλούτη βγαίνουν από τα δικά μας χέρια. Τα απαιτούμε, δε σκύβουμε το κεφάλι».

Ο Φ. Βαρδής, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση υπάρχει ανάγκη να ενεργοποιηθούν μαζικές εργατικές αντιστάσεις.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ. Και η χτεσινή κινητοποίηση έβαλε επιτακτικά το καθήκον στις ταξικές δυνάμεις να εντείνουν τις επόμενες μέρες τη δουλιά για την επιτυχία της απεργίας στις 15 του Μάρτη, για το μπόλιασμά της με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΑΜΕ με τη δύναμη της ταξικής συσπείρωσης

Σε εργατική αντεπίθεση καλεί το πανό του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης
Σε εργατική αντεπίθεση καλεί το πανό του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης
Την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική επίθεση διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στην 4ωρη στάση εργασίας και την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Από νωρίς, εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο χώρο όπου το ΠΑΜΕ είχε ορίσει την προσυγκέντρωσή του, στην πλατεία Μακεδονομάχων, στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έφτασαν στο χώρο οι φοιτητές που ξεκίνησαν με πορεία από την πλατεία Χημείου. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων πήραν τη θέση τους πλάι στην εργατιά, σε κοινό μέτωπο αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, σε πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα. «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» διαδήλωσαν και μαζί πορεύτηκαν προς το χώρο της συγκέντρωσης στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Κρατώντας ψηλά τα πανό καλούσαν: «ΠΑΜΕ με τη δύναμη της ταξικής συσπείρωσης και πάλης».

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ξεκαθάριζε: «Η δικιά μας νομιμότητα, το δικό μας δίκιο, συνάδελφοι των κλειστών εργοστασίων, η δικιά μας ελευθερία να δουλεύουμε για να ζήσουμε είναι αντίθεση με τη νομιμότητα της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων και των επιχειρήσεων που κλείνουν εδώ, αφήνοντας χιλιάδες ανέργους, αναζητώντας νέους σκλάβους σε άλλες χώρες».

Ακολούθησε μαχητική πορεία με πρωτοπόρους τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα, που παλεύουν να μην κλείσει το εργοστάσιο και χαθούν άλλες 600 θέσεις εργασίας, με τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων που παλεύουν για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις σε Αλεξανδρούπολη και Σέρρες.

Πρωτοπόρες οι ταξικές δυνάμεις

Αφησαν ξεκάθαρο το στίγμα τους στη χτεσινή μάχη

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Πρωτοπόρες στάθηκαν οι ταξικές δυνάμεις και στη χτεσινή κινητοποίηση, βάζοντας από σήμερα κιόλας πλώρη για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 15 Μάρτη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Με μαχητική, μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» τους στη χτεσινή τετράωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), όπου έγινε η συγκέντρωση, ήταν κατάμεστη από εργαζόμενους που με τη συμμετοχή τους διαμήνυσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να εντείνουν τους ταξικούς αγώνες ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους από κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο. Σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, η εργατική τάξη του νομού, όπως και όλης της χώρας, πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα με τη δυναμική και μαζική συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 15 Μάρτη.

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε χτες και στο Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα έγιναν εξορμήσεις ενημέρωσης για την απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Μάρτη.

Στην Πάτρα

Με την καθοριστική συμβολή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Πάτρα σημαδεύτηκε η χτεσινή απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και η τετράωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Από τα χαράματα οι ταξικές δυνάμεις μπλόκαραν τα υποκαταστήματα των τραπεζών στο κέντρο της πόλης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιτυχία της 24ωρης απεργίας του κλάδου και εμψυχώνοντας τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες δεν είχαν κλείσει σε προηγούμενες απεργίες, χτες παρέμειναν κλειστές. Με επιτυχία επίσης δόθηκε η μάχη της 4ωρης στάσης εργασίας στους χώρους δουλιάς και στα εργοστάσια, όπου στα σωματεία πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις. Μεγάλη έως καθολική ήταν η συμμετοχή σε «Coca-Cola», «Frigoglass», στο μέταλλο και στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Το ΠΑΜΕ οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση το μεσημέρι και ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της Πάτρας.

