ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Τίποτα που να μην παραδόθηκε στο κεφάλαιο

Τα ολυμπιακά ακίνητα κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Οι υποσχέσεις για «ανάπτυξη», για τα ολυμπιακά ακίνητα που θα μείνουν στον ελληνικό λαό, για αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων οργίαζαν. Σήμερα όλα έχουν παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο. Σήμερα αποκαλύπτεται τι είδους ανάπτυξη υπηρετούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα πώς έχει η κατάσταση στα «τσιφλίκια» της παραλίας, όπως τα έχουν καταντήσει με την πολιτική τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δώσουν απάντηση στην ανάγκη του κεφαλαίου για αναπαραγωγή και αύξηση των κερδών του. Συνεργοί τους στάθηκαν και στέκονται και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ) στην ηγεσία των οποίων βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, καλλιεργώντας αυταπάτες, καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους και συναινώντας με τα «ψίχουλα» που τους πετούν τα μονοπώλια μετά το «τρελό φαγοπότι» τους...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Μητροπολιτικό πάρκο τσιμέντου

Οι εγκαταστάσεις του κανόε καγιάκ στο Ελληνικό

Eurokinissi

Οι εγκαταστάσεις του κανόε καγιάκ στο Ελληνικό
Στο όνομα της «αξιοποίησης» παραχωρούνται εγκαταστάσεις και «φιλέτα γης», με αποτέλεσμα η αναψυχή, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός να γίνονται πανάκριβα εμπορεύματα για γερά πορτοφόλια.

Πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο

Σε μια έκταση 5.300 στρ. σύμφωνα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα 1.000 στρ. προορίζονται για οικοπεδοποίηση. Θα δημιουργηθεί μια πόλη περίπου 20.000 κατοίκων - για υψηλά βαλάντια -, θα χτιστούν περίπου 1,5 εκατομμύρια τ.μ. τσιμέντου (εκτός από τους περιβάλλοντες χώρους).

Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν ένα χώρο 2.200 στρ. περίπου και έχουν παραχωρηθεί σε επαγγελματικές ομάδες και επιχειρηματίες: Το γήπεδο μπάσκετ στην ΚΑΕ Πανιώνιος, τα γήπεδα μπέιζμπολ στην ΠΑΕ Εθνικός και το κανόε καγιάκ σε επιχειρηματίες. Επίσης, 200 στρ. στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο ανήκουν στην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», 126 κτίσματα που υπάρχουν είναι της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η έδρα του FIR και του πύργου ελέγχου του «Ελ. Βενιζέλος».

«Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, ελάχιστος χώρος απομένει για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου», λέει στον «Ρ» ο Μπάμπης Χολίδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ελληνικού».

Διαχρονικές ευθύνες πέραν των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία με τη στάση τους όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.

«Η πρωτοβουλία της "Κοινής Δράσης" των δήμων Ελληνικού, Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης, αν και διεκδικεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου, ταυτόχρονα υποστηρίζει τη διαχείρισή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι τέτοιο θα σημάνει αργά ή γρήγορα τη διείσδυση επιχειρηματιών μέσω των ΣΔΙΤ, είτε την αύξηση της τοπικής φορολογίας, είτε τη μη δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων, ή και όλα τα παραπάνω», υπογραμμίζει ο Μπ. Χολίδης.

Αγιος Κοσμάς

Η εταιρεία «Σείριος» θα εκμεταλλεύεται το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά για 45 χρόνια. Στα 425 στρέμματα που εκτείνονται στην παραλία του Ελληνικού έχουν εξαγγελθεί: Η εκμετάλλευση μαρίνας για 1.170 σκάφη. Υπέργειο και υπόγειο πάρκινγκ 1.500 περίπου θέσεων. Κατασκευή κτιρίων σε 60 στρέμματα για εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου κ.ά.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας «Αγιος Κοσμάς» (ΕΑΚΝ/ΑΚ) κάθε άλλο παρά τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό υπηρετεί. «Οι συμβάσεις παραχώρησης τμημάτων του αθλητικού κέντρου σε επιχειρηματίες (καφετερίες, νυχτερινά κέντρα, πίστα κάρτινγκ κλπ.) πρέπει να κηρυχτούν παράνομες, όπως ήδη προβλέπει για κάποιες από αυτές η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος», τονίζει ο Μπ. Χολίδης.

