ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΤΩΝ ΕΒΕ
Βήμα συντονισμού για να πάρουν «ανάσα» οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ

Με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ έγινε την Κυριακή η επιτυχημένη σύσκεψη στην Αθήνα

Η μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα που απηύθυνε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) για συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη Σωματείων και Ομοσπονδιών, που έγινε στο Χαϊδάρι την περασμένη Κυριακή και όπου εκπροσωπήθηκαν 8 Ομοσπονδίες, 51 Σωματεία και 8 Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας.

Ηταν ταυτόχρονα μια πρόσθετη απόδειξη ότι όλο και περισσότεροι, ανεξάρτητα από επάγγελμα και κλάδο, καταλαβαίνουν ότι οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στο μάτι ενός νέου «κυκλώνα», μπροστά σε νέα αδιέξοδα, καθώς παλιά και νέα προβλήματα οξύνονται παραπέρα.

Δίνοντας το στίγμα της νέας κατάστασης ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού, η νέα ύφεση που ρίχνει βαριά τη σκιά της στην ελληνική οικονομία έχουν οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους σε έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας. Δεν προλάβαμε καν να συνέλθουμε από την προηγούμενη κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων που τη συνόδευσαν, και σήμερα καλούμαστε να ξεπεράσουμε νέα εμπόδια. Αναδουλειά σε πολλούς κλάδους και αναιμικό εισόδημα, νέα χρέη που προστίθενται στα παλιά και ο κατάλογος μακραίνει...

Στιγμιότυπο από την πανελλαδική σύσκεψη. Στο βήμα ο Θ. Καλαμπαλίκης
Στιγμιότυπο από την πανελλαδική σύσκεψη. Στο βήμα ο Θ. Καλαμπαλίκης
Μπροστά σε αυτήν τη νέα κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η κυβέρνηση και διάφοροι παρατρεχάμενοι μας λένε "κάντε υπομονή και όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό". Αλλοι μας λένε ότι "θα λογαριαστούμε μετά". Ομως, σε πείσμα όσων μας θέλουν σιωπηλούς, αντικρίζοντας τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί και τη μεγάλη αβεβαιότητα για το αύριο, αναγκαζόμαστε να σημάνουμε συναγερμό.

Σήμερα είναι απαραίτητο να πάρει σάρκα και οστά η ενωμένη δράση όλων όσοι έχουν εμπιστοσύνη στη συλλογική πάλη, όλων όσοι θεωρούν τα σωματεία κύτταρα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές, όλων όσοι θέλουν να εμποδίσουν τη νέα επίθεση που έρχεται».

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης

Η ανάγκη του συντονισμού και της αποφασιστικής αγωνιστικής παρέμβασης αποτυπώθηκε και στο πρόγραμμα δράσης που αποφασίστηκε στη σύσκεψη και μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Διοργάνωση μέρας πανελλαδικής δράσης την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη, με βάση τις διεκδικήσεις και κεντρική αιχμή φορολογία και χρέη.
  • Την υπεράσπιση κάθε συναδέλφου μπροστά στο ενδεχόμενο πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
  • Τη διοργάνωση παρεμβάσεων στις κατά τόπου δημοτικές αρχές, για τη μείωση δημοτικών τελών κ.λπ.
  • Την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, με κινητοποιήσεις στους αντίστοιχους φορείς.
  • Τη συμμετοχή σε κατά τόπους κινητοποιήσεις και με άλλους μαζικούς φορείς, για την Υγεία - Πρόνοια, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή.

Ειδικά τα ζητήματα της Υγείας αποτέλεσαν ιδιαίτερο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη, τόσο εισηγητικά όσο και στις παρεμβάσεις των σωματείων. Οπως υπογραμμίστηκε, «ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα για την πανδημία, το πέτυχε ο λαός εφαρμόζοντας τις επιστημονικές οδηγίες», όπως και ο αγώνας που με αυταπάρνηση έδωσαν οι υγειονομικοί, «δεν το πέτυχαν ούτε οι πολυεθνικές του Φαρμάκου ούτε οι πολυδιαφημιζόμενοι όμιλοι με τις "δωρεές" τους, οι οποίοι εξασφάλισαν με τις ΠΝΠ τεράστια κέρδη και ετοιμάζουν νέες μπίζνες με τις ΣΔΙΤ».

