ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στην εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ

Εκδήλωση τιμής χτες για τους πεσόντες στα Ιμια από την ΚΕΘΑ

Εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες στα Ιμια, 23 χρόνια μετά την κορύφωση της τότε ελληνοτουρκικής κρίσης με την οποία δρομολογήθηκε το παραπέρα «γκριζάρισμα» του Αιγαίου εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, έγινε χτες στο μνημείο των πεσόντων που βρίσκεται μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από κάλεσμα της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), την Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, την Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, την Πρωτοβουλία Αποστράτων για την Υπεράσπιση του Δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Εκφωνώντας σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕΘΑ, ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α., είπε:

«Συνάδελφοι, η ΚΕΘΑ και όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα τιμούμε τους νεκρούς των Ιμίων: Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη, αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών. Επίσης τιμούμε όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Σήμερα ο ελληνικός λαός ζει πολύ πιο έντονα τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης που έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Η συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, με την ανοχή αν όχι την ενθάρρυνση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, αυξάνουν δραματικά τους κινδύνους εμπλοκής της πατρίδας μας σε τοπική ή γενικότερη πολεμική ανάφλεξη.

Συνάδελφοι, με την ευκαιρία αυτή και τιμώντας τη θυσία των συναδέλφων μας, διατρανώνουμε πως τούτος ο τόπος είναι δικός τους και δικός μας και δεν τον χαρίζουμε, ούτε τον διαπραγματευόμαστε».

Στη σεμνή και συγκινητική τελετή ακολούθησε κατάθεση λίγων λουλουδιών από τις αντιπροσωπείες και τήρηση ενός λεπτού σιγής, που έκλεισε με την αναφώνηση «Αθάνατοι», αφιερωμένη στους τρεις πεσόντες και σε όλους όσοι έχυσαν άδολα το αίμα τους τηρώντας το καθήκον τους απέναντι στο λαό και την πατρίδα.

Αργότερα, ο υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Γ. Ντουνιαδάκης δήλωσε: «Τιμήσαμε σήμερα, όπως και όλα αυτά τα χρόνια, τους τρεις συναδέλφους μας που έπεσαν πάνω στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, όπου επισφραγίστηκε το "γκρίζο" στο Αιγαίο με την άμεση συμμετοχή των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Πρέπει να θυμόμαστε όλοι πως μετά το "ευχαριστώ" του τότε πρωθυπουργού στους Αμερικανούς ακολούθησε δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Μπερνς ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια και σε πολλές άλλες νησίδες του Αιγαίου. Ακολούθησαν βέβαια και οι συζητήσεις σε Μαδρίτη και Ελσίνκι, με εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συζητήσεις όπου η τότε ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε "τουρκικά δικαιώματα" στο Αιγαίο, "μεθοριακές διαφορές" και τουρκικές διεκδικήσεις. Το συμπέρασμα για μας σήμερα, που συνεχίζεται πιο εντατικά η τουρκική επιθετικότητα με την εμπλοκή πάλι των "μεγάλων μας συμμάχων", ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς, να διώξουμε τις ξένες βάσεις και να πούμε ένα μεγάλο "όχι" σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην προετοιμασία του οποίου όλο και πιο ενεργά εμπλέκεται η χώρα».

Χυδαίος αντικομμουνισμός και προσπάθεια συμψηφισμού

Αυτήν την περίοδο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται η διαδικασία των αναγνωστέων με τα έγγραφα του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Οι υπερασπιστές του Ν. Μιχαλολιάκου, αφού προσκόμισαν την ιδρυτική δήλωση του 1983, τα διάφορα εκλογικά αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής, τις ομιλίες τους στη Βουλή κ.λπ. για να «πείσουν» ότι πρόκειται για «πολιτικό κόμμα» και όχι για εγκληματική οργάνωση, επιδόθηκαν για ακόμη μια φορά στον χυδαίο αντικομμουνισμό και την προσπάθεια συμψηφισμού της εγκληματικής δράσης της με τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Την τιμητική του είχαν πρωτίστως, για ακόμη μια φορά, στην παρουσίαση των εγγράφων, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις δολοφονικές επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μετανάστες, αντιφασίστες, σωματεία, στέκια, τις δηλώσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών ότι «κουμάντο θα κάνει η Χρυσή Αυγή», οι υπερασπιστές του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, χρησιμοποιώντας τη γνωστή λογική με τον αστυνόμο και το μπουζούκι κατέφυγαν σε γελοιότητες. Ενδεικτικά, προσπάθησαν να συμψηφίσουν τις πεζοπορίες μελών του ΚΚΕ σε μέρη που συνδέονται με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος από σχετικά ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», με την εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου και του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα Ρουπακιά, στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις στον ποταμό Νέδα με όπλα και εκπαίδευση αντίστοιχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Επιδίωξαν να δημιουργήσουν αστείους συνειρμούς με καταθέσεις εγγράφων τύπου «ο Δ. Κουτσούμπας παραδίδει το όπλο του Ν. Μπελογιάννη στο Μουσείο Ν. Μπελογιάννη» για να πουν μετά ότι «το ΚΚΕ πήρε πίσω το όπλο του Ν. Μπελογιάννη από την Αμαλιάδα»(!)..

