ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε αναζήτηση «συναινέσεων» με όχημα τη συνταγματική αναθεώρηση

Eurokinissi

Με βασικό «όχημα» σε αυτήν τη φάση την εκκίνηση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου «συμπυκνώνονται» μια σειρά από αντιδραστικές θεσμικές αλλαγές που απαιτεί η αστική τάξη για τη θωράκιση των συμφερόντων της, η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει γέφυρες προς τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις, προς διαμόρφωση συμμαχιών που μακροπρόθεσμα μπορεί να εκφραστούν και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Δείχνοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, της «σταθερότητας» του αστικού πολιτικού συστήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ δήλωσε ότι «με την έξοδο από τη φάση των μνημονίων οφείλουμε όλοι να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία της κρίσης (...) Και τα διδάγματα αυτά είναι ότι το πολιτικό σύστημα, ο κοινοβουλευτισμός, το ίδιο το κύρος του Συντάγματος υπέστησαν βαρύτατα πλήγματα κατά τη διάρκεια των μνημονίων».

Εκτίμησε δε πως στην κοινή βάση στην οποία «στέκονται» τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, «σε σειρά διατάξεων υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων και συναινέσεων που είναι και νομικά αναγκαίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος...», ενώ απευθυνόμενος προς το ΚΙΝΑΛ, και με βάση την κάλπικη διαχωριστική γραμμή περί «προοδευτικών» και «συντηρητικών» αστικών πολιτικών δυνάμεων σημείωσε πως «αυτό πάντως που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τις διατάξεις που ενισχύουν την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων (...) 'Η θα εξακολουθήσει να ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία και σε αυτά τα πεδία; Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα για ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό».

Παράλληλα, «ζυμώνοντας» παραπέρα το κάλπικο δίπολο που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον εγκλωβισμό του λαού, αλλά και προβάλλοντας στην αστική τάξη τη «διέξοδο» που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε πως «παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς καταρρέουν ενώ της κεντροδεξιάς αποδυναμώνονται. Πρόκειται για μια σαφή κρίση αντιπροσώπευσης... Η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται διαρκώς (...) δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Διότι αυτή η δυσαρέσκεια τροφοδοτεί τον ριζοσπαστισμό. Το ερώτημα είναι αν θα πρόκειται για έναν αριστερό ριζοσπαστισμό (...) ή αν θα έχουμε να κάνουμε με μια νέα επιθετική μορφή ακροδεξιού λαϊκισμού που σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη και σε φασισμό. Και νομίζω ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, οι Πράσινοι και η ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλουν να μετασχηματιστούν, να οξύνουν το λόγο τους, να προτείνουν επιθετικές λύσεις αλληλεγγύης και να συστρατευτούν πολιτικά αν θέλουν να εκφράσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να ηγεμονεύσουν πολιτικά απέναντι στην άκρα δεξιά».

Οι διεργασίες αυτές, και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα το ερχόμενο Σάββατο στη Γερμανία, όπου θα μιλήσει στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), μαζί με τον Πορτογάλο σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση. Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αναμένεται να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση. Ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει και στη «Διάσκεψη Δωρητών για τη Λιβύη» στις 12 και 13 Νοέμβρη, στο Παλέρμο της Ιταλίας, όπου ενδέχεται να υπάρξει συνάντησή του με στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης.

Στις 14 Νοέμβρη η συζήτηση στην Ολομέλεια

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στη Βουλή τις σχετικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Χτες, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής καθόρισε ότι στις 14 Νοέμβρη θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση και τη χρονική διάρκεια της Αναθεωρητικής Επιτροπής της Βουλής, δηλαδή της Επιτροπής που θα επικυρώσει τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με επιστολή - πρόσκληση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, τα κόμματα θα πρέπει μέχρι αύριο Τετάρτη 7/11 να έχουν ορίσει τους βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην αναθεωρητική Επιτροπή. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 46 μέλη. Από το ΚΚΕ θα συμμετάσχουν 2 βουλευτές. Οσον αφορά τα άλλα κόμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν 23 βουλευτές, από τη ΝΔ 12, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) 3, από τη ναζιστική ΧΑ 2 και από ένα βουλευτή θα έχουν ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Αναπτυξιακή» στρατηγική στις προδιαγραφές των επιχειρηματικών ομίλων

