ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παζάρια και ισραηλινά σχέδια για επίθεση στο Ιράν

Από την ομιλία του Ιρανού Προέδρου στο Kοινοβούλιο της χώρας

Copyright 2019 The Associated

Από την ομιλία του Ιρανού Προέδρου στο Kοινοβούλιο της χώρας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Κλιμακώνουν την πίεση στο Ιράν οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακοινώνει νέες κυρώσεις σε βάρος 16 ιρανικών ναυτιλιακών και άλλων επιχειρήσεων, αποκλείοντας παράλληλα οποιαδήποτε «παρέκκλιση» από τις κυρώσεις που διευκολύνει τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής 15 δισ. δολαρίων στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Προειδοποίησε δε ότι «θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις σύντομα» επισημαίνοντας: «Δεν μπορούμε να είμαστε πιο σαφείς, ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μια εκστρατεία μέγιστης πίεσης και ότι δεν σκοπεύουμε να παράσχουμε εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις».

Το ίδιο 24ωρο δημοσιεύτηκε εκτενής έρευνα των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» με τον τίτλο «Η μυστική ιστορία γύρω από την ώθηση για χτύπημα στο Ιράν», που συντάχθηκε μετά από συνεντεύξεις με δεκάδες Αμερικανούς και Ισραηλινούς διπλωματικούς, πολιτικούς αξιωματούχους, εξυπηρετώντας διάφορες σκοπιμότητες. Η έκθεση προειδοποιεί ότι το Ισραήλ, που φέρεται πως προετοιμάζεται πάνω από μία 10ετία να επιτεθεί στρατιωτικά στο Ιράν, σήμερα σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση σε βάρος της Τεχεράνης με ή χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης Τραμπ. Ισραηλινοί πρώην και νυν αξιωματούχοι, που μίλησαν στην εφημερίδα, θεωρούν την κυβέρνηση Τραμπ πιο «ελαστική» μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι, επί Προέδρου Τραμπ, βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» σε ένα (ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ευρύτερη Μέση Ανατολή και διεθνώς) τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι αρθρογράφοι επικαλούνται επίσης δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ (επί Ομπάμα) Νταν Σαπίρο, ότι σήμερα «είναι πολύ πιο πιθανό ο Τραμπ να δώσει το πράσινο φως στον Νετανιάχου να χτυπήσει το Ιράν, από το να χτυπήσει ο ίδιος ο Τραμπ μόνος του».

Οι κινήσεις του Ιράν

Μπροστά σε αυτές τις προσπάθειες και κινήσεις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από το Μπανγκλαντές όπου βρέθηκε χτες, ξεκαθάρισε τη βάση της τακτικής που ακολουθεί η χώρα του στη διαπραγμάτευση κυρίως με τις ισχυρές χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), που για τα δικά τους συμφέροντα θέλουν να διατηρήσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά θα κάνουμε και τα δικά μας βήματα», είπε ο Ζαρίφ, διευκρινίζοντας ότι εάν οι διαπραγματεύσεις πετύχουν, αυτά τα βήματα θα σταματήσουν και θα ανακληθούν. Και πρόσθεσε: «Εάν αποτύχουν και οι Ευρωπαίοι δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και την επιστροφή χρημάτων από αυτό με διάφορους τρόπους, τότε το Ιράν θα συνεχίσει τα βήματά του... Θα κάνουμε το τρίτο βήμα στις επόμενες δύο μέρες».

Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε φανεί απαισιόδοξος για την πιθανότητα συμφωνίας με την ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει «το επόμενο βήμα αποχώρησης» από δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Εδωσε περιθώριο για διαπραγματεύσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες, τονίζοντας ότι εάν και τότε οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, «τότε θα προχωρήσουμε στο τέταρτο βήμα» με παράλληλη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, από το Παρίσι, όπου βρέθηκε τις τελευταίες μέρες για διαπραγματεύσεις με Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας μόνο εάν της προσφερθεί πιστωτική γραμμή ύψους 15 δισ. δολαρίων σε αντάλλαγμα για την πώληση πετρελαίου. Ωστόσο, η βασική αδυναμία της γαλλικής πρότασης είναι πως θέτει ως βασική προϋπόθεση να επιτρέψουν σχετικές εξαιρέσεις οι ΗΠΑ, οι οποίες βεβαίως το απορρίπτουν...

