ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Ερωτας βαθύς... προ των πυλών

Με πιο ταχύ βηματισμό φαίνεται πως προχωρά η οικοδόμηση των προϋποθέσεων για τη σύγκληση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και τη συγκρότηση της λεγόμενης κεντροαριστερής παράταξης στην Ελλάδα. Χτες, λοιπόν, το θέμα συζητήθηκε - τυχαία άραγε; - στα ανώτερα πολιτικά όργανα και των δύο κομμάτων.

Το γυροφέρνουν στον Συνασπισμό

Να αναλάβει ο ΣΥΝ την πρωτοβουλία και να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου απέναντι στη ΝΔ πρότεινε, χτες, στην Πολιτική Γραμματεία ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση προκειμένου να ενημερώσει το όργανο για το περιεχόμενο των επαφών που είχε με διάφορους φορείς για το ζήτημα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Προτίθεται μάλιστα εντός των επόμενων ημερών να συγκεκριμενοποιήσει και να καταθέσει γραπτώς την πρότασή του αυτή, με την οποία κλιμακώνει τις πιέσεις που εδώ και καιρό ασκεί στην ηγεσία του ΣΥΝ για ταχύτερη προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, ενθαρρημένος κι από τη θετική ανταπόκριση που βρίσκουν αυτές σε μεγάλη μερίδα του ΣΥΝ και στον ίδιο τον Αλ. Αλαβάνο.

Οι πόρτες βέβαια είναι μισάνοιχτες ήδη και ως εκ τούτου ο ρόλος του Ν. Κωνσταντόπουλου ως πολιορκητικού κριού είναι μάλλον εύκολη υπόθεση. Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας πριν λίγες μέρες στα Χανιά, αφού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συναίνεση και ορισμένες φορές υπέρβαση της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε πως «παρά τη στάση αυτή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε προτάσεις κοινής δράσης», και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά «είναι μόνο η αρχή»...

Η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων αναγορεύτηκε από τον ίδιο τον υποψήφιο υπερνομάρχη, Γ. Πανούση, πρόκληση και στοίχημα. Ενώ προχτές το βράδυ στη Βουλή τόσο από τον Αλ. Αλαβάνο όσο και από τον Γ. Παπανδρέου διακηρύχτηκε η βούλησή τους για παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων, η οποία προς στιγμήν εκδηλώνεται με ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε διάφορα ζητήματα αλλά και με κοινή κάθοδο σε αρκετούς δήμους της χώρας ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Το «αριστερό ρεύμα» παρακολουθεί με αμηχανία αλλά και νευρικότητα την υπόθεση να εξελίσσεται ερήμην του, παρότι είναι η πλειοψηφούσα τάση στον Συνασπισμό, χωρίς μέχρι στιγμής να παίρνει κάποια θέση επισήμως. Δυσαρέσκεια έχει προκληθεί και στους συμμάχους του ΣΥΝ, στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως ακόμα κρατείται σε χαμηλούς τόνους.

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρνουν τον ΣΥΝ κάτω από το όριο του 3%, τα οποία η κάθε τάση ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι έως τώρα το μόνο μέτωπο που ο ΣΥΝ κρατάει ανοιχτό είναι αυτό απέναντι στο ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας για τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων και των ναυτεργατών, επαναλαμβάνονται τα προβοκατόρικα που επί μέρες διοχέτευαν κυβερνητικοί και εφοπλιστικοί κύκλοι και αναπαρήγε ο αστικός Τύπος περί «πρακτικών καπηλείας και χειραγώγησης των αγώνων σαν αυτές που επέδειξαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην απεργία των ναυτεργατών».

Πρόσφορο έδαφος για συνεργασία βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ

Πρόσφορο έδαφος για συνεργασία με τον ΣΥΝ βλέπουν και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ) του ΠΑΣΟΚ. Στη χτεσινή συνεδρίαση του κορυφαίου πολιτικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην προοπτική προσέγγισης των δύο κομμάτων.

Με αφετηρία την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου ο Γ. Παπανδρέου και ο Αλ. Αλαβάνος συμφώνησαν αρκετές φορές στην προώθηση κοινών πολιτικών, ο Ε. Βενιζέλος και ο Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν λόγο για θετική «προσέγγιση» και ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί... Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για δημιουργία θετικού κλίματος, που δεν πρέπει να πάει χαμένο και μάλιστα πρότειναν να υπάρξει «άμεσα πρωτοβουλία», από το ΠΑΣΟΚ, με προοπτική τη συνεργασία με τον ΣΥΝ. Μάλιστα, συζητήθηκε να στηριχτεί και να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την πρόταση του Αλ. Αλαβάνου να συμμετάσχουν σε κοινή νομοθετική προσπάθεια που θα ακυρώνει την πολιτική επιστράτευση.