Κανόε Καγιάκ

Η εγκατάσταση του Κανόε Καγιάκ που βρίσκεται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει περάσει στον έλεγχο των εταιρειών «J&P Αβαξ» - ΓΕΚ - ΒΙΟΤΕΡ - «Corfu Waterpark», που θα το εκμεταλλεύονται για 30 χρόνια.

Η εγκατάσταση θα λειτουργήσει ως υδροπάρκο (σ.σ. «νεροτσουλήθρα» ή αλλιώς «Θαλάσσιο τσίρκο»), κέντρο ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και θα έχει ακόμη αθλητικές χρήσεις, για «γερά πορτοφόλια». Στόχος, η προσέλκυση τουριστών έτοιμων να καταβάλουν γερά ποσά για την αναψυχή τους. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ουσιαστικά υψώνεται ένα τεράστιο τείχος, αφού το κόστος θα είναι απαγορευτικό για το λαϊκό εισόδημα.

Με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους του Ελληνικού να διεκδικήσουν: Το Ελληνικό να διαμορφωθεί με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, με ελεύθερη και δωρεάν είσοδο. Η φυσική του κατάληξη να είναι στην παραλία, ελεύθερη από κάγκελα και επιχειρηματικές δραστηριότητες για δωρεάν χρήση στο λαό. Να μην οικοπεδοποιηθεί τμήμα του αεροδρομίου. Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις να ενταχθούν στο πάρκο, να αξιοποιηθούν από το κράτος για την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Βλέπουν θάλασσα με τα ... κιάλια!

Παραλία Τζιτζιφιών και Ιππόδρομος έχουν ήδη γίνει απρόσιτα στο λαό της Καλλιθέας και εκχωρήθηκαν για «μπίζνες»

Ο χώρος - φιλέτο του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας που παραδόθηκαν στο κεφάλαιο προς ...«αξιοποίηση»
Ο χώρος - φιλέτο του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας που παραδόθηκαν στο κεφάλαιο προς ...«αξιοποίηση»
Μεγάλο μέρος της παραλίας των Τζιτζιφιών - Φλοίσβου επιχωματώθηκε και μπαζώθηκε μέχρι και 700 μέτρα μέσα στη θάλασσα με τόνους τσιμέντο. Με το πρόσχημα των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργήθηκε κατά μήκος της παραλίας το λεγόμενο «γραμμικό τείχος», που καθιστά την Καλλιθέα από παραλιακή περιοχή σε μεσογειακή. Παράλληλα, μια ολόκληρη περιοχή - φιλέτο, ο πρώην Ιππόδρομος, έχει παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο, αποκλείοντας τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων της Καλλιθέας.

Εκχωρήθηκαν γη, θάλασσα και πολιτισμός

Τα 200 στρ. του πρώην Φαληρικού Ιπποδρόμου, που θα μπορούσε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, εκχωρείται σε εφοπλιστικό όμιλο. Στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκχωρούνται 30 στρ. που θα καταλαμβάνουν η Λυρική και η Βιβλιοθήκη και 120 στρ. του περιβάλλοντος χώρου. Πέρα από τις εκτάσεις εκχωρείται το δικαίωμα των εργαζομένων στον Πολιτισμό, εκχωρούνται ουσιαστικά δύο μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ) υπέγραψε «αντί πινακίου φακής» μνημόνιο με το οποίο παραιτείται από τη διεκδίκηση των 200 στρ. του Ιπποδρόμου, συμμετέχει δηλαδή στην εκχώρησή τους. «Για τα μάτια του κόσμου» παραχωρήθηκαν λίγα εναπομείναντα στρέμματα και στο Δήμο Καλλιθέας. Συγκεκριμένα, παραχωρείται έκταση μόλις 28 στρ. για να γίνουν εκεί γήπεδο ποδοσφαίρου, ανοιχτό κολυμβητήριο, δημοτικό αναψυκτήριο, παιδότοπος κ.ά.

Στο χώρο που διεξήχθη το μπιτς βόλεϊ, ιδιώτες θα κατασκευάσουν την «παραλιακή» εκδοχή του Λυκαβηττού. Μια κεντρική σκηνή, στην οποία θα διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, με «τσουχτερά» για τους εργαζόμενους και τη νεολαία εισιτήρια.

