ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση με καταστολή των αγώνων

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν χτες οι απεργοί λιμενεργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά. Εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ η κατάπτυστη διακήρυξη, ολοκληρώνοντας το έργο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ

Αποπνιχτική εξαιτίας των χημικών ήταν η ατμόσφαιρα στον Πειραιά

Eurokinissi

Αποπνιχτική εξαιτίας των χημικών ήταν η ατμόσφαιρα στον Πειραιά
Στις 7 χτες το βράδυ η Ακτή Μιαούλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. «Στρατός» από δυνάμεις καταστολής όλων των ειδών, κατ' εντολή της κυβέρνησης, εξαπέλυσε βάρβαρη επίθεση ενάντια στους απεργούς εργάτες του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Ρόπαλα και χημικά σε πλήρη δράση. Μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα έγινε αποπνιχτική.

Ενας απεργός περιφέρεται αιμόφυρτος χτυπημένος στο κεφάλι από μεταλλικό θραύσμα που πετάχτηκε από μηχανισμό χημικών. Αλλοι πέφτουν στο οδόστρωμα μη μπορώντας να αναπνεύσουν και δέχονται τις πρώτες βοήθειες από συναδέλφους τους. Για «σωτηρία» από τις χημικές ουσίες οι συγκεντρωμένοι βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από το μένος των δυνάμεων καταστολής δεν ξεφεύγουν ούτε οι βουλευτές, οι οποίοι προπηλακίζονται βίαια. Ανάμεσά τους η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας.

Την ίδια ώρα που οι δυνάμεις καταστολής χτυπούσαν τους απεργούς, μέσα στο κτίριο του ΟΛΠ, τα 9 από τα 13 μέλη της διοίκησης του Οργανισμού, σε διατεταγμένη υπηρεσία, αποφάσιζαν να εγκρίνουν το κατάπτυστο κείμενο της διακήρυξης του διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στις πολυεθνικές, αναλαμβάνοντας με τη σειρά τους τις δικές τους ευθύνες απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας.

Το πανό της Επιτροπής Αγώνα στη χτεσινή κινητοποίηση
Το πανό της Επιτροπής Αγώνα στη χτεσινή κινητοποίηση
Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, να συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ και να επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου» την ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας, είχε γίνει ορατή από νωρίς το πρωί, όταν αμέτρητες δυνάμεις καταστολής είχαν μετατρέψει ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά σε εμπόλεμη ζώνη.

Μέσα στο κλίμα της αστυνομοκρατίας, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, συγκεντρώθηκαν στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στο πλευρό τους έχουν και άλλους εργαζόμενους του Πειραιά, εργάτες της Ζώνης, ναυτεργάτες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ - την οποία συγκρότησαν σωματεία, συνδικαλιστές και παρατάξεις που θίγονται από τα όσα προωθούνται σε βάρος του λιμανιού - κατέφτασαν μετά από προσυγκέντρωση που είχαν στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια» όλοι μαζί ξεκίνησαν την πορεία προς το κτίριο του ΟΛΠ. Ισχυρές δυνάμεις καταστολής σταμάτησαν την πορεία λίγα μέτρα από την πύλη του κτιρίου. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με τους βουλευτές που ήταν παρόντες και εκπροσώπους φορέων προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Αρχικά τους επιτράπηκε η είσοδος και πέρασαν από το πρώτο μπλόκο των ΜΑΤατζήδων. Στη συνέχεια εγκλωβίστηκαν ακριβώς μπροστά στην πύλη του ΟΛΠ και προπηλακίστηκαν με βίαιο τρόπο. Την ίδια στιγμή εξαπολύθηκε και η επίθεση στους συγκεντρωμένους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκη, όμως μάταια.

Οι δυνάμεις καταστολής επί το έργον
Οι δυνάμεις καταστολής επί το έργον
Η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των εργαζομένων. Επισημαίνει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την παράδοση των λιμανιών στις πολυεθνικές και τονίζει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στη χρεοκοπημένη αντιλαϊκή πολιτική.

ΣΕΜΠΟ ΟΛΘ ΑΕ
Στην τελική ευθεία η παραχώρηση

Την Τρίτη η συνεδρίαση του ΔΣ για την έγκριση του διεθνούς διαγωνισμού

Για την επόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ για να εγκρίνει τη διακήρυξη του διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ξεπούλημα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Ηδη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους η «Hathison», η κινέζικη «Cosco», η δανέζικη APM, η «Port Singapore» και η αραβικών συμφερόντων «Dubai port». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ΓΓ Λιμένων του ΥΕΝ Γ. Βλάχος από τη Θεσσαλονίκη, οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να εκφραστούν μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα.

Μέσα σε διάστημα το αργότερο 10 ημερών μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΘ, θα δημοσιευτεί η προκήρυξη στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στη συνέχεια, σε διάστημα 53 ημερών, θα κατατεθούν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι τέλος Ιούνη, αναμένεται να έχει τελειώσει η διαδικασία, να έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον πάροχο και να έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

Η παραχώρηση θα έχει ελάχιστη διάρκεια 30 ετών, ενώ προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 250 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα. Στα πρότυπα του ΟΛΠ θα αντιμετωπιστεί και το μέλλον των εργαζομένων του ΟΛΘ. Ο ΓΓ του ΥΕΝ δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι το υπουργείο έχει έτοιμα 2 νομοσχέδια, για εθελούσια έξοδο και μετατάξεις στο Δημόσιο.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική καταστολή

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των λιμενεργατών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική επίθεση των ΜΑΤ κατά των λιμενεργατών, που έγινε με εντολή της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την κυβερνητική καταστολή. Πιο αποφασιστικά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους λιμενεργάτες και να συντονίσουν την πάλη τους κατά των ιδιωτικοποιήσεων, στο δρόμο της ανυπακοής και της αντιπαράθεσης με τον "ευρωμονόδρομο" της πλουτοκρατίας».

ΚΚΕ
Πάλη για αποκλειστικά δημόσια λιμάνια

Σε ανακοίνωσή του, για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των λιμενεργατών, κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης των λιμανιών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, δε θα θίξουν μόνο τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στα λιμάνια, αλλά θα έχουν βαριές επιπτώσεις για όλο το λαό. Η εισαγωγή προϊόντων στη χώρα θα γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη. Η κατάσταση στη ναυτιλία θα χειροτερεύσει και σε σχέση με την ασφάλεια και το κόστος.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα λιμάνια να μη διαπραγματευτούν τον τρόπο ή τη μορφή που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και να διεκδικήσουν μαζί με όλο το λαό αποκλειστικά δημόσια λιμάνια, σταθερή εργασία για όλους. Το ΚΚΕ καταγγέλλει και απαιτεί την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ και των άλλων κατασταλτικών δυνάμεων, που η κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει στα λιμάνια. Είναι μια πράξη αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που στοχεύει να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