ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2025
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καλεί σε ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης στον λαό της Βενεζουέλας

«Εξω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική η μπότα των ιμπεριαλιστών!»

Με σύνθημα «Ούτε στην εσωτερική συνθηκολόγηση, ούτε στην ιμπεριαλιστική κατοχή! Εξω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική η μπότα των ιμπεριαλιστών!», το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PCV) μέσα από ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής απευθύνεται στην εργατική τάξη και στον λαό της Βενεζουέλας, καλώντας παράλληλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα και τους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο να εντείνουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας απέναντι στη μεγάλη κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας και όλης της Λατινικής Αμερικής.

Ανάμεσα σε άλλα η ΚΕ του PCV τονίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος «καυχιέται για την ανάπτυξη του "μεγαλύτερου Ναυτικού που συγκεντρώθηκε ποτέ", στα ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας, δεν συνιστούν απλή ρητορική πρόκληση. Είναι η συγκεκριμένη έκφραση του "πορίσματος Τραμπ" για το Δόγμα Μονρόε: Μια ανοιχτά νεοαποικιακή και μιλιταριστική επικαιροποίηση που στοχεύει να μετατρέψει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ξανά σε προτεκτοράτα εξορύξεων, τα οποία θα υπόκεινται στη βούληση του μονοπωλιακού κεφαλαίου των ΗΠΑ. Το τελεσίγραφο από τον Λευκό Οίκο είναι σαφές και βάναυσο: Η πλήρης παράδοση του πετρελαίου, της γης και άλλων στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων του έθνους».

Και ξεκαθαρίζει ότι «για το PCV η ανάλυση πρέπει να ξεκινά από μια θεμελιώδη παραδοχή: Αυτή η επιθετικότητα, την οποία υποστηρίζει το αντιδραστικό μπλοκ της αντιπολίτευσης με επικεφαλής την Μαρία Κορίνα Ματσάδο, δεν στρέφεται ενάντια σε μια συγκεκριμένη κυβερνητική διαχείριση αλλά ενάντια στην εθνική κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα της Βενεζουέλας, στο δικαίωμα των λαών της Αμερικής μας να αποφασίζουν τη μοίρα τους ελεύθεροι».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επισημαίνει, η εντολή της κυβέρνησης Τραμπ «να επιβληθεί "πλήρης και πλήρης αποκλεισμός" στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας συνιστά, από πολιτική και νομική άποψη, μια πραγματική πράξη πολέμου». Πρόκειται για «μια στρατιωτική πολιορκία με στόχο την πλήρη ασφυξία της εθνικής οικονομίας», με στόχο να μπορέσουν οι ΗΠΑ «να οικειοποιηθούν τους πόρους τους οποίους ο Τραμπ χαρακτηρίζει κυνικά "κλεμμένους"».

Την ίδια στιγμή, τονίζει, «αυτή η ιμπεριαλιστική απειλή επικρέμαται πάνω από μια χώρα της οποίας η ικανότητα να απαντήσει έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από εσωτερικούς παράγοντες (...) Η υποχώρηση και ο αυταρχικός κατήφορος της ηγεσίας του PSUV έχει οδηγήσει στην παράδοση της κυριαρχίας, στην υποταγή της χώρας στα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου και των παλιότερων και νέων τοπικών οικονομικών ομάδων στην περιοχή». Καταγγέλλει δε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο «έχει βαθύνει μια κατασταλτική πολιτική» που ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει επιταχύνει δραστικά την κατάργηση πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, με την εργατική τάξη να «οδηγείται στις σημερινές εξελίξεις απειλούμενου πολέμου, με κονιορτιοποιημένους μισθούς και συντάξεις, δικαιώματα σε αναστολή» κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΕ του PCV τονίζει: «Οταν οι κομμουνιστές λέμε όχι στην ξένη στρατιωτική παρέμβαση και όχι στον εσωτερικό αυταρχισμό, δεν είμαστε ουδέτεροι ούτε μετριοπαθείς. Εχουμε μια καθορισμένη θέση: Είμαστε στο πλευρό των εξαθλιωμένων πλειοψηφιών, που σήμερα είναι τα κύρια θύματα τόσο της αντεργατικής όσο και της αντιλαϊκής πολιτικής της παράνομης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο όσο και μιας πιθανής ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επίθεσης. Η υπεράσπιση της πατρίδας δεν μπορεί να συγχέεται με τη στήριξη του αυταρχικού μπλοκ που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά ούτε και με την αδιαφορία για τη ξένη μπότα».

