ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 2015
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική σε όλη τη χώρα. Η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μεταφράζεται σε ελλείψεις μηχανολογικού εξοπλισμού, προσωπικού, υλικών, φαρμάκων. Σημαίνει, επίσης, ότι πολλές φορές οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατούν να παρέχουν τη φροντίδα που απαιτείται σε ασθενείς, όσο και αν προσπαθούν.

Η υποχρηματοδότηση είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του επιχειρούν να μειώσουν κι άλλο το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», να συμπιέσουν δηλαδή παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Επίσης, η μείωση των δαπανών για την Υγεία σημαίνει μικρότερη συνεισφορά του κράτους στην αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Το κόστος για την Υγεία μετακυλίεται στις πλάτες του λαού και την ίδια ώρα περισσότερο ζεστό χρήμα από τα κρατικά ταμεία μετατρέπεται σε άμεση και έμμεση επιδότηση των εργοδοτών. Κάτω από αυτό το πρίσμα, που αφορά συνολικά το σύστημα της Υγείας στον καπιταλισμό, η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στις κρατικές δομές συνεχίζεται σήμερα στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο «Η Αγία Ολγα».

Οι συνταξιούχοι λένε «δεν πάει άλλο» και στις 23 Ιούνη διαδηλώνουν μαζικά στην Αθήνα

Για την πανελλαδική κινητοποίηση μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» ο Δήμος Κουμπούρης και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδροι των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αντίστοιχα

Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν και η προηγούμενη πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούνη
Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν και η προηγούμενη πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούνη
Για το αγωνιστικό τους ραντεβού στην Αθήνα ετοιμάζονται οι συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ για πανελλαδική συγκέντρωση στις 23 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια.

«Η παγίωση της φτώχειας και της ανεργίας δεν είναι έντιμος συμβιβασμός» σημειώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και καλούν: «Ολοι στο δρόμο του αγώνα. Να μην τους επιτρέψουμε το νέο έγκλημα. Να βάλουμε τέλος στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς συντάξεις, Υγεία και Ασφάλεια. Είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε: Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας. Καμιά περικοπή. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Δίνουμε συνέχεια στους αγώνες μας

«Το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 23 Ιούνη είναι η πανελλαδική απάντηση του συνταξιουχικού κινήματος απέναντι στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, γι' αυτές που εφαρμόζονται και γι' αυτές που έρχονται», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και συνεχίζει: «Θα αποτελέσει μια μεγάλη κινητοποίηση του συνταξιουχικού κινήματος, συνέχεια μιας αγωνιστικής πορείας, που είναι παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό και για το εργατικό κίνημα».

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, σημειώνει: «Εχει γίνει μια πολύ μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση για την καλή οργάνωση και για τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Εχουν βγει έγκαιρα υλικά, ανακοινώσεις και αφίσες. Εχουν γίνει περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 130 σωματεία και συνελεύσεις που πήραν μέρος πάνω από 2.700 συνταξιούχοι.

Στο προηγούμενο πανελλαδικό συλλαλητήριο, συμμετείχαν από όλη τη χώρα πάνω από 64 πούλμαν. Τώρα φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε τα 100. Επιπλέον, υπάρχουν και οι συνταξιούχοι που θα φτάσουν στην Αθήνα με ΙΧ, αλλά και με καράβια από τα νησιά. Θα γίνει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και έχουμε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, προκειμένου να μας δεχτεί».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του συλλαλητηρίου, ο Δ. Κουμπούρης εξηγεί: «Είναι συλλαλητήριο όλων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με το οποίο θα δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας. Δε θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν, που τα διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση και ετοιμάζει καινούρια.

Ακόμα, οι συνταξιούχοι διεκδικούν ό,τι έχουν κατακτήσει με αγώνες και θυσίες. Διεκδικούμε να εφαρμοστούν οι θετικές δικαστικές αποφάσεις άμεσα και θα είμαστε σε επιφυλακή για κοινούς αγώνες μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα».