Απελευθέρωση πληρώματος

Νωρίτερα, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η Τεχεράνη άφησε ελεύθερα επτά μέλη του πληρώματος του βρετανικού δεξαμενόπλοιου «Stena Impero», που κατελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις στις 19 Ιούλη με την κατηγορία παράβασης κανονισμών ναυτιλίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε πως οι επτά απελευθερώθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους και μπορεί να αναχωρήσουν σύντομα από το Ιράν.

ΣΥΡΙΑ
Εντείνεται η παρέμβαση στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνονται οι κινήσεις και τα παζάρια της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με στόχο τη δημιουργία υποτιθέμενων «ζωνών ασφαλείας» ώστε, μεταξύ άλλων, και με μοχλό τον μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων, να διατηρήσει ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προωθώντας τα συμφέροντα της αστικής της τάξης.

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε τις αξιώσεις για τη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ (όπου δρουν κυρίως τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα», του «Ισλαμικού Κράτους» και φιλοτουρκικές ομάδες αντικαθεστωτικών) λέγοντας ότι θα θέσει ζήτημα για την «ασφάλεια» της περιοχής στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, υπολογίζοντας να συναντηθεί μαζί του το τρίτο 10ήμερο του μήνα πιθανώς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ισχυρίστηκε ότι «το Ιντλίμπ εξαφανίζεται αργά», παρά την εκεχειρία που έθεσαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο δυνάμεις του ρωσικού και του συριακού στρατού, διαβλέποντας την πιθανότητα να εξελιχθεί σε ένα «νέο Χαλέπι», το οποίο τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού με τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας. Αμφισβήτησε ότι η Αγκυρα ευθύνεται για τις μεγάλες ροές Σύρων προσφύγων και ξένων μεταναστών προς την Ελλάδα και κατηγόρησε την ΕΕ πως έχει αθετήσει πολλές από τις υποσχέσεις της σε σχέση με την (οικονομική και άλλη) υποστήριξη των Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Οι αξιώσεις της Τουρκίας θα μπουν και στην τριμερή σύνοδο Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας (που θεωρούνται εγγυήτριες δυνάμεις της «εκεχειρίας» στη Συρία) στην Αγκυρα στις 16 του μήνα.

Κουρδικές αντιδράσεις

Τις κινήσεις του τουρκικού στρατού ιδιαίτερα στη ΒΑ Συρία παρατηρούν με προσοχή και ανησυχία φιλοαμερικανικές δυνάμεις Κούρδων. Η Ιλχάμ Αχμεντ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου», σε συνέντευξη χτες στο πρακτορείο ΑΡ, προειδοποίησε ότι «εάν τα τουρκικά στρατεύματα δεν φύγουν από τα σύνορα, θα θεωρούνται πάντα απειλή». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες Τούρκων στρατιωτικών να δημιουργήσουν δήθεν «ζώνες ασφαλείας» σε περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, με απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού θύλακα. Επιβεβαίωσε ότι Κούρδοι έχουν ξεκινήσει την αποχώρηση από περιοχές της Βόρειας Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία σε βάθος περίπου 5 χλμ. Πρόσθεσε ότι οι έως τώρα συνεννοήσεις που έχουν κάνει με Αμερικανούς στρατιωτικούς στην περιοχή προβλέπουν απομάκρυνση των Κούρδων των δυνάμεων YPG και SDF σε βάθος 5 έως 14 χλμ. και παράδοση του βαρέος οπλισμού τους σε βάθος 20 χλμ. (αν και η Τουρκία παζαρεύει την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών σε βάθος τουλάχιστον 50 - 60 χλμ.). Υποστήριξε ότι η έναρξη αποχώρησης Κούρδων μαχητών από μεθοριακές περιοχές της ΒΑ Συρίας εκφράζει «ετοιμότητα και σοβαρότητα», ωστόσο παρατήρησε ότι η Τουρκία θα πρέπει επίσης να απομακρύνει τα στρατεύματά της από την περιοχή... Προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ (σύμφωνα με το ΑΡ, διατηρούν σήμερα περίπου 1.000 στρατιωτικούς στη Συρία) ενδεχομένως να αναγκαστούν να αυξήσουν τα στρατεύματά τους με αφορμή τα σχέδια των κοινών περιπολιών με Τούρκους αλλά και Κούρδους στρατιωτικούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κόντρες για παράταση ή εκλογές...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται, μέρα με τη μέρα, οι ενδοαστικές συγκρούσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται «ανυποχώρητη» στην τακτική πιέσεων για σκληρό Brexit και πιθανής διεξαγωγής πρόωρων εκλογών πριν την προβλεπόμενη έναρξη αποχώρησης από την ΕΕ, στις 31 Οκτώβρη, σε μία προσπάθεια να χειραγωγήσει τμήματα των λαϊκών στρωμάτων που παραμένουν δυσαρεστημένα από τις πολιτικές της ΕΕ και τις συνεχείς πολιτικές λιτότητας που ασκούνται σε βάρος τους.

