ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θρασύτατη παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόξενος στην πόλη ζήτησε μέτρα σε βάρος των απεργών ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο

Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει πλούσια πείρα από την αναμέτρηση με τους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες. Η νέα πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη
Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει πλούσια πείρα από την αναμέτρηση με τους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες. Η νέα πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη
Θρασύτατη πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού αποτελεί η παρέμβαση του Γάλλου πρόξενου, που ζήτησε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη μεταφορά εφοδίων στους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Π. Ορτολάν, την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΘ Γ. Τσάρα και του ζήτησε να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των κοντέινερ που πρόκειται να αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, για την τροφοδοσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για το θέμα ενημερώθηκε το υπουργείο Αμυνας, το οποίο πιέζει τη διοίκηση του λιμανιού να βρει διέξοδο ώστε να τηρηθούν οι ειδικές συμφωνίες προτεραιότητας των πλοίων που μεταφέρουν εφόδια για τη ΝΑΤΟική δύναμη στο Κόσσοβο. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο ΟΛΘ έχει έτοιμο σχέδιο επιστράτευσης των εργαζομένων, με το συγκεκριμένο πρόσχημα.

Ο ΟΛΘ ΑΕ με δελτίο Τύπου, επιβεβαιώνει την παρέμβαση του Γάλλου πρόξενου όμως διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρχε κάποια παρέμβαση πίεσης προς τη Διοίκηση του ΟΛΘ από το ΝΑΤΟ ή το ΥΕΘΑ. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Γάλλος πρόξενος επισκέφθηκε τον ΟΛΘ σε προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσει με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Ι. Τσάρα, διάφορα θέματα. Συζητήθηκε και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών και μεταξύ αυτών αναφέρθηκαν οι εξελίξεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ζητήθηκε να υπάρξει, αν είναι δυνατό, ομαλή εξυπηρέτηση γαλλικού πλοίου που θα έρθει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για την τροφοδοσία της KFOR, το προσεχές διάστημα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης

Την ωμή επέμβαση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά τη «νομιμοποίησε» δηλώνοντας άγνοια (!). «Δε γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά», ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, προκειμένου να δικαιολογήσει τη νομιμοφροσύνη της κυβέρνησης στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα. Ενώ φάνηκε ότι η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων που κινητοποιούνται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ ΑΕ, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τη σχετική αξίωση του ΝΑΤΟ, που παρεμβαίνει απροσχημάτιστα για την καταστολή των κινητοποιήσεων.

«Δεν έχει συζητηθεί κανένα τέτοιο θέμα», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος όταν κλήθηκε χτες από το «Ρ» να τοποθετηθεί αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Καμία σχετική εμπλοκή δεν έχει το ΓΕΕΘΑ ούτε το ΥπΕΘΑ, αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Και παραπέμπουν στο υπουργείο Εξωτερικών για τυχόν διπλωματικές συνεννοήσεις.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών του ΟΛΘ και Γραμματέας της ΟΜΥΛΕ Γ. Σπανόπουλος μιλώντας στο «Ρ» σημείωσε ότι δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας παρέμβασης, δεδομένου, όπως είπε, ότι αυτά τα φορτία εξυπηρετούνται συνήθως από το προσωπικό ασφαλείας.

Πλασάρει την ιδιωτικοποίηση ο Π. Ψωμιάδης

Η παράδοση των λιμανιών είναι ελκυστική μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, σημειώνει η ΝΑΣ, σχολιάζοντας τη θέση του νομάρχη Θεσσαλονίκης υπέρ των πολυεθνικών

«Ελκυστική» χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε, την Πέμπτη, με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Μάλιστα, τόνισε ότι το ξεπούλημα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) θα δώσει τη δυνατότητα για «ένα μεγάλο άνοιγμα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη». Χτες, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των σωματείων του ΟΛΘ ΑΕ απέφυγε τους χαρακτηρισμούς. Αφού άκουσε τις διαμαρτυρίες τους για τις δηλώσεις του και ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις από το ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ, διαπίστωσε (!) ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Σχολιάζοντας τη στάση του νομάρχη, που σπεύδει να αναλάβει ρόλο στην προώθηση του «διαλόγου» ώστε να περάσουν αναίμακτα οι αποφάσεις της κυβέρνησης, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών είναι πραγματικά ελκυστική για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια των μεταφορών και τα κέρδη τους.