Καλεί δε «σε διεθνή ταξική αλληλεγγύη, απευθύνοντας έκκληση στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού προλεταριάτου, να καταγγείλουν την ιμπεριαλιστική πειρατεία και τη νεοαποικιακή επίθεση κατά της Βενεζουέλας, εναντίον ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία ζητά ο Τραμπ

Στο μεταξύ, σε νέες του δηλώσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, αναφερόμενος στα δύο πλοία που έχουν ήδη κατασχέσει με στρατιωτικό ρεσάλτο οι ΗΠΑ, είπε ότι θα παραμείνουν στον έλεγχο των αμερικανικών αρχών και τα σχεδόν 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που μετέφεραν «ίσως τα πουλήσουμε. Ισως τα κρατήσουμε. Ισως τα χρησιμοποιήσουμε στα στρατηγικά αποθέματα».

Ερωτηθείς αν βασικός στόχος είναι να εξαναγκαστεί ο Μαδούρο σε παραίτηση, ο Τραμπ απάντησε πως «αυτό εξαρτάται από τον ίδιο, τι θέλει να κάνει. Νομίζω ότι θα ήταν έξυπνο εκ μέρους του να το κάνει. Αλλά, ξαναλέω, θα το μάθουμε (...) Αν θέλει να κάνει κάτι, αν παίξει σκληρά, θα είναι η τελευταία φορά που θα μπορεί να παίξει σκληρά».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες τα ξημερώματα οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέο πλήγμα εναντίον σκάφους στον ανατολικό Ειρηνικό, όπου συνεχίζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο όνομα της «αντιμετώπισης των δικτύων του ναρκεμπορίου», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακόμα ένας άνθρωπος.

ΗΠΑ
Εντείνεται η κούρσα εξοπλισμών και με πολεμικά πλοία νέας κλάσης

Σχέδια για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων νέας κλάσης μεγάλου μεγέθους βάζει μπροστά η κυβέρνηση Τραμπ, εντείνοντας τους εξοπλισμούς με στόχο τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στον διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Από τη Φλόριντα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι τα εν λόγω «πλοία μάχης» (battleships) θα είναι «τα καλύτερα στον κόσμο» και ότι σε πρώτη φάση θα φτιαχτούν τουλάχιστον δύο πλοία «κλάσης Τραμπ», εκτοπίσματος έως 40.000 τόνων, το πρώτο από τα οποία θα ονομαστεί «USS Defiant».

Πρόσθεσε ότι η ναυπήγηση αυτών των νέων πολεμικών πλοίων επιδιώκει να στείλει μηνύματα «σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο στην Κίνα», ισχυριζόμενος πως οι ΗΠΑ «συνεννοούνται πολύ καλά με την Κίνα» - η οποία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία το τρίτο κατά σειρά αεροπλανοφόρο της.

Ο Τραμπ υπολόγισε ότι τα δύο πρώτα πολεμικά πλοία θα ναυπηγηθούν στις ΗΠΑ και θα είναι έτοιμα σε περίπου 2,5 χρόνια. Στη συνέχεια θα ναυπηγηθούν άλλα 20 έως 25, φέροντας συμβατικό οπλισμό, όπως πυροβόλα, και οπλισμό νέας τεχνολογίας: Λέιζερ, υπερηχητικούς πυραύλους και πυραύλους με πυρηνική γόμωση.

Πριν τη δημοσιοποίηση των σχεδίων αυτών ψηφίστηκε από το Κογκρέσο νομοσχέδιο για την «άμυνα», που προβλέπει ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 900 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο εξής την πώληση drones ξένης κατασκευής, καθώς και κρίσιμων εξαρτημάτων για μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για μελλοντικές εισαγωγές και πωλήσεις drones, και δεν θα επηρεάζουν όσα έχουν ήδη πωληθεί ή βρίσκονται σε χρήση.

Στον «πάγο» έργα για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Το ίδιο 24ωρο η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλα τα μεγάλα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας» και «προστασίας του περιβάλλοντος».

Πρόκειται για πέντε μεγάλα κατασκευαστικά έργα αιολικής ενέργειας, στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών.

Η αιολική ενέργεια συνεισέφερε το 2023 περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αμερικανικής εταιρείας «Dominion Energy», που έχει αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ, καθώς προειδοποίησε ότι η διακοπή των έργων απειλεί «την αξιοπιστία του δικτύου ηλεκτροδότησης για ορισμένες από τις σημαντικότερες ανάγκες της χώρας ως προς τη διεξαγωγή πολέμου, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις πολιτικές υποδομές».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Νεκροί δύο ανθρακωρύχοι από έκρηξη

Δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους προχθές από έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο στην Πολωνία, όπου το 2022 είχαν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι από παρόμοια έκρηξη.

Σύμφωνα με τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TVP, 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς σε πολωνικά ορυχεία.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος 830 μέτρων στο Πνιόβεκ της Σιλεσίας (νότια Πολωνία), ενώ σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου, «Jastrzebska Spolka Weglowa» (JSW), οι δύο ανθρακωρύχοι που σκοτώθηκαν είχαν εμπειρία πολλών ετών.

