Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά τμήματα
«Δεν υπάρχει κανένα εργαστήριο, εκτός από μια κονσόλα στερεωμένη σε δυο θρανία μέσα σε μια ακατάλληλα γι' αυτό το σκοπό αίθουσα... Δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό: υπάρχει μια και μόνο γραμματέας "δανεική" από το Δήμο Παλικής, που έρχεται δυο φορές την εβδομάδα», χώρια οι τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές φοιτητικής μέριμνας κτλ.
Γι' αυτό για τρίτη φορά μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος προχώρησαν σε κινητοποιήσεις οι σπουδαστές του Τμήματος, εκτιμώντας ότι η σχολή τους δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει τον προδιαγραμμένο κύκλο σπουδών. Οι μεγάλες ελλείψεις, σε καθηγητές, εργαστήρια, διοικητικό προσωπικό και υποδομές για φοιτητική μέριμνα, είναι αυτές που οδήγησαν τους σπουδαστές να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου τους, ενώ καταγγέλλουν ως ψευδείς τις υποσχέσεις που έλαβαν κατά το παρελθόν από το υπουργείο Παιδείας, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ, κ. Μάνο και τον νομάρχη Κεφαλονιάς - Ιθάκης, κ. Γεωργάτο και ζητούν άμεση λύση, ώστε να μπορέσει το Τμήμα να λειτουργήσει.
Οι ίδιες ελλείψεις και κυρίως το ζήτημα της χρηματοδότησης φαίνεται να υποθηκεύει και το μέλλον του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων στο ΤΕΙ Ηρακλείου της Κρήτης. Στο εν λόγω τμήμα που χρηματοδοτείται από το Β` ΕΠΕΑΕΚ ανακοινώθηκε στους σπουδαστές ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δε θα μπορεί να λειτουργήσει αν δεν εξευρεθούν πόροι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υποδομής, όπου οι σπουδαστές κάνουν εργαστήρια με λίστες προτεραιότητας και έτσι σε Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη της διοίκησης του ΤΕΙ.
Η έλλειψη σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό και υποδομές ταλανίζει ένα τμήμα ΤΕΙ αυτό της Βιολογικής Γεωργίας, που εδρεύει στο Αργοστόλι και χρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΠΕΑΕΚ. Εκεί οι ελλείψεις καλύπτονται με ωρομίσθιους, οι οποίοι όμως παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Απρίλη.
Οσο για τις υποδομές... η σχολή στεγάζεται σε ένα προκάτ που δεν καλύπτει τις ανάγκες διδασκαλίας. Αποτέλεσμα είναι να ακυρώνονται μαθήματα, άλλα να γίνονται αργά το βράδυ κτλ. Δεν υπάρχει φοιτητική λέσχη και εστία, ενώ οι πενιχρές επιχορηγήσεις προς τους σπουδαστές συρρικνώνονται.
Για τα προβλήματα αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Σπύρος Στριφτάρης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι προτίθεται να κάνει για την καταβολή των δεδουλευμένων στους διδάσκοντες του ΤΕΙ, τι προγραμματίζει το υπουργείο να κάνει για τη λύση του κτιριακού προβλήματος και αν προτίθεται το υπουργείο να χρηματοδοτήσει το Τμήμα εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτή είναι η «ανωτατοποίηση» της κυβέρνησης.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την Τετάρτη τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), πρώην ΕΔΤΠ, των πανεπιστημίων της χώρας, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, όπως ακριβώς εντείνεται και ο κυβερνητικός εμπαιγμός απέναντί τους. Συγκεκριμένα, χτες συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον ΟΣΚ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά η επίμαχη διάταξη που ρύθμιζε τα θέματα μισθολογικής εξέλιξης του ΕΤΕΠ και αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από το νομοσχέδιο, δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή, παρά τις υποσχέσεις των στελεχών του υπουργείου Παιδείας και του ΠΑΣΟΚ. Η δικαιολογία ήταν ότι «δεν κάμφθηκαν» οι αντιδράσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη, λες και η κυβερνητική πολιτική είναι θέμα προσώπων...
