ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματική κοκορομαχία για τη Δικαιοσύνη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε αλληλοκατηγορίες επιδίδονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος παρεμβαίνει περισσότερο στη Δικαιοσύνη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει «για εγκάθετους» και «υπηρέτες» δικαστικούς λειτουργούς, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για «συκοφαντίες και κακόβουλες επινοήσεις».

Την υποκρισία των δύο κομμάτων καυτηριάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη λεγόμενη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι υποκριτική και δεν αφορά το λαό.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνδιαμόρφωσαν τους νόμους, που προασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με βάση τους οποίους δικάζουν οι δικαστές. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν συνδιαμορφώσει και τον τρόπο που οι δικαστές θα αναδεικνύονται στη δικαστική ιεραρχία.

Η δικομματική κοκορομαχία γίνεται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο χώρο της Δικαιοσύνης».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Αποενοχοποιεί τη ρίζα του σκανδάλου η κυβέρνηση

Υποστηρίζει ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι για τους αποχαρακτηρισμούς και την οικονομική διαχείριση, προκειμένου να δικαιώσει τη «ροζ» εκδοχή της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Να εξουδετερώσει την πολιτική «γόμωση» της υπόθεσης Ζαχόπουλου επιχειρεί η κυβέρνηση, αθωώνοντας πρώτα απ' όλα την ίδια την πολιτική της που είναι θερμοκήπιο των πάσης φύσεως σκανδάλων.

Επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, η κυβέρνηση προβάλλει επίμονα ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό - πολιτικό σκάνδαλο και ζήτημα διαχείρισης, προκειμένου να δικαιώσει την αρχική της θέση ότι πρόκειται για «ροζ ιστορία». Ταυτόχρονα, για να «βγάλει από το κάδρο» το Μέγαρο Μαξίμου και μετακυλίσει την πίεση σε άλλες κατευθύνσεις, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κατονομάσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Ανδριανός τον δημοσιογράφο - κομιστή του DVD. Τα υπόλοιπα, όπως πάγια υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι θέμα της Δικαιοσύνης...

Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι οι υπουργοί που μίλησαν χτες εστίασαν στο γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι παράνομο όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων και τους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι υπάρχει σκανδαλολογία χωρίς σκάνδαλο. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο Μιχ. Λιάπης στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «άλλο σκάνδαλο και άλλο σκανδαλολογία και για να υπάρξει σκάνδαλο, θα πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση, αλλιώς είναι συκοφαντία». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαργ. Τζίμας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, υποστήριξε ότι «το ζήτημα είναι αυτό που έλεγαν τα ΜΜΕ για ύπαρξη μεγάλων σκανδάλων στο υπουργείο Πολιτισμού δεν εμφανίστηκε μέχρι σήμερα απολύτως τίποτε».

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δε διευκολύνει τη δικαστική έρευνα εξαιτίας της στάσης του Γ. Ανδριανού. Ο Ευ. Αντώναρος προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να πείσει για το αντίθετο, ισχυριζόμενος ότι «η συμπεριφορά του κ. Ανδριανού κατατείνει ακριβώς προς τα εκεί: Να διευκολύνει το έργο και την έρευνα την οποία διεξάγει η Δικαιοσύνη». Απέφυγε, ωστόσο, να αποσαφηνίσει τη στάση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αν κληθεί εκ νέου από τον ανακριτή, ενώ δεν απάντησε στο εύλογο ερώτημα «πώς καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο από τη στιγμή που είναι μετακλητός υπάλληλος».

Ο Ευ. Αντώναρος απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί λειτουργεί «παραλυτικά στην προώθηση του κυβερνητικού έργου», επικαλούμενος τις πρωτοβουλίες που παίρνει καθημερινά «αλλά και από την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή, που αποδεικνύουν πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι η λειτουργία της κυβέρνησης συνεχίζεται ανεμπόδιστα».

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να κλείνει το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη για την κρίση του πολιτικού συστήματος. Η ίδια, από το Νέο Δελχί, μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών της και υπαινίχθηκε ότι την ευθύνη φέρουν τα ΜΜΕ, παραπέμποντας στη ρήση από τον Φάουστ του Γκαίτε: «Σε πείσμα κάποιων ο διάβολος μας πολεμάει αδίκως».

Η κρίση πάντως του δικομματισμού και οι διεργασίες για την «υπέρβασή» της συνεχίζουν να απασχολούν τα στελέχη των δύο κομμάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη που εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι «αν ο δικομματισμός έχει πρόβλημα, είναι γιατί ακριβώς δεν έχουμε το θάρρος να πούμε ότι συμφωνούμε στα σημεία στα οποία οι προγραμματικές μας και οι κυβερνητικές μας θέσεις συγκλίνουν με το ΠΑΣΟΚ»...

Νέες μαρτυρίες σε ανακριτή και εισαγγελέα

Πολύωρες ήταν οι χτεσινές καταθέσεις των μαρτύρων στον ανακριτή και στον εισαγγελέα που διερευνούν τη δυσώδη υπόθεση Ζαχόπουλου.

Επί εξάωρο κατέθετε για δεύτερη μέρα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, η πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχειριστικού Ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού Εση Φιλιπποπούλου, η οποία είχε απομακρυνθεί από τη θέση της με εντολή του Χρήστου Ζαχόπουλου, μετά από διαφωνία της για συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι δέχτηκε πιέσεις από τον πρώην γενικό γραμματέα για τρεις συμβάσεις τις οποίες η ίδια θεωρούσε παράτυπες. Προχτές η μάρτυρας κατέθετε στον εισαγγελέα επί πεντάωρο.

