ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Νέες κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ ενάντια στο άγριο χαράτσωμα και την «απελευθέρωση»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Βέροια
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Βέροια
Νέες κινητοποιήσεις σε γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες σωματεία και φορείς σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, ενάντια στις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ενάντια στις διακοπές ρεύματος και την ένταση του κυνηγητού σε βάρος εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, συνολικά ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας που καταδικάζει σε ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και φέρνει απολύσεις εργαζομένων.

Σωματεία της Κοζάνης πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα ταμεία της ΔΕΗ ΑΕ στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να στείλουν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζόμενων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, Οικοδόμων Κοζάνης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γουνεργατών/τριών Σιάτιστας, Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Κοζάνης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ).

Το ΣΕΕΕΝ σχεδιάζει κλιμάκωση της δράσης του το επόμενο διάστημα, ενάντια στους κυβερνητικούς και ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς για τη ΔΕΗ. Στις 18/9 καλεί φορείς και σωματεία σε σύσκεψη στην Κοζάνη, στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ήδη έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Πτολεμαΐδα την 1η Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στο μεταξύ, κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε χτες και στη Βέροια, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Σήμερα, Πέμπτη, αντίστοιχη κινητοποίηση στη ΔΕΗ στη Νάουσα οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Ακρα του τάφου σιωπή από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Την ίδια ώρα που τα ταξικά σωματεία σε όλους τους κλάδους οργανώνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που χτυπούν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ μαζί με όλο το λαό, οι εργατοπατέρες στην πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (προέλευσης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) τηρούν... άκρα του τάφου σιωπή!

Μάλιστα, δεν έχουν δώσει απολύτως καμιά απάντηση στο αίτημα της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» ΔΕΗ για άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του ΔΣ της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στη νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο κείμενο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» που έχει καταθέσει εδώ και τρεις μέρες και μέχρι χτες η πλειοψηφία δεν είχε απαντήσει σημειώνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με μεγάλη ταχύτητα ολοκληρώνει το έργο που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την παράδοση της παραγωγής Ενέργειας και των δικτύων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα κλιμακώνει την επίθεση στα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με νέους εκβιασμούς και απειλές για δεκάδες χιλιάδες διακοπές συνδέσεων, με νέα επίθεση στα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

Για όλα αυτά σας καλούμε να προγραμματίσετε άμεσα σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του ΔΣ προκειμένου να συζητηθεί και να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων σε αγωνιστική κατεύθυνση».

Διαμαρτυρία για την Υγεία στη Χίο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Χίου καλούν σωματεία και φορείς του νησιού, αύριο, Παρασκευή, στις 11.30 π.μ. Την κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί όλα τα σωματεία της δύναμής της να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ).

Τώρα είναι η ώρα!

Στην πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, συνθλίβεται η απάτη της «βιώσιμης ανάπτυξης», το «αφήγημα» που προβαλλόταν απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή, προκειμένου να μπουκώσουν με νέα προνόμια και χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, να τσακιστούν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα, με τυράκι για τους εργαζόμενους τα δήθεν προσδοκώμενα «οφέλη» από την «πίτα του πλούτου που θα μεγαλώσει».

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας - Θράκης που δόθηκε προχτές, ενόψει της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη. Η υψηλή ανεργία, η απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν τη δραματική πραγματικότητα για την εργατική τάξη της περιοχής, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα ποσοστά ανεργίας που παρουσιάστηκαν είναι αποκαλυπτικά: Θεσσαλονίκη 30%, Κιλκίς 30%, Πιερία 19%, Χαλκιδική 16% - 18% το καλοκαίρι, Καστοριά 55% - 60%, Ροδόπη 40%, Ξάνθη 45%, Εβρος 13%, Σέρρες 28% - 29%, Φλώρινα 42%, Δράμα 20%, Πέλλα 30%. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, στην Ξάνθη οι ελαστικές μορφές απασχόλησης ξεπερνούν το 55%, ενώ και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζονται ως «υπόδειγμα» από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, οι μισθοί είναι χαμηλοί, μέχρι 600 - 650 ευρώ, η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, όπως και τα ελαστικά ωράρια και η υποαπασχόληση.

