ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 2016
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΙΡΑΝ
Ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση σε πολλαπλά ταμπλό

Από τις θυελλώδεις διαδηλώσεις Σιιτών την περασμένη βδομάδα στην Τεχεράνη
Από τις θυελλώδεις διαδηλώσεις Σιιτών την περασμένη βδομάδα στην Τεχεράνη
Το ξημέρωμα της 2ας Γενάρη 2016, η εκτέλεση (μαζί με άλλους θανατοποινίτες) του Σαουδάραβα Σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπακέρ αλ Νιμρ, που το 2012 είχε πρωταγωνιστήσει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του βασιλικού οίκου των Σαούντ στην Ανατολική Επαρχία και έκτοτε συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σαν «τρομοκράτης», επιδείνωσε τις και από προηγούμενα τεταμένες σχέσεις με το επίσης σιιτικό Ιράν. Από την περασμένη Κυριακή, οι δύο χώρες σταμάτησαν κάθε διπλωματική και οικονομική σχέση. Η εξέλιξή αυτή, ωστόσο, δεν ήταν καμία έκπληξη. Ηρθε να προστεθεί σε ένα πολυετές παζλ έντονης ενδοϊμπεριαλιστικής αναμέτρησης ανάμεσα στις ισχυρότερες δυνάμεις όχι μόνο του Περσικού Κόλπου, αλλά μίας μεταβαλλόμενης ευρύτερης Μέσης Ανατολής, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θυμίζει περισσότερο «καζάνι που βράζει». Βασική σταθερά είναι η εκμετάλλευση των λαών της περιοχής από την αστική εξουσία και τα (ντόπια ή ξένα) μονοπώλια. Μίας αστικής εξουσίας που κυβερνά ως σήμερα καταπιέζοντας τους λαούς με (έως πρότινος...) πανίσχυρο όπλο τα «πετροδολάρια». Με ή χωρίς «κορώνα». Με ή χωρίς το μανδύα του τεχνητού διχασμού μεταξύ των Σουνιτών (που είναι περισσότεροι μουσουλμάνοι, απαρτίζοντας περίπου το 80% των πληθυσμών της περιοχής στις περισσότερες μοναρχίες του Κόλπου με πρώτη τη Σ. Αραβία) και Σιιτών (που αποτελούν τη μειοψηφία, με τους ισχυρότερους πόλους τους στο Ιράν και στο νότιο Ιράκ).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η όξυνση της κόντρας ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν δείχνει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά μία μονοδιάστατη κρίση στις σχέσεις δύο χωρών, αλλά τις λυσσαλέες κόντρες μονοπωλίων για ξαναμοίρασμα της πίτας των ενεργειακών οδών και πηγών, περιπλέκοντας το ήδη δαιδαλώδες πλέγμα των σχέσεών τους με άλλες περιφερειακές και διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αξίζει, λοιπόν, να δούμε τα βασικότερα πεδία αντιπαράθεσης των δύο δυνάμεων.

Η αντιπαράθεση στην επέμβαση σε Συρία - Ιράκ

Οι εκτελέσεις που πραγματοποιούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία...
Οι εκτελέσεις που πραγματοποιούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία...
Οι αιματηρές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ, που στην περίπτωση της πρώτης ξεκίνησαν το Μάρτη του 2011 με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ στο πλαίσιο της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης» και στην περίπτωση της δεύτερης με την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003, δε θα μπορούσαν να αφήσουν αμέτοχους τους δύο μεγάλους γεωπολιτικούς ανταγωνιστές Σαουδική Αραβία και Ιράν, που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πετύχουν την κυριαρχία τους στην ευρύτερη περιοχή.

Στην επέμβαση της Συρίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της μη αρεστής κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Η κυβέρνηση και μέρος της αστικής τάξης στη Σαουδική Αραβία, όπως και σε άλλες μοναρχίες του Κόλπου, στήριξαν τις λεγόμενες αντικαθεστωτικές δυνάμεις, απ' όπου προήλθαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που εκκολάφτηκαν βεβαίως νωρίτερα από τις μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών στις επεμβάσεις το 2001 στο Αφγανιστάν και μετά στο Ιράκ. Το 2014, σε συνεργασία με την Τουρκία, η Σαουδική Αραβία δημιούργησε το λεγόμενο «Στρατό Κατάκτησης» (Jaish al Fateh), ο οποίος έως τον Αύγουστο του 2015 είχε καταφέρει σημαντικές νίκες σε βάρος του συριακού στρατού. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν άρδην όταν η Ρωσία ξεκίνησε στις 30 Σεπτέμβρη 2015 την άμεση στρατιωτική αεροπορική επέμβαση στη Συρία, με πρόσκληση της κυβέρνησης Ασαντ και φυσικά για την υπεράσπιση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή. Σήμερα, ο «Στρατός Κατάκτησης» παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, οι όποιες νίκες εξανεμίστηκαν από τις νέες επιτυχίες του συριακού στρατού, υπό την αέρος κάλυψη των ρωσικών βομβαρδιστικών.