Με αυτήν τη «λογική» ο Μπ. Τζόνσον αυξάνει, παράλληλα, τις πιέσεις σε εσωκομματικούς αντιπάλους, καθώς με δική του εντολή επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις στους 21 Συντηρητικούς βουλευτές που αψήφισαν την κομματική γραμμή, καταψηφίζοντας, μαζί με άλλους 307 βουλευτές της αντιπολίτευσης, αργά το βράδυ της Δευτέρας, επί της αρχής κυβερνητική πρόταση για Brexit χωρίς συμφωνία. Οι 21 χάνουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Οι εξελίξεις στη Βουλή των Κοινοτήτων ανέβασαν πολύ τους τόνους, με τον πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον να παραβιάζει το «πρωτόκολλο» και να αποκαλεί τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, «χλωριωμένο κοτόπουλο» και «δειλό», επειδή τον προκάλεσε, μεταξύ άλλων, να αποκαλύψει τις προθέσεις του μπροστά στη μελλοντική διαπραγμάτευση μίας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ. Οι κόντρες ανάμεσα σε Τζόνσον και Κόρμπιν εντάθηκαν περισσότερο όταν ο τελευταίος εναντιώθηκε στα σχέδια του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές έως τις 15 Οκτώβρη εάν προηγουμένως δεν αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Αργότερα, χτες το απόγευμα, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που επιδιώκει παράταση του Βrexit έως τον Γενάρη του 2020, εκτός και εάν προηγουμένως η Βουλή εγκρίνει είτε μία νέα συμφωνία ή ένα άτακτο Brexit έως τις 19 Οκτώβρη. Το νομοσχέδιο θεωρήθηκε νέο «χαστούκι» για την κυβέρνηση, καθώς πήρε 329 ψήφους υπέρ, έναντι 300 κατά. Ακολούθησε η κατάθεση σειράς τροπολογιών που παρέτεινε τις συζητήσεις, τις αντεγκλήσεις και νέα ψηφοφορία για ώρες. Στην τρίτη ανάγνωσή του το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 327 ψήφους υπέρ, έναντι 299 κατά. Ακολούθησε αργότερα το βράδυ συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών...

Οσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο, η επόμενη φάση προβλέπει την προώθησή του στη Βουλή των Λόρδων, ώστε να συζητηθεί το αργότερο έως αύριο Παρασκευή το απόγευμα, προτού να τεθεί ξανά για έγκριση, για τελευταία φορά, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μπροστά σε όλα αυτά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ αμφέβαλε εάν είναι πλέον εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτώβρη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Νετανιάχου σπεύδει στο Λονδίνο...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ξαφνική επίσκεψη - αστραπή στο Λονδίνο πραγματοποιεί σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον (με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ενόψει Brexit) και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ. Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται πως οι συναντήσεις του με τους Τζόνσον και Εσπερ σχετίζονται με το Ιράν και την ευρύτερη περιοχή.

Χτες, ο Νετανιάχου μετέβη, μετά από 21 χρόνια, στην κατεχόμενη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα φύγουν ποτέ» οι Εβραίοι έποικοι, που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της πόλης σε βάρος των Παλαιστινίων κατοίκων της. Επιπλέον, χτες, και ενώ απομένουν λίγες μέρες μέχρι τις γενικές εκλογές (17 Σεπτέμβρη), το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου κατέθεσε αίτηση στα δικαστήρια προκειμένου να επιτραπεί σε στελέχη του να τοποθετήσουν κάμερες στα εκλογικά τμήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