Ακριβώς δίπλα, στη μαρίνα του Δέλτα Φαλήρου, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο έχει ήδη παραχωρηθεί από την «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» στην Εθνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για να φιλοξενεί τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους και τα σκάφη τους. Ηδη ελλιμενίζονται εκεί εκατοντάδες γιοτ πολυτελείας.

«Μέχρι και "χρυσή αμμουδιά" τούς έταζαν!»

«Είναι μεγάλη η ευθύνη της συνδιοίκησης τότε (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) για την πολιτική και την πρακτική που ακολούθησε. Αυτή διαβεβαίωνε τότε τους Καλλιθεάτες ότι όλες οι εγκαταστάσεις θα αποδίδονταν στο λαό με τη λήξη των αγώνων», σημειώνει στον «Ρ» ο Βασίλης Δημόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα». «Ηταν αυτή που πρόβαλε και συντηρούσε απατηλές και ανέξοδες υποσχέσεις της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που σκόρπιζε φρούδες ελπίδες. Μέχρι και "χρυσή αμμουδιά" έταζαν στους εργαζόμενους ότι θα φτιάξουν και η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση καλά - καλά στο παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης τους!».

Η «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα» από το 2002 ενημέρωνε το λαό και αποκάλυπτε τα σχέδια, ότι δηλαδή αυτές προορίζονται για εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο με μια σειρά νόμους που ψηφίστηκαν. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Από τότε καλούσαμε το λαό της Καλλιθέας να ανατρέψει αυτή την πολιτική».

ΦΑΛΗΡΟ
Παραλία για μεγάλες μπίζνες

Το κλειστό του τάε κβο ντο παραχωρείται για συνεδριακό κέντρο και όχι για χρήσεις που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες

Eurokinissi

Το κλειστό του τάε κβο ντο παραχωρείται για συνεδριακό κέντρο και όχι για χρήσεις που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες
Η παραλία του Φαλήρου δίνεται με ρυθμούς όλο και πιο γρήγορους στο μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή δε βρίσκεται χώρος για να στεγαστεί το 1ο Λύκειο Φαλήρου, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλο κτιριακό πρόβλημα. Οσο για τις ανάγκες των μονοπωλίων, αυτές ικανοποιούνται πάντα:

  • Ριζάρειος: Στο χώρο υπάρχουν ήδη 3 κτίρια. Καταλαμβάνουν 25.000 τμ κτισμένης επιφάνειας. Τα δύο ανήκουν στην Εκκλησία, που ήταν και ιδιοκτήτρια του οικοπέδου. Εκεί στεγάζονται γραφεία εταιρειών, πολυκαταστήματα και παγοδρόμιο. Το τρίτο, ιδιοκτησίας του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, ο οποίος ήταν και ο αντιπαροχέας, στεγάζει διάφορες εμπορικές χρήσεις και δραστηριότητες εταιρειών.
  • Μαρίνα Φλοίσβου: Ιδιοκτησίας Λάτση και Στέγκου. Τη διαχείριση την έχει η «Lamda Development», συμφερόντων Λάτση. Σ' ένα τμήμα της λειτουργεί ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος. Κατά μήκος της μαρίνας κατασκευάστηκαν δεκάδες καταστήματα που θα προσφέρουν υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες των θαλαμηγών (εστιατόρια, ναυτιλιακά καταστήματα, επώνυμα καταστήματα ρούχων, καφετερίες, τράπεζες κλπ). Στο τέρμα των τοπικών λεωφορείων ζητά να κατασκευάσει πάρκιγκ, το οποίο θα εξυπηρετεί τη μαρίνα.
  • Κλειστό του Φαλήρου (πρώην γήπεδο του τάε κβο ντο) θα μετασκευαστεί σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών).

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, η νεολαία της περιοχής κάθε άλλο παρά ένα ακόμα εμπορικό ή συνεδριακό κέντρο είχαν ανάγκη. Ομως οι λαϊκές ανάγκες δε βρίσκονται στο επίκεντρο ούτε της κυβέρνησης της ΝΔ, ούτε της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ.

Ξεροκόμματο στο λαό από το μεγάλο φαγοπότι...