Τέσσερις ώρες κατέθετε στον ανακριτή Αθανασίου ο δημοσιογράφος Αρης Σπίνος. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, είπε ότι δέχτηκε 150 ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε σε όλες, μη επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο. Υποστήριξε ότι έδωσε σοβαρά στοιχεία, που με βεβαιότητα οδηγούν σε πρόσωπο που κατέχει υλικό. «Με το πρόσωπο αυτό συνομίλησα επί τρεις ώρες και περιέγραψα στον ανακριτή το υλικό που είδα», είπε, προσθέτοντας πως πρόκειται για γυναίκα που του συστήθηκε με το όνομα Δήμητρα και του έδειξε οπτικοακουστικό υλικό προερχόμενο από κινητό τηλέφωνο, διαφορετικό όμως από αυτό που έχει στη διάθεσή του ο ανακριτής. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, αυτή η γυναίκα είναι μέλος κυκλώματος εκβιαστών, που ενδεχομένως είχε υποκλέψει το υλικό. Ολα αυτά, πάντα κατά τον Σπίνο, ήταν σε γνώση της 35χρονης, πρώην συνεργάτιδος του Ζαχόπουλου και ήδη προφυλακισμένης, με την κατηγορία της εκβίασης, στον Κορυδαλλό, η οποία στη συνέχεια διαφώνησε.

Ο δημοσιογράφος, ερωτώμενος από τον ανακριτή, είπε ότι δεν παρέδωσε αυτός στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανό το DVD, που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας: «Δε γνωρίζω καν τον κ. Ανδριανό». Παρών στην κατάθεση του Σπίνου ήταν και εισαγγελέας.

Ο επόμενος δημοσιογράφος που πέρασε την πόρτα του ανακριτή ήταν ο υπεύθυνος της εφημερίδας «Αυριανή» Γιώργος Τσιρογιάννης, που κλήθηκε για τους δημοσιευμένους «ροζ» διαλόγους στην εφημερίδα του. Είπε ότι το υλικό αυτό το έφερε άτομο που υποστήριξε ότι είχε δει το DVD, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει το όνομά του, επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Τρίτος δημοσιογράφος που κατέθεσε ήταν η δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» Δήμητρα Κουντή, η οποία κλήθηκε για ρεπορτάζ της σχετικά με τη σύμβαση κατασκευής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Υπενθυμίζουμε ότι ο ανακριτής έχει ζητήσει από τηλεοπτικούς σταθμούς βιντεοκασέτες με τα δελτία ειδήσεων της 27ης, 28ης και 29ης του Δεκέμβρη, καθώς και της 3ης του Γενάρη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που αφορούν τα της διαχείρισης στο ΥΠΠΟ.

Στο μεταξύ η 35χρονη προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό, περιμένοντας τη νέα κλήση της από τον ανακριτή, κρατά στάση αναμονής σχετικά με την υπερασπιστική της γραμμή, προκειμένου εκεί να ανοίξει τα χαρτιά της.

Μ. ΛΙΑΠΗΣ
Δεν υπάρχει σκάνδαλο!!!

Ατεκμηρίωτη οποιαδήποτε αναφορά περί «σκανδάλων» για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στο οποίο συμμετείχε ο Χ. Ζαχόπουλος, υποστήριξε χτες στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, με αφορμή Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χ. Βρεττού, για θέμα που αφορά το ΚΑΣ.

Οπως είπε ο υπουργός, «άλλο σκάνδαλο και άλλο σκανδαλολογία. Για να υπάρξει ένα σκάνδαλο πρέπει να υπάρξει τεκμηρίωση αλλιώς είναι συκοφαντία», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι αυτό επιβάλλουν ορισμένοι πολιτικοί τακτικισμοί» και ότι «πρέπει με υπευθυνότητα να αντιμετωπίζουμε τη λειτουργία και το ρόλο σοβαρών θεσμών». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αμφισβητούμε όλες τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που έχουν ληφθεί με πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια».

ΠΟΣΥΠΠΟ
Παραιτήθηκαν από το ΔΣ δύο μέλη της ΔΑΚΕ

Παραιτήθηκαν από το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ) ο α΄ αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, που ανήκουν στη ΔΑΚΕ. Σύμφωνα με την ΠΟΣΥΠΠΟ, οι παραιτηθέντες ήταν αντίθετοι «στη συνεχιζόμενη εμφάνιση μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας στα ΜΜΕ» με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου. Η ΠΟΣΥΠΠΟ υποστηρίζει, αντίθετα, ότι «οι επικοινωνιακοί χειρισμοί» του προεδρείου «αποδείχτηκαν επιτυχείς και ουδόλως έβλαψαν» αλλά «ανέδειξαν» τα «διαχρονικά και τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα» των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Στην πραγματικότητα, τίποτα από τα δύο δε συνέβη. Απλώς, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας «ταρακουνήθηκε», μάλλον αναμενόμενα, στο πλαίσιο του ανούσιου δικομματικού «καυγά» που έχει στηθεί.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» κόβει την πίτα της

Την πίτα της κόβει η «Δημοκρατική Μέριμνα» την Τετάρτη 16 Γενάρη, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27), στις 6 μ.μ. Στην εκδήλωση θα κληρωθούν ένα πλυντήριο πιάτων και ένα χειροποίητο τραπεζομάντιλο, ενώ θα υπάρξει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