ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλατύ πολιτικό άνοιγμα με περιοδείες και μαζικές εξορμήσεις

Πλατύ πολιτικό άνοιγμα μέσα από περιοδείες και μαζικές εξορμήσεις οργανώνουν οι Οργανώσεις Βάσης της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης και στέκια νεολαίας. Με την ανακοίνωση της ΚΝΕ για το Προσφυγικό στο χέρι, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης απευθύνονται στους νέους και συζητούν για τις εξελίξεις αλλά και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης. Συζητούν για την αιτία των δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, για την ευθύνη της κυβέρνησης στην όξυνση του προβλήματος με τη συμμετοχή της όλο και πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τις αποφάσεις της ΕΕ που υπογράφει και που εντείνουν το πρόβλημα και για τους ξεριζωμένους και για τους Ελληνες. Η ΚΝΕ καλεί σε έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δυναμώνοντας τον αγώνα στην Ελλάδα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Για την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών. Για το σοσιαλιστικό αύριο, χωρίς κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά.

Οι περιοδείες και εξορμήσεις ξεκίνησαν από χτες σε διάφορες περιοχές σε Ν. Σμύρνη, Μάνδρα, Κορυδαλλό και Νίκαια.

Σήμερα, Τετάρτη, περιοδείες προγραμματίζονται στα ΙΕΚ Ν. Σμύρνης, Νίκαιας, Γκράβας, Αμπελοκήπων, Νοσοκομείου ΚΑΤ και Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», στις ΕΠΑΣ Μοσχάτου και Αιγάλεω, στους πολιτιστικούς συλλόγους της Νίκαιας και σε εμπορικά και επισιτιστικά μαγαζιά στον Κορυδαλλό, σε αλυσίδες επισιτισμού στην πλατεία Κάνιγγος, στον ΟΤΕ στη Βικτώρια.

Αύριο, Πέμπτη, αντίστοιχα, στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μοσχάτου, στα ΙΕΚ Μπραχαμίου, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Ελευσίνας, ΙΕΚ Ζωγράφου, Αμαρουσίου και Κορυδαλλού, στις καφετέριες του Ζωγράφου και στους αθλητικούς συλλόγους της Νίκαιας στον «Πλάτωνα».

Την Παρασκευή 11 Μάρτη, τα μέλη της ΚΝΕ θα περιοδεύσουν στα ΕΠΑΛ Ταύρου, στους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Καλλιθέας (στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη»), στα ΙΕΚ Νίκαιας (και του κρατικού νοσοκομείου), στα επισιτιστικά μαγαζιά της Νίκαιας στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, σε εμπορικά και επισιτιστικά μαγαζιά στον Κορυδαλλό και στις καφετέριες της Αργυρούπολης, σε καφετέριες σε Φωκίωνος, Θησείο, Πανόρμου.

Το Σάββατο 12 Μάρτη περιοδείες θα γίνουν σε επισιτιστικά και εμπορικά μαγαζιά στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στη Ν. Σμύρνη, στην πλατεία Κύπρου της Καλλιθέας και στην Καισαριανή.

Παράλληλα, οι ΚΝίτικες Οργανώσεις της Αττικής προετοιμάζουν μαζικές εξορμήσεις σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής καθώς και τη μαζική τους συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται για τις πολιτικές εξελίξεις από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
«Στόλισαν» την πόλη με δυνατά μηνύματα για τον πόλεμο και την προσφυγιά

Με πανό και wheat poster ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά «στόλισαν» την πόλη της Καλαμάτας, το περασμένο Σαββατοκύριακο τα μέλη της ΚΝΕ. Επίσης, πανό και συνθήματα γράφτηκαν σε χώρους εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ Πελοποννήσου και στον ΟΑΕΔ της πόλης.

Με στίχους του Μπρεχτ, του Βάρναλη, του Λειβαδίτη, αλλά και ανώνυμων μεταναστών, με συνθήματα και έξυπνα σκίτσα, οι καλλιτεχνικές δημιουργίες τους, αλλά κυρίως τα δυνατά τους μηνύματα έκαναν αίσθηση στην πόλη.

Στηλίτευσαν όσους «διχάζουν και σκοτώνουν το φτωχό... που κλέβουν και μοιράζουν ψέματα... που εμπορεύονται κι εμάς και θάβουν αδίστακτα τα όνειρά μας... εφεύραν αυτή τη λέξη τη σκληρή: "ξένος"». Θύμισαν ότι «όταν τέλειωσε ο τελευταίος πόλεμος / στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε απ' την πείνα / στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο» (Μπ. Μπρεχτ). Εθεσαν το ερώτημα γιατί «να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;», κατέδειξαν ξεκάθαρα τον ένοχο με το σύνθημα «πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός αυτός είναι ο καπιταλισμός», αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στην εποχή μας και το πώς αυτές πνίγονται στο βωμό του συστήματος με ένα σκίτσο που έλεγε ότι το έτος 2015 «η επιστήμη βρίσκει νερό στον Αρη, ενώ δεν μπορεί να ξεδιψάσει εκατομμύρια παιδιά στη Γη! Γιατί; Γιατί δουλεύει για τα κέρδη των λίγων».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρωτοβουλία για δημιουργική απασχόληση προσφυγόπουλων

Μια ακόμα αξιόλογη πρωτοβουλία γνήσιας αλληλεγγύης και ανθρωπιάς απέναντι στους πρόσφυγες, ξετυλίχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε1: Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, παρέδωσαν στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, υπόδηση, πάνες, χυμούς, γάλατα κ.λπ.), που συγκεντρώθηκαν ύστερα από την ανταπόκριση εκπαιδευτικών και γονιών στο κάλεσμα που τους απηύθυναν με ανακοίνωσή τους.