Στην Καλαμάτα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με μπροστάρη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη στήριξη των σπουδαστικών συλλόγων συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις στο πολυκατάστημα «Μαρινόπουλος» με αίτημα την ανάκληση των δυο απολύσεων από την εργοδοσία. Από το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι απέκλεισαν τις εισόδους του πολυκαταστήματος ξεκαθαρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επαναπροσληφθούν οι δυο απολυμένοι εμποροϋπάλληλοι.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Κάλεσμα για δυναμική κλιμάκωση των αγώνων στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής απεύθυναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Γιάννενα, Αρτα και Αγρίνιο με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ενώ στην Πρέβεζα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν τη χτεσινή απεργία στις τράπεζες και την 4ωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Τράπεζα Πειραιώς και στο σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» αντίστοιχα. Στην Κέρκυρα επίσης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν τη μάχη της απεργίας με επιτυχία στην Τράπεζα Πειραιώς.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη για την τοπική Σύμβαση

Το αγωνιστικό, διεκδικητικό πρόγραμμα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του, για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Αττική, καθόρισαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι χτες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης. Μετά το τέλος της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι πήγαν στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων στην οδό Σταδίου. Αντιπροσωπεία του σωματείου παρέδωσε το σχέδιο Τοπικής Σύμβασης με τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στη Συνέλευση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον περήφανο αγώνα των ναυτεργατών, που, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Κατσώτσης, αποτελεί παρακαταθήκη για το ταξικό κίνημα. Οπως επίσης και στην ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων, με το συντονισμό του ΠΑΜΕ, που αποτέλεσε και αναγκαία προϋπόθεση για τη μαχητική απάντηση των ναυτεργατών. Το επόμενο διάστημα, το ταξικό σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων ρίχνει το βάρος της δουλιάς του στην αποφασιστική οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου, με κορυφαίο σταθμό την απεργία στις 15 του Μάρτη.

Εκδήλωση για τις Συμβάσεις

«Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η Οδηγία Μπολκενστάιν» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά «Η Ενότητα», στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με τη συμμετοχή Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων.

«Κοινή γλώσσα» με Αλογοσκούφη

Εναν ομοϊδεάτη τους βρήκαν στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη οι συνδικαλιστές των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΤΟΕ που συναντήθηκαν μαζί του μετά την πορεία από τα γραφεία της ΟΤΟΕ στη Σίνα, όπου είχε καταλήξει και η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την Κλαυθμώνος. Στο υπόμνημα των οργανώσεων ο υπουργός απάντησε με προκλητικό τρόπο, πως για την κυβέρνηση είναι «αυτονόητο ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν είναι αυτοσκοπός. Εχουν σημασία μόνο επειδή συμβάλουν και όταν συμβάλουν στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων». Και πως «όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, έχουμε ευθύνες να διαφυλάξουμε την εργασιακή ειρήνη προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας» (!).

Σε παράλληλη, βέβαια, πορεία κινούνται και οι πλειοψηφίες στις εν λόγω συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αφού και γι' αυτές τα κέρδη δεν είναι... αυτοσκοπός. Μπορεί μάλιστα «οι άνθρωποι να είναι πάνω από τα κέρδη», αρκεί βέβαια αυτά τα κέρδη να υπάρχουν και να αυξάνονται. Οπως δεν είναι αντίθετες ούτε στην «εργασιακή ειρήνη» την οποία πρεσβεύει και ο υπουργός. Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο συνεργάζονται απταίστως για να πλήξουν παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζόμενων...

Σύσκεψη για την απεργία

Οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν από σήμερα τη δράση τους για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στις 15 Μάρτη. Στα πλαίσια αυτά, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) την Τρίτη 7 Μάρτη στις 5.30 μ.μ. Στην πρόσκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η σύσκεψη θα πρέπει να συμβάλει στην ανάδειξη της πείρας των τελευταίων ταξικών αγώνων, στην πορεία κλιμάκωσης της ταξικής πάλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