Ομως αυτές οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που περιγράφουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και οργίζονται τάχα για τις επιπτώσεις της στις ζωές των εργατών και των οικογενειών τους, έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους και την περίοδο της κρίσης στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων και τα διάφορα «αφηγήματα» που πρόβαλαν για την ανάπτυξη. Με τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ συνεταιρίζονται στην επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, δίπλα στον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες.

Ταυτόχρονα, έδωσαν μάχες για να μην κουνηθεί φύλλο μέσα στους χώρους δουλειάς, διαμορφώνοντας από κοινού με την εργοδοσία «βολικούς» συσχετισμούς, με νοθείες, αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων, κ.λπ. Και σήμερα ακόμα, που η κυβέρνηση θέλει να βάλει «στο γύψο» τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, να αφοπλίσει το οργανωμένο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα για να διαφυλάξει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, κάνουν την «πάπια».

Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να στοιχηθούν με αυτούς που συζητάνε ως κοινωνικοί εταίροι με τις εργοδοτικές ενώσεις και την κυβέρνηση και αναλαμβάνουν να πλασάρουν στους εργαζόμενους ως «μονόδρομο» τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εργοδοτών. Δεν μπορεί να ανέχονται αυτούς που παζαρεύουν πόσα δικαιώματα θα χάσουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι και αποτελούν «όχημα» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Τώρα είναι η ώρα να μπουν αποφασιστικά στη μάχη, για να δυναμώσουν το κίνημα που έχει σταθερό μέτωπο υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί. Να δυναμώσουν το κίνημα που παλεύει για την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους. Με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, να στείλουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι απορρίπτουν το δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής. Επιλέγουν να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν και τον καρπώνονται οι λίγοι.


Α. Α.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Πέμπτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Η σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα

Σε οργάνωση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα και σε πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους καλεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε σωρηδόν απολύσεις συναδέλφων που εργάζονται με καθεστώς ενοικίασης, με στόχο την απόλυση του 10-15% των ενοικιαζόμενων μέχρι το τέλος του χρόνου. Με πρόσχημα τη μείωση λειτουργικού κόστους, προχωρά σε κατά γράμμα τήρηση των μνημονιακών νόμων όλων των κυβερνήσεων, επιδιώκοντας μείωση του προσωπικού, καταπάτηση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων, επιβολή του δόγματος "νόμος και τάξη"».

«Οι κινήσεις αυτές», προσθέτει το κλαδικό Σωματείο, «είναι στο ίδιο μοτίβο με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και την απόσχιση του κλάδου των "κόκκινων" δανείων, αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες. Είναι κοινός ο στόχος των τραπεζιτών, την ίδια στιγμή που το σύνολο των εργαζομένων θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά τη στόχευση του κεφαλαίου για χιλιάδες πλειστηριασμούς με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που κάθε άλλο παρά προστατεύει την πρώτη κατοικία».

«Την ίδια ώρα», καταγγέλλει, «οι πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία στις τράπεζες και στην Εθνική δεν βγάζουν τσιμουδιά για τις απολύσεις "δανεισμένων" και "ενοικιαζόμενων" συναδέλφων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται για πάνω από δέκα χρόνια στις τράπεζες. Η στάση αυτή των πλειοψηφιών στα επιχειρησιακά σωματεία και της ΟΤΟΕ, οι οποίοι δεν θεωρούν καν συναδέλφους αυτούς τους εργαζόμενους, διευκολύνει μόνο την εργοδοσία και τα σχέδιά της».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους συναδέλφους από τρίτες εταιρείες να μην υπογράψουν καμία απόλυση, να επικοινωνήσουν άμεσα με το κλαδικό Σωματείο, να συσπειρωθούν σε αυτό, να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΔΡΑΜΑ
Νέος θάνατος εργάτη σε μαρμαράδικο

Ενας 25χρονος εργάτης σκοτώθηκε χτες το μεσημέρι, την ώρα της δουλειάς, σε εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου στο Βιομηχανικό Πάρκο της Προσοτσάνης Δράμας, όταν καταπλακώθηκε από μαρμάρινο όγκο. Ο 25χρονος εργάτης απεγκλωβίστηκε μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Τα ακριβή αίτια για το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη βιομηχανία μαρμάρου της περιοχής διερευνώνται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