Να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ

Ειδικά για το ζήτημα της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά την περικοπή των συντάξεων την περίοδο από το 2012, ο Δ. Κουμπούρης έκανε το εξής σχόλιο: «Η απόφαση είναι για τους συνταξιούχους αδιαπραγμάτευτη και άμεσα πρέπει να εφαρμοστεί. Το συνταξιουχικό κίνημα δε δέχεται και δεν μπαίνει στις λογικές περί τμηματικής εφαρμογής της, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε τέτοιες λογικές. Δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις των κυβερνήσεων που περικόπτουν τις συντάξεις μας και τις έκαναν προνοιακά βοηθήματα, να εφαρμόζονται αμέσως και όταν πρόκειται να πάρει κάτι πίσω ο συνταξιούχος ή ο εργαζόμενος, αυτό να πέφτει στις ελληνικές καλένδες.

Με αυτή τη δικαστική απόφαση, προβλέπεται να επιστραφεί ένα μέρος από όσα τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν περικοπεί από τις συντάξεις μας. Οι συντάξεις είναι πληρωμένες από τους συνταξιούχους με το αίμα και τον αγώνα μιας ζωής. Γι' αυτό, το συνταξιουχικό κίνημα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον αγώνα για τη διεκδίκηση όλων όσων μας έχουν αφαιρέσει και δε θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας τους αντεργατικούς - αντισυνταξιουχικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιηθεί βαθιά η αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων των συνταξιούχων στο μαζικό αγώνα ακόμη πιο δυναμικά και αυτό το σκοπό υπηρετεί και το συλλαλητήριο στις 23 Ιούνη».

Μας έχουν τσακίσει, δεν πάει άλλο!

«Οι συντάξεις μας είναι κάτω των 500 ευρώ για το 46% και κάτω των 600 ευρώ για το 60%» σημειώνει, από την πλευρά του, στον «Ριζοσπάστη» ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η οποία εκπροσωπεί περίπου 300.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ, που μαζί με τους συναδέλφους τους από το ΤΑΕ φτάνουν τους 350.000.

«Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ξεχάσουν ποτέ τα κόμματα που, με εναλλασσόμενους ρόλους στις κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας, οργάνωσαν -και εκτέλεσαν- μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα και σε όσα με αίμα και θυσίες κατέκτησαν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ και συνεχίζει:

«Η επίθεση αυτή έφερε ριζικές ανατροπές σε όλα τα συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα. Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Οι επιλογές αυτές έχουν τη βάση τους στο ίδιο το σύστημα, όπου η ανάπτυξη έχει ταυτιστεί με τον ανταγωνισμό και έχει το κέρδος για θεό του».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια για τους ένοχους που έφεραν τα ασφαλιστικά ταμεία σ' αυτή την κατάσταση. Αναφέρεται στις δήθεν υψηλές συντάξεις και παροχές, σε εκτεταμένες παρανομίες, όπως οι συντάξεις-μαϊμού, που όλες έχουν υπογραφή και σφραγίδα, με στόχευση να ενοχοποιηθεί ο λαός, να φορτωθούν τα βάρη στους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους».

«Μεγάλες και δυσάρεστες ανατροπές επέβαλαν οι κυβερνήσεις και στο χώρο της Υγείας» σημειώνει ο συνδικαλιστής.

Το στίγμα της κινητοποίησης

Σε ό,τι αφορά τη δράση της Ομοσπονδίας μέσα και από τη Συντονιστική Επιτροπή, ο Π. Τάτσης αναφέρει: «Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων αποτελεί κατάκτηση του συνταξιουχικού κινήματος και εκπροσωπεί 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Μέσα σε σύνθετες συνθήκες, η διοίκηση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μας σε όλη τη χώρα, με οδηγό τις αποφάσεις της ΣΕΑ και τις κατευθύνσεις του αγωνιστικού κινήματος, έδωσαν τη μάχη σταθερά και ανελλιπώς, αυτοτελώς και σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες, για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιλαϊκών - αντισυνταξιουχικών πολιτικών.

