ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη!
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ.
  • Σήμερα στις 7 μ.μ. στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Από διαμαρτυρία στην ισραηλινή πρεσβεία που διοργάνωσε το 2018 η ΕΕΔΥΕ
Από διαμαρτυρία στην ισραηλινή πρεσβεία που διοργάνωσε το 2018 η ΕΕΔΥΕ
Σε μαζική - μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ καλεί αύριο Τετάρτη 1η Ιούλη στις 7 μ.μ. η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, καταγγέλλοντας τα σχέδια του κράτους - δολοφόνου, Ισραήλ, για την προσάρτηση στην επικράτειά του, από 1η Ιούλη, παλαιστινιακών εδαφών.

«Είναι κίνηση ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - και όχι μόνο - στη Μέση Ανατολή, με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους έναντι των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων», τονίζει η ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει τις «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τις "πλάτες" στο κράτος - δολοφόνο και τη μη υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής (Δεκέμβρης 2015) για αναγνώριση του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης. Δεν αναιρείται από την όποια υποκριτική δήλωση "συμπάθειας" στο λαό της Παλαιστίνης».

«Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να δείξουν έμπρακτα την καταδίκη τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που ρίχνουν λάδι σε φωτιά που ήδη καίει στην περιοχή», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της και καλεί σε δράση ενάντια στα σχέδια Ισραήλ - ΗΠΑ και μαχητική συμπαράσταση στο λαό της Παλαιστίνης και στα δίκαια αιτήματά του για άμεσο τερματισμό της κατοχής, κατάργηση των εποικισμών, δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, απελευθέρωση των αγωνιστών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Ανακοίνωση συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΕΔΥΕ εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια Ισραήλ - ΗΠΑ διοργανώνει στο προξενείο των ΗΠΑ, σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Καταγγέλλει την απάνθρωπη πολιτική του Ισραήλ

Με ανακοίνωση - επιστολή προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Σοκόρρο Γκόμες, και ο γενικός γραμματέας της αντιιμπεριαλιστικής οργάνωσης, Θανάσης Παφίλης, καταγγέλλουν τα σχέδια του κράτους του Ισραήλ να προχωρήσει αύριο 1η Ιούλη στην προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν: «Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών που καταλήφθηκαν στις 5 Ιουνίου 1967 (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), η οποία παρά τη Συμφωνία του Οσλο, του 1993, που έχει περάσει από διάφορα στάδια και φάσεις, έχει γίνει μόνιμη. Ετσι, το Ισραήλ προχωρά τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στη παλαιστινιακή Δυτική Οχθη, τη δημιουργία του τείχους διαχωρισμού, την πολιορκία της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας, τις καθημερινές παρενοχλήσεις Παλαιστινίων πολιτών και τη βία εναντίον τους, καθώς και τη ληστεία γης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις προσπάθειες για την "εβραιοποίηση" της πόλης από την ισραηλινή κυβέρνηση, σε παραβίαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζουμε την έντονη καταδίκη μας για τη στάση των κυβερνήσεων που έχουν υποθάλψει, ανεχτεί ή υποστηρίξει αυτές τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ, τροφοδοτώντας την επιθετική και επεκτατική του προσπάθεια εναντίον του λαού και του κράτους της Παλαιστίνης.

Αντιταχθήκαμε σε οποιαδήποτε πολιτική καταπίεσης του Παλαιστινιακού λαού εδώ και δεκαετίες και υποστηρίξαμε τη λύση του ζητήματος με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης, εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο πλάι του Ισραήλ.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, με την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μετακινήσει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώρισή της ως "αδιαίρετης ισραηλινής πρωτεύουσας", τον νόμο περί ιθαγένειας για τους μη Εβραίους πολίτες του Ισραήλ και το "σχέδιο του αιώνα" των ΗΠΑ σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, αποδεικνύουν τις σαφείς προθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ να αγνοήσουν τα αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού για το κράτος τους. Επιπλέον, το "σχέδιο του αιώνα" των ΗΠΑ περιλαμβάνει την προσάρτηση του 30% της Δυτικής Οχθης (περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη, περιοχές βόρεια της Νεκράς Θάλασσας και μεγάλους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη), η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ισραηλινή κυβέρνηση για την 1η Ιουλίου 2020.

Το ΠΣΕ δηλώνει την κατηγορηματική απόρριψη και καταδίκη των παραπάνω σχεδίων, που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου αλλά και στη γενική άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εθνών και των λαών στον κόσμο. Αυτά τα σχέδια αποτελούν ωμή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη ζωή του Παλαιστινιακού λαού. Τα σχέδια προσάρτησης εντείνουν την αποσταθεροποίηση και αυξάνουν τα εμπόδια για την ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και όλους τους λαούς που υποστηρίζουν την ειρήνη στον κόσμο, να καταδικάσουν και να αντιταχθούν στο βάθεμα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, με αυτά ή παρόμοια σχέδια για την 1η Ιουλίου ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, και επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, απαιτώντας:

- Το τέλος της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Την αναγνώριση, από τα Ηνωμένα Εθνη και τα κράτη - μέλη, του κράτους της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

- Την κατάργηση των εποικισμών και την αποχώρηση των εποίκων, την κατάργηση του διαχωριστικού τείχους και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

- Την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς δικαιοσύνη!».