«Ο κόσμος παραμένει ουσιαστικά αποκλεισμένος από μεγάλο τμήμα της παραλίας. Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κυκλοφοριακό χάος. Η περιοχή χρειάζεται σχολεία. Θα μπορούσαν επίσης να είχαν γίνει άλλου είδους εγκαταστάσεις, ίσως ένας παιδικός σταθμός και υψηλό πράσινο. Πράγματα που βοηθούν τη ζωή των εργαζομένων. Φυσικά, με την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των κατοίκων», υπογραμμίζει ο Αλέξης Παπαϊωάννου, δημοτικός σύμβουλος με τη «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση» Παλαιού Φαλήρου.

«Πολύ φοβάμαι ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Υπάρχει ένα σχέδιο οτιδήποτε δημόσιο να δοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό το βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους μεγάλους ελεύθερους χώρους», συμπληρώνει.

Ταυτόχρονα, ο εμπαιγμός των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου συνεχίζεται. Παραχωρήθηκαν 56 στρέμματα - ό,τι απέμεινε από το «μεγάλο φαγοπότι» - στο Δήμο Φαλήρου για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. «Σε αυτά τα στρέμματα θα γίνει - μεταξύ άλλων - ένα κλειστό γυμναστήριο, τη στιγμή που το ήδη υπάρχον κλειστό του τάε κβο ντο θα γίνει συνεδριακό κέντρο!», λέει ο Αλ. Παπαϊωάννου.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Συνδέονται μην κλείνετε τα μάτια!

Πέθανε σαν μάνα! Αγκάλιασε το παιδί της και το σκέπασε με το κορμί της, όχι για να μην το φάνε οι φλόγες, αυτό ήταν δεδομένο. Σίγουρα θα καιγότανε και αυτό, το ξενοδοχείο που έμεναν, το δωμάτιο που έμεναν είχε όλες τις προδιαγραφές. Το αγκάλιασε και το σκέπασε με το κορμί της, για να ζήσει ένα - δυο λεπτά περισσότερο από εκείνη. Γιατί εκείνη είχε προλάβει να ζήσει! Είχε φτάσει κιόλας στα 35! Και αυτό ήταν μια νίκη. Το μωρό ήταν μόλις δυο χρόνων!

Ηταν μόλις δυο χρόνων και έμεινε σε ένα δωμάτιο - κλουβί, χωρίς παράθυρο για αέρα και χωρίς κάποια διαφυγή, αν κάποιος ή κάτι του έφραζε την πόρτα! Μιλάμε, για παγίδα! Μια παγίδα, βέβαια, που δεν αφορούσε μόνο στο ίδιο. Αφορούσε και στην άλλη περίπτωση, που συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα. Στα άλλα δυο παιδάκια, το ένα δεκαεφτά μηνών και το άλλο μόλις πέντε, που η δεκαεφτάχρονη μάνα τους, πριν τα πνίξει από απελπισία, αναζητούσε τρόπους να τα «ακουμπήσει» κάπου για να σωθούν!

Σιγά το πρόβλημα θα μου πείτε! Δίκιο έχετε! Μιλάμε για σφαγείο! Υπάρχει κάποια στατιστική για να μας πει πόσα παιδάκια «λαθρομεταναστών» και τι ηλικίας έχουν ταΐσει τα ψάρια του Αιγαίου; Πόσες ψυχούλες έγιναν μια χαψιά από τα σκυλόψαρα και τους καρχαρίες, οι οποίοι, φαίνεται, έχουν μυριστεί τρυφερό κρέας και έφτασαν μέχρι τη Ραφήνα! Δε μιλάω βέβαια για τα παιδιά της Αφρικής, της Ασίας... Πολλά από αυτά «καθαρίζουν» αμέσως με τη γέννα τους. Αλλα, τα πιο τυχερά, γεννιούνται νεκρά! Και είναι τυχερά γιατί αυτά δε γνώρισαν ούτε μια στιγμή τον πόνο. Το παιδάκι, όμως, που κάηκε στην πλατεία Βάθης, βασανίστηκε. Κάηκε αργά αργά, όπως ψήνεται το σουβλάκι. Και βέβαια πριν ξεψυχήσει θα ούρλιαζε! Και αν ήξερε βρισιές, θα έβριζε κιόλας!