Το Ιράν στάθηκε στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης, στέλνοντας Ιρανούς στρατηγούς, στρατιωτικούς συμβούλους ακόμη και εθελοντές, στηρίζοντας το συριακό στρατό στα πολλαπλά πεδία μαχών, υπερασπιζόμενο βεβαίως τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλιακών ομίλων.

Μέσα σε αυτή την αντιπαράθεση, η Σαουδική Αραβία ήταν σε συμμαχία με τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αλλά επεδίωξε να κάνει και το δικό της λεγόμενο μουσουλμανικό συνασπισμό. Πάντως, κατάφερε να εξασφαλίσει ρόλο και στη λεγόμενη «διπλωματική διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης τερματισμού του πολέμου στη Συρία», που ζυμώνεται από τον περασμένο Οκτώβρη και επιταχύνθηκε εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης που άλλαξε αναμφισβήτητα τα δεδομένα στα θέατρα του πολέμου. Της ανατέθηκε η σύνθεση αντιπροσωπείας μεταξύ κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης και ορισμένων εκ των αντικαθεστωτικών ένοπλων ομάδων που μάχονται την κυβέρνηση Ασαντ, πράγμα που επετεύχθη στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, όταν πραγματοποιήθηκε στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, Ριάντ, τριήμερη συνάντηση συριακών πολιτικών κομμάτων και ενόπλων οργανώσεων. Εκεί, οι πολυμελείς αντιπροσωπείες κατάφεραν να συγκροτήσουν μία αντιπροσωπεία εκπροσώπησής τους στις προγραμματισμένες για τις 25 Γενάρη ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση στη Γενεύη. Το Ιράν, από την άλλη, συμμετέχει εξίσου ενεργά στην πολιτική διαδικασία εξεύρεσης λύσης τερματισμού του πολέμου στη Συρία, καθώς είναι μέλος της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και κάπου 17 χώρες, ενώ συγκροτεί και συμμαχία με τη Ρωσία και την κυβέρνηση του Ιράκ και το έντονο σιίτικο στοιχείο στο νότο. Η στρατιωτική υποστήριξη που πρόσφερε η Τεχεράνη στην κυβέρνηση του νυν πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, απέναντι στις ορδές των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», θεωρείται από πολλούς πως απέτρεψε τα χειρότερα, όπως την κατάληψη της Βαγδάτης και του Μπαϊτζί (όπου βρίσκονται και τα περισσότερα διυλιστήρια του Ιράκ).

Για τις ενεργειακές πηγές, οδούς μεταφοράς και σφαίρες επιρροής

Οι αντιπαραθέσεις των δύο χωρών σχετίζονται, ανάμεσα στα άλλα, με τα πολύπλοκα παιχνίδια «ξαναμοιράσματος της τράπουλας» μεταξύ μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στους χώρους της παραγωγής, αποθήκευσης, διύλισης, μεταφοράς Ενέργειας, είτε προς την Ευρώπη, είτε προς την Ανατολική Ασία.

Είναι γνωστό πως οι σημερινές χαμηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου που παρατηρούνται εδώ και μήνες στις διεθνείς χρηματαγορές, είναι αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής της Σ. Αραβίας, στο πλαίσιο αποφάσεων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ. Ο βασιλιάς Σαλμάν, με το που ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του προκατόχου του Αμπντάλα πριν περίπου ένα χρόνο, αποφάσισε να μη μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ώστε να μειωθεί η τιμή του για να πλήξει τις οικονομίες αντιπάλων του. Και σε Δύση (ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία), ώστε να πλήξει κυρίως τα μονοπώλια των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου. Και σε Ανατολή, ώστε να πλήξει αντιπάλους της Σαουδικής Αραβίας όπως το Ιράν αλλά και τη Ρωσία, με την οποία ωστόσο είναι στενοί σύμμαχοι και από την οποία οι Σαουδάραβες μονάρχες προμηθεύονται όπλα, κάνοντας παράλληλα σχέδια για κατασκευή μελλοντικών πυρηνικών εργοστασίων με ρωσική τεχνολογία...

