Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση με καταστολή των αγώνων

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν χτες οι απεργοί λιμενεργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά. Εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ η κατάπτυστη διακήρυξη, ολοκληρώνοντας το έργο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ

Αποπνιχτική εξαιτίας των χημικών ήταν η ατμόσφαιρα στον Πειραιά

Eurokinissi

Αποπνιχτική εξαιτίας των χημικών ήταν η ατμόσφαιρα στον Πειραιά
Στις 7 χτες το βράδυ η Ακτή Μιαούλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. «Στρατός» από δυνάμεις καταστολής όλων των ειδών, κατ' εντολή της κυβέρνησης, εξαπέλυσε βάρβαρη επίθεση ενάντια στους απεργούς εργάτες του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Ρόπαλα και χημικά σε πλήρη δράση. Μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα έγινε αποπνιχτική.

Ενας απεργός περιφέρεται αιμόφυρτος χτυπημένος στο κεφάλι από μεταλλικό θραύσμα που πετάχτηκε από μηχανισμό χημικών. Αλλοι πέφτουν στο οδόστρωμα μη μπορώντας να αναπνεύσουν και δέχονται τις πρώτες βοήθειες από συναδέλφους τους. Για «σωτηρία» από τις χημικές ουσίες οι συγκεντρωμένοι βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από το μένος των δυνάμεων καταστολής δεν ξεφεύγουν ούτε οι βουλευτές, οι οποίοι προπηλακίζονται βίαια. Ανάμεσά τους η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας.

Την ίδια ώρα που οι δυνάμεις καταστολής χτυπούσαν τους απεργούς, μέσα στο κτίριο του ΟΛΠ, τα 9 από τα 13 μέλη της διοίκησης του Οργανισμού, σε διατεταγμένη υπηρεσία, αποφάσιζαν να εγκρίνουν το κατάπτυστο κείμενο της διακήρυξης του διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στις πολυεθνικές, αναλαμβάνοντας με τη σειρά τους τις δικές τους ευθύνες απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας.

Το πανό της Επιτροπής Αγώνα στη χτεσινή κινητοποίηση
Το πανό της Επιτροπής Αγώνα στη χτεσινή κινητοποίηση
Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, να συνεχίσει στο δρόμο που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ και να επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου» την ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας, είχε γίνει ορατή από νωρίς το πρωί, όταν αμέτρητες δυνάμεις καταστολής είχαν μετατρέψει ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά σε εμπόλεμη ζώνη.

Μέσα στο κλίμα της αστυνομοκρατίας, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, συγκεντρώθηκαν στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στο πλευρό τους έχουν και άλλους εργαζόμενους του Πειραιά, εργάτες της Ζώνης, ναυτεργάτες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ - την οποία συγκρότησαν σωματεία, συνδικαλιστές και παρατάξεις που θίγονται από τα όσα προωθούνται σε βάρος του λιμανιού - κατέφτασαν μετά από προσυγκέντρωση που είχαν στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια» όλοι μαζί ξεκίνησαν την πορεία προς το κτίριο του ΟΛΠ. Ισχυρές δυνάμεις καταστολής σταμάτησαν την πορεία λίγα μέτρα από την πύλη του κτιρίου. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με τους βουλευτές που ήταν παρόντες και εκπροσώπους φορέων προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Αρχικά τους επιτράπηκε η είσοδος και πέρασαν από το πρώτο μπλόκο των ΜΑΤατζήδων. Στη συνέχεια εγκλωβίστηκαν ακριβώς μπροστά στην πύλη του ΟΛΠ και προπηλακίστηκαν με βίαιο τρόπο. Την ίδια στιγμή εξαπολύθηκε και η επίθεση στους συγκεντρωμένους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκη, όμως μάταια.

Οι δυνάμεις καταστολής επί το έργον
Οι δυνάμεις καταστολής επί το έργον
Η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των εργαζομένων. Επισημαίνει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την παράδοση των λιμανιών στις πολυεθνικές και τονίζει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στη χρεοκοπημένη αντιλαϊκή πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα αφήσουν να γίνει σιδερόφραχτο εργασιακό γκέτο το λιμάνι(22/3/2018)
Μάχη για να μην επικυρωθεί η παραχώρηση(16/10/2008)
Ανάγκη να αλλάξει ρότα ο αγώνας(13/6/2008)
Στην απεργία με την Επιτροπή Αγώνα(5/3/2008)
Τον τιμάνε το μισθό τους(18/1/2008)
"Δεν ξεχνάμε"!(24/3/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org