Υπόμνημα με τα αιτήματα πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τους μετανάστες κατέθεσε αντιπροσωπεία στην υφυπουργό Εργασίας
Η αντιπροσωπεία στη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό, έθεσε ιδιαίτερα την ανάγκη να αποσυνδεθούν από τις διαδικασίες για τη χορήγηση ή ανανέωση των αδειών παραμονής, τα ένσημα, η κάρτα ΟΑΕΔ, το συμβόλαιο εργασίας αλλά και τα υπέρογκα παράβολα που ζητούνται από τους μετανάστες. Από την πλευρά της, η υφυπουργός δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση και προσπάθησε να εξωραΐσει τη μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης. Αρκέστηκε απλά να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε κάποιες μικρές αλλαγές που δε λύνουν το πρόβλημα στο σύνολό του.
Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία σημειώνεται:
«Οι μετανάστες εργάτες που ζουν στη χώρα μας εργάζονται στις πιο σκληρές δουλειές, δέχονται πολλαπλή και αυξημένη εκμετάλλευση και διώκονται καθημερινά, είτε από την ισχύουσα νομοθεσία, είτε από φαινόμενα ρατσισμού, τα οποία συστηματικά καλλιεργούνται.
Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ θεωρεί τους μετανάστες και πρόσφυγες κομμάτι της εργατικής τάξης και μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για:
-- Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων με απλές, δωρεάν διαδικασίες για τις άδειες παραμονής και εργασίας. Κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων που παρεμποδίζουν τη νομιμοποίησή τους.
-- Ανανέωση της άδειας παραμονής στη χώρα μας, ανεξάρτητα από ένσημα, κάρτα ΟΑΕΔ, συμβόλαιο εργασίας.
-- Πλήρη - σταθερή εργασία και ίσα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
-- Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες ενάντια στην τρομοκρατία, στις συλλήψεις, στις απαγωγές και τις απελάσεις.
-- Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στη δουλειά, στην κατοικία.
-- Δημόσια δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς χαφιεδισμούς και φακελώματα. Υποχρεωτικούς δωρεάν εμβολιασμούς.
-- Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, με μέτρα πρόληψης του γυναικείου πληθυσμού. Για δημόσια δωρεάν Παιδεία χωρίς διακρίσεις, διατήρηση της μητρικής γλώσσας, του πολιτισμού, ήθη και έθιμα. Μέτρα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη μόρφωση των παιδιών τους.
-- Δημόσιους - δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς σε Ελληνες και μετανάστες.
-- Δημιουργία οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Λέμε «όχι» στα κέντρα υποδοχής του νέου νόμου.
-- Μέτρα ενάντια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Κρατική στήριξη των γυναικών θυμάτων της δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική και ψυχολογική στήριξη).
-- Δικαίωμα στη μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης των μεταναστών.
-- Αύξηση μισθών και ημερομισθίων, με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Ισα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
-- Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
-- Να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει 18μηνη φυλάκιση και πεντάχρονη απαγόρευση εισόδου σε Ευρωπαϊκή χώρα των παράνομα εισερχόμενων οικονομικών μεταναστών.
Αίτηση εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου λόγω έλλειψης αμεροληψίας, υπέβαλαν χτες οι συνήγοροι του ενός από τους προφυλακισμένους κατηγορούμενους και των τριών που δεν κρατούνται, στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να γίνει η δίκη χωρίς συνήγορους υπεράσπισης και κατηγορουμένους, στο δικαστήριο χτες παραστάθηκε μαζί με τους τρεις που δεν κρατούνται και ο κατηγορούμενος που κάνει αποχή από το συσσίτιο. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν το λόγο και τόνισαν ότι στηρίζουν τους τέσσερις συγκατηγορουμένους τους, απεργούς πείνας και επανέλαβαν ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν από το δικαστήριο. Επίσης και η 20χρονη κατηγορούμενη με πρόσφατη γραπτή της παρέμβαση σε ιστοσελίδα έχει πει ότι «δεν ενστερνίζεται τη στάση του δικαστηρίου που αρνείται πεισματικά να δεχτεί τα αιτήματα, τη στιγμή που οι συγκατηγορούμενοί της έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας».