Η οργάνωση αυτής της πάλης πανελλαδικά αξιοποίησε όλες τις μορφές: Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, παραστάσεις σε υπουργεία, Περιφέρειες, νοσοκομεία, ασφαλιστικά υποκαταστήματα, εφορίες κλπ. Η θετική δράση είναι παρακαταθήκη τόσο για το συνταξιοδοτικό όσο και τα άλλα αγωνιστικά κινήματα και αποτελεί απάντηση σε εκείνους που θέλουν να σπέρνουν τον εφησυχασμό, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία στο κίνημα.

Με αυτή την πείρα προχωράμε και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 23 Ιούνη στην Αθήνα, με ξεκάθαρο το στίγμα της κινητοποίησης:

Αποκατάσταση όλων των αδικιών που μας έχουν επιβληθεί από το 2009. Απαιτούμε την κατάργηση όλου του νομικού αντιασφαλιστικού πλαισίου, των μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων. Αμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Καμιά μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τη φορολογία της πλουτοκρατίας. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων».


Π. Ε.

Εξοντωτικές συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς

Η υποχρηματοδότηση και το κλείσιμο δύο άλλων νοσοκομείων στην περιοχή έχουν καταστήσει οριακή τη λειτουργία του

Το νοσοκομείο «Αγία Ολγα»

Eurokinissi

Το νοσοκομείο «Αγία Ολγα»
Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου «Η Αγία Ολγα» δείχνουν ότι η κρατική χρηματοδότηση βαίνει συνεχώς μειούμενη, χρόνο με το χρόνο. Το 2015, ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 27%, συγκριτικά με τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό του 2014.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σημαίνει πρακτικά λιγότερα χρήματα για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, τρόφιμα για τους ασθενείς. Γι' αυτό, συχνά ακούμε για ελλείψεις βασικών υλικών στα νοσοκομεία ή κακής ποιότητας υλικά.

Ετσι, σε σχέση με το 2014, τα χρήματα που δαπανά το νοσοκομείο είναι μειωμένα για το φάρμακο κατά 30,76%, για τα αντιδραστήρια κατά 52%, για τα τρόφιμα κατά 35,71%. Με βάση αυτά τα στοιχεία, επόμενο είναι οι ασθενείς είτε να μη βρίσκουν τα φάρμακα που απαιτούνται, είτε να τα αγοράζουν οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση, όλα προμηνύουν ότι το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας το επόμενο διάστημα.

Το αν ο προϋπολογισμός του 2015 επαρκεί ή όχι, αποκαλύπτεται από ένα ακόμα στοιχείο: Το Μάη του 2015, το νοσοκομείο είχε ήδη δαπανήσει το 60% του προϋπολογισμού και αυτό ύστερα από μεγάλες περικοπές. Πρέπει, δηλαδή, να τα βγάλει πέρα για τους υπόλοιπους επτά μήνες, με μόλις το 40% του προϋπολογισμού.

Και επειδή αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, η ανησυχία που εκφράζεται, όπως αυτή από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής, είναι ότι στο τέλος θα ακυρωθούν ακόμα και επεμβάσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες. Αξίζει να σημειώσουμε ειδικότερα ότι για το φάρμακο έχει δαπανηθεί ήδη το 71% του προϋπολογισμού, για τα τρόφιμα το 63%, για τα αντιδραστήρια το 73% και για υγειονομικό υλικό το 63%.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση σε κρίσιμους τομείς είναι ακόμα χειρότερη. Οπως αναφέρουν μάλιστα εργαζόμενοι, ήδη έχει πάρει απόφαση ο διοικητής για περαιτέρω περικοπή του προϋπολογισμού σε νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, τα οποία πραγματοποιούν επεμβάσεις ή ακριβές επεμβατικές εξετάσεις, π.χ. στεφανιογραφίες.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ αυξάνονται οι ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο, αφού το «Αγία Ολγα» είναι το μοναδικό ουσιαστικά νοσοκομείο που εξυπηρετεί τη βορειοδυτική Αττική, με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Με 279 κρεβάτια και με σχεδόν τις ίδιες υποδομές και προσωπικό, πρέπει να καλύψει την περιοχή που πριν δύο χρόνια καλυπτόταν από δύο ακόμα νοσοκομεία που έκλεισαν: Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων με 130 κρεβάτια και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ με 100 κρεβάτια.

