ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
Σελ. /24
Μύθος...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια άλλη πραγματικότητα προσπαθεί να διαμορφώσει ο Π. Κουκουλόπουλος, δήμαρχος Κοζάνης και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα το «Βήμα». Στις 6 Ιούλη έγραφε: «Το 1997 η ΚΕΔΚΕ, με πρόεδρο τον κ. Αβραμόπουλο, πήρε μια γενναία απόφαση. Δέχτηκε την περικοπή 30 εκατ. ευρώ ετησίως στους πόρους της Αυτοδιοίκησης ως συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για την ΟΝΕ».

Πρόσθετε, δε, πως «αυτή η κίνηση διαστρεβλώθηκε απ' την κυβέρνηση και έτσι την περίοδο 1997-2002 παρακρατήθηκαν 1,7 δισ. ευρώ από τους θεσμοθετημένους της Αυτοδιοίκησης. Η πρακτική αυτή δημιούργησε οξύτατα προβλήματα σε όλους τους δήμους, ανεξαιρέτως». Υποστηρίζει μάλιστα πως «το 2003, και έπειτα από κινητοποιήσεις της ΚΕΔΚΕ, αποδόθηκαν και πάλι όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη».

Πριν δούμε ποια είναι η αλήθεια να σημειώσουμε πως είναι φυσικό να θεωρεί «γενναία απόφαση» τη θυσία πόρων της ΤΑ στο βωμό της ΟΝΕ. Είναι φυσικό αφού τη θέση αυτή στήριξαν μαζί οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν οι αιρετοί που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ.

... και πραγματικότητα

Εκτός αυτού, ο κ. Κουκουλόπουλος κρύβει την ουσία όταν μιλάει για «κρίση ενός δημοκρατικού θεσμού», αφού δε λέει ότι τα χρήματα αυτά αφαιρέθηκαν από τους εργαζόμενους και λείπουν από έργα και υπηρεσίες που έπρεπε να δοθούν προς αυτούς. Κρύβει και κάτι άλλο: Εκείνη η αντιλαϊκή απόφαση αφορούσε την εφάπαξ καταβολή των 30 εκατ. ευρώ και όχι επαναλαμβανόμενη. Επιπλέον, δεν είναι καλός και στους υπολογισμούς, όταν ισχυρίζεται ότι το 2003 αποδόθηκαν οι θεσμοθετημένοι πόροι της ΤΑ, αφού και τότε υπήρξε και μάλιστα μεγάλη παρακράτηση.

«Ξεχνά» ότι τις δύο τετραετίες που ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ μόνιμο σημείο αναφοράς του ήταν η δημιουργία κοινής επιτροπής με το ΥΠΕΣΔΑ, για την καταγραφή και τον υπολογισμό παρακρατηθέντων, που ποτέ δεν έγινε. «Ξεχνά» ότι η ΚΕΔΚΕ, όσον αφορά το θέμα των παρακρατηθέντων, ποτέ δεν πάλεψε για την πλήρη εφαρμογή του Ν. 1828. Και υπάρχει λόγος: Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν αντιπάλεψαν τους νόμους 2008 και 2065 του 1992 της ΝΔ, με τους οποίους αφαιρέθηκαν τεράστιοι πόροι από την ΤΑ παρόλο που το ΠΑΣΟΚ τους είχε καταγγείλει και είχε υποσχεθεί να τους καταργήσει. Αποδέχτηκαν την εφαρμογή τους και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, ακόμη και αυτών που βρίσκονται έξω από το πλαίσιο δράσης της ΤΑ, σ' αυτήν χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Αλλωστε, ξέρουν όλοι τους από διαχείριση. Η ανταποδοτικότητα, δηλαδή η πληρωμή από τους εργαζόμενους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και η επιβολή τελών, δηλαδή και άλλη - η τοπική - φορολογία στους εργαζόμενους είναι προσοδοφόρα λύση.

Πρόσθετες αμοιβές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού...

Πολλή δουλιά «έπεσε» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σκέφτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και με τροπολογία σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό. Ετσι, με τη ρύθμιση «απελευθερώνονται» τα ανώτατα όρια των πρόσθετων αμοιβών των μελών της Επιτροπής, κατ' εξαίρεση των περιορισμών του ν.1256/82. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η αναπροσαρμογή επιβάλλεται καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ερευνώμενων και εκδικαζόμενων υποθέσεων.

