Συμφωνία Μόσχας - Μπακού ορίζει αποζημιώσεις
Ο ρόλος της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας αναγνωρίζεται σε συμφωνία που ανακοίνωσαν το Μπακού και η Μόσχα σχετικά με τη συντριβή αεροσκάφους της «Azerbaijan Airlines» το 2024, που στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους, «παράπλευρες απώλειες» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το αεροσκάφος, ένα «Embraer 190» με 67 επιβαίνοντες, εκτελούσε πτήση από το Μπακού προς το Γκρόζνι στον ρωσικό Καύκασο. Επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση στο Καζακστάν όταν συνετρίβη στις 25/12/2024.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν χθες σε κοινή δήλωση ότι η συντριβή του αεροσκάφους ήταν αποτέλεσμα «ακούσιας ενέργειας» ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας στον ρωσικό εναέριο χώρο, ενημερώνοντας επίσης πως κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με καταβολή αποζημιώσεων.
Η συμφωνία αυτή - η οποία επιτεύχθηκε κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών - σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, που έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας αντικρουόμενων συμφερόντων στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, με τη Ρωσία να χάνει επιρροή.
Ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχε κατηγορήσει το Κρεμλίνο για απόπειρα συγκάλυψης, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ζήτησε συγγνώμη «για το γεγονός ότι το τραγικό περιστατικό συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο».
Στην Αρμενία, όπου επίσης διεξάγεται έντονη γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας, εντείνονται οι πολιτικές διώξεις κατά της φιλορωσικής αντιπολίτευσης, η οποία οργανώνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και άλλες δράσεις.
Η Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς διενήργησε χθες έρευνες σε διάφορα γραφεία του φιλορωσικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ισχυρή Αρμενία» και έθεσε υπό κράτηση 14 ανθρώπους, με την υποψία εκλογικής δωροδοκίας.
Οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα πρόκειται να διεξαχθούν στις 7 Ιούνη, με το κόμμα «Ισχυρή Αρμενία» να έπεται του κυβερνώντος κόμματος «Πολιτική Σύμβαση» σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού International Republican Institute τον Φλεβάρη.
Αλλα δύο μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος συνελήφθησαν προχθές και κατηγορούνται ότι παραβίασαν απαγόρευση για «φιλανθρωπική δράση στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου».
Η «Ισχυρή Αρμενία» τελεί υπό την ηγεσία του Αρμενορώσου δισεκατομμυριούχου Σαμβέλ Καραπετιάν, που τώρα δικάζεται με την κατηγορία ότι παροτρύνει δημοσίως τους πολίτες να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Συνελήφθη πέρυσι τον Ιούνη, όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεξάγει εκστρατεία κατά της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και δήλωσε ότι θα ενεργήσει «με τον δικό του τρόπο» για να τη σταματήσει.
Από πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση στην Αβάνα μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ |
Οπως αναφέρει χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «USA Today», δύο πηγές από το Αμερικανικό Πεντάγωνο που μίλησαν στην εφημερίδα υπό το καθεστώς ανωνυμίας έκαναν λόγο για οδηγίες που δόθηκαν σχετικά με αυξημένες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Νησί της Επανάστασης.
Επίσημα το Πεντάγωνο απάντησε στην εφημερίδα ότι «σχεδιάζει μια σειρά απρόβλεπτα περιστατικά και παραμένει σε ετοιμότητα αναμένοντας τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή από τον Πρόεδρο».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Απρίλη ότι οι ΗΠΑ μπορούν «να περάσουν από την Κούβα αφού πρώτα τελειώσουν με το Ιράν», και της κλιμάκωσης του υπερεξηντάχρονου βάρβαρου αποκλεισμού, που το τελευταίο τρίμηνο έχει εξελιχθεί και σε ενεργειακό, για να προκαλέσει ασφυξία στον κουβανικό λαό.
Απέναντι σ' αυτήν την επιθετικότητα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο «NBC News» ο Κουβανός Προέδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ σημείωσε ότι η Κούβα δεν θέλει πόλεμο με κανέναν και δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση, με όποια θυσία χρειαστεί.
Μπροστά το νεοσύστατο κόμμα του Ράντεφ
Οι όγδοες κάλπες για την εκλογή νέας κυβέρνησης σε μόλις πέντε χρόνια είναι αυτές που στήνονται μεθαύριο Κυριακή 19 Απρίλη στη Βουλγαρία.
Θυμίζουμε ότι στις 11 Δεκέμβρη παραιτήθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείτο το κεντροδεξιό GERB, λίγο αφού η αντιπολίτευση (με πρωταγωνιστή το μεταρρυθμιστικό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και ενώ αναμενόταν η επίσημη ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη (1η Γενάρη), εν μέσω σοβαρών επιφυλάξεων που παρέμεναν. Αυτό είχε αποτυπωθεί στην πρόταση για σχετικό δημοψήφισμα που είχε καταθέσει και ο - για πολλούς «φιλορώσος» σε έναν βαθμό - τότε Πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ. Εξάλλου, στις 19/12 παραιτήθηκε και ο ίδιος ο Ράντεφ από την προεδρία, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του απάντηση στο «μοχθηρό μοντέλο διακυβέρνησης» που υπάρχει στη χώρα και «έχει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας, αλλά στην πράξη λειτουργεί μέσα από τους μηχανισμούς της ολιγαρχίας».
Οπως επιβεβαιώθηκε και λίγο αργότερα, η παραίτηση Ράντεφ υπηρετούσε σχέδια αναβάθμισης του ρόλου του στην υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, καθώς δεν άργησε να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματος «Προοδευτική Βουλγαρία», μιλώντας για «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο» που χρειάζεται η χώρα.
Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Κυριακής φέρουν το κόμμα Ράντεφ πρώτο, με περίπου 30% της πρόθεσης ψήφου. Αν και απέχει πολύ από την αυτοδυναμία, ήδη αναλυτές κάνουν λόγο για «κάτι που έχει να γίνει καιρό στη Βουλγαρία», όπου όλα τα τελευταία χρόνια ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελούσε ένα αίνιγμα με δύσκολες λύσεις, αναδεικνύοντας και τις σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις που καθρεφτίζονταν και στη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Σε προεκλογική του εμφάνιση, ο Ράντεφ επέκρινε τον τελευταίο κυβερνητικό συνασπισμό επειδή «εισήγαγε το ευρώ στη Βουλγαρία χωρίς να σας ρωτήσουν (σ.σ. τους Βούλγαρους). Και τώρα, όταν πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, να θυμάστε πάντα ποιοι πολιτικοί σας υποσχέθηκαν ότι θα ήσασταν στο "κλαμπ των πλουσίων"». Μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «είμαστε η μοναδική χώρα - μέλος της ΕΕ που είμαστε και Σλάβοι και χριστιανοί ορθόδοξοι», και γι' αυτό «μπορούμε να αποτελέσουμε έναν πολύ σημαντικό σύνδεσμο σε αυτόν τον μηχανισμό (...) για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία»...
Μετά την «Προοδευτική Βουλγαρία» (PB) ακολουθεί το GERB, με 20%. Ωστόσο ο Ράντεφ αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με το GERB. Καθοριστικός «κρίκος» σε μετεκλογικές διεργασίες θεωρείται ότι θα αποτελέσει η συνεργασία του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» (PP-DB), που συγκεντρώνει περίπου το 12% της πρόθεσης ψήφου και συμφωνεί ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψαν συμφωνία επανένταξης του Λονδίνου, από το 2027, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, έξι χρόνια μετά το Brexit. Οι Βρετανοί διέκοψαν τη συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών τον Δεκέμβριο του 2020, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε χτες ότι «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι» θα επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα κατά την πρώτη χρονιά της επανεισαγωγής του.
ΛΟΝΔΙΝΟ.- Το BBC θα απολύσει 2.000 εργαζόμενους, δηλαδή περίπου το 10% του δυναμικού του, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του κατά τη διάρκεια των τριών επόμενων ετών, γεγονός που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων στους κόλπους του ομίλου εδώ και 15 χρόνια.
Με 3 νεκρούς
Τον θάνατο άλλων 3 ανθρώπων είχε ως αποτέλεσμα νέο στρατιωτικό πλήγμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Ειρηνικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη στο όνομα της «αντιμετώπισης της ναρκω-τρομοκρατίας», που η κυβέρνηση Τραμπ αξιοποιεί για ευρύτερες γεωπολιτικές αναδιατάξεις.
Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά τέτοιο πλήγμα της αρμόδιας για την περιοχή διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων SOUTHCOM, που αυξάνει τους νεκρούς σε τουλάχιστον 177. Σε ανακοίνωσή της η SOUTHCOM έκανε λόγο για «θανάσιμο πλήγμα» εναντίον πλεούμενου «επιδιδόμενου σε δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών» το οποίο εκμεταλλεύονταν «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Απλά αναφέρθηκε σε «τρεις άρρενες ναρκωτρομοκράτες» που «σκοτώθηκαν» και παρέθεσε «αποχαρακτηρισμένο» βίντεο 20 δευτερολέπτων με την καταστροφή του σκάφους.
Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να υπογράψουν μια «κοινή δήλωση» που ενθαρρύνει την προώθηση των αμερικανικών εμπορευμάτων, με αντάλλαγμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον όπου χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο τερματισμός της αμερικανικής χρηματοδότησης ανθρωπιστικών αποστολών και βοήθειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο μέσω οργανώσεων του ΟΗΕ και δίχως «φανερά» ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post», την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έστειλε επιστολή σε όλες τις αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία απαιτώντας από τους Αμερικανούς διπλωμάτες να εκδώσουν «demarche», ένα «επίσημο κάλεσμα για δράση» στις αρχές χωρών όπου υπηρετούν, μέχρι τη Δευτέρα 20 Απρίλη, ζητώντας την υποστήριξή τους προτού η σχετική αμερικανική πρωτοβουλία προωθηθεί στον ΟΗΕ τέλη Απρίλη.
Οπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ, ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση προώθησης αμερικανικών εμπορικών προϊόντων και υπηρεσιών έναντι βοήθειας και υποστήριξης πολιτικών, στο πνεύμα της πολιτικής του Τραμπ «America First» («Πρώτα η Αμερική»), ώστε να αυξήσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμερικανικά μονοπώλια.
Ανάλογες μειώσεις στη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών αποστολών και αρωγής σε αναπτυσσόμενες χώρες καταγράφονται το ίδιο διάστημα και από άλλες «δυτικές» χώρες, μεταξύ τους τη Γαλλία, τη Γερμανία και της Βρετανία, οι οποίες ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ μειώνουν την υποστήριξή τους σε οργανώσεις αρωγής, με αποτέλεσμα ήδη κάποιες σχετικές μελέτες να προβλέπουν ότι η μείωση της χρηματοδότησης διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων (π.χ. μέσω ΟΗΕ) θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο μέχρι και 9,4 εκατ. ανθρώπων έως το 2039.