Δίωρη τηλεδιάσκεψη είχαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ρωσίας
Από την τηλεδιάσκεψη Πούτιν - Μακρόν |
Σε ζητήματα «διασφάλισης στρατηγικής σταθερότητας», όπως η κατάσταση στη Λιβύη (βλ. και σχετικό θέμα σελ. 6), στο Ιράν, στην Ουκρανία, η «ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα», οι διμερείς σχέσεις και η πανδημία του νέου κορονοϊού, επικεντρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, την Παρασκευή το απόγευμα.
Η συζήτηση των δύο ηγετών θεωρείται συνέχεια της λεγόμενης «ατζέντας του Μπρεγκανσόν», από το όνομα της θερινής κατοικίας του Μακρόν, όπου είχε δεχτεί τον Πούτιν πέρυσι τον Αύγουστο, κάνοντας λόγο για μια αναμόρφωση σχέσεων της Γαλλίας και της ΕΕ με τη Ρωσία.
Η Γαλλία τάσσεται υπέρ ανάπτυξης της ευρωπαϊκής συνεργασίας από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δήλωση του Γάλλου Προέδρου κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Η κρίση την οποία περνάμε και οι άλλες περιφερειακές κρίσεις δείχνουν τη σημασία του ευρωπαϊκού χώρου με την ευρεία έννοια αυτής της λέξης, από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ», είπε ο Μακρόν, επαναφέροντας ένα παλιό «όραμα» του Βλ. Πούτιν, και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ένας πραγματικός χώρος συνεργασίας και ειρήνης. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτού του χώρου και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».
Εξάλλου, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τον διάλογο για «μια νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας», ενώ δόθηκε «μεγάλη σημασία στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Ρωσίας για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ο Μακρόν έχει καλέσει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «η πολιτική περιφρόνησης» των τελευταίων ετών απέτυχε.
Ο Γάλλος Πρόεδρος δέχτηκε πρόσκληση του Βλ. Πούτιν να μεταβεί προσεχώς, πιθανόν πριν από το τέλος του έτους, στη Ρωσία, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο Προέδρων.
Για τη σύγκρουση στην Ουκρανία οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχία για τη στασιμότητα ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, αλλά και της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβρη.
Συνεχίζεται η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού, προκαλώντας την ανησυχία των επιδημιολόγων, καθώς εντοπίζονται αυξητικές τάσεις και νέες εστίες σε πολλές χώρες, ακόμα και εκεί που υποτίθεται ότι είχε περάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτό την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις για να μπει μπρος «στα γεμάτα» η καπιταλιστική μηχανή και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων συνειδητά υποτιμούνται. Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν περισσότερες από 300.000 νέες μολύνσεις, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 8.000. Επίσης πυκνώνουν οι αντιπαραθέσεις ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης της ΕΕ για το σε ποιες 15 χώρες θα επιτραπούν τα ταξίδια. Στη λίστα δεν θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με όλες τις διαρροές, οι ΗΠΑ, Βραζιλία και Ρωσία.
Η κατάσταση μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές διαμορφωνόταν ενδεικτικά ως εξής: Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν σε 10.280.397 και τα θύματα σε 505.145. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 2,6 εκατομμύρια και τα θύματα τις 128 χιλιάδες, στη Βραζιλία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 1.345.479 και 57.659, στη Ρωσία 641.156 και 9.166, στην Ινδία 550.395 και 16.506, στη Βρετανία 311.151 και 43.550, στην Ισπανία 295.850 και 28.343.
Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Μεταδοτικών Ασθενειών, Αντόνιο Φάουτσι, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Πολιτείες όπως Αριζόνα, Αρκάνσας, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Μισισίπι, Τενεσί και Γιούτα. Ο Φάουτσι αμφισβήτησε ευθέως την εκδοχή του Προέδρου Τραμπ ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων, δηλώνοντας «ιδιαίτερα προβληματισμένος» για τα 30.000 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν λίγες μέρες πριν.
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε χτες ότι η πανδημία, που έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 43.000 Βρετανών, έχει αποβεί «καταστροφική για την οικονομία». Υποσχέθηκε επιπρόσθετα μέτρα για να περιοριστούν οι τεράστιες ζημιές από τον «εφιάλτη» αυτό, διαβεβαιώνοντας πως θα ανακοινωθούν νέα πακέτα χρηματοδότησης και εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας, για να γίνει «επανεκκίνηση» της οικονομίας.
Λιόν, Μπορντό και άλλες μεγαλουπόλεις περνούν στα χέρια του EELV
Η ανάδειξη του Ecologie Europe - Les Verts (ΕΕLV - αποτελεί την πιο συγκροτημένη δύναμη των Οικολόγων στη Γαλλία) σε σημαντικό ρυθμιστή των ενδοαστικών διεργασιών ήταν το βασικό αποτέλεσμα που κατέγραψε ο β' γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Γαλλία.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις του «Εμπρός!» (La Republique en Marche!) σημείωσαν πολύ χαμηλές επιδόσεις. Αλλωστε ήδη από τον α' γύρο είχαν αποκλειστεί από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα.
Στο Παρίσι, η απερχόμενη δήμαρχος (προερχόμενη από το άλλοτε ισχυρό Σοσιαλιστικό Κόμμα - PS), Αν Ινταλγκό, επανεκλέχθηκε με 48,7%, έχοντας την υποστήριξη και του EELV, ενώ η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων (του βασικότερου κόμματος της κεντροδεξιάς) πήρε 33,8%. Το 2014 η Ινταλγκό είχε εκλεγεί με 53,3% έναντι 43,72% του υποψηφίου του κόμματος UMP (προδρόμου των σημερινών Ρεπουμπλικάνων).