Είναι μια ρύθμιση σαφώς προσαρμοσμένη σε μια γενικότερη πρακτική. Εδώ έρχεται το κράτος και για μια βελτίωση σε υπηρεσία του δημόσιου τομέα χρεώνει εξτρά τον εξυπηρετούμενο πολίτη.

Η εξέλιξη δε θεωρείται κάτι αυτονόητο. Ερχεται ο πλοιοκτήτης και σου λέει θέλω περισσότερα χρήματα για τα γρηγορότερα πλοία, λες και το νέο πλοίο στον 21ο αιώνα είναι κάτι εξαιρετικό και το «κανονικό» είναι οι ταχύτητες και το περιβάλλον του 1950.

Οπότε και στην περίπτωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ισχύει το περισσότερα λεφτά για περισσότερη δουλιά. Αυτό που λένε και οι εργαζόμενοι, μόνο που κανείς δεν τους ακούει...

... για πιο ελεύθερο ανταγωνισμό

Το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας είναι προσαρμοσμένο στις επιλογές των κυβερνώντων - πράσινων ή γαλάζιων - που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στην αγορά με μέτρα όπως η πλήρης απελευθέρωση των αγορών, γιατί αυτό επιτάσσει ο ...ελεύθερος ανταγωνισμός. Καθώς, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δε λύνουν, αλλά αναπαράγουν και οξύνουν το πρόβλημα, οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν πως η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι δυνατή με την ενίσχυση του ...ανταγωνισμού και όσων απασχολούνται στην αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην ουσία, η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - κινήθηκε στον αστερισμό της λογικής που λέει το εξής: «Αν δε θέλεις να λύσεις κάποιο πρόβλημα, φτιάξει μια ...επιτροπή που θα προτείνει λύσεις»! Με την τακτική αυτή, προσπαθεί να μας πείσει πως με την απόφαση για αυξήσεις στις αποδοχές (υπερωρίες κλπ.) των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί ...καλύτερα.


Περί ανεργίας...

ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ποσοστού ανεργίας κόμπαζε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, λοιπόν, ο ΟΑΕΔ, παρά να την ...επιβεβαιώσει. Ετσι, μας ανακοίνωσε ότι από 400 χιλιάδες ανέργους που είχε καταγράψει ξαφνικά έγιναν 320 χιλιάδες.

Ετσι όπως πάνε, δε θα μας κάνει καμία εντύπωση, αν μηδενιστεί εντελώς το νούμερο, δηλαδή δεν υπάρχει (ξαφνικά και μέσω θαύματος) ούτε ένας Ελληνας που να ψάχνει για δουλιά.

Φυσικά, ένα τέτοιο στοιχείο δε θα είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, όμως ούτε κι αυτά που δημοσιοποιούνται έχουν.

Αλλωστε, τα στοιχεία των οργανισμών, ως γνωστόν, δε χρησιμεύουν στο να καταδεικνύουν τι συμβαίνει, αλλά στο να αποδεικνύουν ότι η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική είναι επιτυχημένη.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ η επιλογή του χρόνου από τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, για να κάνει μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» από τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση που παρέχουν στο επιβατικό κοινό τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέτοιες δηλώσεις δεν κάνουν ούτε την καλύτερη μέρα της άνοιξης. Πόσο, δε, μάλλον τον Ιούλη, με τη θερμοκρασία στην Αθήνα να κυμαίνεται μεταξύ 45 και 50 βαθμών Κελσίου.

Αν δεν το ξέρει ο υπουργός, να του θυμίσουμε ότι είναι μια πολύ κακή συγκυρία για κάποιον που αναγκάζεται να περιμένει στη στάση τουλάχιστον μισή ώρα και στη συνέχεια να στοιβάζεται σε ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Γρηγοριάδης Κώστας

Ας μην κάνει το λάθος να πάει να πει τέτοια πράγματα στους επιβάτες (ιδίως το μεσημέρι), γιατί θα γίνουν ...πολύ ζόρικα τα πράγματα, φοβόμαστε.

Παρεμπιπτόντως, θαυμάσιος ο κλιματισμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Τόσο αθόρυβος, που είναι σαν να μην υπάρχει. Ακριβώς γιατί ...δεν υπάρχει.