Στην προσπάθεια, μάλιστα, διάχυσης της εγκληματικής ευθύνης «διεθνώς» μέχρι και έγγραφα που δείχνουν βουλευτές από το Χονγκ - Κονγκ να επιδίδονται και σε...μαξιλαροπόλεμο επιστράτευσαν με τίτλο «Μπουνιές και ξύλο στα Κοινοβούλια - Βουλευτές σε κατάσταση αμόκ έρχονται στα χέρια....».

Ερωτήματα, ωστόσο, προκάλεσε η στάση του δικαστηρίου που ανέχτηκε την ανάγνωση τέτοιων άσχετων με το κατηγορητήριο εγγράφων.

Σε σχετική δήλωσή της στο δικαστήριο, η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ανέφερε:

«Οι κατηγορούμενοι έχουν βεβαίως το δικαίωμα να προσκομίζουν στο Δικαστήριο κάθε έγγραφο που θεωρούν ότι συμβάλλει στην υπεράσπισή τους, αρκεί όμως να αφορά τα αποδεικτέα θέματα της δίκης.

Στην προκειμένη δίκη, κατηγορούμενη είναι η Χρυσή Αυγή και όχι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, ούτε φυσικά άλλα κόμματα, οργανώσεις και φορείς, ούτε οποιοσδήποτε τρίτος.

Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, με το πλήθος των συγκεκριμένων εγγράφων που προσκομίζει, επιδιώκει, για μιαν ακόμη φορά, να εξομοιώσει την οργανωμένη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με τους αγώνες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και ευρύτερα του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να αποδώσει παρόμοια με την δική της αξιόποινη συμπεριφορά σε άλλα κόμματα, οργανώσεις και φορείς, με τη λογική του συμψηφισμού και της διάχυσης της εγκληματικής ευθύνης σε όλη την κοινωνία, προκειμένου να επιτύχει την ήπια καταδίκη της.

Η επιδίωξη αυτή, που δεν αφορά αποδεικτέα θέματα της δίκης, είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη, υποδηλώνει την ένδεια υπερασπιστικών ισχυρισμών και συμβάλλει και αυτή - παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις κατηγορούμενων στελεχών της - στην καθυστέρηση της δίκης».

Συνεχίζονται οι διεργασίες

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα, με όχημα τη συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο.

Νέο «αχό» σήκωσαν χτες οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, συμμερίζεται απόψεις που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Δένδιας, ότι το κόμμα με τις θέσεις που πήρε στη Βουλή στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέπεμψε «θολή εικόνα, ρέποντας προς τα δεξιά - ακροδεξιά», θέση που προκάλεσε την αντίδραση του γραμματέα του κόμματος Λ. Αυγενάκη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ, καθώς 31 στελέχη της ΔΗΜΑΡ (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλου) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το σχήμα, ανάμεσά τους οι πρώην βουλευτές Ν. Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας, οι Δ. Χατζησωκράτης, Ν. Τσούκαλης κ.ά. Ολα αυτά την ώρα που η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή. Την ίδια ώρα, στο ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον Σπ. Βούγια για δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στο Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης επιμένει να ζητά από Γρ. Ψαριανό και Γ. Αμυρά να απαντήσουν αν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Προς κήρυξη διεθνούς διαγωνισμού

Την πρόθεση του ΑΔΜΗΕ να κηρύξει άμεσα διεθνή διαγωνισμό για την είσοδο επενδυτών στη θυγατρική του, «Αριάδνη» (εταιρεία που προωθεί τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού μέσω Αττικής), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στην Αθήνα. Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους και να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2022. Η παραπάνω τοποθέτηση του προέδρου του ΑΔΜΗΕ δείχνει ότι τελικά η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει το εν λόγω έργο ως «εθνικό», αφήνοντας εκτός συνεργασίας την «EuroAsia Interconnector», εταιρεία με έδρα την Κύπρο, παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μια τέτοια επιλογή δεν θα λάβει κοινοτική χρηματοδότηση.

Πέθανε ο Στ. Ζαμάνος

Πέθανε την Τετάρτη ο Στέλιος Ζαμάνος. Είχε πάρει μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και ήταν πρόεδρος του «Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ)».

«Ο Δρόμος μας» στην Αρτα

Η ΤΟ Αρτας του ΚΚΕ καλεί στις προβολές του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ «Ο Δρόμος μας», που θα γίνονται στον κινηματογράφο «Cine Pallas» καθημερινά μέχρι την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ.

«ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Κάλεσμα σε θεατρική παράσταση

Οι απόφοιτοι σχολών σοσιαλιστικών χωρών που έχουν συγκροτήσει την πρωτοβουλία «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» καλούν σήμερα Παρασκευή στις 9.15 μ.μ. στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14 - Πλάκα), στην παράσταση «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλο. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 697.7324.658, 694.6776.676.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org