Κυριακή 10 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα βρίσκουν...

Οταν πρέπει να υπερασπιστούν το σύστημά τους από κινήσεις και δράσεις των εργαζομένων, οι αστοί παραμερίζουν κάθε διαφορά που μπορεί να έχουν μεταξύ τους και είναι προσηλωμένοι και απολύτως ευθυγραμμισμένοι. Με αυτήν ακριβώς τη λογική, την Παρασκευή το βράδυ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ» ο Πορτοσάλτε σχολίασε το γεγονός ότι διαδηλωτές με το ΠΑΜΕ, κατάφεραν και βρέθηκαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για να διαμαρτυρηθούν για το Ασφαλιστικό. «Κανονικά δεν φτάνεις στο Μαξίμου, όταν θες να φτάσεις, θα φας ξύλο. Αυτό πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το ποιος είναι μέσα στο Μαξίμου. Η βία πρέπει να ασκείται μόνο από το κράτος...». Αυτό ήταν το σχόλιό του και είναι αναμενόμενο, αφού στηρίζει τα αφεντικά του και άρα την κυβέρνηση που δουλεύει γι' αυτούς. Μόνο που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ζουν από πρώτο χέρι την αντιλαϊκή επίθεση και επιβάλλεται να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα.

Οντως κατήφορος

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην επίθεση των ΜΑΤ «κατά των συνταξιούχων», την Παρασκευή -στην πραγματικότητα, κατά των εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα, τα οποία τόση αλλεργία προκαλούν (και) στο ΠΑΣΟΚ που ούτε να τα κατονομάσουν δεν θέλουν- έκανε την εξής δήλωση: «Χτες ο κ. Τσίπρας αγκαλιαζόταν και φιλιόταν με τους βιομήχανους στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συμφωνήσουν στις άγριες περικοπές στο Ασφαλιστικό. Σήμερα έστειλε τα ΜΑΤ να δείρουν τους συνταξιούχους στο Σύνταγμα επειδή αντιδρούν σ' αυτές. Κατήφορος...». Οντως κατήφορος, αλλά όχι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ την αθώα περιστερά. Το έργο αυτών συνεχίζει κατά γράμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και στην καταστολή. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Από το ξυλοκόπημα των συνταξιούχων στο Μαξίμου επί Σημίτη μέχρι τη δράση των δυνάμεων καταστολής τα προηγούμενα χρόνια...

Χρονιά αναδιαρθρώσεων...

Χρονιά αλλαγών, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, θα είναι το 2016 για την Παιδεία. Η κυβέρνηση, με «οδηγό» το τρίτο μνημόνιο και με πασπάλισμα διαλόγου δηλώνει έτοιμη για μεταρρυθμίσεις.

Οι χρόνιες αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου που εκφράζονται με συστάσεις από τα όργανα της ΕΕ και τον ΟΟΣΑ είναι στην πραγματικότητα η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Το μνημόνιο, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες κατευθύνσεις προβλέπει προώθηση των καταδικασμένων από το κίνημα μέτρων για το σχολείο και την Ανώτατη Εκπαίδευση της καπιταλιστικής αγοράς: Κατηγοριοποίηση των σχολείων και νέες συγχωνεύσεις, αξιολόγηση, επέκταση της μαθητείας από μικρές ηλικίες και πρόωρο διαχωρισμό των μαθητών, αυξημένο ρόλο της «αγοράς» στην επαγγελματική εκπαίδευση, περαιτέρω σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις.

Τους επόμενους μήνες, θα επιδιώξει να αποσπάσει συναίνεση στις αναδιαρθρώσεις, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα της εκπαίδευσης θα παραμένουν εκρηκτικά τόσο σε ό,τι αφορά τις υποδομές όσο και το περιεχόμενο της Παιδείας που παρέχεται στα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών δεν θα βρουν απάντηση σε αυτήν την πολιτική, η οποία αποτελεί επέκταση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και συνέχιση της μιζέριας στη δημόσια εκπαίδευση, με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Η ελπιδοφόρα προοπτική και για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών βρίσκεται στους αγώνες, με προσανατολισμό την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών, για την Παιδεία που είναι ζήτημα ζωής και όχι εργαλείο κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Διαχείριση απορριμμάτων για ποιον;

ο ποιον θα ωφελήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έγινε κατανοητό κατά τις ομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, αλλά και του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργου Πατούλη, στο Φόρουμ «Διαχείριση Απορριμμάτων: Καλές Πρακτικές - Χρηματοδότηση. Αυτοδιοίκηση - Ιδιωτικός Τομέας», που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ο πρώτος είπε με λίγα λόγια πως «δε μας ενδιαφέρει αν θα είναι μέσω ΣΔΙΤ ή όχι η διαχείριση», αλλά τα σημαντικά είναι «το κόστος διαχείρισης, η διάρκεια της σύμβασης, η χωροθέτηση και εντέλει η αξιοποίηση του υπολείμματος». Παράλληλα, ο δεύτερος ήρθε να ενισχύσει την παραπάνω άποψη, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως η ΚΕΔΕ αποτελεί το στυλοβάτη των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών. «Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα η ΚΕΔΕ θα αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο χρόνο και να συμβάλλουμε δημιουργικά στην εθνική προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η χώρας μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της, που θα ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, θα σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών και, το κυριότερο, θα είναι οικονομικά βιώσιμο και δε θα κοστίζει ακριβά στους δημότες».

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση έχει στόχο - και εδώ - την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, έχοντας, όπως ήταν λογικό, από κοντά και την ΚΕΔΕ. Αυτό που πρέπει να απαιτήσει ο λαός είναι 100% δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου όλες οι υποδομές και τα εφόδια θα ανήκουν στο κράτος, που θα λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Και όπως είναι φυσικό, όλα αυτά θα κινούνται μακριά από την ανταποδοτικότητα, που οδηγεί στην αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