Να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι, αναπτύσσοντας την αίτηση εξαίρεσης, υποστήριξαν ότι υπάρχει «εμφανής υπόνοια δυσπιστίας για τη μεροληψία και τη λειτουργική αμεροληψία του δικαστηρίου» το οποίο, όπως ειπώθηκε από τους συνηγόρους Κ. Παπαδάκη, Γ. Παπαδάκη και Μ. Δαλιάνη, «πειθαναγκάζεται από τις εντολές της εκτελεστικής εξουσίας» και απεμπολεί την κυριαρχική του δυνατότητα. Και αναφέρθηκαν στις παλινδρομήσεις στη στάση του δικαστηρίου σχετικά με τα δύο αιτήματα των κατηγορουμένων να μην παρακρατούνται οι ταυτότητες όσων παρακολουθούν τη δίκη και να γίνεται μαγνητοφώνηση - απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Υπογράμμισαν την αλλαγή στη στάση του, μετά την επικοινωνία με την αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Ενα δικαστήριο που άλλα λέει το πρωί και άλλα λέει το μεσημέρι τι εχέγγυα αμεροληψίας και ανεξαρτησίας μπορεί να δώσει;», αναρωτήθηκαν χαρακτηριστικά.
Πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε αναπροσανατολισμό της μεταναστευτικής πολιτικής, μακριά από την καταστολή, ενώ για την εκτόνωση της κατάστασης προτείνονται μεταξύ άλλων: Αποδέσμευση της άδειας παραμονής από τον αριθμό των ενσήμων, δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος σε όσους εντάχθηκαν σε μια από τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 1997 και μετά και απέκτησαν άδεια διαμονής, την οποία όμως απώλεσαν στη συνέχεια. Παροχή άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος σε όσους μετανάστες μπορούν να αποδείξουν με οποιονδήποτε έγκυρο τρόπο ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 5 χρόνια. Παροχή άδειας σε όσους μπορούν να αποδείξουν με δημόσιο άλλο έγγραφο ότι διαμένουν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Για όσους διαμένουν λιγότερο από πέντε χρόνια, υπάρχει η πρόταση για παροχή προσωρινής άδειας διαμονής.
Ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διεκδικηθεί η αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και πολιτικής προστασίας, παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας - στέγασης - σίτισης και απογκετοποίηση των περιοχών στον αστικό ιστό.
Ο Θ. Δρίτσας εγκάλεσε την κυβέρνηση για παρανομίες και απεφάνθη ότι δεν εμπιστεύονται τη χώρα μας «ευρωπαϊκά δικαστήρια και ευρωπαϊκοί οργανισμοί για να εφαρμόσουν ακόμη και αυτή τη συνθήκη "Δουβλίνο ΙΙ"» και δεν επιστρέφουν μετανάστες που κατάφεραν να φύγουν έστω και χωρίς χαρτιά, επικαλούμενοι τις διεθνείς διατάξεις της σύμβασης της Ρώμης, της διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα συντάγματά τους, «που λένε ότι πάνω απ' όλα αυτά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε αυτούς στην Ελλάδα, να τους επαναπροωθήσουμε, διότι στην Ελλάδα δεν τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καλεί τους αγωνιστές και φίλους της Αντίστασης στη χρονιάτικη συνεστίασή της, που διοργανώνεται, το Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011, ώρα 1 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52 - Αθήνα). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - τηλ.: 210 8225.407). και από τα κατά περιοχή Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ νομού Αττικής.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Φέι Μαρί Μάγιερ, που κρατείται από προχτές προσωρινά με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, κατήγγειλαν σε συνέντευξη στο Δικηγορικό Σύλλογο τα εξής: «Η δικογραφία είναι κενή περιεχομένου. Το βούλευμα σε βάρος της είναι μνημείο έλλειψης αιτιολογίας. Πέραν πάσης αμφιβολίας, έχει καταργηθεί κάθε όριο νομιμότητας. Η ιστορία με το γενεαλογικό δέντρο της RAF ήταν δομικό και απαραίτητο συστατικό, για να ασκηθεί η ποινική δίωξη εναντίον της. Η υπόθεση υπερβαίνει κατά πολύ την 27χρονη, αφορά όλη την κοινωνία, η περίπτωσή της είναι η αποκορύφωση μιας σειράς εκτροπών που οδηγούν στην ουσία της ύπαρξής μας», υπογράμμισαν.
Οι δικηγόροι, Μ. Δαλιάνη και Χ. Λαδής, προανήγγειλαν επίσης ότι θα υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης της κατηγορουμένης, ενώ ήδη ο πατέρας της προχώρησε στην κατάθεση της πρώτης αγωγής αποζημίωσης σε βάρος γερμανικής εφημερίδας («Bild») η οποία αναπαρήγαγε όσα δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο σχετικά με το ...παρελθόν της οικογένειας. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, νεαροί έκαναν χτες συμβολική κατάληψη στην ΕΣΗΕΑ.
Στη Συκιά Κορινθίας ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέσυρε προχτές το βράδυ 72χρονη αλλοδαπή γυναίκα, τη στιγμή που διέσχιζε το δρόμο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε με το ίδιο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.