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Ομοσπονδία του ΕΤΕΠ προσανατολίζεται σε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13/6 (που το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής) και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα ΔΣ για ν' αποφασίσουν για την παραπέρα εξέλιξη των κινητοποιήσεων.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης προχώρησε χτες ο Σύλλογος ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου, κι ο πρόεδρός του, Ιορδάνης Ελευθεριάδης τόνισε ότι ο νόμος 2817 που ίδρυσε το ΕΤΕΠ το Μάρτη του 2000 προβλέπει όπως «... ο τρόπος και η διαδικασία της βαθμολογικής και μισθολογικής κατάστασης και εξέλιξης των μελών ΕΤΕΠ καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος...».
Τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα όμως που εκδόθηκαν, όχι σε τρεις μήνες όπως προέβλεπε ο νόμος, αλλά σε δύο χρόνια, ρυθμίζουν μόνο τα βαθμολογικά των ΕΤΕΠ χωρίς καμία αναφορά στο μισθολόγιο, ούτε στις διαδικασίες εσωτερικής εξέλιξης στον κλάδο και μετακίνησης από τον ένα κλάδο στον άλλο.
Το σχετικό άρθρο που ρύθμιζε τα θέματα αυτά, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το ΠΔ, χωρίς καμία ενημέρωση του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Το υπουργείο Παιδείας, από την αρχή του χρόνου διαβεβαίωνε τους ενδιαφερόμενους ότι το μισθολογικό θα ρυθμιστεί από το νομοσχέδιο. Οταν όμως έγινε γνωστό ότι από το εν λόγω νομοσχέδιο απαλήφθηκε το σχετικό άρθρο (4), ο υπουργός κατέφυγε σε αόριστες υποσχέσεις ότι «θα το λύσουμε το θέμα».
Τα μέλη ΕΤΕΠ θεωρούν ότι η στάση του υπουργείου αποτελεί σκέτη κοροϊδία, νιώθουν εντελώς «ξεκρέμαστοι» και αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για την επίλυση του προβλήματός τους.
Σε αναστολή υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απορρόφησης των αντίστοιχων κονδυλίων, προχωρούν οι Ερευνητές και οι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», διαμαρτυρόμενοι για το χαμηλό επίπεδο των μισθών τους και την πολιτική αδιαφορίας που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματά τους.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του «Δημοκρίτου» καταγγέλλουν ότι σύμφωνα με το νόμο 1514 του 1985, το μισθολόγιό τους εξομοιώθηκε με το αντίστοιχο των πανεπιστημιακών, αλλά «μετά από μια σειρά καταχρηστικών και πολλές φορές αντισυνταγματικών παρεμβάσεων στο νόμο, οι μισθοί των ερευνητών έφτασαν σήμερα να υπολείπονται ακόμα και αυτών των καθηγητών των ΤΕΙ». Σ' αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, προστέθηκε και η «παρελκυστική τακτική» της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας στα θεσμικά, οικονομικά και συνταξιοδοτικά θέματα που σαν αποτέλεσμα έχει «τη μισθολογική καταρράκωση και τη θεσμική υποβάθμιση των εργαζομένων αυτών».
Ο Σύλλογος Ερευνητών «Δημοκρίτου» απέστειλε επίσης σχετικό ψήφισμα στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τσοχατζόπουλο, ζητώντας του συνάντηση και το κύριο αίτημά τους είναι η πλήρης εξομοίωση και σύνδεση των μισθών και λοιπών επιδομάτων, Ερευνητών και ΕΛΕ με τους εκάστοτε αντίστοιχους των πανεπιστημιακών.
Επανεκλέχτηκε πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Βασίλειος Μπένος, που στις χθεσινές πρυτανικές εκλογές στο ίδρυμα συγκέντρωσε 126 ψήφους. Αντιπρυτάνεις εκλέχτηκαν οι Παπαστάμκος Γιώργος (καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών) και Ατζουλάτος Αγγελος (αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής - Διοικητικής).
Ο άλλος συνδυασμός, που κατέβαινε επίσης στις εκλογές, συγκέντρωσε 121 ψήφους και αποτελούνταν από τους Σ. Καρβούνη υποψήφιο πρύτανη, Π. Κανελλόπουλο και Ν. Μπλέσιο (υποψήφιους αντιπρυτάνεις). Υπήρξαν 12 λευκές ψήφοι (ανάμεσά τους κι αυτές των εκλεκτόρων της Πανσπουδαστικής ΚΣ) και τρία άκυρα ψηφοδέλτια.