Τι να σου κάνει το «Χαμόγελο του Παιδιού», οι κυρίες της αυλής και η επικεφαλής κυρία Βαρδινογιάννη! Σαν άλλοθι του συστήματος καλά λειτουργούν! Κάθε τόσο οι τηλεοράσεις δείχνουν το έργο τους, η ΟΥΝΕΣΚΟ τους παρασημοφορεί, το κράτος τους συγχαίρει! Ομως, τα παιδάκια είναι πολλά, χιλιάδες, πώς να τα φέρουνε βόλτα, πώς να κρύψουν την ντροπή; Και να μην είχαν άλλες δουλειές, που έχουν, τόσα καράβια, τόσες επιχειρήσεις, τόσοι όμιλοι, πάλι δε θα έλυναν το πρόβλημα. Η παραγωγή δυστυχίας είναι μεγάλη, χρειάζονται τεράστιες παιδουπόλεις, τεράστια κέντρα υποδοχής, τεράστια νοσοκομεία! Οι πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας συνεχώς αυξάνονται!

Φυσικά δεν υπάρχει καμία διάθεση για να βρούμε από ποια μήτρα βγαίνουν όλα αυτά τα παιδιά που καίγονται στα φθηνά ξενοδοχεία, όλα αυτά τα παιδάκια που πεθαίνουν από την πείνα. Και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία διάθεση να βρούμε ποια σχέση έχουν τα καράβια, οι επιχειρήσεις, οι όμιλοι με αυτή τη μήτρα! Δεν υπάρχει διάθεση γιατί ψάχνοντας θα φτάσουμε στον ένοχο. Θα βρούμε πως όλα αυτά τα «φιλόπτωχα ταμεία», όλες αυτές οι «δωρεές», όλες αυτές «οι κυρίες της αυλής», όλα αυτά τα «χαμόγελα», είναι μέρος της μήτρας, αν όχι η ίδια η μήτρα. Είναι μέρος του συστήματος, αν όχι το ίδιο το σύστημα. Και παράλληλα είναι ο καπνός που σηκώνεται για να κρυφτεί το φιτίλι που ανάβει τις πυρκαγιές, οι οποίες τσιγαρίζουν αργά αργά τα παιδάκια. Είναι το χέρι που πετάει τα μωρά στους καρχαρίες!

Λέω να σταματήσω! Υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστώ λαϊκιστής. Γιατί προσπαθώ να συνδέσω πράγματα που δε συνδέονται! Τι φταίει η ΖΗΜΕΝΣ, ας πούμε, για το μωρό που κάηκε; Τι φταίει η ΕΕ με τα τριάντα εκατομμύρια των ανέργων, για τη δεκαεφτάχρονη μάνα που ήθελε να «ακουμπήσει» κάπου τα παιδιά της για να τα σώσει; Δεν παραφρόνησα, παρότι παραλίγο και αυτό να είχε συμβεί, γιατί συγκλονίστηκα μόλις άκουσα πρωί πρωί την είδηση! Κρατάω τα μικρανίψια μου στην αγκαλιά μου και τρελαίνομαι να μυρίζω τις μυρουδιές που βγάζει το τρυφερό δέρμα τους. Αλήθεια, τι μυρουδιά βγάζει η καμένη παιδική σάρκα; Υπάρχει κανένας υπεύθυνος να με πληροφορήσει;

Ας γυρίσουμε στα δικά μας! Πού πήγαν, τελικά, τα λεφτά της ΖΗΜΕΝΣ; Τα κράτησε ο Τσουκάτος ή τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ;


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΜΟΣΧΑΤΟ
Απόπειρα να μπουν κάγκελα

Πέρυσι έγινε η πρώτη απόπειρα να μπουν συρματοπλέγματα γύρω από τον ελεύθερο χώρο έκτασης 240 στρ. ο οποίος εκτείνεται ανάμεσα στις εκβολές του Ιλισού και του Κηφισού. Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων τα συρματοπλέγματα έπεσαν, ωστόσο το μεγάλο ξεπούλημα που έχει ξεκινήσει δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Με νόμο του 2005 - και χωρίς την αντίδραση της τότε δημοτικής αρχής Μοσχάτου (ΠΑΣΟΚ) - η έκταση παραχωρήθηκε στη «μεσίτρια» εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», παρ' όλο που κανένα ολυμπιακό έργο δεν υλοποιήθηκε σε αυτήν.

Η πρόταση της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» ήταν σε πρώτη φάση η εξής: 160 στρ. να παραχωρηθούν αποκλειστικά σε ιδιώτη για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα εκμεταλλεύεται ο ίδιος, για εμπορική χρήση και φυσικά για τη δημιουργία «πρασίνου» (σ.σ. θέσεις πάρκινγκ, προαύλιος χώρος κλπ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