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν επίσης οι ελιγμοί της κυβέρνησης, που πότε με ανέξοδες υποσχέσεις, πότε με κάποια ψίχουλα, επιχειρεί να ξεγελάσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, να τους κρατήσει σε αναμονή, ενώ την ίδια στιγμή η κυρίαρχη πολιτική θεωρεί την ύπαρξή τους «διαρθρωτικό πρόβλημα» που πρέπει να παραμεριστεί.

Γι' αυτό, τονίστηκε, η παρέμβαση των αγωνιστικών δυνάμεων πρέπει να αντιπαλεύει και τις αντιλήψεις της «ατομικής λύσης» στα προβλήματα, να καλλιεργεί συνείδηση «διεκδίκησης και όχι επαιτείας απέναντι στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς». Από εδώ και η ανάγκη συνέχισης του αγώνα για επιστροφή στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος, διαγραφή μέρους των χρεών σε εφορία τράπεζες, διαγραφή τόκων και προστίμων κ.λπ.

Πυξίδα οι σύγχρονες ανάγκες

«Πυξίδα μας είναι οι σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των παιδιών μας, γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με μια ζωή γεμάτη ανασφάλεια», υπογραμμίστηκε στην εισήγηση. «Οδηγός μας είναι τα λαϊκά δικαιώματα στη δημόσια υγεία, που τόσο πολύ δοκιμάστηκε με την πανδημία, στις αξιοπρεπείς συντάξεις, στη δωρεάν δημόσια Παιδεία, όλα αυτά για τα οποία καθημερινά μοχθούμε και που παρά τη σκληρή πολύωρη εργασία που καταβάλλουμε, εξελίσσονται σε όνειρο θερινής νυκτός. Δεν αρκούμαστε στο κουτόχορτο της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, του δήθεν "ενιαίου επιχειρηματικού κόσμου" που χρόνια μάς ταΐζουν κυβερνήσεις και ΕΕ προκειμένου να συναινέσουμε στα σχέδιά τους, στις πολιτικές τους», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Επισημάνθηκε επίσης εισηγητικά ο προσανατολισμός των διεκδικήσεων και της οργάνωσης της πάλης, σε αντίθεση με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που «ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη όσων πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωση».

Χαιρετισμούς στη σύσκεψη απηύθυναν ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πανδημία και στους αγώνες που ανέπτυξε ο κλάδος της Υγείας, η Μαρία Φιλανταράκη, Γραμματέας της ΟΓΕ, και ο Παντελής Τάτσης εκ μέρους των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ενώ χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν αρκετά σωματεία που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω απόστασης.

ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ
Συνεχίζεται ο αγώνας για το ωράριο

Προκλητική επιβεβαίωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής

Συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση του ωραρίου, για 5ήμερο και 8ωρο, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής προκήρυξε στάση εργασίας και το περασμένο Σάββατο για όσες φαρμακαποθήκες άνοιξαν χωρίς να διημερεύουν. Εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στη φαρμακαποθήκη «Φαρμασέρβις» στον Κολωνό, ενώ είχε προηγηθεί η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών ενάντια στην κινητοποίηση του Συνδικάτου. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος.

Κινητοποίηση έγινε και στην εταιρεία «Προφάρμ» στην Καλλιθέα, όπου από νωρίς το πρωί είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις μπροστά στην είσοδο. Η προκλητική αστυνομική παρουσία προκάλεσε την αντίδραση του Συνδικάτου. Xτες οι εργαζόμενοι έδωσαν νέα ηχηρή απάντηση, με μαζική συγκέντρωση στο Γκάζι, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση για το άνοιγμα των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα.