Γίνεται φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αξιοποιήσει τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ, που μιλούν ανοιχτά πλέον για συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να «μαντρώσει» εκ νέου αριστερούς ανθρώπους στους κόλπους του, ρίχνοντας συγχρόνως στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, ότι δήθεν προωθεί μια διαφορετική πολιτική από αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ. Σ' αυτή την επιχείρηση χειραγώγησης του ελληνικού λαού το ΠΑΣΟΚ βρήκε άξιο σύμμαχο τον ΣΥΝ και το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώσει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Βέβαια, χτες, ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΣ και ενώ συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματός του, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «είναι συγκρατημένο», γιατί και στο παρελθόν υπήρξε κατεύθυνση συναίνεσης με τον ΣΥΝ αλλά δεν προχώρησε...

Νέοι αρχηγοί Στρατού Αστυνομίας και Πυροσβεστικής

Αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος αποφάσισε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι ο αντιστράτηγος Δημήτρης Γράψας, μέχρι χτες διοικητής ΑΣΔΕΝ που θα διαδεχτεί τον αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα, ο οποίος αποστρατεύεται ως ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του και του απονέμεται ο βαθμός του στρατηγού. Παράλληλα, αποστρατεύονται ο έως χτες γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Παναγιώτης Καράμπελας, ο Α' υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Στέλιος Παναγόπουλος και ο διοικητής της ΑΣΔΥΣ αντιστράτηγος Ευθύμιος Γρετσίστας.

Ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ο αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, όπως αναμενόταν άλλωστε, ενώ ο επίσης αντιστράτηγος Αντρέας Κόης επιλέχθηκε για αρχηγός της Πυροσβεστικής. Ο Α. Δημοσχάκης μέχρι την ανάληψη της θέσης του αρχηγού ήταν προϊστάμενος Επιτελείου του αρχηγείου, ενώ ο Α. Κόης, μέχρι πρότινος ήταν Α' υπαρχηγός. Οι δύο νέοι αρχηγοί αντικατέστησαν τους Γ. Αγγελάκο και Χ. Σμέτη, που παραιτήθηκαν την Παρασκευή και προχτές, αντίστοιχα. Σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Αντιστρατήγων για να κρίνει τους αντιστρατήγους Στέλιο Σύρο και Ευστράτιο Κυριακάκη, καθώς και τους υποστρατήγους της Αστυνομίας για την κάλυψη θέσεων, ενώ ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, αποστρατεύεται και σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του δεύτερου υπαρχηγού καταργείται.

«Μέρισμα» κοροϊδίας

«

Τριάντα επιχειρηματικοί όμιλοι το 2005, από τις εισηγμένες εταιρίες, κέρδισαν 4 δισ. ευρώ, με ρυθμούς αύξησης κερδοφορίας 40%. Ποιο είναι το μέρισμα, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι σ' αυτές τις επιχειρήσεις;».

Ρητορικού χαρακτήρα και με ελαφρώς ειρωνική διάθεση το ερώτημα που τέθηκε χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δε διεκδικούσε (και δεν πήρε άλλωστε...) κάποια σοβαρή απάντηση. Εμφανής στόχος η διακωμώδηση και γελοιοποίηση του καινούριου εφευρήματος της κυβερνητικής προπαγάνδας περί διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις με «υψηλά κέρδη». Η κυβέρνηση κατέφυγε σε αυτό το επικοινωνιακό πυροτέχνημα, θορυβημένη ακόμα και η ίδια από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας που παρουσιάζουν οι εισηγμένες εταιρίες για το 2005, αποτέλεσμα και στόχος του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής. Φυσικά, η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να πιέσει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, δεν το κάνει άλλωστε ούτε καν σε αυτές που είναι η ίδια «εργοδότης».

Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή και κονιορτοποιεί τα κυβερνητικά τρυκ. Η κυβέρνηση συντονίζει τη συνολική επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους, δίνοντας έμπρακτα δείγματα γραφής στους εργασιακούς «χώρους ευθύνης» της (βλέπε νομοσχέδιο για πρώην ΔΕΚΟ). Συντονισμένη στο ίδιο μήκος κύματος η ηγεσία του ΣΕΒ προσφέρει γενναιόδωρες αυξήσεις 2,8% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και «ατομικές συμβάσεις» και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης στις υπόλοιπες... Είναι ευνόητο ότι κυβέρνηση - εργοδοσία δεν έχουν καμία διάθεση να μοιράσουν τα υπερκέρδη στους εργαζόμενους, παρά μόνο άφθονα κροκοδείλια δάκρυα και κοροϊδία. Αλλού είναι λοιπόν το ζήτημα.

«

Δεν πιστεύω ότι η 24ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει για τις 15 Μαρτίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συνιστά απαρχή κοινωνικής αναταραχής». Δεν είναι αβάσιμη η εκτίμηση - πρόβλεψη που εξέφρασε στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο Γ. Αλογοσκούφης. Εχει ασφαλείς ενδείξεις εξαιτίας της μέχρι τώρα συμπεριφοράς των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Το άσχημο για όλους τους είναι ότι τους έχουν πάρει χαμπάρι οι «από κάτω». Το «καζάνι βράζει» και η «κοινωνική αναταραχή» είναι θέμα χρόνου...


Π. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