«Το τέλος της επιτροπείας και η κατάκτηση μεγαλύτερων βαθμών αυτονομίας στον καθορισμό και την υλοποίηση της πολιτικής, μας επιτρέπει να συγκροτήσουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και να εμπλουτίσουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο», τονίζει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, στο πλαίσιο της αποτίμησης των αντιλαϊκών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, αλλά και ενόψει της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, με προφανή στόχο τη δημιουργία κάλπικων εντυπώσεων, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σε ένα πολυσέλιδο κείμενο και επιχειρεί να διαφημίσει τις 142 δράσεις στις οποίες ήδη προχώρησε, σε ζητήματα όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η διευκόλυνση της αδειοδότησης στη βιομηχανία και σε άλλους κλάδους, η συγκρότηση μηχανισμών φτηνής χρηματοδότησης βιώσιμων επιχειρήσεων και ομίλων, στη χωροταξία κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που δρομολογούν για την επόμενη περίοδο, «καμουφλάρονται» από την προβιά της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης», τη δημιουργία «πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας», το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», ενώ βέβαια δεσπόζει ο άξονας της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όρος και προϋπόθεση του οποίου είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Αυτές με τη σειρά τους έχουν ως αφετηρία τη συμφωνία σε επίπεδο Γιούρογκρουπ αναφορικά με τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων την μεταπρογραμματική περίοδο», το οποίο αποτελεί και τον «οδικό χάρτη» για την «επόμενη μέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης εστιάζει στο ζήτημα της «αναπτυξιακής τράπεζας», για την οποία επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες θεσμοθέτησης θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018, προκειμένου εντός του 2019 να τεθούν σε λειτουργία τα πρώτα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν. Επίσης, με άξονα το «διαμορφωμένο πλαίσιο τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας», προτείνεται η σύσταση «Οργανισμού Ανάπτυξης και Ενίσχυσης της Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με απώτερο στόχο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «την επέκταση της δράσης του και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά» βρίσκεται η κατάθεση στη Βουλή σειράς τροπολογιών με άξονα τη «βελτίωση» του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου. Μεταξύ αυτών, η «βελτίωση» του θεσμικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών, καθώς και για το καθεστώς των ενισχύσεων για τις πολύ μεγάλες - «στρατηγικές επενδύσεις».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με μπούσουλα τις ανάγκες του κεφαλαίου

Με τη σημαία των επιχειρηματικών ομίλων, που απαιτούν παραπέρα μείωση φόρων και εισφορών για να αυξηθεί η κερδοφορία τους, πορεύεται στην προεκλογική περίοδο η ΝΔ, με τον πρόεδρό της, Κυρ. Μητσοτάκη, με κάθε ευκαιρία να υποστηρίζει ότι το κόμμα του είναι πιο αποτελεσματικό από τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των προσδοκιών του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προτάσεις της ΝΔ που ανέπτυξε στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι «θα ισχύσουν αμέσως, όχι μόνο γιατί θα ανακουφίσουν την κοινωνία και την παραγωγή, αλλά διότι θα κινητοποιήσουν και το ελατήριο της ανάπτυξης. Η δική μας συνταγή προβλέπει λιγότερους φόρους και εισφορές, λογικά πλεονάσματα και περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις για νέες δουλειές».

Ζήτησε, ξανά, εκλογές το συντομότερο δυνατό για να μην επηρεαστεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ είπε ότι μετεκλογικά «θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση, είτε έχουμε αυτοδυναμία είτε όχι», «διευκρινίζοντας» ότι «δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξω σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι σηματοδοτεί τον ακριβώς αντίθετο κόσμο από εκείνον στον οποίο πιστεύω εγώ».

Επέμεινε ακόμη ότι «αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την δικομματική κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά. Οφείλει αμέσως, είτε να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης είτε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης, που αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει στην ΚΟ του κόμματός του αναλυτικά τις προτάσεις του για το θέμα, ανέφερε ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα νέο Σύνταγμα», προτάσσοντας ζητήματα όπως την αλλαγή του άρθρου 16 ώστε να επιτρέπονται στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Αλλη μια περατζάδα από το υπουργείο Αμυνας

Την καθιερωμένη του πλέον βόλτα από το υπουργείο Αμυνας έκανε χτες ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, αυτήν τη φορά με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για την έναρξη πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο στρατόπεδο «Παπάγου», όπου πρωτοστατεί η αμερικανική «Envipco», σε συνεργασία με την ελληνικών συμφερόντων «Texan Environmental Management».

Οπως είπε στην ομιλία του εκεί, η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν στη ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν «τιμώμενη χώρα». Πρόσθεσε, στη λογική τού ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως γέφυρα για τα επιχειρηματικά σχέδιά τους προς την ενδοχώρα της Βαλκανικής, ότι «η Ελλάδα θα γίνει ένας σημαντικός κόμβος τόσο για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, όσο και για την εξαγωγή αυτής της τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κινήσεις οδηγούν προς τον περιλάλητο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας, που όπως προσδιόρισε, θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ στις 13/12, υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο. Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να παραστεί ο αναπ. ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος.

Ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο «για όλα όσα κάνετε προκειμένου να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε και να εμβαθύνουμε τη σημαντική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας».

Ο δε Καμμένος διαβεβαίωσε από πλευράς κυβέρνησης ότι «διατιθέμεθα αυτό το πιλοτικό σχέδιο να το αναπτύξουμε σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να μπουν στον τομέα της ανακύκλωσης», διευρύνοντας το τέτοιο πεδίο κερδοφορίας για τους ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