Οριακή απόφαση με τη στήριξη των ναζί

Στο μεταξύ, μετά την επιμονή των εργαζομένων και παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για την άρση της απόφασης του αντιδημάρχου που αδειοδοτεί τη δουλειά τα Σάββατα. Το αποτέλεσμα κρίθηκε οριακά, με 20 ψήφους κατά της άρσης και 18 υπέρ.

Το «μετριοπαθές» προφίλ που επιχειρεί να φτιάξει η δημοτική αρχή γκρεμίστηκε με πάταγο για άλλη μια φορά, καθώς η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη στηρίχτηκε στις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ενώ η μείζων αντιπολίτευση, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ...αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο έκαναν φύλλο και φτερό την «επιχειρηματολογία» υπέρ του ανοίγματος τα Σάββατα. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να κρυφτεί πίσω «και από άλλους δήμους που έχουν δώσει άδεια». Από τις 90 φαρμακαποθήκες στην Αττική, όμως, μόνο οι δύο έχουν άδεια (σε Καλλιθέα και Μενίδι) και άλλη μια που ανοίγει παράνομα στο Κορωπί!

Στο επιχείρημα της «εξυπηρέτησης των αναγκών», η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου υπενθύμισαν ότι η απόφαση ήρθε μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας και των αναγκών που είχαν δημιουργηθεί και εξυπηρετούνταν. Οσο για τη σαθρότητα του επιχειρήματος ότι «με τη δουλειά τα Σάββατα θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας», στον κλάδο δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη. Να σημειωθεί ότι ενώ υπήρξε απόφαση, κατά πλειοψηφία της ΓΣ των φαρμακαποθηκάριων, ενάντια στο άνοιγμα τα Σάββατα, η απόφαση δεν επικυρώθηκε από το προεδρείο του Συνδέσμου.

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου ενημέρωσαν μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τους εργαζόμενους του κλάδου που είχαν συγκεντρωθεί ότι η οριακή επικράτηση της απόφασης έγινε με τη στήριξη των ναζί. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «είναι φανερό ποιους εξυπηρετούν και ποια είναι η πολιτική τους». Οι εργαζόμενοι θα ενημερώσουν τον κλάδο και θα συζητήσουν στους χώρους δουλειάς τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Ακόμα πιο «ελκυστικό» για τους ομίλους

Ακόμα χειρότερο για τους εργαζόμενους και «ελκυστικότερο» για τους εργοδότες κάνει η κυβέρνηση το αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με το οποίο έτσι κι αλλιώς μειώνει κατά 20% τους εργατικούς μισθούς και προωθεί σε σταθερή βάση την υποαπασχόληση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», από σήμερα 30 Ιούνη οι ώρες εργασίας κάθε εργαζόμενου που εντάσσεται στο «Συν-Εργασία» θα υπολογίζονται ανά μήνα και όχι ανά βδομάδα.

Ειδικότερα, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα, που σημαίνει ότι η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας θα γίνεται στη διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα και όχι μιας βδομάδας, όπως ήταν αρχικά, επιτρέποντας για τις επιχειρήσεις ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, δηλαδή στην καταστρατήγηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των επιχειρήσεων, ειδικά από τον κλάδο της βιομηχανίας, ή και άλλους κλάδους που λειτουργούν με βάρδιες, για τις οποίες η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση παρουσίαζε δυσκολίες. Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες παρέμβαση στην κατεύθυνση το πρόγραμμα να γίνει πιο «αξιοποιήσιμο» από τις επιχειρήσεις, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιούλη, και ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν η κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, μέχρι τις 15 Οκτώβρη.

Κινητοποίηση ιδιοκτητών λεωφορείων

Κινητοποίηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, και στα οποία μέχρι τώρα η κυβέρνηση κωφεύει, διοργανώνει την Πέμπτη 2 Ιούλη στις 10 π.μ., στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Νομού Ηλείας. Στο κάλεσμά του υπογραμμίζει «τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι συνάδελφοι το τελευταίο τετράμηνο και το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται» λόγω της πανδημίας και της κρίσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