Γολγοθάς για ασθενείς και προσωπικό

Ολα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα μας ανέφεραν γιατροί, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό για την κατάσταση του νοσοκομείου. Μία και δύο φορές την εβδομάδα συμβαίνει να λείπουν φάρμακα. Υπάρχουν εφημερίες που γίνεται το αδιαχώρητο.

Οι ασθενείς περιμένουν για ώρες, οι ειδικευόμενοι δουλεύουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, χωρίς να πληρώνονται τις επιπλέον ώρες εργασίας (το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας είναι 8 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι). Ακόμα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ειδικευόμενοι δεν παίρνουν ρεπό. Ελλειψη παρουσιάζεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Παρόλο που στα χαρτιά οι θέσεις φαίνονται καλυμμένες, στην πράξη είναι λίγες, σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, μετά και το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων και του 7ου ΙΚΑ.

Στη Β' Παθολογική Κλινική υπάρχουν 18 νοσηλευτές για να καλύψουν την πρωινή, την απογευματινή και τη βραδινή βάρδια για 33 κρεβάτια, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 25. Με αυτό το προσωπικό, είναι πολύ δύσκολο να δοθούν άδειες. Πολλές νοσηλεύτριες εργάζονται πρωί και νύχτα για να βγει το πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν και πολλά χρωστούμενα ρεπό. Την ίδια ώρα, το προσωπικό παραμένει απλήρωτο για τα νυχτερινά και τις αργίες, από το Γενάρη του 2015.

Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, αρμόδια για ό,τι μηχανήματα και εγκαταστάσεις υπάρχουν στο νοσοκομείο, είναι και αυτή ελλιπής. Από τη μία, οι μεγάλες εργασίες επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες και από την άλλη, το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν τεχνικό για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στο ίδιο, αλλά και στο Οφθαλμολογικό Πατησίων και στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, που επίσης ανήκουν στο «Αγία Ολγα».

Αγωνιστικές παρεμβάσεις από τις Λαϊκές Επιτροπές

Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Αγία Ολγα»
Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Αγία Ολγα»
Για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο αλλά και στις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας (ιατρεία πρώην ΙΚΑ) στην περιοχή, αλλά και για τις επιπτώσεις που αναμένονται να εμφανιστούν από τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας έχει αναπτύξει δράση, απαιτώντας να καλυφτούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό και οι ελλείψεις σε φάρμακα και ό,τι άλλα αναγκαία υλικά. Οπως μας αναφέρει ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, στα ιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), το 2009 υπήρχαν 75 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στη Νέα Ιωνία και τώρα υπάρχουν 34, στο Νέο Ηράκλειο υπήρχαν 32 και τώρα μόνο 6, στον Περισσό 17 και τώρα 3! Επίσης, στη Νέα Ιωνία, δεν υπάρχει ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος και παιδοοδοντίατρος, ενώ στις ειδικότητες ψυχιάτρου, δερματολόγου, καρδιολόγου, γυναικολόγου, οδοντιάτρου, υπάρχει μόνο ένας. Αυτό σημαίνει ότι ελλείψει υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι ασθενείς απευθύνονται στο νοσοκομείο. Οπως αναφέρουν εργαζόμενοι στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναμονή για να κλείσει κάποιος ραντεβού.

Η Λαϊκή Επιτροπή, με τις παρεμβάσεις της, αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή. Πρόσφατα, έγινε παρέμβαση στη διοίκηση για τις περικοπές του προϋπολογισμού σε νευραλγικά τμήματα, όπως στο Οφθαλμολογικό, Καρδιολογικό κ.ά., που έχουν σαν αποτέλεσμα να αναβληθούν ή ακόμα και να ακυρωθούν επεμβάσεις και μια σειρά εξετάσεις, που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μπορούν να σώσουν και ζωές (π.χ. στο Καρδιολογικό...).