Ωστόσο, η επιλογή της Σ. Αραβίας να στηρίξει τις χαμηλές διεθνείς τιμές έχει βαρύ τίμημα και για την ίδια. Στο σαουδαραβικό προϋπολογισμό του 2015, για παράδειγμα, διαπιστώθηκαν ελλείμματα άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πριν λίγες μέρες η σαουδαραβική κυβέρνηση σταμάτησε ή περιόρισε σημαντικά τις κρατικές επιδοτήσεις σε καύσιμα, ύδρευση, ηλεκτρισμό, ανακοινώνοντας ακόμη και σχέδια για ξεπούλημα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO. (Πέρα από τις μελανές προβλέψεις που είχε κάνει το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβρη, προβλέποντας ακόμη και πιθανή χρεοκοπία της σαουδαραβικής οικονομίας έως το 2020!).

Την ίδια ώρα, το Ιράν, που δοκιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια κυρίως από τις δυτικές και διεθνείς πιέσεις με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, βρίσκεται ενώπιον μάλλον θετικών (για την ντόπια αστική τάξη) οικονομικών εξελίξεων. Με την προοπτική της πλήρους άρσης των διεθνών κυρώσεων μετά τη διεθνή συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι, έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στην Τεχεράνη και διευθυντικών στελεχών ευρωπαϊκών και αμερικανικών βιομηχανικών κολοσσών, που ορέγονται χρυσές μπίζνες σε μία χώρα διψασμένη για νέα έργα υποδομών, νέες τεχνολογίες, ανάπτυξη των τομέων παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς Ενέργειας στο εξωτερικό. Η ενεργότερη επαναφορά του Ιράν δίχως άλλο ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές για τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, οξύνοντας τον ανταγωνισμό με γεωπολιτικούς αντιπάλους του Ιράν, όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία. Ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δεύτερος διάδοχος στο σαουδαραβικό θρόνο και νεώτερος γιος του βασιλιά Σαλμάν, υποστήριξε σε συνέντευξη που έδωσε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού THE ECONOMIST ότι δεν επιδιώκει έναν πόλεμο με το Ιράν. «Δεν έχει σώας τα φρένας όποιος επεξεργάζεται τέτοια σχέδια» είπε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, προσπαθώντας να καθησυχάσει για τις απώτερες επιδιώξεις του καθεστώτος στο Ριάντ. Ομως, η μανία με την οποία το σαουδαραβικό καθεστώς κόβει τα τελευταία χρόνια επιταγές σε ξένα μονοπώλια κατασκευής όπλων, πυρομαχικών, στρατιωτικών αεροπλάνων και πλοίων, δείχνει ότι επίκειται όξυνση της αντιπαράθεσης.

Η Σ. Αραβία είναι πρώτη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και πριν μερικούς μήνες τη Σουηδία.

Η επέμβαση στην Υεμένη

Ούτε σπίτια ούτε νοσοκομεία γλιτώνουν από τις βόμβες των Σαουδαράβων στην Υεμένη...
Ούτε σπίτια ούτε νοσοκομεία γλιτώνουν από τις βόμβες των Σαουδαράβων στην Υεμένη...
Η αντιπαράθεση Τεχεράνης - Ριάντ έγινε ακόμη πιο έντονη με την εξαπόλυση της δεύτερης μεγάλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Σ. Αραβίας στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την Υεμένη, το Μάρτη του 2015. Λίγους μήνες πριν, οι Σιίτες Χούτι, αντιδρώντας στη μονοπώληση της εξουσίας από τους Σουνίτες αστούς, ανέτρεψαν στη Σαναά την κυβέρνηση του φιλοδυτικού Προέδρου Χάντι και εγκαθίδρυσαν δική τους εξουσία, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, φτάνοντας μέχρι το μεγαλύτερο λιμάνι του νότου, στο Αντεν. Το Ιράν έως σήμερα αρνείται ότι συμμετέχει επίσημα και ενεργά στις εξελίξεις στην Υεμένη ή ότι υποστήριξε ενεργά τη σιιτική κοινότητα της χώρας. Ωστόσο, άλλες χώρες της περιοχής με πρώτη τη Σ. Αραβία θεωρούν πως πίσω από τις πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι βρίσκεται αυτό. Εσπευσαν έτσι να εξανεμίσουν κάθε υπόνοια αύξησης της ιρανικής επιρροής στα νότια σύνορα της Σ. Αραβίας, μεταξύ άλλων και για να αποτρέψουν τον κίνδυνο εξέγερσης της σαουδαραβικής σιιτικής μειονότητας που εδράζει κυρίως στη (γεμάτη πετρέλαια αλλά λιγότερο ανεπτυγμένη) Ανατολική Επαρχία (που βρίσκεται στα σύνορα με την Υεμένη), ξεκινώντας μία (αμφίβολου αποτελέσματος) πολεμική περιπέτεια, που σε καμία περίπτωση δεν εξελίχθηκε όπως η αντίστοιχη στο Μπαχρέιν.