Οι διασώστες ανέσυραν τους δύο νεκρούς έπειτα από έρευνα που διήρκεσε επτά ώρες, ενώ άλλοι οκτώ ανθρακωρύχοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρώτη απέλαση προς τη Συρία

Την πρώτη απέλαση προς τη Συρία τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποίησε χθες η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε έναν 27χρονο Σύρο εγκληματία στη Δαμασκό.

Η απέλαση χαρακτηρίζεται «συμβολική» από την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα.

«Υποστηρίζουμε τον έλεγχο, τη συνέπεια και μια σταθερή στάση, καθώς και μηδενική επιείκεια απέναντι στους εγκληματίες και σε όσους θεωρούνται απειλή», δήλωσε στην «Bild» ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Ντόμπριντ.

Ηδη στην προγραμματική συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών προβλέπεται ότι «θα απελαύνουμε ανθρώπους από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ξεκινώντας από τους εγκληματίες και όσους θεωρούνται απειλή».

ΓΑΛΛΙΑ
Παραμένουν οι διαφωνίες για την έγκριση προϋπολογισμού

Με 496 ψήφους υπέρ και καμία κατά η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χτες «ειδικό νόμο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να ξεπεραστούν προσωρινά οι επιπλοκές που προκαλεί η συνεχιζόμενη δυσκολία να εγκριθεί σχέδιο προϋπολογισμού για το 2026.

Την περασμένη Παρασκευή η κοινή επιτροπή Γερουσίας και Εθνοσυνέλευσης δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το σχέδιο προϋπολογισμού που πρότεινε ο πρωθυπουργός Σ. Λεκορνί, μετά τις νέες αναπροσαρμογές στο πλαίσιο του σχετικού συνεχιζόμενου ενδοαστικού παζαριού.

Οπως είπε ο Λεκορνί, ο «ειδικός νόμος» ήταν αναγκαίος για τη «συνέχιση της εθνικής ζωής» και τη «λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών» (τη δυνατότητα του αστικού κράτους να εισπράττει φόρους και να δανείζεται).

Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζόν δήλωσε ότι «αυτός ο ειδικός νόμος δεν είναι προϋπολογισμός (...) Πρέπει το συντομότερο δυνατόν, τον Ιανουάριο, να καταλήξουμε σε έναν προϋπολογισμό για τη χώρα».

Στο μεταξύ, την επιτάχυνση των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό επιβεβαίωσε με παρέμβασή του και ο καταδικασθείς για υποθέσεις διαφθοράς, αλλά αποφυλακισμένος υπό όρους πρώην Πρόεδρος της χώρας Ν. Σαρκοζί, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα για «το ευρύτερο δυνατό πνεύμα ενότητας στη δεξιά», «φωτογραφίζοντας» μία συνεργασία μεταξύ της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Λεπέν και των «Ρεπουμπλικάνων» (LR). Αντιδρώντας ο Ξ. Μπερτράν, στέλεχος της γκωλικής δεξιάς, σχολίασε ότι ο Σαρκοζί «έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των LR».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΜΙΛΟΣ «TELEFONICA»
Χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας

Με την «έγκριση» των εργατοπατέρων...

Σχέδιο ...«αναδιάρθρωσης» που ξεκίνησε ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας «Telefonica» και εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από τους εργατοπατέρες των σοσιαλδημοκρατικών συνδικάτων προβλέπει «κατάργηση περίπου 5.500 θέσεων εργασίας» στην Ισπανία.

Ο όμιλος, ο οποίος στοχεύει να γίνει σημαντικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή τεχνολογία τα επόμενα χρόνια, προέβλεψε «μέση ετήσια εξοικονόμηση σχεδόν 600 εκατ. ευρώ από το 2028», ενώ αναμένει συνολικές «εξοικονομήσεις» έως και 2,8 δισ. ευρώ το 2028 και 3 δισ. ευρώ το 2030.

«Εχει επιτευχθεί συμφωνία με τα συνδικάτα (...) με σκοπό την εφαρμογή σχεδίων εθελούσιας εξόδου, που αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 5.500 εργαζομένους», δήλωσε ο ισπανικός όμιλος, εκτιμώντας το κόστος του σχεδίου σε «περίπου 2,5 δισ. ευρώ προ φόρων».

Οι απολύσεις επηρεάζουν τις επτά θυγατρικές του ισπανικού παρόχου και οριστικοποιήθηκαν έπειτα από λίγο λιγότερο από έναν μήνα διαπραγματεύσεων.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας οι εργατοπατέρες των συνδικάτων UGT, CCOO και Sumados - Fetico ανακοίνωσαν ξεχωριστά την αποδοχή του σχεδίου που πρότεινε η διοίκηση του ομίλου, το οποίο εξαιρεί τις «αναγκαστικές απολύσεις» και παρατείνει τη Συλλογική Σύμβαση «μέχρι το 2030»...

Μόλις «το 10% έως 15% των υπό κατάργηση θέσεων εργασίας, ανάλογα με τη θυγατρική, θα αντισταθμιστούν από νέες προσλήψεις», ομολόγησε το UGT...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