Στη Λιόν επικράτησε με 52,4% ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του EELV, Γκρεγκορί Ντουσέ, τον οποίο στον β' γύρο στήριξαν όλες σχεδόν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (PS, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν κ.ά.) έναντι 30,58% που έλαβε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (τον οποίο στήριξαν το κυβερνητικό LREM κ.ά.). Το 2014 η Λιόν παρέμεινε προπύργιο του PS με δήμαρχο τον (για χρόνια στέλεχος των κυβερνήσεων Ολάντ και μετά Μακρόν) Ζεράρ Κολόμπ, που έλαβε 50,64%. Τότε, το EELV είχε πάρει χωριστά ως κόμμα (στον α' γύρο) μόλις 8,9%, ενώ στο β' γύρο στήριξε τον Κολόμπ.
Στη Μασσαλία όλα έδειχναν ότι τελικά δήμαρχος θα αναδεικνυόταν η προερχόμενη από το EELV Μισέλ Ρουμπιρολά, έναντι της υποψήφιας των Ρεπουμπλικάνων, Μαρτίν Βασάλ, η οποία ωστόσο δήλωνε ότι θα ζητούσε επανάληψη των εκλογών, αμφισβητώντας επίμονα το αποτέλεσμα. Το 2014, είχε επικρατήσει ο υποψήφιος του UMP (προδρόμου των Ρεπουμπλικάνων) με 42,39%.
Οι υποψήφιοι του EΕLV επικράτησαν και σε άλλες σημαντικές πόλεις, όπως το Μπορντό (με 46,48% έναντι 44,12% του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων), το Μπεσανσόν, η Τουρ.
Οι δυνάμεις του LREM «κράτησαν» τη Χάβρη, όπου επανεκλέχθηκε στη δημαρχία ο σημερινός πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ. Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Σιμπέτ Ντιαγέ, δήλωσε πως «νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (...), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μάς οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», προσθέτοντας πως τους «επόμενους μήνες» το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».
Από το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου σημειώθηκε «η ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που «δεν είναι ένα πολύ καλό νέο».
Να σημειωθεί πάντως ότι το ποσοστό αποχής στο β' γύρο έφτασε στο 60%.
Στο μεταξύ, χτες, ο Εμ. Μακρόν συνάντησε μέλη του λεγόμενου «Συμβουλίου Πολιτών για το Κλίμα» (Convention Citoyenne pour le Climat - CCC) και δεσμεύτηκε για τη χορήγηση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μια πιο «πράσινη οικονομία». Μεταξύ άλλων δήλωσε έτοιμος ακόμα και για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να περιληφθούν και σε αυτό νέοι «στόχοι για το κλίμα» και μεταξύ άλλων ανήγγειλε το ενδεχόμενο νέου νόμου κατά της «οικοκτονίας», όπως το CCC ορίζει οποιαδήποτε δράση προκαλεί σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά.
Η ίδια η συγκρότηση του CCC (που έγινε με τη στήριξη και της κυβέρνησης) αντανακλά ευρύτερες διεργασίες γύρω από την «υπεράσπιση του κλίματος» και την «ανάγκη στήριξης μιας "πράσινης οικονομίας"», ανάλογα με το πώς εκτιμά το γαλλικό κεφάλαιο ότι μπορεί να διοχετεύσει συσσωρευμένα κεφάλαια και να υπερασπιστεί την κερδοφορία του. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το γαλλικό κεφάλαιο είχε πρωτοστατήσει και στην πραγματοποίηση της διεθνούς «Συνόδου για το Κλίμα», το 2015, που έδωσε νέα ώθηση σε συμβιβασμούς και διεργασίες γύρω από την «υπεράσπιση του περιβάλλοντος», την προώθηση γιγάντιων επενδύσεων σε «εναλλακτικές μορφές Ενέργειας» κ.τ.λ.
Το EELV σημείωσε σημαντικές επιδόσεις και στις ευρωεκλογές του 2019, όταν αναδείχτηκε τρίτη πολιτική δύναμη, ενώ η ισχυροποίησή του συνοδεύει αντίστοιχες διεργασίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (βλ. Γερμανία και Αυστρία).
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 3,4 δισ. ευρώ για τον ολλανδικό βραχίονα της «Air France» - KLM, μετά από πολύμηνα παζάρια με τη γαλλική κυβέρνηση αναφορικά με το ρόλο του κάθε κράτους στη συμφωνία διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας, η οποία προέκυψε από συγχώνευση το 2004.
Τον Απρίλη η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πακέτο διάσωσης ύψους 7 δισ. ευρώ για την «Air France».
Μάλιστα, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, η ολλανδική κυβέρνηση θα διορίσει παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της KLM για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ολλανδική θυγατρική, ενώ θα προχωρήσει και σε αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, όπως περικοπή μισθών και λειτουργικών εξόδων, πάγωμα στα μπόνους κ.ά.
Η ολλανδική βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η KLM μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον έως το 2021 και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια εάν χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η KLM θα λάβει 2,4 δισ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια με εγγυήσεις και 1 δισ. ευρώ σε απευθείας δάνειο, τα οποία προέρχονται από μια κοινοπραξία 11 ξένων και εγχώριων τραπεζών.