Στα όριά της η αντιλαϊκή πολιτική

Τις δύσκολες αυτές ώρες για χιλιάδες ανθρώπους, που χάνονται ζωές, περιουσίες και ελπίδες, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μία, κυρίως, δραστηριότητα: Να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Συμμορφώνεται πρόθυμα στις επιταγές της ανάγκης για πολιτικό εντυπωσιασμό και ανατροπή της δυσμενούς κρίσης, επιδιώκει να αντικρούσει επιχειρήματα σε βάρος της και να εμφανιστεί ισχυρή, αδιαφορεί για την έκταση και τη σοβαρότητα των καταστροφών, για τους κινδύνους. Στην περίπτωση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργεί στην «κόψη του ξυραφιού», με μόνιμη την απειλή του μπλακ άουτ, με εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εκ περιτροπής, με το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης να «ξεβράζει» τη λογική της συντήρησης και ανάπτυξής του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προσπαθεί να εμφανίσει μία ακόμη «νίκη».

Το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι επιμέρους ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία φροντίζει να κρατήσει «πισινή», επαναλαμβάνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Εάν καταρρεύσει, θα φταίει ο καιρός. Εάν επιβιώσει, το καρπώνεται η κυβέρνηση που έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αλλά μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ένα σημαντικό και επίμονο «γιατί;», που αγγίζει πολλές πλευρές της υπόθεσης «ηλεκτροδότηση της χώρας». Γιατί δεν έχει η ΔΕΗ το παραγωγικό δυναμικό και την αναγκαία εφεδρεία, προκειμένου να μην εκβιάζεται από το φόβο ενός ενδεχόμενου μπλακ άουτ; Γιατί πριν από λίγες μέρες, με το πρώτο κύμα καύσωνα, το δίκτυο διανομής υπέστη χιλιάδες βλάβες; Γιατί εξαρτώμαστε από τις εισαγωγές και πόσο τις πληρώνει ο λαός, άμεσα ή έμμεσα; Γιατί θέλουμε τους ιδιώτες στην ηλεκτροπαραγωγή;

Οι απαντήσεις έχουν να κάνουν με την ταυτόσημη - για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα της Ενέργειας. Η παραγωγική ανάπτυξη της δημόσιας ΔΕΗ, τα τελευταία 15 χρόνια, θα είχε ένα άμεσο και ξεκάθαρο αποτέλεσμα: Η παρουσία ιδιωτών θα ήταν κάτι παραπάνω από περιττή. Η χρηματοδότησή τους ακόμη πιο σκανδαλώδης. Η κερδοσκοπία τους αδύνατη. Γι' αυτό και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ελαχιστοποίησαν τις παραγωγικές επενδύσεις της ΔΕΗ. Ακόμη περισσότερο, την ιδιωτικοποίησαν και έθεσαν σημαντικές βάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα. Η «πολυμετοχική» ΔΕΗ ΑΕ επιδιώκει κέρδος, χειροπιαστό και υπολογίσιμο. Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε το αντιλαϊκό έργο και επιχαίρει γι' αυτό, πάνω από τις καμένες ασφάλειες των μετασχηματιστών και τα χαλασμένα προϊόντα των ψυγείων. Το μόνο που έχει να επικαλεστεί είναι ότι δεν έγινε ακόμη μπλακ άουτ, όπως στην ΠΓΔΜ ή στη ρημαγμένη Αλβανία. Και ευτυχώς δροσίζει.

Ολα αυτά, και άλλα που δε χωρούν σ' αυτές τις γραμμές, «βροντοφωνάζουν» ένα πράγμα: Η χώρα και ο λαός χρειάζονται, απαιτούν, θα έπρεπε να ελπίζουν, σε ένα ενιαίο, δημόσιο φορέα Ενέργειας - λαϊκή περιουσία με πολύ σαφείς στόχους: Την επάρκεια ενέργειας. Φτηνή και ποιοτική ενέργεια για το λαό. Ενεργειακή στρατηγική, που θα παίρνει υπόψη τις λαϊκές ανάγκες μακροπρόθεσμα. Την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων, την αποτελεσματική αξιοποίησή τους, χωρίς σπατάλες και κατακερματισμούς. Είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΚΚΕ, η μόνη προϋπόθεση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