Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στην εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ

Εκδήλωση τιμής χτες για τους πεσόντες στα Ιμια από την ΚΕΘΑ

Εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες στα Ιμια, 23 χρόνια μετά την κορύφωση της τότε ελληνοτουρκικής κρίσης με την οποία δρομολογήθηκε το παραπέρα «γκριζάρισμα» του Αιγαίου εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, έγινε χτες στο μνημείο των πεσόντων που βρίσκεται μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από κάλεσμα της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), την Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, την Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, την Πρωτοβουλία Αποστράτων για την Υπεράσπιση του Δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Εκφωνώντας σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕΘΑ, ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α., είπε:

«Συνάδελφοι, η ΚΕΘΑ και όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα τιμούμε τους νεκρούς των Ιμίων: Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη, αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών. Επίσης τιμούμε όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Σήμερα ο ελληνικός λαός ζει πολύ πιο έντονα τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης που έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Η συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, με την ανοχή αν όχι την ενθάρρυνση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, αυξάνουν δραματικά τους κινδύνους εμπλοκής της πατρίδας μας σε τοπική ή γενικότερη πολεμική ανάφλεξη.

Συνάδελφοι, με την ευκαιρία αυτή και τιμώντας τη θυσία των συναδέλφων μας, διατρανώνουμε πως τούτος ο τόπος είναι δικός τους και δικός μας και δεν τον χαρίζουμε, ούτε τον διαπραγματευόμαστε».

Στη σεμνή και συγκινητική τελετή ακολούθησε κατάθεση λίγων λουλουδιών από τις αντιπροσωπείες και τήρηση ενός λεπτού σιγής, που έκλεισε με την αναφώνηση «Αθάνατοι», αφιερωμένη στους τρεις πεσόντες και σε όλους όσοι έχυσαν άδολα το αίμα τους τηρώντας το καθήκον τους απέναντι στο λαό και την πατρίδα.

Αργότερα, ο υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Γ. Ντουνιαδάκης δήλωσε: «Τιμήσαμε σήμερα, όπως και όλα αυτά τα χρόνια, τους τρεις συναδέλφους μας που έπεσαν πάνω στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, όπου επισφραγίστηκε το "γκρίζο" στο Αιγαίο με την άμεση συμμετοχή των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Πρέπει να θυμόμαστε όλοι πως μετά το "ευχαριστώ" του τότε πρωθυπουργού στους Αμερικανούς ακολούθησε δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Μπερνς ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια και σε πολλές άλλες νησίδες του Αιγαίου. Ακολούθησαν βέβαια και οι συζητήσεις σε Μαδρίτη και Ελσίνκι, με εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συζητήσεις όπου η τότε ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε "τουρκικά δικαιώματα" στο Αιγαίο, "μεθοριακές διαφορές" και τουρκικές διεκδικήσεις. Το συμπέρασμα για μας σήμερα, που συνεχίζεται πιο εντατικά η τουρκική επιθετικότητα με την εμπλοκή πάλι των "μεγάλων μας συμμάχων", ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς, να διώξουμε τις ξένες βάσεις και να πούμε ένα μεγάλο "όχι" σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην προετοιμασία του οποίου όλο και πιο ενεργά εμπλέκεται η χώρα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org