Την ένταση αλλά και τις διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου τροφοδοτούν οι σχεδιασμοί ΗΠΑ και άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη συγκρότηση «ναυτικών αποστολών» με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στον νέο «διεθνή συνασπισμό» που λένε ότι δρομολογούν, με πρώτη αποστολή τη διασφάλιση της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στον Περσικό. Το θέμα συζήτησε ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ κατά την περιοδεία του στον Ειρηνικό και με την Αυστραλή ομόλογό του, Λίντα Ρέινολντς, η οποία απάντησε πως η χώρα της «εξετάζει σοβαρά» την περίπτωση συμμετοχής στον συνασπισμό των ΗΠΑ.
Συγκεκαλυμμένη συμμετοχή στην αποστολή των ΗΠΑ προσφέρει ήδη το Ισραήλ. Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ σε κλειστή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής αποκάλυψε πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συμμετέχουν στην αποστολή των ΗΠΑ στον Περσικό προσφέροντας πληροφορίες αντικατασκοπείας και «άλλες υπηρεσίες». Η δήλωσή του προκάλεσε την οργή του Ιρανού υπουργού Αμυνας Αμίρ Χαταμί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε ισραηλινή ανάμειξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
Την ίδια στιγμή, το γερμανικό «όχι» στα σχέδια των ΗΠΑ για την επιχείρηση «Sentinel» επανέλαβε στις αρχές της βδομάδας ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, με την επισήμανση πως η χώρα του τάσσεται «υπέρ μιας ευρωπαϊκής αποστολής», παρά το χρόνο που θα χρειαστεί η ΕΕ και παρά την αλλαγή στάσης των Βρετανών, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ «σε μία νέα διεθνή αποστολή ασφάλειας της ναυσιπλοΐας». Η στάση του Βερολίνου στάθηκε αφορμή για να εκφράσει η Ουάσιγκτον ευρύτερους «προβληματισμούς». Ετσι, ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, προειδοποίησε την Παρασκευή με αποχώρηση των περίπου 50.000 Αμερικανών στρατιωτών από το γερμανικό έδαφος, διότι «είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί θα χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς».
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να επικρίνει τη στάση της Γαλλίας απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος ομόλογός του στέλνει στην Τεχεράνη «ανάμεικτα σήματα». Είχαν προηγηθεί διάφορα δημοσιεύματα για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που ο Μακρόν συνεχίζει με τον Ιρανό ομόλογό του Χ. Ροχανί, σε μια προσπάθεια της γαλλικής πλευράς να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση νέων «ισορροπιών» στον Περσικό. Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει μια σειρά γαλλοϊρανικών συναντήσεων σε Παρίσι αλλά και Τεχεράνη. «Κανείς δεν έχει την εξουσιοδότηση να μιλάει στο Ιράν εκ μέρους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τις πρωτοβουλίες Μακρόν στη γεφύρωση διαφορών.
Τέλος, καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε η προθυμία που εξέφρασε και η Κίνα, μέσω του πρέσβη της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νι Τζιαν, να εμπλακεί σε επιχειρήσεις για τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό, αποφασίζοντας τη συνοδεία εμπορικών σκαφών της με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού «σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει πολύ επισφαλής».
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
«Λάδι στη φωτιά» της πολύχρονης αντιπαράθεσης Ινδίας - Πακιστάν έριξε η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να αναστείλει την αυτονομία της πολιτείας Τζαμού - Κασμίρ, η οποία πλέον μετατράπηκε σε «περιοχή ομοσπονδιακά ελεγχόμενη». Σε διάγγελμά του, ο ινδουιστής πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, υποστήριξε ότι ήταν μια απόφαση απαραίτητη για να τερματιστούν δεκαετίες ολόκληρες τρομοκρατικής και αποσχιστικής δράσης και κατηγόρησε το Πακιστάν ότι χρησιμοποιούσε το προηγούμενο καθεστώς «ως όπλο για να υποκινεί τους κατοίκους της περιοχής ενάντια στην Ινδία». Εδώ και μέρες, η παρουσία ινδικών στρατευμάτων στο Κασμίρ ενισχύθηκε δραστικά, έχουν επιβληθεί σειρά περιορισμών στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στις δημόσιες συγκεντρώσεις κ.τ.λ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη δράση συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων.
Από τη μεριά του Πακιστάν, ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, Ιμράν Καν, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατηγόρησε την Ινδία για πολιτική «προσάρτησης του Κασμίρ» και εκτίμησε ότι «το θέμα του Κασμίρ θα γίνει τώρα "μεγάλο ζήτημα"», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει «την αντίσταση του λαού του Κασμίρ». Κατηγόρησε το Νέο Δελχί ότι ετοιμάζει μαζικές εκκαθαρίσεις μουσουλμάνων στη διαφιλονικούμενη περιοχή. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες που καθορίζουν τις διμερείς της σχέσεις με την Ινδία, όπως και ότι θα μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι η φετινή 14η Αυγούστου (εθνική γιορτή ανεξαρτησίας για το Πακιστάν) θα γιορταστεί «σε αλληλεγγύη με τους γενναίους κατοίκους του Κασμίρ και το δίκαιο αγώνα για το δικαίωμά τους σε αυτοδιάθεση». Σημειωτέον, ήδη το Ισλαμαμπάντ ζήτησε από τον Ινδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα του και ανακάλεσε τον δικό του πρέσβη στο Νέο Δελχί.
Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κασμίρ, με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ (αφού θύμισε ότι η χώρα της έχει κι αυτή εδαφικές διαφορές με την Ινδία για το Κασμίρ), να κατηγορεί την Ινδία ότι «συνεχίζει να υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας αλλάζοντας μονομερώς» το νόμο (για το Κασμίρ) καλώντας τη να επιδείξει σύνεση «στα λόγια και στις πράξεις».
Στις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει τη στάση της στο θέμα του Κασμίρ, αλλά και ότι «αν είχε αλλάξει, δεν θα το ανακοίνωνα, έτσι», αναφέροντας ότι «εμείς καλέσαμε σε αυτοσυγκράτηση».
Η γεωγραφική ζώνη του Κασμίρ εκτείνεται συνολικά στις επικράτειες Ινδίας, Πακιστάν αλλά και Κίνας (που διαφιλονικούν μεταξύ τους για την περιοχή), ενώ καθόλου τυχαία βρέθηκε στο επίκεντρο δύο πολέμων ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν.
ΡΩΜΗ.--
Η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι κατέθεσε την Παρασκευή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχε έως τώρα με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάγιο. «Αυτοί που χάνουν χρόνο βλάπτουν τη χώρα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της «Λέγκας», ενώ ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι θα είναι ανώφελη κάθε προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης.
Το τελευταίο διάστημα είχαν αναζωπυρωθεί οι εντάσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών «εταίρων», στο έδαφος σοβαρών διαφωνιών που παρέμεναν σε κρίσιμα θέματα (π.χ. για τις σχέσεις με Ρωσία, Κίνα, ΕΕ). Την Τρίτη η «Λέγκα» είχε καταψηφίσει πρόταση του συνεταίρου της, «M5S», για να σταματήσει η κατασκευή της υπερταχείας ΤΑV. Το «M5S» κατέθεσε την πρόταση αν και ήταν γνωστό ότι η «Λέγκα» ήταν σταθερά υπέρ του έργου.
Τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στη Γερουσία για να αποφασιστεί πότε θα συζητηθεί η πρόταση μομφής.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Τη σταδιακή εφαρμογή της συμφωνίας που ανακοίνωσαν μεσοβδόμαδα, με υποτιθέμενο στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μετά από τριήμερες διαβουλεύσεις στην Αγκυρα επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σιν Ρόμπερτσον.
Ο Ρόμπερτσον απέφυγε ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά στην έκταση και το βάθος της «ζώνης ασφαλείας», που θίγει συμφέροντα των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG και SDF που εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται τα τελευταία χρόνια από Αμερικανούς και Γάλλους στρατιωτικούς κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Πρόσθεσε πάντως πως το κοινό επιχειρησιακό κέντρο θα δημιουργηθεί βαθμηδόν και ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «άμεσα» κάποια βήματα σε επικοινωνία με την Τουρκία.
Την τουρκο-αμερικανική συμφωνία κατήγγειλε άμεσα η συριακή κυβέρνηση ως απόπειρα καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επίσης, ηγετικά στελέχη των Κούρδων της Συρίας εξέφρασαν επιφυλάξεις, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, συνέχισε να απειλεί με χερσαία επέμβαση, προσθέτοντας πως η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει» στις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την εφαρμογή της γιατί διαφορετικά «θα το κάνουμε μόνοι μας».
Συνελήφθησαν οι ΓΓ των δύο κομμάτων στο Κασμίρ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις των Γενικών Γραμματέων του ΚΚ Ινδίας και του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικού) ενώ βρίσκονταν στη Σριναγκάρ, στο Κασμίρ.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «To KKE καταδικάζει την ενέργεια των αρχών της Ινδίας να συλλάβουν τους Γενικούς Γραμματείς του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικού) και ΚΚ Ινδίας, συντρόφους Σιτάραμ Γετσούρι και Ντοραϊσάμι Ράτζα, στο αεροδρόμιο της Σριναγκάρ, πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζαμού - Κασμίρ της Ινδίας, και να τους απαγορεύσουν την είσοδο στο κρατίδιο, όπου μετέβαιναν για να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τις Οργανώσεις των κομμάτων τους. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές της Ινδίας και απαιτεί να αρθεί οτιδήποτε παρεμποδίζει την ελεύθερη πολιτική δράση των ΚΚ Ινδίας και ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικού)».
Σημειώνουμε ότι το ΚΚΙ (μ) σε σχετική του ανακοίνωση κατήγγειλε ότι οι δύο Γραμματείς συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να συναντήσουν το 71χρονο στέλεχος του κόμματος στην πολιτεία Τζαμού - Κασμίρ, Μοχάμεντ Γιουσούφ Ταριγκάμι, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Στην ίδια ανακοίνωση απορρίπτονται ως ψευδείς οι ισχυρισμοί του Ινδού πρωθυπουργού Ν. Μόντι ότι η κατάσταση στο Κασμίρ είναι «ομαλή» και ότι ο λαός της περιοχής είναι ικανοποιημένος με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να άρει την αυτονομία του κρατιδίου.