ΙΣΡΑΗΛ
«Προετοιμασίες» για τα σχέδια προσάρτησης

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν το συντονισμό των κινήσεών τους με φόντο τα σχέδια για πιθανή προσάρτηση, από αύριο 1η Ιούλη και έπειτα, του 30% των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης. Εντατικές διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του κυβερνητικού εταίρου του, Μπένι Γκαντς, στην Ιερουσαλήμ, πραγματοποιούν από το Σαββατοκύριακο ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Αβι Μπέργκοβιτς. Αν και από αμερικανικής πλευράς δεν έγιναν γνωστά συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις τελευταίες διαβουλεύσεις, διαφάνηκαν ξανά οι αντιθέσεις - κυρίως για λόγους τακτικής - ανάμεσα σε Νετανιάχου και Γκαντς.

Ο Γκαντς, υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χτες, μετά τη συνάντησή του με Φρίντμαν και Μπέργκοβιτς, δήλωσε ότι η ημερομηνία της 1ης Ιούλη «δεν είναι ιερή», τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και στις δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου τον αποπήρε, για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο, λέγοντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, «Λικούντ», ότι το «Μπλε και Λευκό» μπλοκ του Γκαντς «δεν είναι παράγοντας που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις». Την Κυριακή, αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του Νετανιάχου, μπροστά στις κάμερες τηλεοπτικών καναλιών, να παραχωρήσει το βήμα στον κυβερνητικό του εταίρο, Γκαντς, ώστε να του κάνουν ερωτήσεις οι δημοσιογράφοι.

Οι εσωκομματικές κόντρες στην κυβέρνηση συνασπισμού έκαναν τον Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην εταίρο του Γκαντς και αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Yesh Atid», να προβλέψει το ενδεχόμενο να καταρρεύσει σύντομα η κυβέρνηση, επειδή «η κυβέρνηση αυτή δεν λειτουργεί, και οι δυσλειτουργικές κυβερνήσεις πέφτουν αρκετά γρήγορα».

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια του Ισραήλ να επιχειρήσει προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης προκαλούν αντιδράσεις. Η ύπατη επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «παράνομα», διότι παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. «Η προσάρτηση είναι παράνομη. Τελεία και παύλα!», είπε η Μπασελέτ, ξεκαθαρίζοντας ότι το παράνομο του ισραηλινού σχεδίου ισχύει «είτε αφορά το 5% είτε το 30% της Δυτικής Οχθης».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αντιδράσεις για το ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Λιβάνου προκαλούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διχάσουν το λαό της χώρας με εργαλείο την πρόσφατη ενεργοποίηση των κυρώσεων του «Νόμου Καίσαρα», που επιβάλλει φονικές κυρώσεις σε Δαμασκό και Βηρυτό με σκοπό να πλήξουν τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και να μειώσουν τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στη χώρα.

Το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες για εξηγήσεις την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Λίβανο, Ντόροθι Σέι, με αφορμή τις δηλώσεις που κάνει εδώ και μέρες κατά της «Χεζμπολάχ» αλλά και κατά της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν κατηγορώντας τα για «διαφθορά». Η Σέι το Σαββατοκύριακο αγνόησε την απαγόρευση Λιβανέζου δικαστή που απαίτησε να μη δίνει συνεντεύξεις που συνιστούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης ωστόσο έδωσε συνέντευξη στο σαουδαραβικών συμφερόντων κανάλι «αλ Χαντάθ» αγνοώντας επιδεικτικά τη δικαστική απόφαση. Αντέκρουσε δε τις κατηγορίες για το βρώμικο παιχνίδι των ΗΠΑ στο Λίβανο υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι ΗΠΑ έδωσαν τουλάχιστον 7 δισ. δολάρια για «ανθρωπιστικούς» υποτίθεται λόγους.

Μέσα στο γενικό κλίμα, ο γενικός διευθυντής του λιβανέζικου υπουργείου Οικονομίας, που συμμετέχει παράλληλα στην ομάδα διαπραγματευτών της κυβέρνησης για τα παζάρια με το ΔΝΤ, Γάζι Ουάζνι, δήλωσε παραίτηση. Η εξέλιξη θεωρήθηκε «ένδειξη» για την επιδείνωση του κλίματος στις εύθραυστες διαπραγματεύσεις της Βηρυτού με το ΔΝΤ για δάνειο τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και χρόνια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org