Σήμερα, δέκα μήνες μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, η Σ. Αραβία έχει σπαταλήσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, έχει χάσει δεκάδες στρατιώτες ξεκινώντας τον Αύγουστο χερσαία επέμβαση με δυνάμεις του δικού της στρατού και του στρατού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δίχως να πετύχει την αποκατάσταση της κυβέρνησης του Χάντι στην εξουσία. Παράλληλα, διέλυσε κάθε υποδομή σε μία πάμφτωχη χώρα, έσφαξε πάνω από 6.000 αμάχους, κατέστρεψε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (κυρίως στην πρωτεύουσα Σαναά) και αναζωπύρωσε ταυτόχρονα το λόγο ύπαρξης και δράσης τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. Στα μέσα του μήνα υποτίθεται πως θα ξεκινήσουν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Δεκέμβρη δεν κατέστη εφικτή ούτε καν η τήρηση μίας εβδομαδιαίας εκεχειρίας (με ευθύνη κυρίως των Σαουδαράβων εισβολέων και των Αράβων και Δυτικών υποστηρικτών τους).

Η αναμέτρηση στο Μπαχρέιν

Από τη χερσαία επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν, την άνοιξη του 2011
Από τη χερσαία επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν, την άνοιξη του 2011
Οι αντιθέσεις των δύο χωρών καταγράφηκαν εξίσου έντονα και στην πρώτη ανοικτή στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο νησιωτικό κρατίδιο του Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο, κατά τις διαδηλώσεις μέρους της σιιτικής πλειονότητας απέναντι στην καταπιεστική σουνίτικη μοναρχία της δυναστείας των Αλ Χαλίφα το Μάρτη του 2011. Η επέμβαση περίπου 1.500 στρατιωτών από τη Σ. Αραβία (υπό το βοηθητικό ρόλο μερικών εκατοντάδων άλλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έπνιξε στο αίμα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, υπό την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ (που διατηρούν κοντά στην πρωτεύουσα Μανάμα μεγάλη βάση που φιλοξενεί τον 5ο Αμερικάνικο Στόλο) και αρκετών χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν άνοιξε, όπως απεδείχθη στη συνέχεια, την όρεξη της Σαουδικής Αραβίας για επεμβάσεις ευρύτερα στη «γειτονιά», την οποία στη συνέχεια προσπάθησαν να δικαιολογήσουν διαρρέοντας σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ πως τάχα οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει την «αποχώρησή» τους από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, βάζοντας πλώρη για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (και της εκεί κόντρας τους με την Κίνα...).

Στην περίπτωση του Μπαχρέιν, το σιιτικό Ιράν αρχικά έδειξε να ενδιαφέρεται για μία έμμεση πολιτική στήριξη στις διαδηλώσεις της σιιτικής πλειονότητας, αλλά στη συνέχεια απέφυγε να πάρει μέρος στην κρίση, επιδιώκοντας (όπως φάνηκε στη συνέχεια) την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεών του με τη Δύση, ανοίγοντας πανιά για τις (αρχικά μυστικές και αργότερα δημόσιες) δαιδαλώδεις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που κατέληξε επιτυχώς τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη με διεθνή συμφωνία που ανέτρεψε τα έως τότε δεδομένα, προκαλώντας τις επιφυλάξεις (αν όχι αρνητικές αντιδράσεις) παραδοσιακών εταίρων των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Ισραήλ. Χώρες, δηλαδή, που έχουν να χάσουν από τη δριμύτερη επαναφορά του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο και τη γεωπολιτική σκακιέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