ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στρατηγικές συμπλεύσεις με «μπούσουλα» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ
Προς την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων της επόμενης περιόδου δείχνουν οι παρεμβάσεις κυβέρνησης, ευρωπαϊκών «θεσμών» και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με φόντο τις διεργασίες και την «κοπτοραπτική» γύρω από την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για περαιτέρω κατακρεούργηση ακόμη και στο «πακέτο» με τα λεγόμενα «αντίμετρα», ειδικά σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις που θεωρούνται «υψηλής δημοσιονομικής αξίας», όπως είναι τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, για τα οποία η κυβέρνηση ως «εναλλακτικό» σενάριο είχε εξαγγείλει «μεσοσταθμική μείωση» 10% από το 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με προφανή στόχο να διασωθεί η αντιλαϊκή «παρτίδα» και σε κάθε περίπτωση για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση, το τμήμα από τα «αντίμετρα» που αφορά στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, θα πάρει ...«παράταση» από το 2019 για τον... «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», πάντα με την προϋπόθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε αυτό το φόντο, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεθαύριο Πέμπτη, δημοσιοποιεί την έκθεση με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις», μέσω της οποίας αναμένεται να εκπέμψει σινιάλο γύρω από το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων που θα απαιτηθούν, προκειμένου να επιτευχθούν και μάλιστα να υπερκαλυφθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Η έκθεση, βέβαια, θα περιλαμβάνει τόσο τις γενικότερες κατευθύνσεις πολιτικής συνολικά στην ΕΕ όσο και ξεχωριστά για το κάθε κράτος - μέλος.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα «αξιολογήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν» και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους «εταίρους» της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ είχε ως κυρίαρχο ζήτημα τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό (βλέπε και σελ. 28).

Αντιλαϊκό σφαγείο στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Την ίδια ώρα, σε συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και την εφημερίδα «Κεφάλαιο», ξεδιπλώνεται το μπαράζ με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα απαιτηθούν στην προοπτική ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, βρέθηκε χτες το ζήτημα της ραγδαίας επιτάχυνσης των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της λαϊκής οικογένειας, αλλά και της περαιτέρω κατακρεούργησης του ορίου που προβλέπεται για την όποια παρεχόμενη δικαστική προστασία. Το νέο όριο στην «καλύτερη» περίπτωση προβλέπεται να συρρικνωθεί πολύ χαμηλότερα από τα 100.000 ευρώ και σε συνδυασμό με τα άλλα «κριτήρια» (π.χ. ύψος οικογενειακού εισοδήματος) θα καταστήσει πρακτικά ανενεργή την όποια δικαστική προστασία.

Χαρακτηριστικές είναι και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο εν λόγω συνέδριο:

  • Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα, Φρ. Ντρούντι, τόνισε ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και ότι αυτές θα πρέπει να «διευθετηθούν», βάσει του σχεδίου δράσης, έως το 2021. Ουσιαστικά πρόκειται για «υπενθύμιση» των δεσμεύσεων που ήδη έχει αναλάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης «μεταπρογραμματικής συμφωνίας».

Ο ίδιος εστίασε σε «αποτελεσματικότερες» προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως:

-- Επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που, όπως σημείωσε, ξεπέρασαν τους 10.000 μέχρι τον Σεπτέμβρη, προσθέτοντας ότι μεγάλος αριθμός πλειστηριασμών κηρύχθηκε άγονος.

-- Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων.

-- Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, για τον οποίο μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές αιτήσεις, αλλά ελάχιστες καταλήγουν σε ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση.

Το στέλεχος της ΕΚΤ διατύπωσε «προβληματισμούς» γύρω από τη δυσκολία πρόσβασης ελληνικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, λέγοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί βελτίωση στην τραπεζική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς στάθηκε στα διαχειριστικά ζόρια των τραπεζών αναφορικά με την επίτευξη του στόχου για τη ραγδαία μείωσή τους κάτω από το 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους μέχρι το 2021.

Οπως είπε, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι η επιβεβαίωση των προβλέψεων για την ανάκαμψη, λέγοντας ότι «εάν είναι χαμηλότερη θα έχουμε θέμα». Ως πρόσθετες προϋποθέσεις εμφανίζονται η συνέχιση της ανοδικής πορείας στις τιμές των ακινήτων (έτσι ώστε οι τράπεζες να διασφαλίζουν ικανοποιητικές τιμές στους πλειστηριασμούς) καθώς επίσης και οι «αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο».

  • Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ΤΧΣ (μεγαλομέτοχος των εγχώριων τραπεζών) Μ. Τσούρντα υπογράμμισε ότι «χρειάζονται στρατηγικοί επενδυτές που θα φέρουν την αλλαγή, θα φέρουν χρήματα για τα "κόκκινα" δάνεια και τη λειτουργία των τραπεζών από δω και πέρα».

Μάλιστα, ως προς τους τρόπους κρατικής στήριξης των τραπεζών, σημείωσε πως το ΤΧΣ «θα υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση μειώνει τον δείκτη των κόκκινων ανοιγμάτων».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαΐλλης υπογράμμισε: «Ο πολιτικός κόσμος, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει με αποφασιστικότητα να ακολουθήσουν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές μέτρα, σε βάθος χρόνου, και το κυριότερο, να μην επιστρέψουν στις γνωστές καταστροφικές πρακτικές που έφεραν τη χώρα σε αυτήν τη δεινή θέση, ιδιαίτερα σε μία προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε σήμερα»...

Η «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στην ΕΕ αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στην «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με αιχμή την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), την προωθούμενη τραπεζική ένωση κ.ά., τα οποία επίσης συζητήθηκαν στο χτεσινό Γιούρογκρουπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung», 10 κράτη της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη «Χανσεατική Ενωση», ζητώντας μεταξύ άλλων μεγαλύτερο ρόλο από τον ΕSM αλλά και την πλήρη πρόσβασή τους «στις πληροφορίες σχετικά με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση σε κανονικές περιόδους» στα κράτη - μέλη. Στην εν λόγω ένωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φιγουράρουν η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Κρήτη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί την Κρήτη από τις 9 έως τις 11 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

Παρασκευή 9/11

  • Στις 9 π.μ., επίσκεψη στις φυλακές του Ιτζεδίν.
  • Στις 12 μ., περιοδεία και ομιλία στους εργαζόμενους στο λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝΚΑ, στα Χανιά.
  • Στις 9 μ.μ., ομιλία σε εκδήλωση - συνεστίαση των ΤΕ Χανίων και Ρεθύμνου, στο κέντρο «Κονταρός», στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων.

Σάββατο 10/11

  • Στις 12 μ., χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων, προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.
  • Στις 6.30 μ.μ., ομιλία σε σύσκεψη της ΤΕ Ηρακλείου, με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά», στο Μέγαρο Ντορέ (5ος όροφος, πλατεία Ελευθερίας) στο Ηράκλειο.

Κυριακή 11/11

  • Στις 2 μ.μ., ομιλία σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Ανοδος» στο Γάζι.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