Υστερα από την παράδοση των ειδών πρώτης ανάγκης, ακολούθησε σύσκεψη των εκπαιδευτικών που παρευρίσκονταν στο χώρο και συγκροτήθηκαν ομάδες που καθημερινά 3 μ.μ. έως 6 μ.μ. θα απασχολούν με δημιουργικό τρόπο τα μικρά παιδιά των προσφύγων. Μάλιστα, η δημιουργική απασχόληση των παιδιών ξεκίνησε ήδη από τη Δευτέρα με ζωγραφική και διάφορα μικρά παιχνίδια που οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί είχαν φέρει.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να συγκεντρώνουν φάρμακα, τρόφιμα και ρουχισμό για τους πρόσφυγες ενώ με διάφορες πρωτοβουλίες, εργασίες, εκδηλώσεις βάζουν στόχο να διδάσκουν και στους μαθητές τους την αλληλεγγύη, την καταδίκη του ρατσισμού και της ξενοφοφίας.

35ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Διάλειμμα και γυμναστική στο... δρόμο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Λύσεις στα χρόνια προβλήματα του 35ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας πως «η κατάρρευση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, αποτέλεσμα των κυβερνητικών και ευρωενωσιακών πολιτικών, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα χρόνια προβλήματα του 35ου Δημοτικού Σχολείου».

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως εδώ και αρκετά χρόνια, τέσσερα τμήματα (Ε1, Ε2, ΣΤ1 και ΣΤ2) του 35ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή Μασταμπά του Ηρακλείου Κρήτης στεγάζονται σε αίθουσες - παραρτήματα, κοντά στο κεντρικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, που δε διαθέτουν τους επαρκείς και κατάλληλους εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα οι μαθητές των συγκεκριμένων τμημάτων να προαυλίζονται αλλά και να κάνουν γυμναστική στους παράπλευρους δρόμους κυκλοφορίας (Δριμηντινού και Δαμασκηνού), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα και ασφάλεια.

Επίσης, δεν υπάρχει η παραμικρή σήμανση ούτε καν κατάλληλη οριοθέτηση κάποιου ασφαλούς εξωτερικού χώρου για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών και ο κίνδυνος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα είναι συνεχής. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι μαθητές, στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών για την ελαχιστοποίηση του οποιουδήποτε κινδύνου, δεν προαυλίζονται και δεν κάνουν μαθήματα Φυσικής Αγωγής.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, παρά τις συνεχείς παραστάσεις και γραπτές αναφορές του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τη δημοτική αρχή Ηρακλείου, δεν έχει δοθεί λύση και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισε να προχωρήσει από τις 3/3/2016 μαζί με τους μαθητές σε μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης, Λ. Κανέλλη και Στ. Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας μέτρα για την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις οριστική λύση των προβλημάτων στέγασης και αυλισμού των μαθητών του σχολείου.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Αμεσες λύσεις σε μία σειρά ζητήματα που αφορούν τις σπουδές τους ζήτησαν χτες από το υπουργείο Παιδείας σπουδαστές από δημόσια ΙΕΚ της Αττικής, που, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής και των γενικών συνελεύσεων των ΙΕΚ Χαϊδαρίου και Κόκκινου Μύλου, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας.

Οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ ζητούν κατάργηση της εγκυκλίου που τους θέλει να εργάζονται τζάμπα στην πρακτική και ζητούν αυτή να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, με ασφάλιση και πλήρεις αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Ζητούν, επίσης, να μπορούν να σπουδάζουν απρόσκοπτα, να μην καλούνται να πληρώνουν για αναλώσιμα και βιβλία, να έχουν πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με δεδομένο μάλιστα ότι μετακινούνται από διάφορες περιοχές για να φτάσουν στα ΙΕΚ, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναβάθμιση των σπουδών τους.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, πήραν τη δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί πάσο, ενώ για την πρακτική έλαβαν την απάντηση ότι είναι ζήτημα και άλλων υπουργείων. Οι σπουδαστές, μεταξύ άλλων, έθεσαν και το ζήτημα της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης του Συλλόγου στα ΙΕΚ.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για το Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ είναι η συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, ενώ στις 28 Μάρτη ξεκινούν οι εκλογές τις οποίες ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές να τις κάνουν δική τους υπόθεση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