Επίσης, πρόσφατα η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο πραγματοποίησαν συγκέντρωση-συναυλία, με αίτημα να ξαναλειτουργήσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, να ανοίξουν τώρα όλα τα κρεβάτια και οι υπηρεσίες που χάθηκαν από το κλείσιμο των δύο νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Η ανάγκη επαναλειτουργίας του ΓΝ Πατησίων επισημάνθηκε και σε συζήτηση που είχαμε με εργαζόμενη-νοσηλεύτρια.

Η αντιλαϊκή πολιτική έχει συνέχεια...

Μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Ο Θανάσης Ζαπάντης, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αγία Ολγα», εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σημείωσε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη»: «Ο φετινός προϋπολογισμός, συνέχεια των προηγούμενων, δημιούργημα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι γνωστός σ' εμάς από το Δεκέμβρη του 2014. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Εμείς λέμε ότι η αντιλαϊκή τους πολιτική έχει συνέχεια.

Η πρόσφατη εντολή της Διοίκησης για περικοπή επεμβατικών υλικών, συνέπεια της οικονομικής ασφυξίας του νοσοκομείου, οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες. Δείχνει όχι μόνο τη χρηματοδοτική ασφυξία του νοσοκομείου, αλλά ότι η πολιτική κατεύθυνση είναι η ενίσχυση της επιχειρηματική δράσης στο χώρο της Υγείας, μέσα και έξω από το νοσοκομείο.

Αυτή η κατάσταση μπορεί ν' αντιμετωπιστεί μόνο με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα. Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους στις επερχόμενες εκλογές του Σωματείου να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ν' αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας μας σ' αυτή την κατεύθυνση.

Απαιτούμε: Γενναία κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες. Ανοιγμα του ΓΝ Πατησίων, να αναπληρωθούν τώρα όλα τα κρεβάτια και οι υπηρεσίες που χάθηκαν από το 7ο ΙΚΑ και το Πατησίων. Απομάκρυνση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, από εργολάβους μέχρι και ιδιώτες προμηθευτές.

Επίσης, διεκδικούμε να γίνουν μέλη του Σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του νοσοκομείου, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας -ενοικιαζόμενοι, συμβασιούχοι, επικουρικοί-, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούν να βγουν νικητές απέναντι σ' αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα».

Από την πλευρά του, ειδικευόμενος γιατρός ανέφερε: «Το νοσοκομείο, μετά και το κλείσιμο του Πατησίων και του Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ, καλύπτει τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής, στην οποία διαμένουν στην πλειοψηφία τους λαϊκά στρώματα, που σε συνθήκες φτώχειας όλο και περισσότερο απευθύνονται σε μας και γεμίζουν τα Επείγοντα, τα εξωτερικά ιατρεία και τις κλινικές.

Οι συνθήκες είναι αφόρητες για εργαζόμενους και ασθενείς: Πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα (μέχρι και 5 ώρες), ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μετά από τρεις και τέσσερις μήνες, διασπορές νοσηλευομένων σε άλλες κλινικές, μέχρι και σε άλλα κτίρια (παθολογικά περιστατικά σε Χειρουργικές Κλινικές).

Επίσης, αποσωληνομένοι ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύονται σε Παθολογικές Κλινικές, νοσηλευόμενοι παραπέμπονται σε εξωτερικό έλεγχο, λόγω φόρτου εργασίας τμημάτων του νοσοκομείου π.χ. Ενδοσκοπικό.

Το προσωπικό "τρέχει και δε φτάνει", για να εξυπηρετήσει και να καλύψει τις ανάγκες, πολλές φορές και πέραν του ωραρίου. Ρεπό δε δίνονται, η κούραση πνευματική και σωματική δεν αναπληρώνεται, ενώ απ' ό,τι φαίνεται, έρχονται και χειρότερα. Οι νέοι γιατροί που βιώνουμε αυτές τις συνθήκες δουλειάς, πρέπει να αντιδράσουμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το λαό απέναντι σε αυτούς που δημιούργησαν και συντηρούν αυτή την κατάσταση».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