«Δεν είναι όμως ελκυστική -προσθέτει η ΝΑΣ - για τους εργαζόμενους του ΟΛΘ που θα χάσουν πρώτα από όλα τη δουλιά τους και τα εργατικά τους δικαιώματα, ούτε βέβαια για τους εργαζόμενους της πόλης μας που θα βλέπουν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο στα ύψη και τις ναυτιλιακές και ακτοπλοϊκές υπηρεσίες να γίνονται ακόμη πιο δυσβάσταχτες για τη λαϊκή οικογένεια».

Αλλωστε, όπως θυμίζει, το «άνοιγμα στα Βαλκάνια» που ευαγγελίζεται ο νομάρχης και προωθούν την τελευταία 15ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει ήδη δημιουργήσει χιλιάδες θύματα, τους άνεργους των εργοστασίων που έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη για να μεταναστεύσουν στις γειτονικές χώρες και να ρουφήξουν πάμφθηνα τον ιδρώτα της εργατικής τάξης εκεί.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παλλαϊκή απάντηση στις ΝΑΤΟικές προκλήσεις

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με την προκλητική παρέμβαση του Γάλλου πρόξενου, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η παρέμβαση του Γάλλου πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη μεταφορά εφοδίων στους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (στα απλά ελληνικά, δηλαδή, υπαγορεύει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις) συνιστά θρασύτατη πρόκληση σε βάρος και των εργαζομένων στον ΟΛΘ, αλλά και της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.

Το θέμα, όμως, είναι ότι βρίσκει ευήκοα και πρόθυμα ώτα στους κυβερνώντες και τη διοίκηση του ΟΛΘ. Ηδη ο ΓΓ του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βλάχος ενημέρωσε τους λεγόμενους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων, δηλαδή σχέδια επιστράτευσης των εργαζομένων, αλλά και χρησιμοποίησης των λιμανιών του Σταυρού και των Μουδανιών.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει τα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά σχέδια της κυβέρνησης. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να καταδικάσουν με κάθε τρόπο τις παρεμβάσεις των ΝΑΤΟικών γκαουλάιτερς, που η δουλοπρέπεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους έχει δώσει το δικαίωμα να θεωρούν ότι μπορούν να παρεμβαίνουν σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και να καθορίζουν το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Ταυτόχρονα, ο λαός της Θεσσαλονίκης πρέπει να αναπτύξει την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να κάνει αυτό ακριβώς που απεύχονται οι ΝΑΤΟικοί: Να συγκροτήσει Μέτωπο Πάλης, που μαζί με την πάλη κατά του ξεπουλήματος των λιμανιών και της δημόσιας περιουσίας, θα βάλει εμπόδια στην καταπάτηση της γης, της θάλασσας και του αέρα από τους μισθοφόρους επαγγελματίες φονιάδες των ιμπεριαλιστών, που προετοιμάζονται εντατικά αυτήν την περίοδο για τη δημιουργία του προτεκτοράτου στο Κόσσοβο, κάτι που προοιωνίζεται νέα δεινά για τους λαούς, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα πολύπαθα Βαλκάνια.

Ως ΚΟΘ του ΚΚΕ πήραμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τους αγώνες του λαού ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού, ενάντια στην αξιοποίησή του από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί

Απέναντι σε πύλες σιδερόφραχτες και δυνάμεις καταστολής που είχαν μετατρέψει το κτίριο του ΟΛΠ σε απόρθητο φρούριο βρέθηκαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των φορέων της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν εκεί στα πλαίσια παράστασης διαμαρτυρίας. Με εντολή του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου δεν επιτράπηκε στην Επιτροπή να εισέλθει στο κτίριο προκειμένου να καταθέσει το ψήφισμά της, επιβεβαιώνοντας τον αυταρχισμό με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